Σχόλια 18/10/16

0
Η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι και τα σκισίματα στα jeans. Μόνο για το στιλ…


Φθινοπωρινό

Άργησαν οι βροχές, οι φθινοπωρινές πλέον, έστω κι αν είναι μικρής έκτασης και διάρκειας. Ας το πάρουμε απόφαση. Το φθινόπωρο είναι εδώ. Με τις βροχούλες του, την πτώση της θερμοκρασίας, με την προετοιμασία για το Χειμώνα, για την προμήθεια σιγά-σιγά του πετρελαίου θέρμανσης. Όλα έχουν τη σειρά τους. Σε μια διάταξη μέσα στον χρόνο. Φθινοπωρινή η εικόνα, με την ανάλογη ενδυματολογική ένδυση, τα ανάλογα φρούτα και λαχανικά της εποχής.
Μειώνεται το έξω, τα τραπεζάκια μαζεύονται, οι ομπρέλες κλείνουν, οι άνθρωποι επιζητούν το ζεστό καφέ, το τσάι.
-Καλό φθινόπωρο λοιπόν.
Γ.Δ.


Εκλογές στην ΓΣΕΒΕΕ – Σάρωσε ο Καββαθάς
Εκλογές πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ΓΣΕΒΕΕ με τον νυν πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και την παράταξη ΠΑΣΚΜΜΕ που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, να κόβει πρώτη το νήμα, συγκεντρώνοντας το 50,7% των ψήφων (πρώτη είχε έρθει και το 2013, αλλά τώρα αύξησε τα ποσοστά της κατά 2,7% και τον αριθμό των εδρών της από 25 σε 27).
Στη δεύτερη θέση ήρθε η ΔΑΚΜΕ η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ και η οποία αύξησε το ποσοστό της από 12,66% σε 16,43% και τον αριθμό των εδρών της 6 σε 8. Στην τρίτη θέση ήρθε η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, και η οποία είδε τα ποσοστά της να πέφτουν, λαμβάνοντας 15,02% από 17,9% και 9 έδρες από 8, το 2013. Στην τέταρτη θέση ήρθε το ΑΣΚΕΒΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και στην πέμπτη η ΡΑΚΕΒΕ, Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, που στηρίζεται από τη ΛΑΕ συμμετείχε για πρώτη φορά και έλαβε 3,28% και 1 έδρα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Κυριακή.


Αυτοί θέλουν μεν, αλλά…
Τσουκαλάς, Βέλτσος, Μαλέλης, Μάρδας, Σπίρτζης, Μπόλαρης, Κουρουμπλής, Ξενογιαννακοπούλου, Τζουμάκας, Ασλάνης και άλλοι, θέλουν να μεταπηδήσουν από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ άλλοι το έκαναν ήδη, για τους γνωστούς λόγους.
Μόνο που δεν τους θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως της γνωστής τάσης των 53. Τους χαρακτηρίζουν βαρίδια και τονίζουν ότι «… δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθαίνει σε Πασοκικές λογικές.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις κάποιοι που πίστεψαν ότι θα βρουν Συριζαϊκή στέγη, θα μείνουν οριστικά άστεγοι. Μεταξύ μας, ας πρόσεχαν. Πάντως τους θυμίζουμε πως η αχαριστία είναι κακό πράγμα. Πάρα πολύ κακό να ξεχνάς πόσα αξιώματα σου έδωσε το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ


Θεμιτές φιλοδοξίες
Ονόματα διάφορα ακούγονται στην πολιτική πιάτσα τελευταία προερχόμενα κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία. Θεμιτό να υπάρχουν φιλοδοξίες. Φαντάζεται κανείς να μην υπήρχε ενδιαφέρον; Θα ήταν τραγικό.
Έτσι, έχουν κάθε δικαίωμα οι κύριο Δημ. Σαλτούρος, Σπύρος Τσιλιγγίρης και εσχάτως ο Γιάννης Μπούτος και όποιος άλλος παλιός ή νέος να ενδιαφέρονται για να προσφέρουν στα κοινά. Εξάλλου μετά την εκλογή που θα κάνει το κόμμα για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, το λόγο θα έχουν οι ψηφοφόροι, και προφανώς επιτυχημένος στη συγκέντρωση ψήφων θα θεωρηθεί αυτός που θα είναι ο πλέον πολυσυλλεκτικός.
Γ.Δ.


Από τον εαυτό μας δύσκολα σωζόμαστε
«Η γη έχει τα όριά της, αλλά η βλακεία είναι απέραντη», είχε πει σε έναν από τους γνωστότερους αφορισμούς του ο Γκυστάβ Φλομπέρ, που επηρέασε τη σύγχρονη λογοτεχνία όσο κανένας άλλος από τους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού του 19ου αιώνα. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τότε. Αυτό παραδέχθηκε προχθές φίλος που πήγε σε παιδικό πάρτυ. Κάθισε, όπως συνηθίζεται, με τους γονείς των παιδιών, χωρίς να τους γνωρίζει. Το τι άκουσε εκεί, ξεπέρασε κάθε φαντασία του. Έμαθε ότι οι Εβραίοι ελέγχουν όλους τους σπόρους παγκοσμίως μαζί με τους Ολλανδούς, ότι ο Λοβέρδος υπέγραψε να προμηθευόμαστε μόνο κλωνοποιημένα (!) φάρμακα από τους Εβραίους, ότι έχει ανακαλυφθεί να βάζεις νερό στο αυτοκίνητο αντί για βενζίνη και πάει και πιο γρήγορα αλλά το απαγορεύουν οι πετρελαιάδες, ότι ο Σόιμπλε επέμεινε να μπουν στο δημόσιο χρέος μας τα χρέη των τηλεοπτικών καναλιών και των ποδοσφαιρικών ομάδων και να τα πληρώνουν μέχρι και τα παιδιά μας, ότι ο Αυτιάς είπε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα έχει 2-6 βαθμούς, ότι οι δικαστικοί επιμελητές απαξιώνουν συγκεκριμένες περιοχές βάσει σχεδίου για να τις πάρουν οι τράπεζες, ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά οι φαρμακευτικές δεν το αφήνουν να κυκλοφορήσει και άλλα πολλά και διάφορα ‘’ψεκασμένα’’. Παρεμπιπτόντως, για τον πρόσφατο σεισμό κοντά στα Γιάννενα έφταιγαν οι πετρελαιάδες, όπως ‘’είπε το ίντερνετ’’ (έχει αντικαταστήσει το παλιό ‘’το είπε η τηλεόραση’’), γιατί λέει σκάβουν σε βάθος και από το κενό προκαλούνται σεισμοί. Για ποιες πολιτικές επιλογές να μιλήσει τώρα κανείς και τι να σχολιάσει γι’ αυτό τον κόσμο που είναι έτοιμος να πιστέψει όποια ασυναρτησία του σερβίρουν.
Χ.Δ.


Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Γνωστή η φράση και ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ. Αιώνες πίσω, στους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού, στο σημείο όπου ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος βγαίνει από την βάρκα του Χάρου, που περνάει τις ψυχές απέναντι, αρνείται να πληρώσει το ναύλο, που ήταν ένας οβολός, λέγοντας την παραπάνω ρήση. Δεν μπορείς, δηλαδή, να πάρεις λεφτά από κάποιον που δεν έχει. Αυτή την βασική αρχή της οικονομίας οι κυβερνώντες δείχνουν να την αγνοούν χρόνια τώρα. Για να πάρεις από κάποιον χρήματα, έστω και έναν οβολό (ευτελέστατο ποσό) πρέπει αυτός να διαθέτει λεφτά, αλλιώς ματαιοπονείς. Εκεί κατέληξε η συζήτηση σε πρόσφατο καφέ, παρουσία ενός επιχειρηματία και ενός δικαστικού. Ο λόγος για τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σε καταστήματα για φορολογικές ή ασφαλιστικές παραβάσεις. Αφορμή για την κουβέντα η ‘’επίσκεψη’’ κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ σε ταβέρνα της ορεινής Ξάνθης. Αφού έκατσαν να φάνε σαν πελάτες μια Κυριακή, τιμώρησαν με πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ τον ιδιοκτήτη, γιατί απασχολούσε πέντε ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ήταν φυσικά παιδιά και ανίψια του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει δουλειά κυρίως την Κυριακή και γι’ αυτό τους φωνάζει για να βοηθήσουν. Δεν επιβραβεύουμε ασφαλώς την ανασφάλιστη εργασία, τα ‘’μαύρα’’ χρήματα και κάθε είδους φορολογική ή ασφαλιστική παράβαση. Αλλά όταν αυτή την εποχή καλείς μία ταβέρνα να πληρώσει 50.000 ευρώ, ποια ακριβώς είναι η λογική; Η εξόντωση του επιχειρηματία; Η παραδειγματική τιμωρία; Θεμιτή η τήρηση της νομιμότητας, δίχως άλλο, αλλά και η τήρηση του μέτρου και της λογικής είναι εξίσου σημαντική.
Χ.Δ.


Ζήτησαν πολιτικό άσυλο οι δύο Τούρκοι πρώην αξιωματικοί
Πολύ φειδωλή είναι η επίσημη πληροφόρηση από την αστυνομία αναφορικά με το προχθεσινό συμβάν που αναστάτωσε το κέντρο της πόλης μας εξαιτίας της κινηματογραφικής καταδίωξης και στην συνέχεια του ανθρωποκυνηγητού που συνεχίζεται για την σύλληψη του διακινητή. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση μέχρι τώρα. Ήταν μια περίεργη «παρέα» αυτή που επέβαινε στην μπορντό ΒΜV με βουλγάρικες πινακίδες καθώς οι περισσότεροι ήταν ιρανοί παράνομοι μετανάστες αλλά 2 από τους 7 που συνελήφθησαν ήταν Τούρκοι και μάλιστα πρώην αξιωματικοί με τον βαθμό του ταγματάρχη που αποστρατεύτηκαν μετά τον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Μετά τη σύλληψή τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το θέμα αυτό το χειρίζεται η ειδική υπηρεσία ασύλου. Σ’ ότι αφορά τον διακινητή ακόμη τον ψάχνουν και το γεγονός ότι οδηγούσε ένα αμάξι με βουλγάρικες πινακίδες δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα Βούλγαρος.
Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων λοιπόν…
Μ.Ξ.


Περί Ανακύκλωσης
Εύκολα λόγια για άλλη μια φορά από Εταιρεία Ανακύκλωσης. Κριτική λοιπόν για τη «…μειωμένη συνείδηση περί Ανακύκλωσης των Ξανθιωτών και περί της έννοιας Ανακύκλωση…»
Παράπονα λοιπόν από την Ecoplan, την έχουσα την ευθύνη. Ρωτούν όμως οι Ξανθιώτες με τη σειρά τους, σε ποιες ενέργειες δημοσιοποίησης και προβολής έχει προχωρήσει η εν λόγω εταιρεία προς τους Ξανθιώτες; Επειδή γνωρίζουμε, απαντάμε, καμία!
Επιθυμούν θετικό αποτέλεσμα αλλά αυτό να προέλθει με επιφοίτηση εξ’ουρανού στους συμπολίτες. Τους οποίους ούτε κατ’ ελάχιστο δεν ενημέρωσαν, για να μη ξοδέψουν κάποια ευρώ.
Μόνο που σαν καινούριοι ξέχασαν πως για να μαγειρέψεις πρέπει πρώτα να ξοδέψεις. Επισημάνσεις εις βάρος των Ξανθιωτών δεν αλλάζουν το κλίμα. Να θυμούνται πως η δημοσιοποίηση- προβολή αποτελούν επένδυση στη δουλειά τους. Στην κάθε δουλειά.
Γ.Δ.


Και στη ΔΙΑΑΜΑΘ
Τα ίδια και περισσότερα βέβαια ισχύουν και για τη γνωστή μας ΔΙΑΑΜΑΘ. Χωρίς στοιχειώδη προβολή, χωρίς ενημέρωση κι αυτή της κοινής γνώμης από τα Μέσα Ενημέρωσης, έχει φιλοδοξίες μόνον για την επιτυχία της προσπάθειάς της στον τομέα της Ανακύκλωσης.
Η μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά της αναδεικνύει την έλλειψη ιδεών στην επίτευξη των στόχων της, κι αυτό σηματοδοτεί ότι δεν διαπνέεται από ιδιωτική νοοτροπία αλλά δημοσιοϋπαλληλική.
Από την άλλη βέβαια, με δηλώσεις αρμοδίων της, δίνει στοιχεία για μικρά ποσά ανακυκλούμενων υλικών. Καθαρή παθογένεια δημοτικής επιχείρησης διατρέχει τη φιλοσοφία της, που αρνείται τους κανόνες της αγοράς. Έτσι όμως, αντί για κέρδη θα υπάρξουν ζημίες τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι δημότες.
Σημειώνουμε πως επικεφαλής της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.
Γ.Δ.


Η θεμελιώδης αντίφαση
Ζούμε, θα μπορούσε να πει κανείς, σε απόλυτη παράκρουση. Μια κυβέρνηση αποτελούμενη από εθνολαϊκές, αριστεροδεξιές κατά βάση δυνάμεις αποδέχθηκε και πασχίζει να εφαρμόσει μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ακόμη και ο κατηγορούμενος επί νεοφιλελευθερισμό Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τολμούσε καν να υιοθετήσει, πολλώ δε μάλλον να εφαρμόσει.
Κάπως έτσι όλο αυτό το σχήμα διαρθρωτικής παρέμβασης, παρότι φιλόδοξο και σπουδαίο, κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο. Να εξελιχθεί, δηλαδή, σε καρικατούρα αλλαγής, να συμπιέσει αφόρητα την οικονομία και την κοινωνία και να προκαλέσει πρωτοφανή κύματα αναδράσεων, αναδεικνύοντας στον μέγιστο βαθμό την αντίφαση πολιτικής καταγωγής και στόχων.
Η βύθιση στην περίπτωση αυτή θα είναι μοναδική καθώς η Αριστερά των εθνικών αγώνων και των θυσιών στην οποία ομνύει ο κ. Τσίπρας θα κινδυνεύσει να καταχωρισθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως δύναμη παράδοσης και υποτέλειας, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις διακηρυγμένες θέσεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …