ΣΧΟΛΙΑ 15/02/2017

0
radio-microphone

Η Νόδε κόβει πίτα

Και το όνομα αυτού Κωστής Χατζηδάκης. Πάει έκλεισε και πλέον έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την εκδήλωση. Η οποία θα έχει κοπή πίτας για τα μέλη και φίλους της Ν. Δ. και ομιλία από τον Χατζηδάκη με οικονομικό θέμα. Όλα αυτά θα συμβούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 12:30 στο Ελισσώ.

Γ. Δ.

Μια διαφορετική πίτα

Την Παρασκευή το βράδυ, μια διαφορετική παρέα έκοψε τη δική της πίτα. Πρόκειται για την παρέα του ΕΜΠΡΟΣ που χρόνια τώρα υπάρχει και λειτουργεί σα μια φιλική παρέα, άνδρες και γυναίκες. Πρόκειται για άτομα που είχαν εργασιακή παρουσία επί σειρά ετών στην εφημερίδα και κάποτε αποχώρησαν οικειοθελώς. Για να συνεχίσουν λοιπόν την όμορφη σχέση τους έφτιαξαν αυτήν την παρέα. Η κοπή της πίτας έγινε στην Ταβέρνα ΚουρούΜπελο στα Κιμμέρια. Προηγήθηκε βέβαια πλούσιο δείπνο με τους εξαιρετικούς μεζέδες του καταστήματος. Τυχερή της βραδιάς η κα Σοφία Σαρνισλίδου που εκτός από το δώρο για το φλουρί, που είναι ένα ταξίδι για δυο άτομα σε ξενοδοχείο προσφορά του πρακτορείου ΤΟΝΙΑΣ Τράβελ, κέρδισε και το δεύτερο λαχνό για διάφορα είδη αθλητικής ένδυσης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδι από ζωντανή ορχήστρα.

Γ. Δ.

Νέα στήλη

Από προχθές Παρασκευή οι προσεκτικοί αναγνώστες της Εφημερίδας μας θα πρόσεξαν την ΄΄Στήλη των Μαθηματικών΄΄. Πρόκειται για μια προσπάθεια για περισσότερη προσέγγιση στα Μαθηματικά Δημοτικού, Γυμνασίου και βέβαια Λυκείου. Πράγμα που σημαίνει πως το ενδιαφέρον καλύπτει μεγάλο εύρος όλων αυτών που έχουν έφεση στα Μαθηματικά αλλά και στους υπόλοιπους που θα ήθελαν ν’ ακονίσουν το μυαλό και να θυμηθούν τα Μαθηματικά που για πολλούς αποτελούν την πεμπτουσία των θετικών γνώσεων.

Γ. Δ.

Τρύπες στη Λεωφόρο Στρατού

Η στήλη πέρα απ’ όλα τα’ άλλα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα. Έτσι, σύμφωνα και με την προτροπή της Τεχνικής Υπηρεσίας να υποδεικνύουν οι δημότες δρόμους που χρήζουν φροντίδας λόγω λάκκων, υποδεικνύουμε έναν δρόμο. Και τι δρόμο. Κοτζάμ Λεωφόρος Στρατού! Εκεί λοιπόν ας φροντίσει η υπηρεσία να κλείσει τις αρκετές μικρές και μεγάλες … τρύπες.

Γ. Δ.

Στα …άδυτα της ΝΔ Ξάνθης

Παρέλαση στελεχών της ΝΔ έχουμε εντός του Φεβρουαρίου στην Ξάνθη και όχι βέβαια για να συμμετέχουν στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις μας και στο Καρναβάλι αλλά για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις εκλογές και συγκεκριμένα να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση που επικρατεί και τους εν δυνάμει υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και ο Κωστής Χατζηδάκης στις 19 Φεβρουαρίου που θα κόψει την πίτα της ΝΟΔΕ, όπως επίσης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που θα έλθει στο τέλος Φλεβάρη. Τον Μάρτη όμως θα έλθει… ινκόγκνιτο μάλιστα και η Ντόρα Μπακογιάννη για να ρυθμίσει κυρίως το ζήτημα των μειονοτικών υποψηφίων. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες μας, η Ντόρα Μπακογιάννη προωθεί τον Χατζημεμίς Τουρκές που τον είχε άλλωστε και στην Δημοκρατική Συμμαχία και δεν τα πήγε διόλου άσχημα! Σ’ ότι αφορά το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο αυτή την στιγμή κυριαρχούν οι: Κοντός – Τσιλιγγίρης. Παίζει και ο Σαλτούρος με …αναπληρωματικό τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. Από γυναίκες η κα Ανδρέου μάλλον θα καθίσει στον πάγκο και μπορεί να την αντικαταστήσει μια νέα και ωραία παρουσία, κόρη στελέχους που είχε θεσμικό ρόλο στην ΝΟΔΕ.

Αυτά τα νέα προς το παρόν…

Μ.Ξ.

Πολλές …Ομοσπονδίες ρε παιδιά

Δεν συμμετείχαν οι αγρότες της Ξάνθης και της περιφέρειάς μας στο συλλαλητήριο που έγινε χθες στην Αθήνα. Ούτε έχουν πάρε – δώσε με την Ομοσπονδία που μαζεύει υπογραφές για να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού και εκπροσωπεύεται από τον κ. Γκόντζια από την Δράμα, τις θέσεις του οποίου καταγράψαμε σε ρεπορτάζ. Είναι από άλλη …Ομοσπονδία την οποία και θα επιχειρήσουν να συστήσουν σήμερα το απόγευμα στις 8 που θα συγκεντρωθούν και πάλι στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών και αυτό είναι εις βάρος τους.

Μ.Ξ.

Στο ίδιο έργο θεατές

Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όχι ότι περιμέναμε κάτι άλλο. Έστω και αν τα οικονομικά του κράτους είναι ασφυκτικά και αυτό μετακυλίεται σε όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση επιλέγει την ίδια πολιτική της διαπραγμάτευσης με μεγάλα λόγια για εσωτερική κατανάλωση, εξαντλώντας και ξεπερνώντας κάθε χρονικό όριο. Αξιολόγηση η οποία έπρεπε να έχει κλείσει από πέρυσι δεν ολοκληρώνεται γιατί δεν έχουμε εφαρμόσει τα όσα δεσμευθήκαμε να πράξουμε με διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως στον δημόσιο τομέα. Εμείς είμαστε φυσικά αυτοί που καιγόμαστε να ολοκληρωθεί και να πέσει ζεστό παραδάκι. Οι ευρωπαίοι λένε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Στις 20 Φεβρουαρίου κατά το Eurogroup θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εστιάζοντας σε σχέδια για την προώθηση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Οι εκθέσεις συντάσσονται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕΣΜ και του ΔΝΤ. Και κάτσε εσύ τώρα να ακούς κορώνες περί απομάκρυνσης Σόιμπλε και ΔΝΤ, γιατί πάμε εκεί και τους τρίζουμε τα δόντια. Τώρα πώς γίνεται στο τέλος να υπογράφουμε δυσμενέστερους όρους από αυτούς που ήταν στο τραπέζι πριν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι ένα ελληνικό παράδοξο.

Χ.Δ.

Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω

Με σταμάτησε πριν λίγες μέρες φίλος στον δρόμο, όχι για να με χαιρετίσει, αλλά με περιπαικτική διάθεση. Είχε ακούσει τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να λέει ότι τον σταματούν στον δρόμο και τον ευχαριστούν που μειώθηκε η ασφαλιστική τους εισφορά και θα πάρουν μειωμένη σύνταξη ή ακόμα να «είναι πολλοί που ζητούν να καταβάλλουν παραπάνω εισφορές». Ο ίδιος είναι από τους άτυχους που εμφανίζουν τζίρο πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο, οπότε θα κληθεί να πληρώσει κοντά στο χιλιάρικο για την ασφάλισή του. Και επειδή είναι νέος στην ηλικία επαγγελματίας και δεν βλέπει να προλαβαίνει να βγει στην σύνταξη, μου είπε: «Να πάω να τον βρω κι εγώ τον υπουργό, να του πω ότι θέλω να πληρώνω τις μισές εισφορές και ας πάρω την μισή σύνταξη». Υπάρχει και αυτή η πλευρά, αλλά εμείς αποδεχόμαστε την εκδοχή του υπουργού. Εξάλλου δεν είναι ο πρώτος διδάξας. Υπήρξαν κι άλλοι στο παρελθόν που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο κόσμος τους σταματάει στον δρόμο και ζητάει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στο κράτος. Θυμόμαστε τον συνταξιούχο που είχε δώσει την σύνταξή του στον Γιώργο Παπανδρέου και τα παιδάκια που έσπασαν τους κουμπαράδες τους ή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίστηκε ότι του λέει ο κόσμος για τον νόμο Παππά: «δεν μας νοιάζει αν κόψετε ένα πενηντάρικο από τη σύνταξη και τον μισθό, μας νοιάζει να σταματήσει αυτό το αίσχος που ζούμε μέσα από την τηλεόραση». Ποιοι είμαστε εμείς να τους αμφισβητήσουμε;

Χ.Δ.

Πολυφωνία…

Διαβάσαμε στo φύλλο με ημερομηνία 13/2/17 (και ήταν η παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου όπως ακούσαμε απ’ την εκπομπή “σαν ζεστή σοκολάτα” -και συμπληρώνουμε πως το φετινό θέμα είναι “το ραδιόφωνο είσαι συ”)για τη βασιλόπιτα που έκοψε το δημοτικό ραδιόφωνο.

Και ήταν εκεί-όπως είθισται-η ηγεσία του τόπου με διάπυρες ευχές για προκοπή, πρόοδο και… εθελοντισμό(κατά το… “όλ θα πολεμήστε, όλ θα δοξαστούμε”

Δεν έλειψαν και οι αβρότητες-όπως αναφέρεται στο ανυπόγραφο άρθρο-κατά το… “Γιάννς πίν Γιάννς κιρνάει”-λέμε μεις. Ο κ. Δήμαρχος επαίνεσε τον εαυτό του, ευχαρίστησε όσους προσφέρουν με τις δημιουργικές τους δράσεις και ο κ. Λομβαρδέας πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου επαίνεσε τον κ. Δήμαρχο.

Ήταν εκεί και η άλλη ηγεσία η … “παραγωγική” που δεν φαίνεται καλά στις φωτο. Μπορεί να φοβόταν τον φακό ο φίλτατος Γιάννης Στεφανίδης ή πώς να χωρέσει στους… ραδιοθαλάμους δυο μέτρα μπόι με είκοσι και μισό χρόνια παραγωγής, με αστείρευτη γνώση για τα μουσικά πράγματα και με μια σεμνότητα-που την ανασύρει κανείς απ τα βαθιά χρυσοφόρα κοιτάσματά του-να ξεχειλίζουν όλα από κάθε κόκκο άνθρακα;

Και στις δυο ηγεσίες-μ’ άλλο πρίσμα για την κάθε μια, στους τυχερούς με το φλουρί, στους άτυχους χωρίς αυτό, στο… “πολυφωνικό ποιοτικό ψυχαγωγικό πολυδιάστατο”-όπως αναφέρεται- γίγνεσθαι καταθέτουμε και μεις τις δικές μας ευχές με δυο αράδες δανεισμένες απ’ τον μεγάλο μας δημιουργό τον Γιώργο Σεφέρη:

“δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της…”

Χρύσα Μπαΐρα

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

moni panagias 1952

Η Μονή Παναγίας το 1952 και ο παλιός δρόμος που ήταν βατός με τα πόδια μόνον.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…