ΣΧΟΛΙΑ 16/01/2017

0
kolona 28is

Τα τρένα που ’μείναν’

Το είδαμε κι αυτό. Τρένα νε μένουν εξαιτίας κακής συντήρησης, παραλείψεων και λαθών διοίκησης και προσωπικού. Επί δώδεκα ώρες εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι σε βαγόνια τρένων, χωρίς θέρμανση στα χιόνια γιατί υπήρξε εγκληματική αμέλεια, αδιαφορία και έλλειψη σοβαρότητας των εργαζομένων στον κρατικό αυτόν φορέα. Όπου τελικά δε θα αποδοθούν ευθύνες διότι η ΄΄έρευνα΄΄ θα τα βρει όλα καλώς καμωμένα. Είναι δυνατόν κόρακας να βγάλει το μάτι κοράκου;

Γ. Δ.

Δυο σχόλια για το ΠΑΣΟΚ

Η επιστροφή Γ.Α.Π., παλαιών βουλευτών και στελεχών του είναι καταρχήν θετικές εξελίξεις για το κόμμα. Δημιουργούν μια αίσθηση επανασυσπείρωσης και αναγέννησης του χώρου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια αυξανόμενη δυναμική. Ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να κριθεί οτιδήποτε, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα χειριστεί μείζονα θέματα, αλλά και από το κατά πόσο θα μπορέσουν άπαντες να διαχειριστούν τις δικές τους ‘’δηλητηριασμένες’’ προσωπικές σχέσεις. Το τελευταίο που χρειάζεται πάντως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και αλληλοκατηγοριών για το πώς κυβερνήθηκε η χώρα την περίοδο 2009-11, το τι έγινε το 2011, το ποιος υπονόμευσε ποιον, ποιος διέσπασε κλπ. Από δημόσιες τοποθετήσεις, πάντως, αλλά και από διαλόγους στο facebook διαφαίνεται ένα πολύ τοξικό κλίμα, που δεν δείχνει ετοιμότητα να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις. Σε συνέντευξή του ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αρκετά προσεκτικός και χωρίς διάθεση να ανασκαλίζει πράγματα, πλην μιας αυτονόητης, ανθρώπινης και ασφαλώς θεμιτής διάθεσης υπεράσπισης του έργου του. Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ, είναι το πώς θα διαχειριστεί το ποσοστό που θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους. Τι θέλει να το κάνει και τι ρόλο θέλει να έχει το ίδιο. Η ψυχολογία των στελεχών του είναι δύσκολη στην διαχείριση, γιατί παρότι σαν κόμμα πρέπει πλέον να επιθυμεί την όσο πιο ισχυρή εκπροσώπηση σε μία κυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο δηλαδή, το παλαιότερο ‘’ένδοξο’’ παρελθόν δυσκολεύει την αποδοχή αυτού του ρόλου.

Χ.Δ.

Η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;

Αιώνιο το ερώτημα χωρίς να μπορεί να δοθεί βέβαιη απάντηση, τουλάχιστον χωρίς να υπάρχουν αμφισβητήσεις και άλλες απόψεις. Στην περίπτωση της κολώνας όμως στην οδό 28ης Οκτωβρίου σίγουρα κάποια απάντηση πρέπει να υπάρχει. Προηγήθηκε η κολώνα ή το μπαλκόνι της οικοδομής; Όπως και να ‘χει, έχει προκαλέσει πολύ γέλιο η δημοσίευση της φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για όσους θέλουν να δουν από κοντά το θέαμα, η οικοδομή βρίσκεται στην αρχή της 28ης Οκτωβρίου μπαίνοντας στην πόλη στα αριστερά. Εκεί θα θαυμάζει κανείς τον εναγκαλισμό μπαλκονιού και κολώνας, αφού κυριολεκτικά η κολώνα του φωτισμού περνάει μέσα από το μπαλκόνι. Είναι και ένας ωραίος τρόπος να έχεις δωρεάν φως τα βράδια στο μπαλκόνι σου.

Χ.Δ.

Έσμιξαν τα καρντάσια…

Θετική απήχηση είχε η σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και στα στελέχη της Ξάνθης, όπως κατέγραψε ρεπορτάζ του «Ε». Έσμιξαν τα… καρντάσια διατηρώντας όμως την αυτοτέλειά τους. Ουσιαστικά η ΔΗΣΥ δηλαδή αντιγράφει το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του και έχει όλα τα εχέγγυα να επιτύχει αρκεί να τηρηθούν οι ισορροπίες και να βρουν τον τρόπο να ενεργούν συλλογικά χωρίς ηγεμονισμούς και παλαιοκομματικές παθογένειες. Τοπικά όπως βλέπουμε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ έχει αρκετούς μνηστήρες. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Αντωνιάδης δεν το κρύβει ότι θέλει να είναι υποψήφιος και ο Σωκράτης Ξυνίδης μόνο αν το κρίνει απαραίτητο ο Γιώργος Παπανδρέου και ότι ο ίδιος  – όπως μας δήλωσε – θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος του και θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα. Μαθαίνω επίσης ότι ο Βασίλης Τσολακίδης το σκέφτεται ενώ γίνονται συζητήσεις και με μερικά δυνατά ονόματα από την μειονότητα. Πάντως όλοι ετοιμάζονται για εκλογές μόνο που εκλογές κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν θα γίνουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μ.Ξ.

Τάδε έφη Ζαχαριάδης

Κώστας Ζαχαριάδης πριν τρία χρόνια: Θάνατος μαγκάλι στην Ελλάδα το 2013. Τ’ ακούς γιαγιά; Σήμερα για τον θάνατο από μαγκάλι στην Κομοτηνή, είπε: Κάνετε μικροπολιτική με τον ανθρώπινο πόνο, σε τραγικά συμβάντα. Λυπάμαι για εσάς και τον θεσμικό σας ρόλο».

Προφανώς είχε ξεχάσει τι είχε πει το 2013 ή απλά τότε ήταν αντιπολίτευση και σήμερα κυβέρνηση.

– Ασυνέπεια επιχειρημάτων λοιπόν κι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Γ. Δ.

Η αλήθεια

Το φυσάει και δεν κρυώνει αυτό που έπαθε η Ζωή Κωνσταντοπούλου της ΄΄Πλεύσης Ελευθερίας΄΄. Αιτία η αποχώρηση της νεολαίας του κόμματος με σκληρές δηλώσεις εις βάρος της για ανελεύθερη και αντιδημοκρατική λειτουργία.

– Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια Ζωή μου.

Γ. Δ.

Κάνει πίσω ο Μαρινάκης

Αποσύρεται ο Β. Μαρινάκης Μετά την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε στον περιβόητο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τη διαδικασία, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, που είχε ανακηρυχθεί σε έναν από τους τέσσερις υπερθεματιστές, φέρεται δυσαρεστημένος και δεν εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα θερμός για να προχωρήσει στη λειτουργία του ONE CHANNEL. Από τη μία, το γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί παίκτες θα είναι πλέον περισσότεροι, και όχι μόνο τέσσερις, περιορίζοντας το μερίδιο που θα είχε στην αγορά και, από την άλλη, η άρνηση των μετόχων της Digea να του επιτρέψουν να εκπέμψει σήμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, φέρνουν τον Β. Μαρινάκη, που το έψαξε και με τη συνδρομητική TV, να θέλει να βάλει τέλος στα σχέδια για την ενασχόλησή του με το τηλεοπτικό εγχείρημα.

Τ. Ρ.

Όχι άλλα χιόνια, έλεος!

Πρώτο θέμα και για αρκετό χρόνο στα τηλεοπτικά δελτία ο καιρός. Και κυρίως τα χιόνια. Χιόνια εδώ, χιόνια εκεί, χιόνια παραπέρα. Περιγραφές λεπτομερέστατες, εικόνες και πλάνα ατελείωτα και βέβαια, λόγια πολλά που συνήθως επαναλαμβάνονται. Κουραστήκαμε, μπουχτίσαμε, δε θέλουμε απευθείας μεταδόσεις μέσα από χιόνια. Τα μάτια μας πλέον δεν αντέχουν τόσο άσπρο. Λυπηθείτε μας και απαλλάξτε μας από το μαρτύριο αυτό. Αμάν πια, βρείτε κάποιο άλλο θέμα με ποικιλία χρωμάτων…

Γ. Δ.

Μια βόλτα

Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο με μια βόλτα στην αγορά τη πόλης. Και βέβαια όχι μόνο στη δική μας αλλά όλης της χώρας. Περιδιαβαίνοντας κανείς στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, βιώνει μια δυσάρεστη εικόνα. Κλειστά καταστήματα που μέχρι χθες ήταν ανοιχτά. Σκοτεινά, κατεβασμένα τα ρολά, μια εικόνα κατάθλιψης γι’ αυτόν που την αντικρίζει, αλλά οδυνηρή γι’ αυτόν που υποχρεώθηκε λόγω της κρίσης να βάλει λουκέτο. Μάλιστα η εικόνα αυτή παρατηρείται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει πιο πέρα, τις γειτονιές. Η οικονομική κρίση ισοπεδώνει ανθρώπους και επιχειρήσεις χωρίς οίκτο.

Γ. Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

palia diskovolia

Ελληνική δισκοβολία Νικήσαντα Νίκην Πρώτην ο Κυρ. Δούρος.

Γυμναστικές Επιδείξεις στην Ξάνθη το1953. Αρχείο Κυρ. Δούρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…