Σχόλια 20/06/17

0
samakov-1930
Περί Νεκροταφείου
Η απορία δημιουργήθηκε σε παρέα που συζητούσε για την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη. Το ερώτημα ήταν πού εθάβοντο οι Βούλγαροι, αφού εμφανές Νεκροταφείο δεν εντοπίστηκε όλα τα χρόνια της δύσκολης κατοχής τους. Η απάντηση προέρχεται από παλιό Ξανθιώτη ο οποίος μας ενημερώνει πως η ταφή των βουλγάρων γίνονταν στο κοινό τότε Νεκροταφείο ως ομόθρησκων. Το ότι δεν διασώθηκαν τάφοι με βουλγάρικα ονόματα, οφείλονταν στο γεγονός που επικρατούσε τότε σε 3 χρόνια να γίνεται η αποκομιδή των οστών και να τοποθετούνται στο οστεοφυλάκιο.
Μάλιστα τότε το Νεκροταφείο ήταν ένας χώρος χωρίς την σημερινή φροντίδα, γεμάτος χόρτα και…φίδια. Ακόμη εκείνα τα χρόνια οι συγγενείς πήγαιναν στα Νεκροταφεία για τους οικείους τους μέχρι τα σαρανταήμερα και σπανίως για το ετήσιο Μνημόσυνο. Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί πως τότε δεν υφίστατο το σημερινό καθεστώς της αγοράς του τάφου.
Γ.Δ.


«Μέτρα» για τους τσιγγάνους
Εμφανίστηκε στην επικαιρότητα η υπόθεση με το άβατο στο Μενίδι, υπήρξε κι ένα νεκρό 11χρονο αγόρι από αδέσποτη σφαίρα και η κυβέρνηση σκέφτηκε να πάρει μέτρα. Και ιδού τι αποφάσισε:
-Σχολικά γεύματα στα παιδιά
-Απευθείας εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις
-Είσοδος στην ΕΛΑΣ χωρίς εξετάσεις επίσης
Αυτά λέγονται μέτρα; Μα αυτά είναι χαριστικές πράξεις και τίποτε άλλο που προκαλούν τους υπόλοιπους Έλληνες που φορολογούνται αγρίως για να εισπράττουν οι Τσιγγάνοι τα διάφορα επιδόματα.
Γ.Δ.


Δραστηριότητα…
Τοπικός άρχοντας διακατεχόμενος από παλαιοκομματική νοοτροπία, ενήργησε για την προβολή του ξεχνώντας πως άλλος είναι ο ρόλος και η αποστολή του. Αντί να φροντίζει να επεξεργάζεται προτάσεις και προγράμματα με τους υπαλλήλους που έχει στη διάθεσή του, ασχολείται με τελείως διαφορετικά αντικείμενα που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόοδο και ανάπτυξη του νομού. Διότι προφανώς δεν αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο η ανέγερση προτομής του Εθνάρχη και ούτε δικαιώνει και τιμά το άτομο αυτό η συνεχής και μοναδική ενασχόληση με την προτομή.
Κάπου λάθος ερμηνεύτηκαν τα πράγμα σ’ έναν νομό με τόσες ανάγκες…
Γ.Δ.


Άποψη μερική του Συνοικισμού Σαμακώβ. Μπροστά η ξύλινη γέφυρα. Δεκαετία του 1930. Η πλαγιά πίσω γυμνή από πράσινο
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


«Τον κακό μας τον καιρό»…
kalokairi-diapragmatefsiΠάει και το 20ήμερο του Ιουνίου και το καλοκαίρι δεν λέει να μας επισκεφτεί. Το κάνει μόνο σποραδικά και κει που πάμε να χαρούμε και να πάμε σε καμιά παραλία αλλάζει το σκηνικό του καιρού και ξαφνικά μοιάζουμε με …χειμερινούς κολυμβητές! Οι μόνοι που δεν πτοούνται αλλά και δεν παραπονούνται είναι οι Βούλγαροι επισκέπτες μας. Αστράφτει, μπουμπουνίζει, βρέχει οι Βούλγαροι εκεί στην παραλία. Αντίθετα εμείς την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια… Εκείνοι που βρίσκονται σε μαύρη απελπισία είναι οι μαγαζάτορες των παραλιών που περιμένουν να δουλέψουν ένα Σαββατοκύριακο και τους τα χαλάει ο καιρός. Και να πάρει η ευχή το καλοκαίρι το δικό μας είναι μικρό σε διάρκεια.
Μ.Ξ.


Περίπτερα

Ο μοναδικός παγκοσμίως ελληνικός θεσμός των περιπτέρων, περνάει κρίση. Βασικά για δύο λόγους. Πρώτον διότι αυξήθηκαν υπερβολικά τα περίπτερα σε όλη τη χώρα και δεύτερον, οι καπνοβιομηχανίες έχουν κατεβάσει πάρα πολύ τα ποσοστά από την πώληση τσιγάρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσοστά στις εφημερίδες.
Σταδιακά, έχουν κλείσει αρκετά περίπτερα γιατί «δεν βγαίνουν» οικονομικά κι αυτοί που τα νοίκιαζαν ψάχνουν για άλλη δουλειά διότι το περίπτερο απαιτεί πολύωρη απασχόληση. Υπάρχει όμως με τα κλειστά περίπτερα κι ένα θέμα που θα πρέπει ν’αντιμετωπισθεί από το δήμο. Υπάρχουν κάποια που με αφορμή που έκλεισαν, να αποξηλωθούν. Όπως αυτό έναντι του ξενοδοχείου Ξανθίππειον, το οποίο έχει «κλείσει» το πεζοδρόμιο κι έχει απλωθεί δεξιά-αριστερά. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν, σε περιπτώσεις ή και παρόμοιες, ν’ αφαιρείται η άδεια και ελευθερώνεται ο χώρος.
Γ.Δ.


Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Είναι γεγονός ότι πλέον δεν μας εκπλήσσει τίποτα με τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Νεκροί παίρνουν συντάξεις, συγγενείς θανόντων ενημερώνουν επί μήνες ότι ο δικός τους άνθρωπος έχει αποβιώσει αλλά οι συντάξεις συνεχίζουν να κατατίθενται. Μέχρι να τους ζητηθούν πίσω. Κάποιος συμπολίτης μας ζει έναν άλλο, πρωτότυπο, Γολγοθά. Προσπαθεί επί χρόνια να πείσει το κράτος ότι είναι… ζωντανός. Πηγαίνοντας πριν 14 χρόνια να ψηφίσει, έμαθε ότι δεν μπορεί γιατί ήταν… νεκρός. Διαπίστωσε ότι άνδρας με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο είχε πεθάνει εκείνο το διάστημα μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο. Απευθυνόμενος στον δήμο έμαθε ότι δεν ήταν αρμόδιος και τον έστειλε στο ληξιαρχείο Αθηνών. Από εκεί η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα, ο οποίος τον ενημέρωσε πως θα πρέπει να πάει σε δικαστήριο, να γίνει δίκη και να διορθωθούν τα στοιχεία του. Ο δεύτερος κύκλος παράνοιας ξεκίνησε όταν το δικαστήριο εξέδωσε απορριπτική απόφαση, με αιτιολόγηση ότι την αίτηση για αλλαγή των στοιχείων πρέπει να την κάνει ο νεκρός συνονόματος και όχι ο ζωντανός! Όλα αυτά τα χρόνια ο άτυχος Έλληνας που ατύχησε να έχει ένα κοινό ονοματεπώνυμο χάνει πολλά δικαιώματα, όπως επίδομα για την οικογένειά του ή αποδοχή κληρονομιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του. Το θετικό είναι ότι συνεχίζει να κάνει φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνει κανονικά φόρους. Για την Εφορία ζει και βασιλεύει. Εν έτει σωτηρίω 2017 ο άτυχος νεοέλληνας και εμείς μαζί του μπορούμε να προσδοκούμε μόνο σε ένα θαύμα. Μια νεκρανάσταση ίσως.
Χ.Δ.


«Έμφραγμα» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το Σαββατοκύριακο
Με πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνεται έλεγχος σε όλα τα οχήματα που εισέρχονται στη χώρα από τη Βουλγαρία. Ορθώς, θα σκεφτεί κάποιος, με τα όσα ακούγονται για παράνομη μετακίνηση προϊόντων. Υπάρχουν όμως οι κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό για κάτι τέτοιο; Η απόφαση της Αστυνομίας προβλέπει 100% έλεγχο όσων οχημάτων εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, έστω και όχι στα επιθυμητά για τους λουόμενους επίπεδα, η μετακίνηση των βόρειων γειτόνων μας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, είναι μεγάλη. Ακόμη και τις βροχερές αυτές μέρες, ήταν πολλοί αυτοί που επέλεξαν τις παραλίες μας για το μπάνιο τους. Εκτός από την μονοήμερη βόλτα των κατοίκων της νότιας Βουλγαρίας, έχουν πλέον προστεθεί στους επισκέπτες μέσω του οδικού δικτύου Ρουμάνοι, Μολδαβοί και Ουκρανοί τουρίστες. Όλοι αυτοί συνάντησαν ιδιαίτερη δυσκολία το διήμερο που πέρασε, καθώς ο αριθμός τους δημιούργησε ‘’έμφραγμα’’ στον μικρό συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Σύμφωνα με αναφορές, η ουρά καθυστέρησε τους οδηγούς μέχρι και δύο ώρες το μεσημέρι του Σαββάτου. Το φαινόμενο μάλλον θα επαναληφθεί και τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, εφόσον η απόφαση της Αστυνομίας δεν αλλάξει. Δεν μπορούμε σίγουρα να μιλήσουμε για πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής, γιατί είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αυτούς είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα έξοδα κατά την επίσκεψή τους.
Χ.Δ.


Μ’ ένα σμπάρο…
aftokinito-xaliΧαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού έπεσε στην Ξάνθη το μεσημέρι της Κυριακής και προκειμένου να προστατεύσει την αστραφτερή του μερσεντές ένας συμπολίτης μας είχε την φαεινή ιδέα να την σκεπάσει αλλά όχι με ότι κι ότι… αλλά με ένα χαλί! Μάλιστα το έβαλε διπλό για να έχει …διπλή προστασία από το χαλάζι το αυτοκίνητό του! Ίσως βέβαια και να είχε το χαλί για …πλύσιμο – μιας και είναι η εποχή – και σκέφτηκε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Κάποιος συμπολίτης μας ανέβασε την φωτογραφία στο fc και έγινε αμέσως viral.
Μ.Ξ.


…Ξέσκεποι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό
Στο φιλόξενο νησί της Λέσβου, σε camp οι χιλιάδες πρόσφυγες, οι ξέσκεποι λαοί, απ την καταστροφική μανία του ανθρώπου!
Στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, σε καταυλισμούς οι εκατοντάδες του ξέσκεπου λαού της, απ την καταστροφική μανία της φύσης!
Πόσο μοιάζουν οι Λαοί!
Μας ξαφνιάζει τούτη η ομοιότητα.
Μας τρομάζει η υπεροχή της φύσης…
Χρύσα Μπαΐρα


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…