Σχόλια 02/03/17

0
ethniki-trapeza-1941
Αστυνομικοί υπάρχουν, αλλά…
Τις ημέρες αυτές με το τρομερό τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό με τους τέσσερις νεκρούς, διαβάσαμε και ακούσαμε μύρια όσα. Σοβαρά αλλά και ανόητα. Κι ανάμεσα στ’ άλλα, να προσληφθούν αστυνομικοί για αστυνόμευση.
Ε, λοιπόν, η Ελλάδα έχει πολλούς αστυνομικούς ανά χίλιους κατοίκους, τους περισσότερους στην Ευρώπη. Όμως δεν αστυνομεύεται όχι η Εθνική οδός, αλλά γενικώς λείπει η αστυνόμευση. Κι έτσι, ο κάθε Έλληνας κάνει ό,τι του κατέβει. Κυρίως δε όταν οδηγούν γίνονται άλλοι άνθρωποι, γιατί γνωρίζουν ότι τους παίρνει να κάνουν ό,τι τους καπνίσει στους δρόμους. Αστυνομικοί στους δρόμους λοιπόν κι όχι στα γραφεία, όχι στα υπουργεία και τους άλλους χώρους και πρόσωπα. Κατά καιρούς οι υπουργοί κάνουν δηλώσεις ότι θα «βγάλουν στους δρόμους τους αστυνομικούς», το κάνουν για λίγο και μετά το ξεχνούν.
Γ.Δ.


Καλό μήνα, καλή Άνοιξη
Μπήκαμε λοιπόν στον Μάρτη. Μαζί του ξεκίνησε και η Μεγάλη Σαρακοστή μέχρι να φτάσουμε στις μεγάλες ημέρες (και νύχτες) της Μεγάλης Βδομάδας.
Ευχές λοιπόν για το νέο μήνα, για τη Σαρακοστή και βέβαια πολλές ευχές για Υγεία. Κι αυτό, γιατί αν χρειαστεί κανείς Νοσοκομείο, πρέπει πάνω απ’ όλα να έχει μεγάλο τυχερό.
-Καλό μήνα, καλή Άνοιξη με σύντομες εκδρομές στην όμορφη Ξανθιώτικη αλλά και γειτονική φύση.
Γ.Δ.


Οσονούπω ανακοινώσεις
Διανύουμε την περίοδο των ανακοινώσεων εκ μέρους των Δημάρχων. Οσονούπω λοιπόν θα πληροφορηθούμε ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θ’ αποχωρήσουν μεν, μετ’ επαίνων δε για το χρύσωμα του χαπιού. Για να έλθουν στις θέσεις των αποχωρούντων νέοι, έτοιμοι να προσφέρουν, ορεξάτοι και πειθαρχημένοι στις εντολές του αρχηγού-δημάρχου βεβαίως.
Ας μην παρασυρθούμε σε υποθέσεις και προβλέψεις, παρότι εύκολο. Διότι ο «πάγκος» και γνωστός είναι και μικρός. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, υπάρχει δοκιμασμένη λύση. Μετακίνηση εσωτερική από τη μια θέση στην άλλη. Ας μην βιαζόμαστε όμως Κυριακή κοντή γιορτή. Εξάλλου όπως έλεγε φίλος της στήλης, οι αντιδήμαρχοι έχουν τα χέρια δεμένα. Ελάχιστα μπορούν ελεύθερα να πράξουν και λιγότερα να σχεδιάσουν. Απλά υπάρχουν με τον τίτλο και πορεύονται με ευθύνες μεν, αλλά χωρίς οικονομικές δυνατότητες δράσης.
Γ.Δ.


Μία μοναδική φωτογραφία της περιόδου Βουλγαρικής κατοχής. Η Εθνική Τράπεζα με Βουλγάρικη επιγραφή. Περίοδος 1941.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Στοιχεία σοκ

Τα είπε απλά, κατανοητά και χωρίς να κρύψει την αλήθεια. Εξάλλου η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Μπορεί για λίγο να την κρύψεις ή να την διαστρέψεις, όμως εκείνη αντιδρά. Και βγαίνει στην επιφάνεια. Μίλησε λοιπόν ο γνωστός Σάββας Ρομπόλης και τι δεν είπε ο άνθρωπος για το θέμα που καίει και τσουρουφλίζει. Είπε και δώστε βάση όλοι. Νέοι και παλιοί:
«Αν περιοριστούμε στη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση εφάπαξ είτε σταδιακά της προσωπικής διαφοράς για 1.400.000 συνταξιούχους, από μια έρευνα που κάναμε μας φαίνεται ότι από 11.700 που είναι σήμερα η μέση σύνταξη το χρόνο μεικτά, θα μετεξελιχθεί σε 8.700 μεικτά. Δηλαδή, θα έχουμε μια σύνταξη περίπου 650-680 ευρώ κι αν υπολογίσουμε τη μείωση του αφορολόγητου που δεν ξέρουμε ακόμη σε ποιο ύψος θα είναι, τότε θα μιλάμε για μια μέση σύνταξη 550 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Με συντηρητικές προβλέψεις εκτιμήσαμε ότι η ευελιξία στην εργασία θα αφορά στα επόμενα χρόνια 6 στους 10 εργαζόμενους, κάτι που δημιουργεί ένα έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση γύρω στα 2,5 δις το χρόνο».
Γ.Δ.


Οι αφανείς ήρωες του Καρναβαλιού
samareitesΠολλοί είναι οι συντελεστές του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και ο καθένας από την θέση του προσφέρει με τον δικό του τρόπο. Κάποιοι ως εκ της θέσεώς τους είναι αναγκαστικά πιο προβεβλημένοι ή έχουν πιο κομβικό ρόλο, αλλά υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες, το έργο και η προσφορά των οποίων θεωρείται δεδομένη, αλλά δεν είναι. Επειδή αναγκαστικά κυκλοφόρησα τις μέρες του Καρναβαλιού στο κέντρο και την παλιά πόλη και σε διαφορετικές ώρες, ομολογώ ότι η δουλειά των ανθρώπων της καθαριότητας ήταν εξαιρετική. Οι δρόμοι που το βράδυ ή τα ξημερώματα ήταν σε κακό χάλι, με σπασμένα μπουκάλια και κάθε λογής σκουπίδια, ήταν και πάλι ανθρώπινοι το πρωί. Μεγάλη και η προσφορά των Σαμαρειτών, των άγρυπνων φρουρών κάθε εκδήλωσης, που έσπευσαν άμεσα σε κάθε περιστατικό μικρό ή μεγάλο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι το λιγότερο.
Χ.Δ.


Εύγε Μαρία Παπαδοπούλου
Στον απόηχο του φετινού καρναβαλιού δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στους παρουσιαστές και να εξάρουμε την παρουσία της Μαρίας Παπαδοπούλου που πραγματικά έβαλε τα γυαλιά στον πολύ πιο έμπειρο – υποτίθεται – Θέμη Γιωργαντά που περιορίστηκε σε κάτι κοινότυπα πειράγματα με τους καρναβαλιστές. Ενώ η δική μας η Μαρία ήταν πολύ καλή, ετοιμόλογη, άνετη και φαινόταν η γνώση της για την ιστορία του θεσμού και των συλλόγων ενώ ήταν πολύ εύστοχα τα σχόλιά της και πιο «ψαγμένα» σε σχέση με τις χαζομάρες που ακούμε σε ανάλογες περιστάσεις από άλλους παρουσιαστές.
Εύγε Μαρία…
Μ.Ξ.


Καθαρή Δευτέρα
Συγχαρητήρια αξίζουν και στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, στους εργαζόμενους κυρίως που δούλεψαν όλη νύχτα και είχαμε την πόλη καθαρή το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Προφανώς και συνήργησε σ’ αυτό στο γεγονός ότι η υπηρεσία έχει στελεχωθεί με περισσότερους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αλλά και βούληση της δημοτικής αρχής να κερδίσει το στοίχημα με την καθαριότητα. Πράγμα που επετεύχθη και έτσι δεν έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε …
Μ.Ξ.


Ποδήλατα που κάνουν φτερά
Το ξέρουμε ότι ποδήλατα και μοτοποδήλατα είναι οι εύκολοι στόχοι για τους κλέφτες και συνήθως οι έρευνες για την εύρεσή τους κατευθύνονται στον γνωστό οικισμό της Ξάνθης. Καθώς η πόλη μας είναι μικρή, οι ιστορίες κυκλοφορούν γρήγορα, όπως και τα εξαρτήματα των κλαπέντων, αφού ένας κινητήρας καινούριας μοτοσικλέτας που μπορεί να κοστίζει περίπου χίλια ευρώ, ‘’σκοτώνεται’’ για 100-150 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα θύματα κατάφεραν να αγοράσουν πίσω τα κλοπιμαία σε χαμηλές τιμές. Αυτόπτης μάρτυρας ο γράφων σε ιστορία που εκτυλίχθηκε στην λαϊκή αγορά το περασμένο Σάββατο. Πιτσιρικάς Ρομά περνάει καμαρωτός πάνω σε μεγάλο ποδήλατο, όταν τον σταματάει νεαρός που εργάζεται σε κατάστημα πίσω από τους πάγκους. Στην ερώτηση πού βρήκε το ποδήλατο, η απάντηση είναι: μου το έδωσε φίλος μου στην πλατεία. Τον προτρέπει άμεσα να κατέβει από το ποδήλατο για να μην φωνάξει την αστυνομία, πράγμα που κάνει αμέσως έντρομος, παρότι κάτι ψελλίζει. Μετά από λίγη ώρα συναντώ τον νεαρό τυχαία πάλι σε γνωστό κατάστημα υποδημάτων δίπλα στην πλατεία να παραδίδει το ποδήλατο σε κυρία, που το είχε κλειδωμένο σε κολώνα στο πεζοδρόμιο. Ποδήλατο αρκετών εκατοντάδων ευρώ, που θα έκανε φτερά αν δεν το προλάβαινε ο παρατηρητικός νεαρός. Μην διστάσετε λοιπόν να ρωτήσετε αν δείτε το ποδήλατο ή το μηχανάκι σας να… περνάει από μπροστά σας με άλλον αναβάτη.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…