Σχόλια 29/04/17

0
protomagia-tekes-1939
Πρωτομαγιά
Πρωτομηνιά Μαΐου η Δευτέρα. Μαζί δε με το Εργατικό της μήνυμα, το αγωνιστικό, περιέχει, έτσι έχει πλέον καθιερωθεί, κι αυτό της μετάβασης στην εξοχή για την επαφή με τη φύση. Μια τέτοια φύση λοιπόν σας προτείνουμε. Αυτήν του «Τεκέ» όπως την λέγαν παλιά οι Ξανθιώτες.
Και όπου την Πρωτομαγιά κυρίως, χιλιάδες πήγαιναν εκεί με κάθε μεταφορικό μέσο. Για ν’ απλώσουν τα κιλίμια τους, ν’ αποθέσουν τα φαγητά τους, να κάτσουν κάτω, να περάσουν ήρεμα ανάμεσα στη φύση, ενώ τα παιδιά αμολημένα να τρέχουν, να παίζουν μπάλα, να κάνουν κούνια. Και το μεσημέρι ν’ ανοίγουν τα φαγητά ( συνήθως κεφτέδες), κάποιοι να ψήνουν λίγα κρέατα, το ούζο και η ρετσίνα να τιμώνται ιδιαίτερα και οι οργανοπαίκτες να γυρίζουν από παρέα σε παρέα.
Αυτόν το χώρο, αυτήν την εξοχή σας προτείνουμε να επισκεφθείτε. Έστω και μετά από αρκετές δεκαετίες.
-Καλή Πρωτομαγιά σε όλους.
Γ.Δ.


Φέρνουν και πολυμελή συνεργεία
Αυτό κι αν είναι θράσος. Βούλγαρος που αγόρασε οικόπεδο (και μπράβο του), έχτιζε σπίτια χωρίς άδεια οικοδομική στο Μυρωδάτο με πολυμελές συνεργείο συμπατριωτών του. Αυτή η πρόσφατη είδηση. Η οποία όμως έχει βάθος. Δηλαδή ότι στην Ελλάδα χτίζεις άφοβα και χωρίς άδεια, αρκεί να είσαι γρήγορος. Γι’ αυτό και το συνεργείο ήταν εννεαμελές.
Πλήρως ενημερωμένος ο Βούλγαρος «επιχειρηματίας» εγκλιματίστηκε αμέσως και χωρίς αναστολές, ξεκίνησε τα αυθαίρετα. Τέλεια! Μας πήραν χαμπάρι κανονικότατα και μας δουλεύουν. Προφανώς με τα «φώτα» ντόπιων, δεν εξηγείται διαφορετικά. Όμως πέρα από αυτά, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η νοοτροπία, η έλλειψη σεβασμού στους νόμους των γειτόνων μας που έρχονται να κερδοσκοπήσουν με μη νόμιμο τρόπο.
Γ.Δ.


Τουριστικό
Περνάει από δω, διέρχεται, ίπταται και δεν σταματάει. Για την υπουργό Τουρισμού ο λόγος κ. Κουντουρά. Η οποία για άγνωστους σε μας λόγους, αγνοεί τελείως την Ξάνθη. Σε αντίθεση βέβαια με τον νομό Καβάλας όπου εκτός των άλλων, μέχρι και τα Λουτρά Ελευθερών επισκέπτεται. Όσο για Καβάλα (πόλη) και Θάσο, τι να πούμε…
Εντάξει κυρία Κουντουρά μας, το καταλαβαίνουμε εν πολλοίς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τη γείτονα. Όμως και η Ξάνθη έχει θέματα, έχει ανάγκες και προβλήματα τουριστικής υφής τα οποία χρειάζονται κρατικό ενδιαφέρον για να επιλυθούν.
Γ.Δ.


Οικογενειακή φωτογραφία αστών Ξανθιωτών την Πρωτομαγιά του 1939 στον Τεκέ (Εύμοιρο). Πίσω μόλις που διακρίνεται μνημειακή μαρμάρινη κατασκευή
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Μείωση δυνάμεων
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά πως δεν είχε αποδοχή και διείσδυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Συλλόγους, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια και εν γένει μαζικούς χώρους. Διατηρούσε μια προνομιακή θέση στην Εκπαίδευση αλλά σιγά-σιγά, με την πάροδο του χρόνου την χάνει κι εκεί.
Πρόσφατο κι όχι τελευταίο παράδειγμα οι εκλογές στην Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ξάνθης για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΛΜΕ και εκλέκτορες στην ΑΔΕΔΥ, όπου η παράταξη που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τα ποσοστά της δύναμής της χάνοντας την πρωτιά.
-Καθόλου καλό σημάδι θα έλεγα η εξέλιξη αυτή.
Γ.Δ.


Περί ΣΕΚΑΠ
mitsotakis-tsipras-vouliΚλίμα έντασης στη βουλή για τη ΣΕΚΑΠ. Ξαφνικά λοιπόν η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ βρέθηκε στο προσκήνιο και στη βουλή έγινε ο μεγάλος χαμός μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυρ. Μητσοτάκη. Αιτία, η τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της κυβέρνησης για την ρύθμιση (διαγραφή) των προστίμων που είχαν επιβληθεί στην Καπνοβιομηχανία κατά το παρελθόν και η οποία θα έχει ισχύ στο εξής για όλες τις επιχειρήσεις που θα ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν για την ύπαρξη χρεών κατά την εξαγορά τους.
Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε και η ΣΕΚΑΠ θ’ απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής 87 εκ. ευρώ.
Γ.Δ.


Τα χελιδόνια των Μουσικών Σχολείων έφεραν την Μουσική Άνοιξη στην πόλη μας
Έφεραν την μουσική Άνοιξη στην πόλη μας εκατοντάδες … χελιδόνια από 20 μουσικά σχολεία της χώρας μας αλλά και της Βουλγαρίας της Τουρκίας και της Ρουμανίας! Πλημμύρισαν οι πλατείες, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης με την Θεία μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με υπέροχα τραγούδια άλλων δημιουργών. Μια γιορτή της μουσικής, μια γιορτή των νιάτων, της χαράς ,της άνοιξης, της ζωής! Η Ξάνθη, η Πόλις Ονείρων των Μουσικών Σχολείων, είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός για την πόλη μας και ας μη το ξεχνάμε ξεκίνησε από εθελοντές και από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Είναι καιρός ο δήμος και όλοι οι φορείς να το προβάλλουν όσο και τους άλλους θεσμούς της πόλης μας όπως τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Να το εντάξει η Περιφέρεια στο πολιτιστικό της πρόγραμμα, να προβληθεί πανελλαδικά, να δουν και να μάθουν όλοι τι γίνεται στην πόλη μας! Κι όχι να μας θυμούνται μόνο όταν θέλουν να κάνουν κανένα ρεπορτάζ για την μειονότητα τα κανάλια. Κι όλοι ξέρουμε τι είδους ρεπορτάζ και πως προσεγγίζουν το θέμα αυτό τα αθηναϊκά κανάλια!
Μ.Ξ.


Ο δήμος Αβδήρων συμμετέχει σε έκθεση Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Αθήνα
Σε πανελλαδική έκθεση Τουρισμού και Γαστρονομίας που διοργανώνεται στην Αθήνα (Περιστέρι) από τις 18 – 21 Μάιου προετοιμάζεται για να συμμετέχει με δικό του περίπτερο ο δήμος Αβδήρων. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν οι γυναίκες της Γενισέας που καλλιεργούν Ζαχαροκάλαμο και παρασκευάζουν διάφορα προϊόντα απ’ αυτό και θα τα εκθέσουν . Επίσης θα συμμετέχουν οι οινοπαραγωγοί της περιοχής, το Κτήμα Βουρβουκέλη, Καρακώστα, Σγουρίδη, όπως επίσης και η βιοτεχνία Ζυμαρικών Σοφίας Γεύσεις. Θα υπάρχει επίσης φωτογραφικό υλικό από τα αξιοθέατα του δήμου και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει για παραλιακό τουρισμό αλλά και οικοτουρισμό (Βιστονίδα, ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος), και ιαματικό τουρισμό (Λουτρά Ποταμιάς) και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία υλικό για την ιστορία των Αβδήρων, του αρχαιολογικού χώρου και εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.
Είναι χρήσιμες τέτοιες συμμετοχές γιατί τίποτε δεν γίνεται χωρίς προβολή και διαφήμιση
Μ.Ξ.


Όλη η Ξάνθη ένα μεγάλο Μουσικό Σχολείο
Μπορεί κάποιιος να το θεωρήσει υπερβολή. Όχι απλά το ότι συμμετέχει όλη η Ξάνθη στον θεσμό, αλλά και το γεγονός ότι ασχολούμαστε τόσο μαζί του. Πιο προβεβλημένοι και πανελληνίως γνωστοί είναι για παράδειγμα το Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Αυτός ο θεσμός έχει όμως κάτι άλλο. Κάτι αισιόδοξο, νεανικό, ουσιαστικό και αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν πολιτιστικό θεσμό. Έναν θεσμό που θα μπορούσε να κάνει τον Μάνο Χατζιδάκι επιτέλους περήφανο για την γενέτειρά του. Αυτήν που τον απομάκρυνε σαν νόθο παιδί και εσχάτως άρχισε να καυχάται για την καταγωγή του. Την πόλη αυτή που προσπάθησε να ανυψώσει από το τέλμα και να της δώσει μια ώθηση κουλτούρας. Περασμένα, ξεχασμένα ίσως, αλλά και τα επόμενα χρόνια δεν κάναμε και κάτι ιδιαίτερο. Το Καρναβάλι μαζεύει κόσμο και αφορά περισσότερο την διασκέδαση και όχι την ψυχαγωγία, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης έχουν ταυτιστεί για πολλούς με την τσίκνα και το ψήσιμο, οπότε αυτή η πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήρθε σαν μια όαση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τον πρωτεργάτη και εμπνευστή, πρώην διευθυντή του Σχολείου, Γιάννη Κακκάρα, αλλά ούτε και τους τόσους αφανείς ήρωες και υποστηρικτές, τους εκατοντάδες εθελοντές που στηρίζουν έμπρακτα όλη αυτή την προσπάθεια και βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών και των συνοδών τους. Ας χαρούμε λοιπόν κι εμείς μαζί με τα παιδιά, ας πάρουμε λίγη από την ζείδωρη ζωντάνια τους μέσα από τις τόσο όμορφες μουσικές που παίζονται σε κάθε γωνιά της πόλης μας.
Χ.Δ.


Μια καλή αρχή για την παλιά πόλη
Όσο και αν υπήρξαν αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα τόσο για τον δήμο όσο και για την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για τα καταστήματα της παλιάς πόλης, φαίνεται ότι θα μας βγει σε καλό η όλη υπόθεση. Αυτό τόνιζαν κατ’ ιδίαν και νομικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών πριν λίγο καιρό, ότι πρέπει από την μια να δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές που ζητάει η υπηρεσία και να γίνει άμεσα και η αυτοψία πιστοποίησης ώστε να μην χάσουν την άδειά τους. Ξέρουμε όλοι ή φανταζόμαστε πόσους μήνες θα πάρει ένας επιχειρηματίες για νέα άδεια την σύγχρονη Ελλάδα. Από την άλλη όμως, σημείωναν οι ίδιοι ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να σουλουπωθεί επιτέλους αυτή η άναρχη κατάσταση στην γνωστή ‘’παραλία’’, στην πλατεία Αντίκα και στα άλλα μαγαζιά της παλιάς πόλης. Η αισθητική του κάθε επαγγελματία είναι υποκειμενική και συνήθως κοιτάει να κάνει την δουλειά του με όσο το δυνατόν φθηνότερο και πρακτικό τρόπο. Ένα μπουρί εδώ, ένα διαχωριστικό εκεί, μια νάυλον κατασκευή παραδίπλα, μια φωτεινή επιγραφή για να φαίνεται το μαγαζί, μερικές τέντες και πάει λέγοντας. Η περιοχή ανάπτυξης και δραστηριότητας όμως αυτών των καταστημάτων είναι ιδιαίτερη, και ιδιαίτερη πρέπει να είναι και η στάση των καταστηματαρχών. Αρχής γενομένης από το Baiser λοιπόν, που κρατάει την άδειά του, ας ελπίσουμε να δούμε μια μεταμόρφωση προς το καλύτερο και για τα υπόλοιπα μαγαζιά.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…