Σχόλια 16/06/17

0
xani-xatzi-xristoforou
«Δρόμοι του καπνού»…
Θετικοί ήταν όλοι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της ΑΜΘ και των Σερρών στο να …περπατήσουν μαζί στους « Δρόμους του καπνού». Και γιατί να μην είναι άλλωστε αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση; Και ουδείς αντιλέγει στο να υλοποιούνται προγράμματα όμως θα πρέπει να υπάρχει και οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία. Και αποτελεί στοίχημα που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος αν μέσα από τις δράσεις υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και μπορέσει ο καπνός να προστεθεί στο τουριστικό πακέτο της περιφέρειας μας.
Αρκεί βέβαια όλα αυτά να μην είναι λόγια που μετά θα γίνουν …καπνός!
Μ.Ξ.


Συμπαράσταση στον Σταύρο
Τη συμπαράσταση πολλών και διάφορων εισέπραξε ο επικεφαλής του Ποταμιού για την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για την αφαίρεση νεοπλασίας. Η έκβαση της εγχείρισης ήταν θετική, όπως, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Μετροπόλιταν στο οποίο νοσηλεύεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προβλέπεται να νοσηλευθεί για 2 – 3 ημέρες και να επιστρέψει στα καθήκοντά του σε περίπου 2 εβδομάδες.
Συγκινητική ήταν η ανάρτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία έχοντας δώσει μάχη για χρόνια με τον καρκίνο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της, δανείστηκε και παράφρασε τους στίχους από τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα, γράφοντας: «Σιγά μην κλάψεις, σιγά μη φοβηθείς. Επάνω του».
Ε.Δ.


Ήρθε ο Μουζάλας Ξάνθη;
Περιοδεία σε Σέρρες, Δράμα και Έβρο πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός σχεδόν υπό άκρα μυστικότητα, λέγεται πως επισκέφτηκε και την Ξάνθη. Δικαίωμα του κυρίου υπουργού η επίσκεψη χωρίς τυμπανοκρουσίες και κάμερες, όμως μια απλή ενημέρωση είναι απαραίτητη διότι πρώτη φορά έρχεται προς τα μέρη μας και οι λόγοι της επίσκεψης θα έπρεπε να γίνονται γνωστοί.
Γ.Δ.


Θαμώνες του πανδοχείου «Το Χάνι του Χατζή» στην οδό Σκρά (υπάρχει ακόμη). Στη μέση με το μπαστούνι ο Νικολάκης Χριστοφόρου
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Πολιτιστική Εγνατία
Ξεκίνησε από το γειτονικό Έβρο ένα μεγάλο και μοναδικό όραμα. Αυτό της Πολιτιστικής αξιοποίησης της διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας. Στη συνάντηση της Αλεξανδρούπολης τέθηκε ο στόχος της δημιουργίας δικτύου εθελοντών για την αξιοποίηση και προστασία μνημείων που διατρέχει ο πανάρχαιος δρόμος με τα 2000 χρόνια ιστορίας. Η υπόθεση λοιπόν της Πολιτιστικής Εγνατίας ξεκίνησε από τον Έβρο και σταδιακά, θ’ ακολουθήσει τη διαδρομή της οδού στην υπόλοιπη Θράκη και Μακεδονία.
Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, μια σύλληψη με τεράστια οφέλη σε πολλούς τομείς εκτός αυτού του Πολιτισμού που είναι ο κυρίαρχος.
Το όλο θέμα που στηρίζει το «Διάζωμα» ενέκρινε και στήριξε ο Γιώργος Παυλίδης και συνεχίζει να στηρίζει και ο σημερινός περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος.
Γ.Δ.


Βιάστηκαν και εκτέθηκαν
Στις δικαστικές αίθουσες αποδίδεται Δικαιοσύνη. Έτσι έγινε και την Τρίτη προχθές. Τσιακίρογλου και Μπατζακίδης κατηγορούντο για ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Η αθώωση μετά από επτάωρη διαδικασία ήταν πανηγυρική. Κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες οι οποίες στηρίχτηκαν σε καταγγελίες της Χρυσούλας Γρηγορίου. Έτσι, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι το λογιστικό έλλειμμα καλύπτονταν από στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο αλλά δεν είχαν δοθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ενώ δεν αποδείχτηκε μεμπτός τρόπος άσκησης διοίκησης που να οδηγεί σε σκοπιμότητα για άντληση οικονομικών οφελών. Τα στοιχεία αυτά και οι καταθέσεις των μαρτύρων ανέδειξαν την αλήθεια γι’ αυτό και το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους.
Με την ευκαιρία να τονίσουμε πως κάποιοι είχαν βιαστεί να υιοθετήσουν τις «καταγγελίες» Γρηγορίου και είχαν χρησιμοποιήσει όσα ισχυρίζονταν ως δεδομένα, γεγονός που όπως αποδείχτηκε δεν ίσχυε. Γενικώς, κάποιοι είχαν βιαστεί να βγάλουν συμπεράσματα, ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Εκτέθηκαν αρκετά…
Γ.Δ.


Ρυθμίσεις στα χρέη στους δήμους
Δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους Δήμους μέχρι και σε 100 δόσεις θα παράσχει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Όπως ανακοίνωσε, η δυνατότητα ρύθμισης θα δοθεί τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ανώτατο όριο ρύθμισης θα είναι οι 100 δόσεις και μάλιστα θα δίνεται και η δυνατότητα διαγραφής του συνόλου των προσαυξήσεων σε συνάρτηση με τον τρόπο αποπληρωμής.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ρύθμιση θα ανακουφίσει τους οφειλέτες και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αύξηση των εισπράξεων των Δήμων. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή στις αρχές του επόμενου.
Πράγματι, σημαντική η εν λόγω δυνατότητα καθώς τα χρέη στους δήμους από ιδιώτες και επιχειρήσεις συσσωρεύονται και περνούν στις καταστάσεις από τη μια χρονιά στην άλλη, ενώ η προσαυξήσεις καθιστούν απαγορευτική πολλές φορές την όποια προσπάθεια αποπληρωμής. Τα κριτήρια βέβαια, όπως θα τεθούν στο νομοσχέδιο θα κρίνουν και την επιτυχία του μέτρου.
Ε.Δ.


«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό»

Με το μισό εξώφυλλό της αφιερωμένο στην Ελλάδα κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Liberation “Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της, που αφιερώνει πέντε σελίδες στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. “Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας” είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες, που υπογράφει ο διευθυντής Λοράν Ζοφρέν.Ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων απευθύνεται στον Γάλλο πρόεδρο σημειώνοντας: «Με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. (…) Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο (…)».Και καταλήγει: «Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;».
Μ.Ξ.


Μεγένθυση ή μεγέθυνση;
Όπως είναι γνωστό, σχεδόν κάθε μέσο και αντικείμενο παίρνει την αξία και την χρησιμότητα που εμείς του δίνουμε. Με τον ίδιο τρόπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδειχθούν ικανά να μεταδώσουν γνώση και πληροφορίες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα έχει δημιουργήσει στο facebook το τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διάφορα γλωσσικά ζητήματα με παραδείγματα από την καθημερινότητα, συνήθως δοσμένα με πρακτικό τρόπο και χιουμοριστικά παραδείγματα για σφάλματα που κάνουμε οι περισσότεροι στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Χθεσινό παράδειγμα η λέξη μεγέθυνση. «Μεγέθυνση, η [mejéθinsi]: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του μεγεθύνω. ANT σμίκρυνση. Το μεγεθυσμένο ομοίωμα. [λόγ. μεγεθύν(ω) -σις > -ση]. Στις ενδιαφέρουσες αυτές παρατηρήσεις θα άξιζε ίσως να περιληφθεί ο ρόλος που παίζει εδώ η αναλογική συμμόρφωση. Εν προκειμένω, ο εσφαλμένος τύπος *μεγε-ν-θύνω οφείλεται σε (οριζόντια) αναλογική επέκταση του -ν- που υπάρχει στο παραγωγικό τέρμα -ύνω και το ίδιο συμβαίνει στο ουσιαστικό *μεγέ-ν-θυνση. Να σημειώσουμε ότι η διτυπία που παρατηρούμε στη μετοχή μεγεθυ(σ)μένος (ο τύπος μεγεθυσμένος είναι ιστορικά σωστός) εξηγείται από το γεγονός ότι τα ρήματα σε -ύνω ακολουθούν δύο ιστορικά δικαιολογημένες μορφολογικές τάξεις σε αυτές τις μετοχές και δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτη στους ομιλητές η αιτία τής διαφοράς. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ρήματα σε -ύνω, τα οποία σχηματίζουν ένσιγμη μετοχή, πχ. μολύνω – μολυσμένος, πλατύνω – πεπλατυσμένος, απομακρύνω – απομακρυσμένος, ενώ άλλα σχηματίζουν άσιγμη μετοχή, π.χ. διευρύνω – διευρυμένος, οξύνω – οξυμμένος, αμβλύνω – αμβλυμμένος». Μεγέθυνση, λοιπόν, και μεγάλος πλούτος της γλώσσας μας, την οποία αμελούμε να γνωρίσουμε εις βάθος.
Χ.Δ.


Τοπικά προεκλογικά σενάρια από νωρίς
Από πέρυσι ακούμε για βουλευτικές εκλογές που όλο θα γίνουν και όλο δεν φαίνονται. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λυγίσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης, παρά τις όποιες αποτυχίες και αστοχίες της. Οι βουλευτικές όμως μπορεί και να γίνουν εκτάκτως, οπότε είναι λογικό να υπάρχει μια προετοιμασία ή τουλάχιστον να δηλώνουν παρόντες όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη, δημοτικές και περιφερειακές, που θα γίνουν το 2019, φαίνεται τόσο περίεργο να ασχολείται κανείς από τώρα, κάνοντας υποθέσεις για νέες παρατάξεις και δήθεν υποψήφιους δημάρχους. Τελευταία ακούστηκε αρκετά το όνομα του περιφερειακού συμβούλου και χειρουργού Σπύρου Τσιλιγγίρη. Άλλοτε για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, κάτι που δεν έχει αρνηθεί και φαίνεται ότι το επιθυμεί, και άλλοτε για υποψήφιος δήμαρχος στον Τόπειρο. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καμία βάση, αφού άνθρωποι που γνωρίζουν κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Τα σενάρια αυτά τροφοδοτούν όμως συζητήσεις και κάποιες φορές φοβίζουν κάποιους που νιώθουν να απειλούνται από τον υποτιθέμενο μελλοντικό αντίπαλο. Είναι όμως και ένας τρόπος για να ‘’κάψεις’’ από νωρίς το πολιτικό ‘’χαρτί’’ κάποιου. Το μέλλον θα δείξει όπως πάντα.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…