Σχόλια 22/06/17

0
skylisia-zoi
Σκυλίσια ζωή
Η εικόνα σε πεζόδρομο της πόλης, λίγο πριν το μεσημέρι. Ένας αλητάκος μούργος, καλοθρεμένος και ελεύθερος (αδέσποτο τον χαρακτηρίζουν…), έπαιρνε τον μεσημεριανό του ύπνο. Κι αυτό βέβαια που προξενούσε τα χαμόγελα και τα σχόλια ήταν η στάση που είχε στον ύπνο του αυτόν. Ανάσκελα, με τα πόδια ψηλά, χωρίς να δίνει σημασία για το τι γινόταν γύρω του.
Πάνω απ’ όλα για τον σκυλάκο μας η καλοκαιρινή σιέστα. Κάποιοι μάλιστα τον σχολίασαν και με ζήλια για την ανεμελιά του. Κατά τ’ άλλα, σκυλίσια ζωή σου λέει ο άλλος…
Γ.Δ.


Τούρκοι επισκέπτες
Κάποιοι θα τους έχετε δει ή ακούσει. Τόσο στους δρόμους της πόλης, όσο και στα καταστήματα. Για τους Τούρκους επισκέπτες μας ο λόγος, οι οποίοι κάνουν και μια μικρή στάση και στην πόλη μας.
Και βέβαια ψωνίζουν, αγοράζουν διάφορα είδη, πηγαίνουν στα εστιατόρια και εν γένει η συμπεριφορά τους είναι διακριτική, ευγενική και αρκούντως ευρωπαϊκή. Μάλιστα φαίνεται ότι διαθέτουν οικονομική άνεση και αν κανείς δεν ακούσει την ομιλία τους δεν τους ξεχωρίζει.
-Καλοδεχούμενοι επομένως και μακάρι ν’ αυξηθούν σε αριθμό αλλά ν’αυξήσουν και τις ημέρες παραμονής τους στην περιοχή μας.
Γ.Δ.


Εφημερίδες ανοιγοκλείνουν
Την Κυριακή κυκλοφόρησε το δεύτερο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Νέα Σελίδα. Ως εκδότης εμφανίζεται ο Ηλίας Λιβάνης, της γνωστής οικογένειας των εκδόσεων Λιβάνη. Σε μια χρονική συγκυρία άκρως αρνητική και δύσκολη για τον Τύπο συνολικά, η έκδοση μιας νέας εφημερίδας αποτελεί υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο. Πολιτικά η νέα εφημερίδα κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, διάκειται θετικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσδοκά να κερδίσει τους αναγνώστες του «ΕΘΝΟΥΣ» που έχει σταματήσει εδώ και ένα μήνα την έκδοσή της λόγω οικονομικών δυσκολιών του εκδότη Μπόμπολα.
Γ.Δ.


genisea-ipapandi-1958
Στη Γενισέα το 1958, στην κεντρική πλατεία μετά από εκδήλωση της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού. Πίσω το Τέμενος, το παλαιότερο στην Ξάνθη
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Η στροφή προς το Κέντρο
Δεν είναι εκτίμηση δική μας μόνον. Είναι δεδομένο που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε και στις εκλογές της Γαλλίας αλλά και αλλού. Τη νίκη στις εκλογές δίνουν οι ψηφοφόροι του Κέντρου. Η επιλογή τους προς Κεντροδεξιά, ισχυροποιεί συντηρητικές παρατάξεις της κεντροδεξιάς. Αντίθετα αν οι ψηφοφόροι του Κέντρου κινηθούν προς τ’ αριστερά, δημιουργούν Κεντροαριστερή πλειοψηφία.
Γι’ αυτό στην Ελλάδα σήμερα ο Μητσοτάκης κάνει μία μικρή μεν, αλλά την κάνει τη στροφή, προς το Κέντρο. Διότι αναγνωρίζει πως χωρίς το Κέντρο νίκη άνετη δεν θα έχει.
Γι’αυτό κάποιοι ακραιφνείς Δεξιοί θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Με ακραίες φωνές και φανατισμούς χαΐρι δεν θα δουν.
Γ.Δ.


Βρωμίζουν ασύστολα
Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, έφερε στην επιφάνεια ένα υπαρκτό πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα καθημερινά σκουπίδια από Ψητοπωλεία, Γυράδικα, Καφέ, Καφετέριες και Ταβέρνες. Όλοι αυτοί λοιπόν, όταν μαζεύουν τα σκουπίδια τους, τα πηγαίνουν στους κάδους χωρίς να τα δένουν από πάνω. Έτσι, οι ανοιχτές σακούλες το πρωί είναι ΟΛΕΣ έξω στα πεζοδρόμια ή τους δρόμους με το περιεχόμενό τους να κυκλοφορεί παντού και λόγω του αέρα. Είναι καιρός πλέον οι κύριοι αυτοί, να επιμένουν οι υπάλληλοί τους, να κλείνουν τις σακούλες κι όχι να τις αφήνουν έτσι, ουσιαστικά ανοιχτές στις επιθέσεις σκύλων και γάτων.
Γ.Δ.


Η υπογονιμότητα ως επιχειρηματική ευκαιρία
Το δημογραφικό στην χώρα μας, γνωστό εδώ και χρόνια, δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή των ζευγαριών να μην τεκνοποιούν περισσότερα από ένα-δύο παιδιά ή και καθόλου, αλλά και με άλλους παράγοντες. Προβλήματα σε άντρες και γυναίκες, συνδεδεμένα και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, προκαλούν άλλοτε αιτιολογημένη και άλλοτε αναίτια υπογονιμότητα. Καθώς ο μ.ό. ηλικίας γάμου και συνεπώς τεκνοποίησης έχει ανέβει κατακόρυφα και κάθε χρόνο αυξάνεται, οι δυσκολίες σύλληψης είναι πολύ περισσότερες. Και εκεί ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο όχι μόνο ιατρικής συμβολής αλλά και επιχειρηματικής δράσης. Ιατροί, όμιλοι και κέντρα που ασχολούνται με παράγοντες υπογονιμότητας και εξωσωματικής αναπαραγωγής κάνουν χρυσές δουλειές. Ερευνάται αυτό το διάστημα η υπόθεση κέντρων εξωσωματικής που παίρνουν ωάρια από νεαρές αλλοδαπές που εκδίδονται, σε συνεργασία με τους προαγωγούς τους, τα οποία προορίζονται για γυναίκες άνω των 40 ετών. Παράλληλα ‘’έσκασε βόμβα’’ με το κλείσιμο ομίλου με τράπεζα βλαστοκυττάρων. Άλλη μία επιχειρηματική δράση που παρότι είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, συνεχίζεται. Γονείς πληρώνουν για να καταψυχθούν βλαστοκύτταρα αμέσως μετά την γέννα του παιδιού τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση αιματολογικών ασθενειών (π.χ. λευχαιμία). Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφράσει τις ενστάσεις της, με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα που στο μέλλον νόσησαν, δεν διασφαλίζεις ότι δεν θα νοσήσουν πάλι. Μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι αιματολόγος που άνοιξε πριν χρόνια τέτοιο κέντρο, αποπλήρωσε δάνειο 3 εκατ. ευρώ μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η τεκνοποίηση είναι δικαίωμα και είναι για όλους, το σίγουρο είναι ότι έχει στηθεί ένας πολύ κερδοφόρος μηχανισμός γύρω της.
Χ.Δ.


«Χρυσό» θα μας βγει το κυνοκομείο
Σίριαλ έχει γίνει το θέμα του κυνοκομείου του δήμου Ξάνθης τα τελευταία 15 σχεδόν χρόνια. Όλο φτιάχνεται, όλο οι μελέτες ολοκληρώνονται, όλο είναι στο τελικό στάδιο και εν τέλει τίποτα δεν γίνεται. Τώρα φαίνεται ότι όντως θα υλοποιηθεί. Αφού παρενέβησαν εξωτερικοί συνεργάτες για την ολοκλήρωση των μελετών και τις υπογραφές, με εθελοντική εργασία, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν. Με τόσους μηχανικούς ο δήμος και δεν μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να τελειώσει μια μελέτη. Δεν είχαμε λένε Ηλεκτρολόγο Μηχανικό. Γιατί τότε έχει σταλεί υπάλληλος με την ιδιότητα αυτή στην Πολεοδομία και όχι στις Τεχνικές Υπηρεσίες; Δεν βγάζει κανείς άκρη με την λειτουργία του δήμου. Άντε και τελείωσαν λοιπόν οι μελέτες. Πολλοί συνδημότες μας νομίζουν ότι ένα νέο κυνοκομείο σημαίνει πως θα εξαφανιστούν με μιας τα αδέσποτα από την πόλη. Ότι ο δήμος θα τα μαντρώσει όλα εκεί μέσα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν το επιτρέπει ο νόμος. Απλά θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και υποδομές για τα αδέσποτα που προσωρινά φιλοξενούνται προκειμένου να στειρωθούν, να θεραπευτούν και να εμβολιαστούν. Μετά από την παρέλευση μερικών εβδομάδων τα αδέσποτα θα επιστρέφουν στον χώρο που κυκλοφορούσαν. Τουλάχιστον στειρωμένα. Και πόσο θα μας κοστίσει όλο αυτό το μεγαλόπνοο έργο που περιμένουμε τόσα χρόνια; Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. 960.000 ευρώ συγκεκριμένα. Πολλά χρήματα φαντάζουν για έναν χώρο προσωρινής φύλαξης, αλλά θα δούμε πού θα καταλήξει το ποσό μετά τους διαγωνισμούς και τις προσφορές. Απίστευτοι ρυθμοί, πάντως, στην λειτουργία του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Χ.Δ.


Θέλουν να βάλουν χέρι στις Αλυκές οι δήμοι…
Στο μάτι έχουν βάλει οι δήμοι την εκμετάλλευση των Αλυκών ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνηση να μεταβιβαστεί η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια όπου πρωτοστατεί ο δήμαρχος του Μεσολογγίου να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση στους δήμους όπως και η δυνατότητα να τις εκμισθώσουν. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για αυτό και οι δήμοι την …λιγουρεύονται. Στο πλαίσιο αυτό και ο δήμος Αβδήρων που έχει στην επικράτειά τους τις Αλυκές στην Κεσσάνη και συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό στο κεφάλαιο της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο ψηφίσματος που του έστειλε ο δήμαρχος Μεσολογγίου. Το σκεπτικό είναι: Απ’ το να τις πάρει το ΤΑΙΠΕΔ και να τις πουλήσει καλύτερα να τις πάρουν οι δήμοι και να τις πουλήσουν αυτοί!
Μ.Ξ.


Πολύωρη διακοπή νερού στην Μεσολογγίου – Μακεδονίας
Είπαν το νερό νεράκι οι Ξανθιώτες που διαμένουν πέριξ των οδών Μεσολογγίου και Μακεδονίας χθες. Έμειναν όλη μέρα χωρίς νερό ενώ είχαν τη διαβεβαίωση της ΔΕΥΑΞ ότι η διακοπή θα είναι δίωρη και αφορά προγραμματισμένη συντήρηση του δικτύου σ’ αυτές τις περιοχές εξαιτίας της σοβαρή βλάβης που είχε υποστεί το Σαββατοκύριακο. Κι ενώ το συνεργείο έκανε συντήρηση προέκυψε σπάσιμο στον αγωγό στη γωνία Μεσολογγίου- Μακεδονίας και το συνεργείο αναγκάστηκε να δουλεύει όλη μέρα εκεί . Άναψαν τα τηλέφωνα στην ΔΥΕΑΞ με ενοίκους των πολυκατοικιών να διαμαρτύρονται για την πολύωρη ταλαιπωρία αλλά και γιατί έχασαν την μεσημεριανή τους σιέστα λόγω των θορύβων…
Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο μαζί δεν γίνονται αλλά και η ΔΕΥΑΞ πρέπει να το δει αυτό με τις πολύ συχνές βλάβες σ’ αυτή την περιοχή. Επιτέλους πληρώνουμε και απαιτούμε να έχουμε νερό. Αν βρισκόμαστε στην …Ουγκάντα να μας το πούνε να το μάθουμε (Αν και μ’ όλα αυτά δεν απέχουμε και πολύ!).
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…