Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον «νόμο Κατσέλη» τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ

Στον «νόμο Κατσέλη» τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ

0
oek daneia

Με απόφαση της Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δεν υπάγονται στον νόμο τα προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ

300.000 τα «κόκκινα» δάνεια και κανένας πλειστηριασμός από τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΔ – Θα συμβεί το ίδιο και με τις Τράπεζες;

Νέα δεδομένα στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) εισάγει η απόφαση του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου με την απόφαση 2/16-3-2017 κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη, Γιώργου Αναστασάκου, στην διάσκεψη της 12/1/2017, αποφάνθηκε ότι τα δάνεια του τέως ΟΕΚ υπάγονται στην προστασία των όρου του «νόμου Κατσέλη», απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο ΟΑΕΔ (συζητήθηκε στις 22/9/2016) Να σημειωθεί ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διάδοχός του είναι ο ΟΑΕΔ και μετά την κατάργηση του ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ΟΕΚ.

Στον «νόμο Κατσέλη» τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ με απόφαση του Αρείου Πάγου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη», όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία να τα αποπληρώσουν, μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου, μέσω Ειρηνοδικείου. Το ζήτημα με τους δανειολήπτες του ΟΕΚ ανέκυψε επειδή δεν έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες αλλά από το ΟΕΚ. Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε ως ερώτημα και ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, και οι αρεοπαγίτες απεφάνθησαν ότι μπορούν να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».

Δεν υπάγονται στον νόμο τα προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ

Πλην όμως στην απόφαση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υπαχθούν στον «νόμο Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού, για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Κανένας πλειστηριασμός από τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΔ – Θα συμβεί το ίδιο και με τις Τράπεζες;

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών του ΟΕΚ μαζί με αυτά που δόθηκαν στους Ρομά ανέρχονται σε 300.000 και κυμαίνονται από 863 ευρώ- 450.000 ευρώ και χωρίς τις προσαυξήσεις. Τόσο ο ΟΕΚ όσο και ο ΟΑΕΔ δεν έχουν προβεί ποτέ σε πλειστηριασμούς. Η μόνη τακτική που ακολουθήθηκε είναι να προστίθενται τόκοι υπερημερίας, ωστόσο οι δανειολήπτες ήταν προστατευμένοι. Το ερώτημα είναι αν θα είναι το ίδιο προστατευμένοι με την δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη καθώς τώρα θα έχουν να κάνουν με Τράπεζες και ως γνωστόν η γραμμή των δανειστών είναι οι Τράπεζες να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και να τα πωλήσουν σε ξένα funds. Κατά συνέπεια η απόφαση είναι σαν …δίκοπο μαχαίρι για τους δανειολήπτες που θα μπουν στην διαδικασία των ρυθμίσεων είτε με εξωδικαστικό συμβιβασμό που σπάνια επιτυγχάνεται καθώς οι τράπεζες είναι …τράπεζες και όχι κοινωφελείς Οργανισμοί, είτε στα ειρηνοδικεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …