ΣΧΟΛΙΑ 19/12/2016

0

Μέρα παρά μέρα παζάρι

Έτσι, όλες τις ημέρες της εβδομάδας σχεδόν έχουμε λαϊκές. Σάββατο Ξάνθη, Πόρτο Λάγος Κυριακή, Τρίτη στο Εύλαλο, Τετάρτη στη Γενησέα, την Παρασκευή στα Άβδηρα και πάει λέγοντας. Μέρα παρά μέρα έχουμε παζάρι στο νομό μας με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τους λεγόμενους παζαρτζήδες οι οποίοι έχουν σίγουρη δουλειά πέντε μέρες την εβδομάδα. Πράγμα που μεταφράζεται σε γερά έσοδα.

Γ.Δ.

Για το μέλλον σε ιδιώτη

Τα λουτρά Ποταμιάς σύμφωνα με σχετική πληροφορία έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση καταλληλότητας, του νερού τους και χαρακτηρίζονται –και πάλι- ιαματικά. Άραγε μέχρι τώρα τι ήταν; Τέλος πάντων, η όλη ιστορία είναι μια πονεμένη δημοτική αποτυχία. Στην όλη ιστορία εμπλέκεται ο δήμος, ο οποίος θέλει να λάβει από το ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα σαραντάχρονης διαχείρισης. Κι έτσι, ο δήμος να γίνει επιχειρηματίας, όπως δυστυχώς έγινε με τρομακτική απαξίωση των λουτρών εν γένει και με υψηλό οικονομικό κόστος. Η αποτυχία του παρελθόντος δεν συνέτισε τον σημερινό δήμαρχο που οραματίζεται επιχειρηματική δραστηριότητα ξεχνώντας πως και την τεχνογνωσία δε διαθέτουν αλλά αγνοώντας και την πικρή εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Ως εκ τούτου την μόνη ορθή απόφαση που οφείλει να λάβει ο δήμος είναι να δοθούν τα λουτρά, ΟΛΑ, σε ιδιώτη για να προκόψουν. Τα υπόλοιπα είναι ΄΄σε λόγια να βρισκόμαστε, να λέμε μια κουβέντα να περνάει η ώρα΄΄.

Γ.Δ.

Ζητάνε τα αποθεματικά των δήμων

Η πληροφορία είναι σίγουρη και δεδομένη. Η κεντρική κυβέρνηση, με έγγραφό της προς όλους τους δήμους, ζητούν να πληροφορηθούν το ύψος του αποθεματικoύ τους. Προφανώς μετά τη γνωστοποίηση, θ’ ακολουθήσει και η … αφαίμαξη αυτών. Άρα, όσοι δήμοι έχουν κομπόδεμα, κινδυνεύουν να το δουν να τους αφαιρείται. Το πλέον ωραίο, ένας από τους πλεονασματικούς δήμους της χώρας είναι και ο δικός μας. Δεν καρφώνουμε το πλεόνασμα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το γνωρίζουν εδώ και καιρό όλοι οι Ξανθιώτες. Οι οποίοι απορούσαν γιατί δεν αξιοποιήθηκε το ποσό κι έμεινε αδρανές στα ταμεία κάποιας Τράπεζας.

Γ. Δ.

Ευθύνες

Όλα όσα συνέβησαν και συνεχίζονται ακόμη με τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τη τεράστια ζημιά σε υποδομές στη Συρία και κυρίως στο Χαλέπι, οφείλονται κάπου και πρέπει ν’ αποδοθούν οι όποιες ευθύνες. Με το χέρι στην καρδιά και με γνώμονα την αλήθεια, όλη αυτή η τεράστια τραγωδία, οφείλεται στην πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Ομπάμα ως πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του δίνοντας εντολή για επιθέσεις σε βάρος χωρών που θεωρούσαν οι ΗΠΑ ότι -δήθεν- είχαν αυταρχικά καθεστώτα, Κι έτσι έστειλαν στρατεύματα ή δημιούργησαν εμφύλιους πολέμους (περίπτωση Συρίας αλλά και Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτο, Ιράκ κτλ). Με δικαιολογίες που δε στέκουν με τίποτε, απροκάλυπτα και ωμά, δημιούργησαν εστίες πολέμων. Εξάλλου όλοι πλέον γνωρίζουν πως οι Ταλιμπάν παλιά και οι ISIS τώρα πως είναι δικά τους στρατιωτικά δημιουργήματα. Που όμως αφού εξοπλίστηκαν, αυτονομήθηκαν και στο τέλος στράφηκαν εναντίον τους. Οι ευθύνες λοιπόν είναι πολλές και μεγάλες και η ιστορία θα τις αποδώσει εν καιρώ εκεί που πρέπει. Και μερίδιο σ’ αυτήν τη χρέωση έχει σίγουρα και ο Ομπάμα. Κατά τα λοιπά, Καλές Γιορτές, οι Σύριοι είναι μακριά και πολύ σύντομα όσα συνέβησαν στο Χαλέπι θα ξεχαστούν και ο κόσμος θα κοιμάται ήσυχος. Το ίδιο και ο Ομπάμα…

Γ.Δ.

Η εκπαιδευτική πλευρά της Βουλής

Στο site της Βουλής αναφέρει ότι από το 2004 τον σχεδιασμό του προγράμματος των επισκέψεων σχολείων στη Βουλή έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στους όρους της επίσκεψης επισημαίνεται: «Είναι αυτονόητο πως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αθόρυβης και κόσμιας παρουσίας των μαθητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βουλή». Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο για τους βουλευτές, φυσικά. Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή βρέθηκαν μαθητές από την Καλαμάτα. Πήραν μαθήματα ρητορικού λόγου και υψηλού επιπέδου πολιτικής επιχειρηματολογίας ακούγοντας την επιπέδου-λιμανιού κόντρα μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. «Κότα λειράτη» ο ένας, «το πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε» ο άλλος, με κατηγορίες και προσβολές που πήραν σβάρνα ακόμα και την Κρήτη και τα Σφακιά. Ύστερα από τέτοια υψηλή διανόηση, οι μαθητές δεν θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν το «Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας», στο οποίο ενημερώνονται και προβληματίζονται γύρω από τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας. Σίγουρα θα έχουν προβληματιστεί ήδη μ’ αυτό που αντίκρισαν. Το Εργαστήρι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν πολλοί εκ των βουλευτών, αλλά είναι για μαθητές Γυμνασίου, οπότε απαιτεί και μία ανάλογη πνευματική ωριμότητα, που είναι αμφίβολη για κάποιους εκ των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Το Ίδρυμα της Βουλής, επίσης, προτρέπει τους μαθητές που επισκέπτονται τον χώρο να δημιουργήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από την εμπειρία τους αυτή. Ίσως θα πρέπει να το κάνουν, για να δούμε την ακριβή εικόνα που απέκτησαν με την αβάσταχτη ανωριμότητα των εκπροσώπων του έθνους.

Χ.Δ.

Κι άσε τους ιδιώτες να περιμένουν

Το πρόσφατο “Ναι” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη γεμάτη λαϊκισμό φιέστα που στήθηκε στην Βουλή, έστειλε ένα άσχημο μήνυμα στο εκλογικό σώμα, δημιουργώντας ένα ολέθριο ‘’δεδικασμένο’’. Το μήνυμα που εισέπραξαν, όσοι τουλάχιστον δεν είναι άμεσα ωφελούμενοι, είναι: μια κυβέρνηση μπορεί να χρωστάει ασυγκρίτως πολλαπλάσια σε εκείνους που κατέστρεψε και δεν πρόκειται επ’ ουδενί να την ψηφίσουν (τους ιδιώτες, εν προκειμένω), αρκεί να δώσει ένα μικρό ποσό εφάπαξ -λιγότερο από το ένα δέκατο των χρωστούμενων στους ιδιώτες- σε εκείνους που είναι περισσότεροι και μπορεί να την ψηφίσουν (τους συνταξιούχους, δηλαδή). Το ‘’δεδικασμένο’’ που αναφέρουμε, και που ανησυχεί ήδη πολλούς φίλους του ΠΑΣΟΚ και τοπικά, είναι το με τι ‘’μούτρα’’ αύριο η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει μια αντίστοιχη λαϊκιστική ‘’προσφορά’’ της κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο κακό έκαναν στη χώρα, στην οικονομία, αλλά και στον εμπαιγμό των ίδιων των συνταξιούχων με την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τις παροχές αυτές. Κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, που είχαν και τις αμφιβολίες τους για την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, θεωρούν ότι το κόμμα θα το συνειδητοποιήσει σύντομα και μάλιστα με επώδυνο τρόπο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Χ.Δ.

Είναι προφανές….

Πλέον είναι προφανές – όπως λέει κάποιος δημοτικός σύμβουλος – ότι υπάρχει κοινό μέτωπο και με σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Αυτό φάνηκε καιρό τώρα για τους Ξυνίδης – Μπένη – Καμαρίδη. Εσχάτως πρέπει να προσχώρησε και ο Νίκος Ανταμπούφης αφού διαλύθηκαν τα σύννεφα της σχέσης του με τον Θανάση Ξυνίδη και την Κοινωνία Δημοτών για το θέμα του γραφείου. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο τελευταίο συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα της Π. Πόλης όταν ο Θανάσης Ξυνίδης παραιτήθηκε από την δική του πρόταση για σύσταση υπηρεσίας του δήμου και υποστήριξε την πρόταση του κ. Ανταμπούφη για σύσταση μόνιμης ειδικής επιτροπής παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος καλοείδε την πρόταση Ξυνίδη και όχι του Ανταμπούφη η οποία και εγκρίθηκε τελικά παρά το γεγονός ότι η παράταξη της πλειοψηφίας δεν την στήριξε. Αυτό δε επισημοποιήθηκε με την παρουσία του κ. Ανταμπούφη στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη πολιτική σημασία που τονίστηκε και στην κοινή ανακοίνωσή τους. Φαίνεται καθαρά ότι οι 4 σηκώνουν τα μανίκια κα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι…

Σκούρα τα πράγματα για τον δήμαρχο!

Μ.Ξ.

Ευτυχώς δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…

Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα… .Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όσοι προέκριναν σαν λύση την ανάθεση υλοποίησης του Leader του νομού μας από την Αναπτυξιακή Ροδόπης ελλείψει δικής μας (που είχαμε αλλά μας τέλειωσε…). Ότι δηλαδή μπροστά στο καθόλου κάτι είναι και αυτά που πήραμε… Εμείς όμως δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου… Και θυμόμαστε ότι κάποιοι και μεταξύ αυτών και ο βουλευτής κ. Στάθης Γιαννακίδης που ήταν υπέρμαχος αυτής της λύσης έλεγε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Leader του νομού μας και ότι κάθε νομός έχει αυτόνομο Leader. Τότε γαιτί μας …κουτσούρεψαν τον δικό μας;

Περιμένουμε απαντήσεις κ. βουλευτά

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…