ΠΡΟΣΩΠΑ 01-12-2016

0
simaia kyprou

Καλό μήνα και καλό χειμώνα

Ήταν μια εισαγωγή στον χειμώνα με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η περίσταση. Κρύο, αέρας αρκετός από τον βοριά, λίγο χιόνι. Το σκηνικό στήθηκε, είναι πλήρες και ημερολογιακά συνεπές. Δεκέμβριος από σήμερα, αρχή χειμώνα και καλός μήνας προς όλους τους συμπολίτες. Ένας μήνας εορταστικός από την αρχή έως την κορυφή του τόσο με τη γέννησης του Ιησού, όσο και τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, ενώ ενδιάμεσα έχουμε μία πλειάδα γιορτών.

-Καλό χειμώνα και καλό μήνα.

Γ.Δ.

Αδιάβροχες κλήσεις

Ομολογουμένως πρόκειται για μια πολύ έξυπνη και πρακτική εφαρμογή. Για τις αδιάβροχες κλήσεις ο λόγος που τοποθετεί η Τροχαία στα παμπρίζ των παρανομούντων οδηγών. Οι οποίες κλήσεις δε χαλούν με τη βροχή κι έτσι ο παραβάτης παραλαμβάνει την κλήση του κανονικά και πληρώνει την παράβαση.Νέα εφαρμογή λοιπόν από την Τροχαία κι ας την έχουν υπόψιν τους οι κάπως απείθαρχοι οδηγοί. Το χαρτί της κλήσης – προστίμου είναι αδιάβροχο.

Γ.Δ.

Για την 24η έκθεση Θράκης

Χαρακτηρίστηκε χωρίς δυναμική η 24η έκθεση Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και εγκαινίασε ο πρωθυπουργός. Είναι γεγονός ότι επιχειρηματικός κόσμος απείχε από την Έκθεση, όπως και οι επισκέπτες οι οποίοι ήσαν μειωμένοι. Οι αίτιοι της υποβάθμισης της έκθεσης αρκετοί. Ένας δε από αυτούς η μη προβολή της Έκθεσης μέσω του Τύπου της Περιφέρειας. Οι διοργανωτές αγνόησαν τη βασική αυτή παράμετρο και την πλήρωσαν. Διότι ο Τοπικός Τύπος με τη διάχυσή του στους νομούς της Περιφέρειας φτάνει παντού. Ας το ‘χουν αυτό υπόψιν τους για του χρόνου.

Γ.Δ.

Δυο λόγια για τον ΣΔΑΝ

Ο νομός Ξάνθης ως γνωστόν αποτελούσε πρωτοπορία στο θέμα της Διαχείρισης Απορριμμάτων χρόνια τώρα. Ίδρυσε και λειτουργούσε με επιτυχία τον γνωστό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝ). Αυτόν λοιπόν τον Σύνδεσμο Πρότυπο έβαλε σαν στόχο να εξαφανίσει ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ δήμαρχος Δράμας και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειάς μας. Σημειωτέον πως όλοι οι υπόλοιποι νομοί δε διαθέτουν ΣΔΑΝ. Κι έβαλαν στο «μάτι» τον δικό μας για να τον καταργήσουν. Για να δημιουργηθεί κάτι άλλο όπως οι εντολές της κυβέρνησης ορίζουν και οι υπόλοιποι της Περιφέρειας ψηφίζουν.

Στο διά ταύτα, αντί να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ, καταργούν και τα δύο.

Το τι θα φτιάξουν;

Ε, αυτό θα περιμένουμε να το δούμε….

Γ.Δ.

Δημόσια Συγχαρητήρια

Αξίζει τους δημόσιους επαίνους η πρωτοβουλία του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης.

Μια πρωτοβουλία που ανέδειξε αρκετά πράγματα και ‘’έφερε’’ πιο κοντά κάποια άλλα, άγνωστα στους πολλούς.

Έτσι, πέρα από τα λόγια, υπήρχε και η πράξη, υπήρξε η άμεση επαφή με το αλεύρι, το ζυμάρι, το δημιούργημα. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Που είδαν, έμαθαν, συμμετείχαν στο πλάσιμο, το ψήσιμο των δικών τους δημιουργημάτων.

Προσέγγισαν δηλαδή το είδος που καταναλώνουν και ως δημιουργοί.

Ομολογουμένως ο Σύλλογος δούλεψε αρκετά, το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης έτρεξε πάρα πολύ και βέβαια δε θα πρέπει να αγνοήσουμε την προσφορά του Π. Αμπεριάδη και της κυρίας Μαλιαρουδάκη.

-Πάντα τέτοια…

Γ.Δ.

Ο Πρωθυπουργός και οι παραγωγικοί φορείς

Τον φάκελο με τις δράσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) από το 2013 για την τροποποίηση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στην Θράκη και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους παραγωγικούς φορείς στην Κομοτηνή. Στην σύσκεψη μεταξύ άλλων μίλησε και ο κ. Μωραΐτης και εξέθεσε όλο το πρόβλημα που έχουν οι επαγγελματίες – χρήστες μουσικής που ανέρχονται σε 50..000 στην ΑΜΘ και 780.000 πανελλαδικά με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών καλλιτεχνών και ζήτησε την επαναφορά του νομοσχεδίου Μπαλτά της 4ης Ιουλίου υπενθυμίζοντας πως μ’ αυτό το νομοσχέδιο συνέβη κάτι πρωτοφανές καθώς ενώ ήταν προϊόν διαβούλευσης και έλυνε το πρόβλημα μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκε για να επανέλθει τροποποιημένο με διατάξεις που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την διαβούλευση. Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης ο πρωθυπουργός έδειξε πως είναι γνώστης του θέματος και μάλιστα έδειξε ενδιαφέρον ζητώντας από την υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κα Τσαρουχά που ήταν δίπλα του να του δώσει κάποια έγραφα του φακέλου. Επίσης για τα τοπικά θέματα όπως το 12%, το παραεμπόριο και τα προβλήματα των επιχειρήσεων λεπτομερή ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης ο κ. Αγγελίδης.

Tο ζητούμενο βέβαια είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και αν θα ληφθούν υπ’ όψιν κάποια από τα αιτήματα των φορέων.

Μ.Ξ.

Τους αγνόησαν παντελώς…

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι δήμαρχοι του νομού μας και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Ξάνθης με το γεγονός ότι ούτε καν τον πρόσεξαν στο περιφερειακό συμβούλιο και ακόμη και οι δικοί μας περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι και του ιδίου πολιτικού χώρου δεν μπήκαν στην διαδικασία να τους υποστηρίξουν στο αίτημά τους να μπει στο Περιφερειακό Σχέδιο έστω σαν παρατήρηση η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης. Αλλά πού; Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ένιψαν τας χείρας τους αλλά και η αντιπολίτευση δεν έδειξε να μπει στην μέση και έτσι ψήφισε λευκό. Το ζήτημα είναι πως μετά από αυτό ο ΣΔΑΝ καταργείται και αναστέλλεται η λειτουργία του με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και επιπλέον η διαχείριση των απορριμμάτων του νομού μας περνά στα χέρια της ΔΙΑΜΑΑΘ πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Κι αυτό που επίσης τους προκαλεί «πονοκέφαλο» είναι μήπως ανεβεί το κόστος και χρειαστεί να το μετακυλήσουν στα δημοτικά τέλη και τότε… «που τους πονά και που τους σφάζει»!

Μ.Ξ.

Παραληρήματος συνέχεια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εσχάτως έχει περάσει σε μια πολεμική ρητορική, θέλοντας να προκαλέσει και να ανατρέψει τα πάντα. Κάποιος που είναι τόσα χρόνια στην εξουσία είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος, σίγουρα δεν είναι ανόητος. Οπότε κάπου αποσκοπεί. Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο». Την σημαία, βέβαια, την σχεδίασε ο ζωγράφος İsmet Güney, Τουρκοκύπριος, το 1960 για να εκφράσει την επιθυμία για ειρήνη σε όλη την Κύπρο και για όλους τους κατοίκους της. Βασικός κανόνας του σχεδίου ήταν να μην απεικονίζει σταυρό ή ημισέληνο. Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε πει: «Την θεωρώ την ωραιότερη σημαία του κόσμου. Είναι η μόνη σημαία για την οποία κανείς δεν θέλει να πολεμήσει ή να πεθάνει». Ως γνωστόν, κάθε πόλεμος στο νησί αφορούσε άλλες σημαίες.

Χ.Δ.

Ο οικισμός του Δροσερού επί χάρτου

Το θέμα του οικισμού του Δροσερού δεν απασχολεί μόνο τους κατοίκους της πόλης και όσους κατά ατυχή σύμπτωση χρειάζεται να βρεθούν στην περιοχή. Είναι ένας πυρήνας εγκληματικότητας που προβληματίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα απασχολεί και την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την λήψη δραστικών μέτρων και συντονισμένων επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν στελέχη της αστυνομίας, δεν είναι μόνο ο φόβος και η ταλαιπωρία από τις συνεχείς διαρρήξεις και κλοπές. Πλέον η ανησυχία εκτείνεται και στο θέμα της σωματικής ακεραιότητας. Γι’ αυτό και εφόσον από πλευράς πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης δεν γίνεται τίποτα, οι αστυνομικές αρχές προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξαρθρωθούν οι σπείρες που έχουν δημιουργηθεί και να περιοριστούν τα κρούσματα, πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε κάποιο θύμα από τις ομαδικές επιθέσεις που σημειώνονται. Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, αν υπάρξει κάποιο τέτοιο απευκταίο σενάριο, συνολικά η κοινή γνώμη θα στραφεί εναντίον όλων των κατοίκων του οικισμού, με πιθανές αντιδράσεις κατοίκων ως αντίποινα. Τότε η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Χ.Δ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

komotinis-odos-1951

Οδός Κομοτηνής το 1951 με άφθονο χιόνι

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…