Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προς οριστική κατάργηση οι άδειες σε καφέ και μπαρ

Προς οριστική κατάργηση οι άδειες σε καφέ και μπαρ

0
palia poli trapez1

Με ένα… φαξ προς τον δήμο θα ξεκινά η δραστηριότητα, χωρίς την προέγκριση από Δημοτική Κοινότητα και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Θετικά αξιολόγησε την εξέλιξη ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ Ανδρέας Ιντζές – Παραμένουν οι αντιδράσεις κάποιων για τις ‘’εύκολες’’ άδειες

Μια υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες φαίνεται πως οδεύει σταδιακά προς την λήξη της, καθώς σύμφωνα με την πιο αναλυτική ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο Δ.Σ. μετά την συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης Θεοδώρα Τζάκρη έγινε γνωστό πως καταργείται εντελώς η άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πλέον, με το νέο νομικό πλαίσιο -αν και εφόσον τελικά εγκριθεί- οι δήμοι θα χορηγούν βεβαίωση χρήσεων γης και ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνει απλά με fax τον δήμο για την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι η Δημοτικές Κοινότητες και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απαλλάσσεται από την αρμοδιότητα, αφού δεν θα χορηγείται πια ούτε άδεια μουσικών οργάνων, ούτε προέγκριση.

Απεμπλοκή των αιρετών από την διαδικασία αδειοδότησης

Σύμφωνα όμως με τα όσα εξήγησε η κα Τζάκρη στον Γ. Πατούλη, ο ελεγκτικός ρόλος του δήμου παραμένει, καθώς και το δικαίωμα για παράταση της άδειας μουσικής, ενώ διατηρεί ακόμα το δικαίωμα να κλείσει την επιχείρηση όταν διαπιστώνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να μην υπάρχει καμία εμπλοκή αιρετού στην αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις οικονομικές δραστηριότητες πλανόδιου εμπορίου, όμως σημειώθηκε ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος αδειοδότησης των επιχειρήσεων δεν αφορά την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και ότι η αρμοδιότητα παραμένει στους δήμους ως έχει. Ο δήμος, λοιπόν, θα παρεμβαίνει κατασταλτικά με υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο της τάξεως του 20% μέχρι 30% με μια διαδικασία που θα οριστεί από το υπουργείο. Τους ελέγχους θα υποστηρίζουν και θα επιθεωρούν και κλιμάκια του Υπουργείου, ενώ παράβολο θα συνεχίσει να υπάρχει για την χορήγηση βεβαίωσης των χρήσεων.

Θετικά υποδέχθηκαν την είδηση τα καφέ-μπαρ της Ξάνθης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ Ξάνθης, Ανδρέας Ιντζές, μιλώντας στο «Ε» δήλωσε ικανοποιημένος με την εξέλιξη. «Θεωρούμε ότι είναι ό,τι καλύτερο για την τόνωση και διευκόλυνση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στις διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι τώρα», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Ιντζές τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα ήταν ανάποδη, αφού ο κάθε επιχειρηματίας ξεκινούσε τις παρεμβάσεις και την επένδυση στον χώρο που είχε μισθώσει και αφού ολοκλήρωνε το κατάστημα, κάτι που μπορεί να κόστιζε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανέμενε την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Θα ήταν πιο λογικό να υποβάλλει κάποιος την πρόταση και τα σχέδια για το τι θέλει να κάνει στο κατάστημα και τότε να λαμβάνει την προέγκριση. Έχουμε περιπτώσεις επιχειρηματιών που περίμεναν επί μήνες να πάρουν την έγκριση για να λειτουργήσουν, ενώ ήδη είχαν υποβληθεί σε πολλά έξοδα», σημείωσε ο ίδιος αναφέροντας και την υπόθεση του επιχειρηματία που αυτοκτόνησε πρόσφατα, χωρίς να συνδέει το γεγονός με την καθυστέρηση αδειόδοτησης, αλλά ως ένα παράγοντα που αύξησε τα όποια οικονομικά προβλήματα.

Ευέλικτη η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης

Ο πρόεδρος των Καφέ-Μπαρ της Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια στις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδοτήσεων του δήμου Ξάνθης, οι υπάλληλοι των οποίων καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να διευκολύνουν και επισπεύσουν την διαδικασία. «Είμαστε τυχεροί στην Ξάνθη γιατί η υπηρεσία του δήμου κινείται με ιδιαίτερη ευστροφία και ασχολείται ουσιαστικά με την κάθε υπόθεση και το αναφέρω αυτό και από προσωπική εμπειρία, αφού το νομικό πλαίσιο, ιδίως για την Παλιά Πόλη, είναι τόσο πολύπλοκο που απαιτεί εγκρίσεις τόσο από την Νεωτέρων Μνημείων όσο και από την Πολεοδομία, κάτι που δεν έχει νόημα, αλλά προσθέτει καθυστέρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Όσον αφορά την απεμπλοκή των αυτοδιοικητικών από την διαδικασία, ο κ. Ιντζές τόνισε ότι είναι θετικό, καθώς πολλές φορές υπάρχουν προσωπικά, πολιτικά, φιλικά και συγγενικά συμφέροντα στην μέση, που ωθούν κάποια μέλη των Επιτροπών να προβάλλουν προσκόμματα και καθυστερήσεις.

Στον αντίποδα υπάρχουν αντιρρήσεις για τις ‘’εύκολες’’ άδειες

Η πρόταση να καταργηθεί η άδεια μουσικών οργάνων σε εστιατόρια, μπαρ κλπ φαίνεται ότι δίχασε περισσότερο από όλες τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Πολίτες που υποφέρουν από την ηχορρύπανση, σύλλογοι, ακόμη και δήμοι τάχθηκαν κατά της ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι οι προεγκρίσεις λειτουργούν σαν μια ‘’ασφαλιστική δικλείδα’’ και δίνουν το περιθώριο στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να λειτουργήσουν και να διορθώσουν τυχόν παραλείψεις που θα εντοπίσει η Διεύθυνση Υγείας όταν πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο. Όπως τονίζουν, χωρίς τις προεγκρίσεις οι πιθανότητες να διαταχτεί το κλείσιμο μιας επιχείρησης από την Διεύθυνση Υγείας είναι πολύ μεγαλύτερες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …