Σχόλια 03/06/17

0
xanthi-iroon-1941
Άλλα χρειάζεται σήμερα η χώρα

Συζητώντας όλην αυτήν την αρνητική συμπεριφορά και για το τότε αλλά και για το σήμερα, η κατάληξη από τους λογικούς ανθρώπους είναι μία…
Η χώρα χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται κοινή πορεία εν όψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Ωριμότητα των πολιτικών απαιτείται, φρόνηση και αγάπη για τον τόπο, για τους κατοίκους. Γιατί είναι διαπιστωμένο, η χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει από τις αντιπαραθέσεις. Απεναντίας θα συνεχίσει να χάνει για όγδοο χρόνο, η οικονομία να βουλιάζει και οι Έλληνες να φτωχαίνουν ακόμη περισσότερο. Χρειαζόμαστε όλα αυτά κι όχι τα άλλα, τα παλιά, τα ανόητα, τα επικίνδυνα και τα κατευθυνόμενα. Είθε να δούμε αλλαγή.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται ο διχασμός

Να λοιπόν πως συνεχίζεται ο διχασμός, η επιθετικότητα και το μίσος. Έδωσαν μάχαιρα οι Συριζαίοι τότε, και μάχαιρα (μεταφορικά πάντα βέβαια) λαμβάνουν. Όχι στο ίδιο επίπεδο και συχνότητα, ευτυχώς.
Όμως καλλιεργήθηκε αυτή η αντίληψη, αυτή η αρνητική και απαράδεκτη αντίδραση. Η οποία δεν περιέχει τίποτε το πολιτικό. Όπως και τότε έτσι και τώρα. Απλά διαιωνίζεται η σύγκρουση, ο διχασμός και εν πολλοίς και το μίσος. Ήταν λάθος όσα τότε συνέβαιναν, είναι το ίδιο λάθος όσα και σήμερα συμβαίνουν.
Μόνον που κανείς δεν βγαίνει ευθέως να τα καταδικάσει, να ζητήσει να σταματήσουν.
Γ.Δ.


Η Ελλάδα θα «βουλιάξει» στους τουρίστες και φέτος
Σε ρυθμούς πρωτόγνωρους θα κινηθούν τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα χρονιά, αν και τα τουριστικά έσοδα για μια ακόμα χρονιά θα είναι ο μεγάλος άγνωστος. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, για φέτος οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Η εκτίμηση μάλιστα, κάνει λόγο για 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, για τα έσοδα ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να προβεί σε ακριβή νούμερα, καθώς όπως είπε, οι προκρατήσεις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων, προσφέρθηκαν με εκπτωτικές τιμές και προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, τα 14,5 δισ. ευρώ εκτιμάται όχι θα επιτευχθούν. Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας, που οι τουριστικοί παράγοντες θα μπορούν να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη και για τα έσοδα.
Κ.Λ.


Μια σπάνια φωτογραφία της Ξάνθης το 1941. Την φωτογραφία «τράβηξε» Γερμανός στρατιώτης και δείχνει την οδό Ηρώων τότε
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα
Τα νέα στην οικονομία γενικώς δεν είναι καλά για τη χώρα μας. Κι αυτό προφανώς δεν είναι νέο. Το γνωρίζουν αρκετά καλά όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι διότι ζουν την κρίση στο πετσί τους.
Την φθίνουσα πορεία λοιπόν της χώρας μας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας την πληροφορηθήκαμε χωρίς να ξαφνιαστούμε. Κι αυτό διότι ήταν ολοφάνερη η πτωτική πορεία. Έτσι, μοιραία η Ελλάδα έπεσε άλλες τρεις θέσεις και έφθασε την 57η με το τέλος να βρίσκεται στην 63η όπου εκεί βρίσκεται η Βενεζουέλα του γνωστού φίλου Μαδούρο!
Πάμε ολοταχώς προς τον πάτο, πάμε να κάνουμε παρέα τους λατινοαμερικάνους και χέρι χέρι να γλεντήσουμε την κατάντια μας.
-Χειρότερα δεν γίνεται…
Γ.Δ.


26 νέα διόδια μέσα στο 2017
Ούτε ένας ούτε δύο αλλά 26 νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν μέσα στο 2017! Δύο εκ των οποίων στη διαδρομή Ξάνθη-Θεσσαλονίκη, σε Καβάλα και Ασπροβάλτα. Έτσι το κόστος των διοδίων προς Θεσσαλονίκη, σύντομα θα είναι (υπέρ)διπλάσιο από το σημερινό, και θα φτάνει τα 20 ευρώ με την επιστροφή. «Μνημονιακή υποχρέωση» είναι η δημιουργία των νέων αυτών σταθμών, μας εξηγούν οι κυβερνώντες… Αλλά τα ρίχνουν και στον Χρυσοχοΐδη που υπέγραψε τη απόφαση. Λες κι αυτόν τον πίεζαν λιγότερο οι… Θεσμοί. Τότε πρωτοστατούσαν στο κίνημα «δεν πληρώνω» τα διόδια, και τώρα τα διπλασιάζουν! Τα διπλασίασαν, όπως διπλασίασαν και τα μνημόνια που θα έσκιζαν…
Ε.Δ.


Χατζιδάκις και Μητσοτάκης
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος θυμήθηκε με αφορμή τον θάνατο του Κ. Μητσοτάκη ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που αφορά και τον Μάνο Χατζιδάκι. Στις επικείμενες εκλογές του 1985 ένα από τα ζητήματα ήταν και η ελεύθερη ραδιοφωνία. Για το περιοδικό «Το Τέταρτο» είχαν ζητηθεί οι θέσεις των κομμάτων. Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί σε ύφος ήξεις αφήξεις, το μικρό ΚΚΕ Εσωτ. του Κύρκου ήταν υπέρ της απελευθέρωσης, ενώ το ΚΚΕ εναντίον. Η ΝΔ έστειλε κι αυτή μια μη ξεκάθαρη ανακοίνωση γιατί «έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες». Μόλις την είδε ο Χατζιδάκις άρχισε να την διαβάζει και να διορθώνει πάνω στο επίσημο έγγραφο. Όταν τέλειωσε το κείμενο περιείχε θέση της ΝΔ υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης της ραδιοφωνίας. Αφού κάλεσε ο Χατζιδάκις τον ίδιο τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο του εξήγησε το ζήτημα. Εκείνος του είπε ότι συμφωνεί μαζί του, ότι δεν χρειάζεται να του διαβάσει την ανακοίνωση για να την εγκρίνει, απλώς να του στείλει ένα αντίγραφο για το αρχείο του. Όπερ και εγένετο. Την επομένη κάποιες εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο: «Η Νέα Δημοκρατία υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας» και από κάτω το κείμενο που είχε γράψει ο Χατζιδάκις. Όταν η αυτοπεποίθηση του ηγέτη, του Μητσοτάκη, συναντά την αυτοπεποίθηση του πνευματικού ανθρώπου, του Χατζιδάκι. Και όταν η αυτοπεποίθηση οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ δύο σημαντικών ανθρώπων, η κομματική πειθαρχία και η κομματική γραφειοκρατία ξεπερνιούνται από τη δύναμη του χαρακτήρα και τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Στη δημόσια σκηνή κάποτε πρωταγωνιστούσαν χαρακτήρες με αυτοπεποίθηση και προσωπικότητες με ειδικό βάρος και θάρρος.
Χ.Δ.


Ελπίδα για το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης ορίστηκε ως εκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης στο ΔΣ του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Πυρνάρη. Παρότι το πρόσωπο της εκπροσώπου έτυχε ομόφωνης στήριξης, υπήρξαν παρεμβάσεις με στόχο η συμμετοχή να μην είναι τυπική. Όπως είπε ο Θανάσης Ξυνίδης, θυμίζοντας στους νεώτερους τα περί του Δημοκριτείου, από την ίδρυσή του το 1975 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, παρά τις εξαγγελίες και τα μεγαλόπνοα σχέδια που είχαν εκφραστεί τότε. Ακόμη και οι χώροι όπου στεγαζόταν επί χρόνια το Ίδρυμα κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως χρησιμοποιούνταν στην ουσία από καθηγητή του ΔΠΘ, όπου βρέθηκαν πολλά ανθρώπινα κρανία τα οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος για ανθρωπολογικές μελέτες. Ακόμη και η αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει το 2013 με νέο ΔΣ δεν απέδωσε καρπούς. Ευχή όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να περάσει επιτέλους το Ίδρυμα σε μια νέα εποχή, εκμεταλλευόμενη το brand name του Δημόκριτου, όπως είπε ο Θ. Ξυνίδης. Επειδή παρόμοια ευχολόγια έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν για τουριστική προβολή και αξιοποίηση της παράδοσης και των προσωπικοτήτων της περιοχής, ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίνει κάτι ουσιαστικό και να μην μείνει μια προσπάθεια κενή αποτελέσματος. Και βέβαια παρόμοια Ιδρύματα πρέπει να στοχεύουν και στην τοπική κοινωνία, στην οποία οφείλουν να κάνουν γνωστό το έργο και την προσφορά του περί ου ο λόγος προσώπου, στην προκειμένη περίπτωση του Δημόκριτου. Γιατί καλές οι προτομές και τα λογότυπα, αλλά στην ουσία ελάχιστη γνωρίζουν για την σκέψη και την συμβολή του μεγάλου Αβδηρίτη στην επιστήμη.
Χ.Δ.


Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ, ήλθε στην Ξάνθη και δεν πήραμε …χαμπάρι
Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ, ήλθε στην Ξάνθη, όπως αναφέρει η αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία» και εμείς δεν πήραμε …χαμπάρι. Συγκεκριμένα ο τούρκος πολιτικός που θεωρείται «εκλεκτός» του Ερντογάν επισκέφθηκε το τζαμί Τσινάρ (στον πλάτανο του Ασά) και βεβαίως και τα γραφεία της «ΤΕΞ» όπου λέει., έκανε λόγο για «σχολεία μας», στέλνοντας επίσης μήνυμα για το ποιος ελέγχει την Παιδεία των μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη. «Η δυτική Θράκη είναι μια ειδική περιοχή για τον τουρκισμό. Αλλά όταν έρχεται κάποιος σε αυτή την περιοχή, φυσικά και θλίβεται, θλιβόμαστε λίγο για την κατάσταση των μουφτειών μας και των σχολείων μας. Αλλά χαιρόμαστε βλέποντας πόσο δεμένοι είναι οι ομογενείς τους με τη γλώσσα και τη θρησκεία τους», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ερωτήματα: Τι δουλειά έχει ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών να αλωνίζει στην Θράκη και το θέμα να περνάει στα ψιλά και να μην έχει ιδέα ο τοπικός Τύπος; Άραγε ήταν σε γνώση και το ελληνικό ΥΠΕΞ ή ήταν ιδιωτική η επίσκεψη του τούρκου πολιτικού; Αλλά κι έτσι να επικαλεστούν ότι ήταν, γιατί έκανε πολιτικές δηλώσεις;
Ερωτήματα… ρητορικά θα μου πείτε…
Μ.Ξ.


Στην ελληνική αγορά ο ελληνικός ζεόλιθος
Μια καλή είδηση μας έρχεται από τον Έβρο. Επιτέλους μετά από προσπάθειες χρόνων
βγαίνει στην αγορά ο ελληνικός ζεόλιθος. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση στην ελληνική αγορά του ελληνικού ζεολίθου. Η εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά, με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη διάνοιξη στη θέση Κόκκαλο των Πετρωτών Έβρου του ορυχείου και μετέφερε 2.000 τόνους ακατέργαστου ζεολίθου στην μονάδα της στην Άσσηρο. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η κατεργασία, η τυποποίηση και η διάθεση στην ελληνική αγορά του ζεόλιθου σε τιμή της τάξης των 200 ευρώ / τόνο.
Να σημειώσουμε ότι ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό με πολύ μεγάλη χρησιμότητα στην γεωργία, στην κτηνοτροφία έως και στην υγεία αφού χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…