Σχόλια 15/05/17

0
sidirodromiki-grammi-anatinaxi-1941
Ξεκινά και πάλι το «ρινγκ» των τηλεοπτικών αδειών
Προβληματισμός, αλλά και… ταχυπαλμία έχουν φέρει οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι το ΕΣΡ βάζει στα συρτάρια την περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και διατείνεται ότι οι τεχνικές υποδομές της χώρας μπορούν να υποστηρίξουν από 9 έως 11 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι συχνότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Βέβαια, η μελέτη αφορούσε και τη δυνατότητα διασφάλισης βιωσιμότητας, όχι μόνο τις δυνατότητες του φάσματος, αλλά όλα θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες γι’ αυτές τις περιβόητες «δυνατότητες», χωρίς να πηγαίνουν «πακέτο» με τις σκοπιμότητες. Και ειδικά στο θέμα αυτό είναι απίθανο, ας μην είμαστε και αφελείς…
Ε.Δ.


Κάλεσμα αφύπνισης από τον Θανάση Ξυνίδη
Τα μέλη του συνδυασμού της Κοινωνίας Δημοτών καλεί σε ανοιχτή συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης Θανάσης Ξυνίδης με τους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να γίνει μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αφού, όπως σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Θ. Ξυνίδης στο Facebook, «το σύστημα καταρρέει, έστω και αργά πρέπει να βρεθούμε». Όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση: «φίλοι και φίλες συνυποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Τρία χρόνια από τις τελευταίες εκλογές στο Δήμο της Ξάνθης, η κατάσταση δείχνει πλέον να είναι χωρίς επιστροφή. Οι σύμβουλοι της παράταξης δεν προλαβαίνουμε πια να καταγγέλλουμε καθημερινά τη κακοδιαχείριση. Νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε την άποψή σας για το τρόπο λειτουργίας της παράταξης που ίδρυσε ο Χρίστος Πούλιος. Και να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις παραλείψεις μας. Θέλουμε να σας καλέσουμε σε μία συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, στις 24 Μαΐου 2017, στο Νατάσα, στις 19.00. Η συνάντηση κρίνουμε ότι δεν πρέπει να είναι κλειστή, οπότε μπορείτε να καλέσετε και όποιον άλλο κρίνετε ότι μπορεί να ενταχθεί στις αυτοδιοικητικές μας ανησυχίες και την αγωνία για τις εξελίξεις στο Δήμο Ξάνθης».
Ε.Δ.


Το παράδειγμα του Αρδευτικού
Για να δείξουμε τι σημαίνει Συμβούλιο της Επικρατείας θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας την υπόθεση με το Αρδευτικό στον Κάμπο της Ξάνθης (Δυτικά) από νερά του Νέστου. Ενώ λοιπόν υπήρχε το ποσό εγκεκριμένο στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (υπουργός Αλεξ. Κοντός), ενώ υπήρχαν οι μελέτες του έργου και οι Περιβαλλοντικές επίσης και όποια άλλη μελέτη, τελικά το έργο σταμάτησε παρότι έγινε η προκήρυξή του. Αιτία, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, η προσφυγή στο ΣτΕ ομάδας Οικολόγων της Καβάλας! Αυτοί οι άνθρωποι είναι η αιτία που 3 χρόνια τώρα αναμένεται η οριστική απόφαση.
Από αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται. Ένα έργο που θα έδινε λύση στην υφαλμύρωση του κάμπου της περιοχής, που θα καταργούσε τις γεωτρήσεις, θα αύξανε το εισόδημα των αγροτών και θα μείωνε το κόστος των παραγομένων προϊόντων, μένει ανεκτέλεστο, άγνωστο μέχρι πότε…
Γ.Δ.


Η γνωστή σιδηροδρομική γραμμή Ξάνθης-Κομοτηνής μετά την ανατίναξή της στις 7 Απριλίου 1941 από Έλληνες για να εμποδίσουν την προέλαση των Γερμανικών στρατευμάτων
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ήρθε ο λογαριασμός της διαπραγμάτευσης
Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έστειλε τον… λογαριασμό της ηρωικής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες. Αυτής που πολλοί υποστήριζαν λέγοντας το εμπνευσμένο ‘’αυτοί τουλάχιστον προσπάθησαν’’. Το τι προσπάθησαν να κάνουν και αν υπήρχε κάποια ρεαλιστική βάση, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Να θυμίσουμε ότι η σημαία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μείωση του χρέους ούτε καν συζητείται σ’ αυτή τη φάση. Μέτρα κι άλλα μέτρα και μετά βλέπουμε. Όσο δε για τα αντίμετρα που ακούγονται από την κυβέρνηση, χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι, πώς, πού και αν ποτέ εφαρμοστούν, η όλη κουβέντα έχει γίνει αστεία. Να ‘χαμε, να λέγαμε. Εν ολίγοις, το κοστούμι που καλούμαστε να πληρώσουμε με επιπλέον μέτρα για όλο αυτό το διάστημα καθυστέρησης στην επιβολή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει όλους μα όλους του θετικούς δείκτες μειωμένους. Ανάπτυξη, μείωση δημόσιου χρέους και μείωση ανεργίας εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, ακριβώς εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Χ.Δ.


Παιχνίδια ψηφοθηρίας με τους συμβασιούχους
Γράψαμε για την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων 30.000 εργαζομένων στους ΟΤΑ. Για να φτάσουμε όμως ως εδώ να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις επέβαλε διπλή παράταση συμβάσεων για τους εργαζομένους στους δήμους (έως το τέλος του 2016 αρχικά και έως το τέλος του 2017 πριν από λίγους μήνες). Κάποιοι δήμαρχοι είχαν προβληματιστεί αν θα μπορέσουν να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά δημάρχων που αρνούνταν να παρατείνουν τις συμβάσεις χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «παράνομη και προκλητική απέναντι στους συμβασιούχους». Σχολιάζοντας την απόφαση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για «ακατάσχετο και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ υποσχέθηκε οριστική λύση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να μείνει ούτε μία ώρα δουλειάς απλήρωτη. Η δημοσιοποίηση της απόφασης δημιούργησε πολιτική θύελλα. Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή».
Χ.Δ.


Οι γυμνές αλήθειες του κ. Κουμουτσάκου…
Ποιες οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Πολλές και ευδιάκριτες! Και κυρίως στην νοοτροπία αλλά και στον τρόπο σκέψης. Όσο και να θέλει η ΝΔ να πλασαριστεί σαν κόμμα νεωτεριστικό με ιδέες, την προδίδει ο άκρατος συντηρητισμός της λαϊκής δεξιάς. Για παράδειγμα: Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εισέρχεται στην αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της πόλης μας που έχουν γίνει πολλές πολιτικές εκδηλώσεις πολλών κομμάτων. Το πρώτο που βλέπει είναι ένας πίνακας πίσω από την θέση του που επιλέχθηκε για την συνέντευξη με μια αφαιρετική παράσταση τριών γυμνών γυναικών, ενώ κάτω από τον πίνακα και πάνω σε μια κατασκευή ο διακοσμητής έχει τοποθετήσει 3 γλυπτές παραστάσεις ψαριών. Ο κ. Κουμουτσάκος λοιπόν με το καλησπέρα σας λέει στους παρισταμένους πάρτε αυτά τα …ψάρια από εκεί! Τρέχουν λοιπόν οι παριστάμενοι, μέλη της ΝΔ που παρακολούθησαν την συνέντευξη και παίρνουν τα ψάρια αλλά παρατηρούν τον πίνακα και καταλαβαίνουν ότι ο κ. Κουμουτσάκος …σκανδαλίστηκε από τον πίνακα και όχι απ΄ τα ψάρια! Ακούγεται κάποιος να λέει: «Ταιριάζει ο πίνακας αν πείτε …γυμνές αλήθειες»! Τελικά επιλέχθηκε το καμουφλάζ! Έβαλαν ένα βάζο με λουλούδια μπροστά στον πίνακα και έληξε το θέμα!
Αμφιβάλλω σε παρόμοια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αν θα πρόσεχε κανείς τον πίνακα…
Είναι αυτό το αμίμητο όμως τόσο χαρακτηριστικό που είπε σε ανάλογη εκδήλωση στη Ξάνθη ο πρώην υπουργός της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος: «Τι σχέση έχουμε εμείς μ΄αυτούς; Εμείς είμαστε νοικοκυραίοι…»!!!
Οι νοικοκυραίοι που σκανδαλίζονται από ένα πίνακα με γυμνές γυναίκες!
Αναρωτιέμαι τι θέση έχουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 2017!
Μ.Ξ.


Να σταματήσει εδώ και τώρα ο «εμφύλιος»…
Έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στην Ξάνθη οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην προέρχονται από το ίδιο πολιτικό χώρο που κυβερνά. Και ως εκ τούτου υπήρξαν και αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις σε διάφορα θέματα αλλά ποτέ δεν έφτασαν σε ακρότητες γιατί πάντα τόσο οι αυτοδιοικητικοί όσο και οι πολιτικοί έκαναν υπέρβαση όταν επρόκειτο για το καλό του τόπου. Αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ των βουλευτών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των αυτοδιοικητικών του νομού μας είναι πρωτοφανές. Αν εξαιρέσουμε τον δήμαρχο Μύκης και τον δήμαρχο Αβδήρων που έχουν συνεργασία με τους βουλευτές οι υπόλοιποι δήμαρχοι …..όπως λέμε, καμία σχέση. Εσχάτως δε, «άνοιξε μέτωπο» και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που «σφάζονται» για τα αγάλματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Άρη Βελουχιώτη, ανοίγοντας «πληγές» με αναφορές σε μια εποχή που δίχασε τη χώρα και το λαό μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αλλά και ρεαλιστική. Τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο και ο Άρης Βελουχιώτης ήταν δυο εμβληματικές προσωπικότητες που σφράγισαν την εποχή τους και το έργο, η δράση και οι επιλογές τους κρίνονται από την ιστορία και είναι ανεδαφικό, ανώφελο, επικίνδυνο αλλά και στα όρια της φαιδρότητας να καλλιεργείται ένα «εμφυλιακό» κλίμα διχασμού. Αυτό λοιπόν που προτείνουμε είναι να μπουν τα «μαχαίρια στα θηκάρια» και από τους δύο πλευρές, να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν, να δουλέψουν για το καλό του τόπου. Αυτό θέλει η τοπική κοινωνία απ’ αυτούς!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…