Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε πιο αυστηρό πλαίσιο μπαίνει η ανακύκλωση στην χώρα

Σε πιο αυστηρό πλαίσιο μπαίνει η ανακύκλωση στην χώρα

0
anakyklosi-web

Έρχονται πρόστιμα από τους δήμους έως και 500 ευρώ – Σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Σε χαμηλά επίπεδα ακόμη η ανακυκλωτική συνείδηση των κατοίκων της Ξάνθης

Αλλαγές στο νόμο για την ανακύκλωση προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για συνολικά 30 ημέρες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμουςγια την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Αναβαθμίζεται, επίσης, ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Πλέον οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις εκφράστηκαν από τον ΣΕΒ και διάφορα Συλλογικά Συστήματα, που επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού – Προς κατάργηση η πλαστική σακούλα από τα καταστήματα

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων συμπυκνώνουν την διαφορετική πολιτική αντίληψη προς ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, όπου κύριος άξονας είναι η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Ο ΕΟΑΝ με την υφιστάμενη δομή και διάρθρωσή του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ανακύκλωσης στη χώρα και τον έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας των ΣΕΔ. Το ΥΠΕΝ για τους παραπάνω λόγους κρίνει επιτακτική την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου ανακύκλωσης βασισμένου στις νέες επιλογές. Κάποια από τα βασικά στοιχεία που εισάγονται με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση είναι: καθιερώνεται η χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού, τίθενται οι όροι και προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ. Θεσπίζονται όροι που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φορέων ΣΕΔ, στη διαφάνεια τον καλύτερο έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Πολύ πίσω ακόμη οι Ξανθιώτες στο θέμα της ανακύκλωσης

Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Φώτη Μπουραζάνη της Ecoplan, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση στην Ξάνθη. Η εταιρεία του κ. Μπουραζάνη έχει αναλάβει την συλλογή του γυαλιού στην πόλη από τους μπλε κώδωνες που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της πόλης. Όπως μας είπε, οι ποσότητες που συγκεντρώνονται δεν είναι οι αναμενόμενες. Το δε κύριο πρόβλημα, που καταδεικνύει και αυτό την έλλειψη ανακυκλωτικής συνείδησης τους δημότες της Ξάνθης, είναι τα κάθε λογής απορρίμματα που βρίσκουν μέσα στους κώδωνες του γυαλιού. «Είναι τραγική η εικόνα που έχουμε από τους κώδωνες, που αφορούν ξεκάθαρα γυάλινες συσκευασίες. Επικρατεί ένας χαμός. Μοιάζουν με κάδους απορριμμάτων, αφού ο καθένας πετάει μέσα ό,τι θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Έκρινε μάλιστα θετικά την πρόθεση του υπουργείου να γίνεται σε χωριστά σημεία η διαλογή του κάθε υλικού, κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Παραδέχθηκε δε ότι γενικά δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία στους πολίτες γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης και την σημασία της, εκφράζοντας ελπίδες ότι η επόμενη γενιά μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη πάνω στο θέμα αυτό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …