Σχόλια 17/11/16

0
1947
Το Ελληνικό Πρωτόκολλο προβλέπει αυστηρά σε κάθε επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου, να καίγεται το Κέντρο της Αθήνας, ανεξάρτητα με το πρόσωπο και τις θέσεις του έναντι της χώρας…


Ρέμα, όχι Ρεύμα
Δυστυχώς το λάθος με το Ρέμα και Ρεύμα συνεχίζεται. Κυρίως από τους νέους Ξανθιώτες που δεν γνωρίζουν την παλιά ιστορία της πόλης. Βέβαια όχι την πολύ παλιά. Μιλάμε για πριν 60-70 χρόνια.
Τότε που τα βουνά δεν ήταν καταπράσινα όπως σήμερα, που δεν υπήρχε το άλσος στην περιοχή της Εκκλησιαστικής Σχολής, το νεώτερο άλσος και γενικά οι πλαγιές γύρω από την Ξάνθη ήταν σχεδόν γυμνές.
Λογικό επομένως μετά από κάθε δυνατή βροχή, τα νερά να μαζεύονται και να κατηφορίζουν προς την πόλη. Μια τέτοια διαδρομή τους ήταν η σημερινή οδός Χασιρτζόγλου. Από την οποία το νερό ορμητικό και σε μεγάλη ποσότητα κατέβαινε, περνούσε από την Πλατεία Αντίκα και διαχέονταν προς το παζάρι το οποίο αρκετά παλιά ήταν κοίτη του Κόσυνθου.
Αυτή λοιπόν ήταν η μία από τις δύο με το όνομα παλιά, Ρέματος. Μικρού Ρέματος μάλιστα.
Γ.Δ.


Μεγάλο Ρέμα
Η δεύτερη δε και κεντρικότερη, ήταν αυτή που συγκέντρωνε τα νερά από τη σημερινή οδό Μεσολογγίου και την από πάνω ορεινή περιοχή, διέρχονταν από το σημείο όπου είναι σήμερα η Νομαρχία, διέσχιζε την πλατεία Ελευθερίας, την οδό Μπρωκούμη και διαχέονταν μετά τη σιδηροδρομική γραμμή δίπλα στο Lidl.
Αυτή ήταν η διαδρομή του Μεγάλου Ρέματος κι όχι ρεύματος, διότι ούτε ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε ούτε άλλο τι. Η δε διεύθυνση του Εργατικού Κέντρου, η σωστή είναι Μεγάλου Ρέματος. Εάν δεν αρέσει σε κάποιους, ας προτείνουν στο δήμο για την αλλαγή.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και ένα λάθος δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται. Διότι το ίδιο έγινε κατά το παρελθόν με τη λέξη Βιστονίδα που είναι το ορθό. Ακόμη κάποιοι συνεχίζουν ανοήτως να γράφουν το όνομα της λίμνης με ωμέγα, συνεχίζοντας το λάθος.
Γ.Δ.


Περί Πολιτικής ΙΙ
Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά και η τεράστια εξάρτηση των πολιτικών από επιχειρηματικά συμφέροντα και λόμπι, ιδιαίτερα σης ΗΠΑ, η γενική αίσθηση απαξίωσης των πολιτικών δημιούργησαν το έδαφος για να απονομιμοποιηθεί το πολιτικό σύστημα και να ανθήσουν τύποι όπως ο Τραμπ. Με τη βοήθεια των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, ο αναχωρητισμός και η αδιαφορία των πολιτών που κυριαρχούσε τα προ-ηγούμενα χρόνια μετατράπηκε τώρα σε ενεργητική υποστήριξη κάθε λογής «αντισυστημικών» τσαρλατάνων και δημαγωγών.
Το χειρότερο ίσως από όλα είναι ότι όσοι εξακολουθούμε να θεωρούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως μια μοναδική κατάκτηση δεχόμαστε τη μία ήττα μετά την άλλη και ανεχόμαστε ως φυσιολογική συνέπεια την αποσύνθεση της δημοκρατικής συναίνεσης και την ηγεμονία του λαϊκισμού. Είναι ώρα να υπερασπιστούμε τους θεσμούς και τα δικαιώματα που κληρονομήσαμε από τη μεγάλη εποχή των μεταρρυθμίσεων του απαξιωμένου 20ού αιώνα…
Σ.Π.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Ομάδα Προσκόπων στην Ξάνθη, το 1947


Περί σημερινής Πολιτικής

Το υποκείμενο της πολιτικής στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τα κόμματα και οι επαγγελματίες πολιτικοί που κατά κανόνα τα εκπροσωπούσαν, βρίσκεται όχι απλώς σε παρακμή αλλά σε προϊούσα κατάρρευση. Ένα κύμα μνησικακίας και φθόνου απέναντι στις ελίτ, ένα κλίμα ζόφου, αγανάκτησης και εκδικητικότητας απέναντι στους διαχειριστές της εξουσίας, διαπερνά οριζόντια το κοινωνικό σώμα. Η πολιτική και τα κόμματα ως διαμεσολαβητές της βούλησης των πολιτών δίνουν τη θέση τους σε λιγότερο ή περισσότερο χαρισματικούς δημαγωγούς και αδίστακτους λαϊκιστές που κατασκευάζουν πραγματικούς ή φανταστικούς εχθρούς και με μια απλουστευτική ρητορική δίνουν την ψευδαίσθηση ότι θα εκφράσουν τις αγωνίες του λαού και κυρίως θα εκδικηθούν τις διεφθαρμένες ελίτ…
Σ.Π.


Παράγεται έργο
Παρών σε όλες τις συνοικίες είναι ο αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης. Περνά και επιθεωρεί περιοχές εκτός του κέντρου. Σημειώνει τις ελλείψεις, τις ανάγκες, και στη συνέχεια παρεμβαίνει επισκευάζοντας, διορθώνοντας και αποκαθιστώντας ό,τι χρειάζεται. Ήδη μ’ αυτό τον τρόπο έχουν γίνει πολλές μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία που διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών. Έτσι, καλύπτονται λακκούβες, διορθώνονται μικροβλάβες, επισκευάζονται πεζοδρόμια (εδώ ακόμη υπάρχουν κακοτεχνίες με πλάκες να χοροπηδούν και μάλιστα στο κέντρο).
Έτσι, παράγεται έργο, μικρό μεν, απαραίτητο δε.
Γ.Δ.


Ήσυχα έκλεισε η δίκη αντιεξουσιαστών – Πατριωτικής κίνησης
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι η δίκη των δύο αντιεξουσιαστών από την Καβάλα αναφορικά με την νυχτερινή συμπλοκή που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2014 με μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στο κεφάλι δύο νεαρά άτομα-μέλη της Κίνησης. Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες που ισχυρίζονταν ότι αναγνώρισαν τους δύο κατηγορούμενους. Οι δικαστές επέμεναν, ρωτώντας πώς τους αναγνώρισαν εφόσον φορούσαν κουκούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα. Επειδή οι περισσότεροι απάντησαν ότι τους αναγνώρισαν από τα μάτια, οι πιο πολλές κατηγορίες δεν έγιναν δεκτές. Εν τέλει, ο νεώτερος από τους δύο κατηγορούμενους, 33 ετών, αθωώθηκε καθώς αποδείχθηκε ότι δεν είχε ανάμιξη. Στον 35χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή για τρία από τα επτά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά, με όρο όμως να μην πλησιάσει για τρία χρόνια κανένα από τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης. Όπως σχολίασαν πολλοί, ο όρος δύσκολα θα τηρηθεί σε μια μικρή πόλη, όταν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλα τα μέλη της Κίνησης. Παρά το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που υπήρχαν και του αυστηρού ελέγχου, δεν χρειάστηκε να επέμβουν σε καμία περίπτωση, αφού οι συμπαραστάτες αντιεξουσιαστές που συγκεντρώθηκαν διαλύθηκαν ειρηνικά, αποδεχόμενοι με χαρά την απόφαση και ανταλλάσσοντας αγκαλιές, πιθανώς γιατί περίμεναν μεγαλύτερη καταδίκη ή καταδικαστική απόφαση και για τους δύο.
Χ.Δ.


Πολιτικό κύκνειο άσμα Ομπάμα από την Αθήνα
Ο Ομπάμα αποχωρεί και το κύκνειο πολιτικό του άσμα εκφωνήθηκε στην Αθήνα, γράφοντας την δική του ιστορία. Μπορεί να μην ήταν συγκλονιστική η ομιλία, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά σαφώς ήταν βάλσαμο συγκρινόμενη με αυτά που ακούνε τα αυτιά μας από την ελληνική πολιτική σκηνή. Μια σαφής, οραματική και ελπιδοφόρα περιγραφή του κόσμου μας και της δυναμικής του και παράλληλα ένας ύμνος στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία. Σαν να απευθυνόταν περισσότερο σε νέους ανθρώπους, με μια αμυντική και καθησυχαστική στάση απέναντι στις νέες πραγματικότητες. «Ο κόσμος φοβάται την παγκοσμιοποίηση και τραβιέται πίσω. Το είδαμε εδώ στην Ελλάδα, το είδαμε στις ΗΠΑ, το είδαμε και στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, στέλνοντας έμμεσα το μήνυμα στους εθνολαϊκιστές δεξιάς και αριστεράς που χειροκροτούσαν από κάτω. Μίλησε φυσικά για ανοιχτές αγορές, για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την χώρα που έγινε παράδειγμα για τους πατέρες του αμερικανικού έθνους. Βέβαια, η ομιλία είναι ιστορική για ακόμη έναν λόγο. Γιατί μετά από χρόνια θα μπορούμε να την δείχνουμε και να εξηγούμε στα παιδιά μας πως όσα έλεγε τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν πλήρως δεδομένα για εμάς. Ούτε το ότι η τεχνολογική πρόοδος βελτιώνει την ποιότητα της Δημοκρατίας, ούτε το ότι το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε καταργεί παλιές και γεννά νέες προκλήσεις, ούτε το ότι οι ανοιχτές αγορές και η ελευθερία μετακίνησης αγαθών, προσώπων και κεφαλαίων είναι η απάντηση για έναν ακόμη πιο ανοιχτό και δημοκρατικό κόσμο. Και δεν μιλάμε για το μάθημα πολιτικής ρητορείας, αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού ο εν λόγω ακόμη και την προπαίδεια να διαβάσει ‘’μαγεύει’’.
Χ.Δ.


Τα όμορφα κτήρια πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και ζωντανά…
Στον χορευτικό πολιτιστικό σύλλογο Αβδηριτών παραχώρησε ο δήμος Αβδήρων τον   Αλευρόμυλο που δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και παραμένει κλειστός εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια εκτός από την εβδομάδα των Δημοκριτείων, από τότε που εγκαινιάστηκε. Η παραχώρηση έγινε μετά από αίτημα του συλλόγου, ο οποίος προτίθεται να έχει την έδρα του εκεί και να αξιοποιήσει την ιστορικότητα του χώρου καθιστώντας τον επισκέψιμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί όπως έχουμε επισημάνει δεν έχει καμιά αξία να αναπαλαιώνουν οι δήμοι κτήρια διαθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από προγράμματα και μετά να μην ξέρουν τι να τα κάνουν. Πλείστα παραδείγματα, όπως του Μουζαφέρ Μπέη ή ακόμα και ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης που συνήθως παραμένουν κλειστά και στο έλεος της φθοράς του χρόνου. Τουλάχιστον έτσι θα παραμείνει ανοιχτός και ζωντανός ο Αλευρόμυλος και πόλος έλξης στους διόλου λίγους ντόπιους και ξένους επισκέπτες του οικισμού ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Με την ίδια φιλοσοφία ο δήμος Αβδήρων παραχώρησε και το δημοτικό σχολείο της Μάνδρας που παραμένει κλειστό αρκετά χρόνια τώρα, στον πολιτιστικό σύλλογο Μάνδρας για να το έχει ως έδρα και να διοργανώνει τις εκδηλώσεις του, ενώ το επίσης κλειστό δημοτικό σχολείο Ποταμιάς θα λειτουργήσει ως ΚΑΠΗ και χώρος συγκέντρωσης ηλικιωμένων.
Καλές κινήσεις…
Μ.Ξ.


Ο δήμος Πρότυπο Αποταμίευσης
Το …πρότυπο της αποταμίευσης προάγει ο δήμος Ξάνθης αφού μπόρεσε να εξοικονομήσει από την διαχείριση του 2015 κάνοντας περικοπές δαπανών, το καθ’ όλα σεβαστό ποσό των 10 εκ. ευρώ το οποίο έχει ως απόθεμα. Και βεβαίως αυτό είναι καλό αλλά ακόμη καλύτερο θα ήταν αυτό να επιστραφεί στους δημότες. Πως; Μέσω μείωσης δημοτικών τελών ή μέσω δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Ο δήμος δεν είναι εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά οργανισμός ανταποδοτικού χαρακτήρα και πρέπει οι πολίτες να είναι οι τελικοί αποδέκτες των ωφελειών μιας χρηστής διοίκησης. Εκτός αν – όπως έχει παρατηρήσει η αντιπολίτευση – ο δήμαρχος τώρα τα μαζεύει για να τα σκορπίσει αργότερα σε έργα και άλλα τινά όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές για να παρουσιάσει έργο.
Είναι μια εκδοχή που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …