Σχόλια 09/03/17

0
arxaggeliotissa-1962
Τα «κύματα» στην περιφερειακή Αναγέννηση
«Στοίχημα» για τον περιφερειάρχη είναι να καταφέρει τώρα να καλμάρει τους δυσαρεστημένους του συνδυασμού του, που δεν είναι άλλοι από τους πρώην θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το πόστο τους, μετά από θητεία μόλις εννέα μηνών. Μάλιστα, κάποιοι σκέφτονται ανοιχτά πια ακόμη και την ανεξαρτητοποίηση, προκειμένου να καταδείξουν την έντονη αντίδρασή τους, αλλά, όπως είναι φυσικό προβληματίζονται, καθότι δε θέλουν να σταλεί και το μήνυμα ότι έχασαν τη θέση και φεύγουν…
Συνεπής και αρκετά νηφάλια είναι η στάση του πρώην θεματικού αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Εμπορίου κ. Οντέρ Μουμίν (πρώτου σε σταυρούς περ. συμβούλου στην ΠΕ Ροδόπης), ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του, αλλά τόνισε ότι παρότι σέβεται και τιμά τους συναδέλφους του και χωρίς καμία πρόθεση να επιτεθεί στον περιφερειάρχη ή να βλάψει την παράταξη, η όποια απόφαση λάβει, θα είναι απολύτως προσωπική.
Χαρακτηριστικά, δήλωσε στο «Ε»: «σε ότι με αφορά, πρόκειται για μία άδικη απόφαση σε σχέση με την πορεία, την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα που επέδειξα, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η περίοδος αυτή είναι της περιφερειακής Αναγέννησης, που είναι δημιούργημα του Γιώργου Παυλίδη». Ο ίδιος, με αφορμή το γεγονός ότι ο «διάδοχός» του αναλαμβάνει μόνο το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και άρα μένει «ορφανό» το εμπόριο-παραεμπόριο, σχολίασε ως αρνητική εξέλιξη την υποβάθμιση αυτού του σημαντικού κλάδου, ενώ καταληκτικά ανέφερε: «ο κόσμος δεν ξεχνάει την αδικία»…
Ε.Δ.


Ταραχές στη δημοτική αρχή
Δυσαρεστημένους άφησε και η απόφαση του δημάρχου για τους νέους του αντιδημάρχους, αν και όπως μαθαίνω, κάποιοι αρνήθηκαν τις προτάσεις που τους έγιναν, ως μη ταιριαστές με τους τομείς που οι ίδιοι προτίθενται να αναλάβουν, ενώ κάποιοι εξαρχής είχαν γνωστοποιήσει στο δήμαρχο ότι δεν τους ενδιέφερε κάποια αντιδημαρχία.
Εμείς πάντως, στα θετικά θα αποτιμήσουμε την ύπαρξη δύο γυναικών στους στενούς πια συνεργάτες του δημάρχου, οι οποίες είναι και «φρέσκα» πρόσωπα στις θέσεις που ανέλαβαν και άρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε βελτιωτικές αλλαγές και νέες προτάσεις.
Ε.Δ.


Άποψη της Μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας το 1962. Ο περιβάλλον χώρος και η Μονή έχουν αλλάξει αρκετά
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Σφίγγει ο κλοιός
Επιτέλους τα πράγματα για τη γνωστή ΑΕΠΙ αρχίζουν και σφίγγουν και ιδού γιατί. Με εντολή Εισαγγελέως μπλοκάρονται οι προσωπικοί και εταιρικοί λογαριασμοί και θυρίδες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αιτία γι’ αυτήν την εξέλιξη, η κακοδιαχείριση των εσόδων της ΑΕΠΙ. Μετά και από αυτή την εντολή, καθίσταται σίγουρο ότι θ’ ακολουθήσουν και διώξεις εις βάρος των ανθρώπων που είχαν στήσει αριστοτεχνικά το «μαγαζάκι» τους για προσωπικό όφελος βέβαια. Κι έτσι, δικαιώνεται περίτρανα ο Μωραΐτης που εδώ και χρόνια αγωνιζόταν, για ν’ αποδειχθεί τελικά ότι είχε δίκιο.
Γ.Δ.


Σε δυο εβδομάδες
Σε περίπου δυο εβδομάδες πληροφορώ αυτούς που αγωνιούν, πως τελειώνει το 18μηνο και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει η πιθανότητα των εκλογών με λίστα από δω και πέρα αλλά με σταυρό. Όσοι δεν την θέλουν τη λίστα ας πάρουν βαθιές ανάσες. Η σταυροδοσία, κοινώς το κυνήγι του σταυρού, θα είναι το μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας από τους υποψήφιους βουλευτές.
Και βέβαια το κυνήγι του σταυρού είναι μια δύσκολη και περίπλοκη ιστορία. Απαιτεί οργάνωση και σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, «τρέξιμο» και επαφές παντού στο νομό. Όποιος δεν υπήρξε υποψήφιος γενικά, δεν γνωρίζει, πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσεις τις χιλιάδες ψήφους που θα σου προσφέρουν την εκλογή.
Γ.Δ.


Όταν η αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με την πολιτική ηγεσία
Άριστες σχέσεις συνεργασίας διατηρεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ανήκει στον πολιτικό χώρο της ΝΔ, αυτό δεν τον εμποδίζει να μη διστάζει να ζητά την συνδρομή τους για θέματα του δήμου του που θέλει να προωθήσει και για τα οποία χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Κι αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη κάθοδο στην Αθήνα με τον κ. Στάθη Γιαννακίδη αλλά και από το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, με τον μοναδικό δήμαρχο που είχε συνάντηση κατ’ ιδίαν στο γραφείο του μετά την κοινή σύσκεψη, ήταν με τον κ. Τσιτιρίδη. Κι αυτό λέει πολλά… Εν αντιθέσει με τους άλλους δημάρχους και ιδίως με τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο, με τον οποίο βουλευτές και δήμαρχος είναι ξένοι στην ίδια πόλη…
Κι αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό!
Μ.Ξ.


Οι δυο κυρίες αντιδήμαρχοι, ο κ. Χατζηευφραιμίδης και η …trash art!
Που είναι ο Μούρκας ρε παιδιά;
Τρεις νέοι δημοτικοί σύμβουλοι παίρνουν το βάπτισμα του πυρός ως αντιδήμαρχοι. Δυο κυρίες, η κα Αλεξία Γκιρτζίκη και η κα Θεοδώρα Γιαννώτα και ο κ. Ιορδάνης Χατζηευφραμίδης. Τόσο για τις δύο κυρίες οι αρμοδιότητες που τις έχουν δοθεί είναι απολύτως συμβατές με την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά και την προσωπικότητά τους. Για τον κ. Χατζηευφραιμίδη ομολογώ ότι έχω επιφυλάξεις που τοποθετήθηκε στον τομέα της Καθαριότητας, καθότι καλλιτέχνης (ασχολείται με την ζωγραφική).
Τώρα βέβαια ίσως είναι και μια πρόκληση γι αυτόν και η ενασχόλησή του αποτελέσει πηγή έμπνευσης για… trash art!
Anyway, τον κ. Χρήστο Μούρκα δεν βλέπω στο νέο σχήμα…
Κάτι είχε υποπέσει στην αντίληψη μου ότι ο δήμαρχος του είχε υποσχεθεί την Δόμηση αλλά δεν τήρησε την υπόσχεσή του…
Γιατί άραγε;
Μ.Ξ.


Χέρι-χέρι έως το 2019 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
«Ελήφθησαν τόσα πολλά μέτρα που πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εκτίμησε όμως ότι μέχρι το 2019 η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει πολλά πράγματα που ο λαός θα εκτιμήσει. Και πού εδράζεται η ακλόνητη πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές; Μα φυσικά στο γεγονός ότι από την αρχή πορεύονται εξαιρετικά μαζί με τους ΑΝΕΛ. Όπως σημείωσε: «Οι αποστασίες τελείωσαν. Είμαστε όλοι μαζί -η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟ των ΑΝΕΛ- ομάδα αυτοκτονίας και θα πάμε έως το 2019. Και θα τις πάρουμε και τις εκλογές τότε. Οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι σαμουράι. Ο Καμμένος μας φέρθηκε εξαιρετικά. Μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ο Καμμένος είπε ότι μαζί ανεβήκαμε μαζί θα πέσουμε». Αυτή την ωραία ατμόσφαιρα συνεργασίας, αφού έγιναν γαργάρα τα όσα προεκλογικά και μετεκλογικά δεσμεύθηκαν να πράξουν ή να καταργήσουν, την βγάζουν ως κάτι θετικό. Και μας λένε έμμεσα χωρίς την παραμικρή αιδώ ότι και μέτρα θα φέρουν και θα υπογραφούν και θα μείνουν στην καρέκλα μέχρι το 2019… ο ήλιος να παγώσει.
Χ.Δ.


«Χρυσό» εφάπαξ για τον… εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ
Οι αναγνώστες της στήλης ίσως θυμούνται πριν λίγες εβδομάδες την υπόθεση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, του φορέα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενέκριναν μια γερή αύξηση για τον εαυτό τους, αλλά και μια εφάπαξ καταβολή των όσων τους χρωστούσαμε αναδρομικά από την ψήφιση του νόμου το 2015. Άλλα 200 χιλιάρικα δηλαδή. Έτσι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήρης Νίκας έκανε «δώρο» στον εαυτό του προαγωγή που του απέφερε αύξηση του εφάπαξ κατά περίπου 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντάς το στις 258.000 ευρώ! Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Σκρέκας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως λίγες μέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του κ. Νίκα, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον ΔΕΣΦΑ από… πιθανό «bail in». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Όμορφα και απλά. Μάλλον γι’ αυτό κόπτονται κάποιοι για το ‘’ξεπούλημα’’ των εταιρειών αυτών και τρέμουν την ιδιωτικοποίηση.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…