Σχόλια 15/06/17

0
agios-nikolaos
Ερώτηση στον δήμαρχο Αβδήρων
Γιατί κύριε Τσιτιρίδη ακυρώθηκε η προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Μύκης σχετικά με την… προσφορά μηχανικού; Μόλις δύο μήνες πριν ξεκίνησε να δουλεύει στον ορεινό δήμο ο μηχανικός με βάση την προγραμματική και άρον άρον τον πήρανε πίσω, αφήνοντας το δήμο Μύκης με πολλά έργα ανοιχτά και με το πρόβλημα έλλειψης στελέχωσης στις τεχνικές υπηρεσίες του άλυτο.
Ο δήμαρχος εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο ότι λέει, ακυρώνεται η σύμβαση γιατί ο δήμος Αβδήρων έχει πολλή δουλειά και τον χρειάζεται πίσω. Μα καλά, έτσι γίνονται οι προγραμματικές συμβάσεις; Σήμερα λέω ναι και αύριο μετανιώνω; Και γιατί τότε είχαμε συγκεκριμένες απουσίες την ημέρα της συνεδρίασης;
Και ο δήμαρχος Ξάνθης τι απάντησε στο δήμο Μύκης; Θα δεχθεί να τον υποστηρίξει;
Ε.Δ.


Ψάχνοντας Δικαιοσύνη
Καλύτερα είναι η υπόθεση του ξυλοδαρμού της κοπέλας σε μπαρ το βράδυ της Δευτέρας να μην περάσει στα «ψιλά». Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα πολύ ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς γυναίκες μένουν ουσιαστικά απροστάτευτες, αφού το σύστημα της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να τις καλύψει. Τι κι αν ένας Εισαγγελέας έχει τη διάθεση να διερευνήσει την υπόθεση για να βρεθεί ο δράστης; Κοπέλες που ζουν με αυτές τις συνθήκες, έχοντας απόλυτη ανάγκη τη δουλειά και υπομένοντας διάφορες παραμέτρους που φέρει το επάγγελμά τους, δεν είναι διατεθειμένες να… «σηκώσουν τη σημαία του ήρωα», αφού στο τέλος της ημέρας θα είναι και πάλι απροστάτευτες και ενδεχομένως αντιμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Γι’ αυτό σιωπούν. Και προτιμούν να το υπομείνουν.
Κι η Πολιτεία που πρέπει να βρει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας, στέκει αδιάφορη και ανήμπορη.
Ε.Δ.


Χωρίς τον Κώστα Εφήμερο
Απώλεια για την ελληνική δημοσιογραφία αποτελεί ο πρόωρος και ξαφνικός θάνατος του δημιουργού του ThePressProject Κώστα Εφήμερου. Ο Κώστας Εφήμερος ήταν πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, αλλά και ένας από τους λίγους της δημοσιογραφικής έρευνας. Η απώλειά του στοιχίζει στην χώρα μας, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη τέτοιους νηφάλιους και ακέραιους δημοσιογράφους, περισσότερο από ποτέ. Η «σφραγίδα» και η παρακαταθήκη του όμως, μένει, όχι μόνο για τις ικανότητές του, αλλά και γιατί, όσοι έστω και λίγο παρακολουθούσαν το ThePressProject αντιλαμβάνονταν πόσο αγαπούσε τη ζωή και την απολάμβανε, μετατρέποντάς την σε χαρά και δημιουργία.
Ε.Δ.


Ο γνωστός Άγιος Νικόλαος στη λίμνη Βιστονίδα. Η παλιά ξύλινη γεφυρούλα, ο μοναχός, τα παλιά κτίρια που σήμερα έχουν αλλάξει
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Καταβαραθρώθηκαν τα ελληνικά ΑΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη
Την στιγμή που οι ανάγκες και οι ελλείψεις στα ελληνικά πανεπιστήμια πληθαίνουν, η κυβέρνηση επιλέγει να επαναφέρει το άσυλο. Και η παιδεία κατρακυλάει διαρκώς. Σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη QS World University Rankings για το 2018, στην οποία κατατάσσονται τα 959 κορυφαία πανεπιστημιακά διεθνώς, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στα πρώτα 400 καλύτερα. Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που βρισκόταν στην 395η θέση, υποχώρησε το 2017 στην ομάδα των θέσεων 401-410. Υποχώρηση και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που από την ομάδα 491-500 το 2017, πλέον συγκαταλέγεται στην ομάδα 501-550. Αντίθετα σταθερά στην ομάδα 651-700 βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το οποίο το 2017 βρέθηκε στην ομάδα των 701+, και για το 2018 βρίσκεται στην ομάδα 801-1.000 ενώ υποχώρηση σημείωσε και το Πανεπιστήμιο Πατρών (από την ομάδα 651-700 στην ομάδα 701-750). Τα ελληνικά ΑΕΙ σημειώνουν, επίσης, πτώση στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών ενώ λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα που μετράει τη γνώμη των εργοδοτών.
Αυτά είναι φυσικό να συμβαίνουν όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενδιαφέρεται μόνο για την επαναφορά του ασύλου και της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ κι όχι για τον εκσυγχρονισμό τους…


Αποκατάσταση
Από τη Δικηγόρο Ειρήνη Πυρνάρη, λάβαμε επιστολή με την οποία αποκαθιστά κάποια λαθάκια σε πρόσφατο ρεπορτάζ.
Γράφει: Αξιότιμοι κύριοι, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας στο φύλλο (αρ. φυλ. 9942) της 7ης Ιουλίου 2017 για το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 1) η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή δεν ορίστηκε στην τελευταία σύσκεψη αλλά το 2008 με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ (αριθ. πρωτ. 3180/2008). 2) τα δύο ακίνητα του Ιδρύματος δεν αποκτήθηκαν από δωρεές αλλά αγοράστηκαν με χρήματα του Ιδρύματος τα έτη 1991 και 1992. Πρόκειται δε για δυο ακίνητα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το ένα στη γωνία των οδών Φιλίππου αρ. 1 & Αντίκα και το άλλο στην οδό Αντίκα αρ. 41 (αμφότερα έναντι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης). Στην κυριότητα του Ιδρύματος δεν ανήκει το κτήριο του Χαμδή Μπέη στην οδό 4ης Οκτωβρίου (το οποίο απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω – με επιφύλαξη – είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου).
Με εκτίμηση.
Ειρήνη Ι. Πυρνάρη
Δικηγόρος


Η αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε για το σημερινό Eurogroup δεν μας …καθησυχάζει
soible-aisiodoxosΣήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για τη χώρα μας γατί σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup με θέμα την αξιολόγηση και το χρέος. Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία. Κι όταν ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος πρέπει εμάς να μας… ζώνουν τα φίδια! Ας μην ξεχνάμε είναι αυτός που μπλοκάρει μια συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup και αυτός που μονίμως δεν συμφωνεί επιμένοντας να γίνεται πάντα το δικό του με γνώμονα πάντα να μην δυσαρεστήσει το γερμανικό εκλογικό σώμα. Ας ελπίσουμε ότι η διαμεσολάβηση της Γαλλίας και η πρωτοβουλία που ανέλαβε να καταθέσει σχέδιο για το ελληνικό χρέος με το οποίο συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και θα καμφθεί ο σκληρός κ. Σόιμπλε…
Μ.Ξ.


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα έρθει την Δευτέρα στην Αθήνα αλλά και στην Κομοτηνή
gilntirimΈρχεται την Δευτέρα 19 Ιουνίου στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όμως η επίσκεψή του δεν θα λήξει στην πρωτεύουσα της χώρας αφού αναμένεται να επισκεφθεί και την Κομοτηνή όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει σε γεύμα ιφτάρ παρουσία των «κεφαλών» της μειονότητας. Παρατηρούμε ότι έγινε πια παράδοση όποιος τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας δεν χάνει την ευκαιρία να έρχεται και στην Θράκη ανεπίσημα!


Μνήμες 1987
Θυμήθηκαν χθες οι περισσότεροι Έλληνες τον θρίαμβο της εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Όταν η ομάδα ‘’με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ’ άλλα παιδιά’’ κατέκτησε την πρώτη θέση στην διοργάνωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αναπόλησαν πού βρίσκονταν τότε και πώς έζησαν εκείνες τις στιγμές θριάμβου. Και η Ξάνθη δεν είχε μείνει αμέτοχη ασφαλώς, αφού η κεντρική πλατεία πλημμύρισε κόσμο που ξεχύθηκε για να πανηγυρίσει. Αυτή ήταν και η ουσιαστική ώθηση στο ελληνικό μπάσκετ, που άρχισε να αποκτά μια σχετική δημοφιλία και να γίνεται ευρέως γνωστό. Και έρχεται μια πολύ σημαντική δήλωση από έναν εκ των πρωταγωνιστών της επιτυχίας εκείνης. Είπε λοιπόν ο Παναγιώτης Φασούλας: «Αν το Ευρωμπάσκετ γινόταν στο Σπόρτινγκ, δεν θα βγαίναμε ούτε 8οι. Όταν μπαίνεις σε ένα μεγάλο, καινούριο γήπεδο, νιώθεις ότι παλεύεις για μία σύγχρονη χώρα. Όχι για ένα μίζερο μαγαζάκι. Αποκτά άλλη βαρύτητα η φανέλα. Παύεις να αισθάνεσαι ότι παίζεις για μία ψωροκώσταινα και για 100 γραφικούς που ασχολούνται με το μπάσκετ…». Πάρε τώρα αυτή τη δήλωση και ξεκίνα μια αναγωγή της στα πάντα: από εσένα τον ίδιο, το σπίτι σου, την όμορφη γειτονιά, το περιποιημένο πάρκο, την φωτισμένη πλατεία, το καθαρό Πανεπιστήμιο, την σύγχρονη δημόσια υπηρεσία μέχρι και την δημόσια εμφάνιση και εικόνα του βουλευτή σου. Τόσο εύκολα και τόσο δύσκολα αλλάζει ο κόσμος και η πραγματικότητα που ζούμε.
Χ.Δ.


Από την υιοθέτηση αδέσποτων στην θανάτωση
Πολύ όμορφη η πρωτοβουλία των ‘’Βατράχων’’ που σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης και φιλοζωικούς συλλόγους προώθησαν την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων από Ξανθιώτες. Αδέσποτα που βρέθηκαν στον δρόμο γιατί κάποιος τα παράτησε, κάποιος δεν τα στείρωσε και αυτά γέννησαν άλλα 5-6 κουτάβια. Με το πρόγραμμα στειρώσεων να προχωράει για τρίτη χρονιά με εκατοντάδες κάθε χρόνο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα ζώα αυτά δεν πολλαπλασιάζονται από τα ήδη αδέσποτα, αλλά αυξάνονται διαρκώς από ιδιοκτήτες που για οποιοδήποτε λόγο τα παρατούν στον δρόμο. Γι’ αυτό οι εν λόγω σύλλογοι φωνάζουν ότι πέρα από την κωλυσιεργία του δήμου έχει ευθύνες και η αστυνομία. Ο νόμος προβλέπει τσιπάρισμα κάθε δεσποζόμενου ζώου, αλλά η αστυνομία δεν έχει το αντίστοιχο μηχάνημα για τους ελέγχους. Ελέγχεις ένα αδέσποτο, στο τσιπ υπάρχουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, τον βρίσκεις και του επιβάλλονται τα προβλεπόμενα. Έτσι ώστε να αποφεύγουμε ξεκαθαρίσματα με φόλες μέσα σε αυλές και σε μπαλκόνια ή όπως αυτή που φαίνεται να έγινε στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Όπου πριν από ένα μήνα ο υπάλληλος ασφαλείας στη βραδινή βάρδια κατέγραψε πως άκουσε πυροβολισμούς από το χώρο του πάρκινγκ. Ενημερώνεται η αστυνομία, βρίσκουν κηλίδες αίματος στον χώρο και τα τρία σκυλιά που βρίσκονταν για χρόνια εκεί και τα φρόντιζαν κάποιοι φιλόζωοι εξαφανισμένα. Από την Fraport δηλώνουν ότι είχαν επικοινωνήσει και με φιλοζωικές οργανώσεις της Καβάλας και με τον δήμο Νέστου για την αρωγή τους στα αδέσποτα του αεροδρομίου. Κάποιος αποφάσισε να δώσει μια πιο δραστική λύση.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…