Σχόλια 11/05/17

0
xristidi-1890
Πρόκειται για χούι
Δεν ήμασταν από την αρχή τόσο αισιόδοξοι για την έναρξη των εργασιών του κάθετου άξονα Ξάνθης. Εννοούμε του γνωστού τμήματος βέβαια. Κι αυτό διότι οι άρχοντες της δημόσιας ζωής μονίμως κάνουν δηλώσεις αισιοδοξίας γνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι τα λεγόμενά τους δύσκολα θα υλοποιηθούν στο χρόνο που δηλώνουν.
Πρόκειται για το γνωστό παιγνίδι εντυπώσεων εκ μέρους των πολιτικών. Οι οποίοι όμως μ’ αυτά τα τερτίπια, τους θυμίζουμε πως έχουν χάσει την αξιοπιστία τους κι ελάχιστοι πλέον τους πιστεύουν σε όσα δηλώνουν. Δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι; Φυσικά και το γνωρίζουν. Τους αρέσει όμως η δημοσιότητα, οι υποσχέσεις, τα πολλά λόγια. Ε, λοιπόν, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει ως προς την δημοπράτηση του τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης.
-Υπομονή να’ χουμε μόνον…
Γ.Δ.


Λευκή νύχτα… αλλού
Για την Καβάλα ο λόγος. Όπου ο Εμπορικός Σύλλογος διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή Λευκή Νύχτα με τεράστια επιτυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, δέκα χιλιάδες Καβαλιώτες κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης. Ο τζίρος της Παρασκευής αυτής έναντι των υπολοίπων ήταν αυξημένος κατά πολύ, άνω του 20% και η σκέψη είναι του χρόνου να διαρκέσει δύο ημέρες.
Αυτά στη γειτονική Καβάλα. Εμείς εδώ μια χρονιά το ξεκίνησε ο Σωτήρης Τσιακίρογλου σαν Ομοσπονδία και λόγω αδιαφορίας των εμπόρων να συμμετάσχουν, η υπόθεση βάλτωσε, έμεινε, πάει τελείωσε.
Γ.Δ.


Θα έχει συνέχεια

Η υπόθεση με την τροπολογία που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα θα έχει και συνέχεια. Ο λόγος για την τροπολογία με την οποία διαγράφονται χρέη από πρόστιμα που υποβλήθηκαν για λαθρεμπορία ή άλλους λόγους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάμεσα δε σ’ αυτές, περιλαμβάνεται και η ΣΕΚΑΠ στην οποία είχαν επιβληθεί κατά το παρελθόν από την Εφορία ύψους 38εκ. ευρώ για λαθρεμπορία τσιγάρων.

Ήδη το θέμα συζητήθηκε έντομα με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη βουλή ενώ την Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ ότι το πρόστιμο ήταν γνωστό στον αγοραστή παρότι δηλώνει σήμερα το αντίθετο. Είναι γεγονός πως τα πράγματα αγρίεψαν αρκετά, μετά και την συνέντευξη Σαββίδη, οπότε σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια.
Ευχή μας είναι όλη αυτή η αντιπαράθεση να μην ζημιώσει τη ΣΕΚΑΠ και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Διότι όπως λέει ο λαός, όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια…
Γ.Δ.


Άποψη της οδού Πυγμ. Χρηστίδη (δημάρχου). Αριστερά το αρχοντικό Σωτήρη Λαδά. Δίπλα το τότε Μητροπολιτικό Μέγαρο την περίοδο 1890
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Δράμα χωρίς τελειωμό
Το εμπόριο ελπίδας συνεχίζεται από ξηράς και θαλάσσης. Καθημερινά σχεδόν συλλαμβάνονται οχήματα κάθε τύπου που προωθούν στη χώρα μας μέσω του Νέστου πρόσφυγες. Η υπόθεση έχει γίνει ρουτίνα πλέον. Το ίδιο και σε μεγαλύτερη κλίμακα γίνεται με μετανάστες που έρχονται με κάθε είδος πλεούμενου στα νησιά μας. Ανθρώπινο δράμα, ελπίδα για καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, εμπόριο της ελπίδας με κερδοσκοπία αλλά και το κυριότερο, με χαμένες ζωές στα νερά του Αιγαίου. Δράμα μεγάλο, δράμα χωρίς τελειωμό δυστυχώς.
Γ.Δ.


Της μόδας το ΣτΕ
Πολύ της μόδας έχει γίνει εδώ και λίγα χρόνια η προσφυγή ιδιωτών αλλά και Συλλόγων, Σωματείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο Επικρατείας. Έγινε της μόδας και με το παραμικρό, όταν θέλουν κάποιοι να βάλουν εμπόδια, μαζεύουν υπογραφές και υποβάλουν προσφυγή στο Επικρατείας.
Σκοπός της προσφυγής βέβαια να καθυστερήσει κάποιο έργο, ή να βγει κάποια άλλη απόφαση που να ακυρώνει μια προηγούμενη. Το πιο ωραίο της όλης τρελής ιστορίας; Συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ αργούν αρκετά χρόνια να βγουν. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτοί που σκοπίμως προσφεύγουν στο ΣτΕ, τρίβουν τα χέρια τους γιατί καθυστερούν τους «αντιπάλους» τους.
-Ελλάδα μου εσύ, απίθανη και φοβερή, που δεν θα σου μοιάσει κανείς ποτέ στα αρνητικά σου και τα τρελά σου. Εκεί εσύ, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…
Γ.Δ.


Η Γεννηματά «ξέκανε» τον Ξεκαλάκη
«Εμφύλιο» κήρυξε στο ΠαΣοΚ η απόφαση της προέδρου Φώφης Γεννηματά να «ξεκάνει» τον γραμματέα του ΠαΣοΚ Στέφανο Ξεκαλάκη. Πρώτα του αφαίρεσε τις αρμοδιότητες και τώρα του κάνει έξωση από το γραφείο του στην Χ. Τρικούπη. Την στιγμή που στην πολιτική σκηνή αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί γραφείο στην Χ. Τρικούπη. Κι είναι απορίας άξιον πως η κα Γεννηματά καθαιρεί κάποιον εκλεγμένο. Η απάντηση του γραμματέα του ΠαΣοΚ στην εντολή της προέδρου του κόμματος, υπήρξε σφοδρή. Με επιστολή του στον γενικό διευθυντή του ΠαΣοΚ Νίκο Σαλαγιάννη κάνει λόγο για πρωτοφανές κλίμα εκφοβισμού κατά του προσώπου του και των συνεργατών του. Αναφέρεται δε σε ανθρώπους που έχουν απομυζήσει οικονομικά και πολιτικά το ΠαΣοΚ, και τώρα σπιλώνουν πρόσωπα και συνειδήσεις. Τον καλεί να βγάλει στο φως απολαβές και λογαριασμούς για τους πάντες και τα πάντα για να διαπιστωθεί «ποιοι ζουν για το ΠαΣοΚ και ποιοι ζουν από το ΠαΣοΚ»!
-Ουάου!!!
Και να σκεφτεί κανείς πως θέλουν και ενότητα της κεντροαριστεράς. Εδώ μεταξύ τους τρώγονται…
Μ.Ξ.


Στάση εργασίας από τις 7π.μ. – 12μ. στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών αλλά και στους γονείς των παιδιών, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων (παιδιά 4 ετών) στα νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε για υποχρεωτική προσχολική και σχολική εκπαίδευση 14ετούς φοίτησης. Οι εργαζόμενοι, παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, υποστηρίζουν ότι η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε διάλυση του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και σε ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο. Για το λόγο αυτό η ΠΟΕ – ΟΤΑ κήρυξε για σήμερα στάση εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι ζητώντας άρση αυτής της απόφασης.
Μ.Ξ.


Γλυτώνει τελικά η ΣΕΚΑΠ το πρόστιμο;
Για κυβερνητική γκάφα κάνουν λόγο διάφοροι νομικοί αναφορικά με την τροπολογία που προβλέπει τη διαγραφή του προστίμου 38 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο στη ΣΕΚΑΠ. Η γκάφα έγκειται στο ότι η τροπολογία δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ, όπως απαιτείται. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό, Κώστα Τζαβάρα, η τροπολογία έχει ενσωματωθεί ως άρθρο 22 στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα ισχύσει τρεις μήνες μετά την ψήφισή του. Συνεπώς, δεν περιλαμβάνει ήδη τελεσθείσες πράξεις ή πράξεις εκκρεμούσες στη Δικαιοσύνη. Επίσης, επειδή είναι ρύθμιση αστικής ευθύνης, δεν καλύπτεται από τη γενική ρύθμιση του Ποινικού Δικαίου που προβλέπει ότι επικρατεί μεταγενέστερος νόμος εφόσον είναι ευνοϊκότερος. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέα ρύθμιση που να καλύπτει την αναδρομικότητα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης είχε δηλώσει: «Μου έδωσαν την τροπολογία και την κατέθεσα», σημειώνοντας ότι είναι μία τροπολογία που συνέταξε η συντονιστική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατέθεσε ο ίδιος ως υπεύθυνος των Επιτροπών Παραγωγής και Έλεγχου του Κυβερνητικού Έργου. Μάλιστα η τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ βρίσκεται και στο ‘’μικροσκόπιο’’ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ενδέχεται να συνιστά κρατική ενίσχυση κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού. Όλα ρευστά, λοιπόν, στο θέμα όπως φαίνεται μέχρι στιγμής.
Χ.Δ.


Να ακολουθεί μόνο ή και να εμπνέει;
Ποιος είναι ο ρόλος μια δημοτικής αρχής; Να οραματίζεται; Να εμπνέει; Να ακολουθεί τις εξελίξεις στηρίζοντας ή απλά να διεκπεραιώνει; Μ’ αυτά που βλέπουμε, φυσικά, είναι σημαντικό ακόμη και όταν διεκπεραιώνει ή στηρίζει απλά τις πρωτοβουλίες ιδιωτών, εθελοντών και λοιπών δημοτών. Γιατί κάλλιστα μπορεί ακόμη κι εκεί να ‘’γυρίσει την πλάτη’’ και να μην ‘’τείνει χείρα βοηθείας’’. Οι σκέψεις με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, το οποίο συζήτησε κυρίως την ανάληψη συνδιοργανώσεων για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με συλλόγους. Όπως ειπώθηκε από τον κ. Λύρατζη, η Ξάνθη έχει σχεδόν κάθε μήνα μια μεγάλη εκδήλωση, έναν πολιτιστικό θεσμό τοπικού ή πανελλαδικού βεληνεκούς. Κι αυτό σίγουρα διευκολύνει το έργο του Κέντρου, που τίθεται απλά συνδιοργανωτής, συμμετέχοντας σε μέρος των εξόδων και προσφέροντας τις υπηρεσίες που έχει στην διάθεσή του. Κάτι παρόμοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί όμως και στον ίδιο τον δήμο Ξάνθης. Εκεί όπου κανένα έργο δεν φαίνεται να γίνεται, να ολοκληρώνεται ή να προγραμματίζεται για το μέλλον. Όσο και αν έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, βλέπουμε ότι άλλοι δήμοι τα κυνηγούν και βρίσκουν τρόπους να επενδύσουν στην πόλη. Καθώς γνωρίζουμε ότι ο δήμος Ξάνθης έχει αξιόλογους συνεργάτες στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προφανώς αποτελεί πολιτική απόφαση η αδράνεια. Δεν φτάνει να αυγατίζουμε το αποθεματικό του δήμου χωρίς να γίνεται η παραμικρή επένδυση και να φαίνεται έστω στο μέλλον ένα έργο πνοής.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…