Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η Ξάνθη τίμησε τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

Η Ξάνθη τίμησε τον Πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο

0
litaneia prodromou-16

Πλήθος κόσμου στην Κεντρική Πλατεία για την λιτανεία της εικόνας του Προδρόμου και της Παναγίας Καλαμούς

Κλειστή η αγορά της πόλης προς τιμή του Πολιούχου το πρωί της Δευτέρας

Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα τελέσθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι καθιερωμένοι εορτασμοί στην Ξάνθη προ τιμή του Πολιούχου της πόλης, Τιμίου Προδρόμου. Με κατανυκτική μεγαλοπρέπεια εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό. Στην πανηγυρική ακολουθία συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, οι: Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας και ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πολλοί Ξανθιώτες στην λιτάνευση της εικόνας

Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο συμμετείχαν και όλοι οι ιερείς της τοπικής Μητρόπολης, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού, ενώ στην Κεντρική Πλατεία κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό και ευσύνοπτο αναφέρθηκε στο κήρυγμα της μετανοίας του Προδρόμου, στον μαρτυρικό του θάνατο και στην σημασία της μετανοίας τόσο για την προσωπική ζωή ενός εκάστου όσο και για την κοινωνία συνολικά. Το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Ξάνθης, όπου οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου προσκύνησαν τόσο την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, όσο και την εικόνα της Παναγίας Καλαμούς από το ομώνυμο μοναστήρι. Τους χορούς των ψαλτών πλαισίωσαν και φέτος τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης».

Κλειστή η αγορά της Ξάνθης προς τιμή του Πολιούχου

Το πρωί της Δευτέρας, με την αγορά της Ξάνθης κλειστή προς τιμή του Πολιούχου, οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ακολουθία του Όρθρου και το Πανηγυρικό Συλλείτουργο, τα οποία όπως και ο Εσπερινός αναμεταδόθηκαν πανελλαδικά μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος συλλειτούργησε με τους ανωτέρω αρχιερείς. Στους εκκλησιαζόμενους κήρυξε ο Μητροπολίτης Σουηδίας, ενώ πριν την απόλυση της Λειτουργίας ο τοπικός ποιμενάρχης ευχαρίστησε τους επισκόπους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ευλόγησαν τον λαό της ακριτικής Μητρόπολης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν την Μονάδα Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης Ξάνθης και την Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…