Σχόλια 20/07/16

0
sideridis
Οι περισσότεροι πολιτικοί άρχοντες αρκούνται στη μικροπολιτική και στη διαχείριση της εξουσίας. Ελάχιστοι παράγουν έργο και δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα…


Η Κύπρος, η Ιρλανδία κι εμείς
Δύο εντυπωσιακές ειδήσεις από δύο πρώην μνημονιακές χώρες είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους για τις δικές μας επιλογές. Από τη μια η Ιρλανδία προχθές άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε το 2015 κατά 26,3% (!) ενώ την ίδια στιγμή η Κύπρος ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 75%!
Η Ιρλανδία μπήκε στο μνημόνιο μετά την Ελλάδα και βγήκε πριν από όλους. Η μοναδική κόκκινη γραμμή που είχε ήταν να μην αυξηθεί η χαμηλή φορολογία, ενώ αντίθετα η Ελλάδα έχει φτάσει τη φορολογία σε ύψη παγκοσμίου ρεκόρ. Οι μισθοί στην Ιρλανδία ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα έπεσαν στα 400 ευρώ. Στην Ιρλανδία έχουν ανάλγητο καπιταλισμό και στην Ελλάδα φιλεύσπλαχνο σοσιαλισμό. Εμείς βέβαια είχαμε πολλές κόκκινες γραμμές, από το να μείνουν τα ντεπόν έξω από τα σούπερ μάρκετ, μέχρι τα εφά(ρ)παξ και τη σιέστα των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ελλάδα φέτος μετά 8 χρόνια ύφεσης αναμένουμε νέα ομοβροντία λουκέτων και φυγής επιχειρήσεων.
Στην Κύπρο που ολοκλήρωσε φέτος κι αυτή το Μνημόνιο, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 75% και του χρόνου καταργείται εντελώς, ενώ στην Ελλάδα που θα σκίζαμε το Μνημόνιο και θα καταργούσαμε με ένα νόμο τον ΕΝΦΙΑ, μετράμε ήδη τρία Μνημόνια (και τέταρτο διαρκείας), ενώ ο ΕΝΦΙΑ αντί να καταργηθεί αυξάνεται κι άλλο!
Μεταξύ των οικονομικών μοντέλων της Βενεζουέλας και της Ιρλανδίας ή της Κύπρου η Ελλάδα έχει επιλέξει το πρώτο. Τούτο σημαίνει πως δυστυχώς θα πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος για να καταλάβουμε το λάθος μας…


Αντισταθείτε στην νέα τρέλα του Pokemon Go.
Μια νέα τρέλα έχει καταλάβει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Πρόκειται για ένα παιχνίδι το επονομαζόμενο Pokemon Go. Είναι εκείνα τα περίεργα όντα που έβλεπαν τα παιδιά σε κινούμενα σχέδια τη δεκαετία του 80 και αργότερα έγινε βιντεοπαιχνίδι. Ε τώρα εξελίχθηκε και πέρασε στο κινητό και με μια προηγμένη φόρμα προβάλλεται και ξεφυτρώνει παντού. Έτσι αρχίζει το κυνήγι του Pokemon και μάλιστα έχει τόσους fun που   έπεσαν οι servers από τη ζήτηση στις 25 χώρες που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα! Είναι η νέα τρέλα της εποχής να κυνηγούν το Pokemon. Ξέρετε αυτό συμφέρει φυσικά την εταιρεία που το δημιούργησε (το Pokemon Go έχει αποφέρει ήδη τεράστια κέρδη, ανεβάζοντας κατά 10 δισ. δολάρια την αξία της Nintendo, η οποία έχει τα δικαιώματα του franchise των Pokemon) και φυσικά τους πολιτικούς. Βάζουν τον κόσμο να ψάχνει το Pokemon και ξεχνά τα προβλήματα του. Με λίγα λόγια του ευνουχίζουν το μυαλό για να δημιουργήσουν ανθρώπους άβουλους, μικρόνοους και άρα απόλυτα χειραγωγημένους!
Γι αυτό αντισταθείτε….
Μ.Ξ.


Μας πλησιάζει η φωτιά της γείτονος
Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα έρθει η φωτιά και στο δικό σου» λέει πολύ εύστοχα η παροιμία. Αν τώρα έχεις και έναν πυρομανή γείτονα, θα πρέπει να μην εφησυχάζεις ποτέ και να έχεις τον πυροσβεστήρα στο χέρι.
Η φωτιά που ξέσπασε στην Τουρκία αναμφισβήτητα σοβεί σοβαρούς κινδύνους και για εμάς. Η στροφή του Ερντογάν στον ολοκληρωτισμό και το ξερίζωμα των κεμαλικών δομών, προσθέτει έναν παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και αναδεικνύει έναν απρόβλεπτο «παίχτη», ο οποίος πλέον έχει προβληματικές σχέσεις με όλους. Η παρουσία των 8 αξιωματικών στην Ελλάδα συνιστά ήδη στοιχείο πιθανής εμπλοκής και απειλή έντασης, την οποία ο Ερντογάν με βεβαιότητα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί. Επιπλέον, οι περίεργες διαρροές ότι λείπουν 14 πολεμικά πλοία και 42 ελικόπτερα, τα οποία οι τουρκικές αρχές «πιθανολογούν» ότι είναι στην Ελλάδα, προδίδουν μία πρόθεση να εμπλέξουν τη χώρα μας στο κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει. Οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις ήταν μάλλον σπασμωδικές και αμήχανες και η εμφανής ανεπάρκεια και η απειρία της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Θα πρέπει σε απόλυτο συντονισμό με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που από την αρχή προειδοποίησαν την Τουρκία ότι δεν θα ανεχθούν ακρότητες, κι εμείς με σοβαρότητα και σταθερότητα στην τήρηση των διεθνών κανόνων δικαίου, να αποθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα σε εμάς…


Αναβλήθηκε η εκδήλωση του ΔΠΘ με τον Κουρουμπλή
Στις 21 Ιουλίου 2016 αναμενόταν να πραγματοποιηθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή εκδήλωση με θέμα «Η Θράκη στο γεωπολιτικό κέντρο των εξελίξεων και η συμβολή του Δ.Π.Θ. στην ανάπτυξή της» με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Τελικά, η εκδήλωση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, καθώς παρατάθηκε για μία ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί του νέου εκλογικού νόμου και αποφασίστηκε να γίνει την Πέμπτη η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αντί της Τετάρτης που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα την εκδήλωση που αναβλήθηκε θα προλόγιζε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ, ενώ χαιρετισμό θα απηύθυναν ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γεώργιος Πετρίδης.
Ε.Δ.


Λίγα λόγια
Τελικά η κηδεία του Φώτη Σιδερίδη έγινε την Τρίτη στις 10.30 στο Νεκροταφείο Ξάνθης, αφού τακτοποιήθηκαν οι όποιες διαδικασίες. Φίλοι και γνωστοί, σύντροφοι και συμπολίτες, τίμησαν τον άνθρωπο της προσφοράς που ακούραστα έδινε το παρών σε όλα τα προσκλητήρια.
Ο Φώτης Σιδερίδης υπηρέτησε το θεσμό του Επιμελητηρίου πάρα πολλά χρόνια. με προτάσεις, με ενέργειες, με συμμετοχή, με κριτική και δημιουργία. Ήταν αυτός που με την επιμονή του κατάφερε οι συνεδριάσεις να γίνονται σε αίθουσα, παρουσία όχι μόνον του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακόμη ήταν αυτός που έδωσε ένα διαφορετικό, ανοιχτό πνεύμα στο ΕΒΕ. Το έκανε γνωστό στην κοινωνία και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Απαίτησε την αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής του, δεν λογάριασε χρόνο και συμμετείχε ενεργά στο άνοιγμα προς τη Βουλγαρία με την τολμηρή τότε ακόμη, πρότασή του να γίνει η διάνοιξη προς τη Βουλγαρία από την ορεινή Ξάνθη, κάτι που έγινε βέβαια μετά από πολλά χρόνια.
Τέλος, ο Φ. Σιδερίδης ήταν από τους πρώτους, της ομάδας που ξεκίνησαν την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Και έμεινε εκεί, στις αρχές και τα πιστεύω του μέχρι τέλος. Έδωσε αγώνες και αγώνες, έτρεξε σε βουνά και κάμπο. Για τις ιδέες και ποτέ για τον ίδιο.
Επιθυμία του να δει την Ξάνθη να πάει μπροστά. Και το είδε. Έζησε λιτά και με σεβασμό απ’ όλους, γιατί ήταν ακέραιος, τίμιος και δίκαιος. Η Ξάνθη που αγάπησε και υπηρέτησε τον πήρε με τον τελευταίο χαιρετισμό, ένα «αντίο» στον άνθρωπο που πρόσφερε ανιδιοτελώς.
Αγαπητέ Φώτη, έχει γειά!
Γ.Δ.


Επιτέλους!
pavlidis apologismosΝαι, επιτέλους ένα καλό, ένα πολύ καλό νέο. Κι αυτό προέρχεται από την Περιφέρειά μας. Πρόκειται για το Φυσικό Αέριο. Για την απόφαση- δέσμευση να συγχρηματοδοτηθεί με την ΔΕΠΑ η υλοποίηση κατασκευής των Εσωτερικών δικτύων μεταφοράς και διανομής σε έξι πόλεις της Περιφέρειας.
Πρέπει να σημειώσουμε διότι το παρακολουθούμε το θέμα πολλά χρόνια τώρα, πως το μεγάλο κόστος της όλης υπόθεσης «Φυσικό αέριο σε πόλη» ήταν και είναι η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου. Κι αυτό το δίκτυο ήταν οικονομικά ασύμφορο να φτιάξει ιδιωτική επιχείρηση διότι η απόσβεση και κερδοφορία στη συνέχεια θ’ αργούσε αρκετά χρόνια.
Τώρα όμως που αυτό το κόστος, σύμφωνα με τις δηλώσεις Γ. Παυλίδη, έχει εξασφαλιστεί από συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκή αλλά και Ελληνική, τότε, ναι, είμαστε αισιόδοξοι ότι το έργο θα ξεκινήσει, θα υλοποιηθεί και η Περιφέρειά μας, πρώτη αυτή, θα παράσχει τη δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων να συνδεθούν και να έχουν θέρμανση, ζεστό νερό, ενέργεια, τόσο τα σπίτια όσο βιοτεχνίες, επαγγελματίες και άλλοι φορείς.
Το Φυσικό αέριο όταν με το καλό υλποιηθεί, θα είναι μια οικονομική αλλαγή τεράστιας σημασίας για τα νοικοκυριά και όχι μόνο. Γι’ αυτό θα πρέπει ευθαρσώς ν’ αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Και πιο συγκεκριμένα στον Γιώργο Παυλίδη που το εμπνεύστηκε και θα το υλοποιήσει.
Συγχαρητήρια δημόσια για έναν δημόσιο άντρα που στοχεύει σε σοβαρά θέματα για την προκοπή και ανάπτυξη της Ξάνθης αλλά και της Περιφέρειας.
Γ.Δ.


Ανατροπές στις αγροτικές επιδοτήσεις
Αναδιανομή αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η εθνική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ που θα πρέπει να αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπει ανακατανομή της πίτας των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας, αύξηση του πριμ για τα ψυχανθή και «κούρεμα» σε κάποια από τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εμφάνισαν υποαπορρόφηση των επιδοτήσεων, ενώ δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του ποσοστού 2% των άμεσων ενισχύσεων που δίνεται σε νέους αγρότες σχεδιάζεται επιπλέον δράση από τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των νεοεισερχομένων στον πρωτογενή τομέα.
Γ.Π


Σκυλάδικο η ‘’ωραία Ξάνθη’’
xanthi-skiloupoliΗ δημοτική αρχή θεωρεί ότι το θέμα των αδέσποτων σκυλιών στην Ξάνθη οδεύει καλώς και σταδιακά μειώνεται. Εμείς μάλλον ζούμε σε άλλη πόλη, αφού όπου και να βρεθείς, οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας, θα συναντήσεις όχι ένα, όχι δύο, αλλά δεκάδες εύσωμα αδέσποτα σκυλιά να σχηματίζουν αγέλες, να τρέχουν το ένα πίσω από το άλλο και πίσω από αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδηλάτες και πεζούς. Οι θηλυκές είναι το επίκεντρο αυτό το διάστημα, γιατί προφανώς βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος, και τα βράδια τα γαυγίσματα ξεσηκώνουν κάθε γειτονιά που έχει την ατυχία να ‘’φιλοξενεί’’ μια παρέα αδέσποτων. Ο κόσμος κυκλοφορεί φοβισμένος σε πολλά σημεία, ενώ σε κάποια απλά δεν κυκλοφορεί. Ας μην περιμένει ο δήμος κάποια νέα επίθεση για να λάβει τα μέτρα του.
Χ.Δ.


Μεταξύ στρατιωτικής δικτατορίας και αυταρχικής δημοκρατίας
Εκεί ανάμεσα κινήθηκε η Τουρκία τις τελευταίες μέρες, όσο και αν το πραξικόπημα έληξε άδοξα και άμεσα. Ο Ερντογάν το θεωρεί ‘’δώρο Θεού’’ επειδή του δίνει την ευκαιρία να εκκαθαρίσει το στράτευμα και τη δικαιοσύνη από τους αντιφρονούντες. Σαν να λέει δηλαδή ευθέως στους συμπατριώτες του ότι τους χρωστά ευγνωμοσύνη επειδή με τους αγώνες τους για τη δημοκρατία εδραιώνουν τη δική του ‘’δικτατορία’’. Από την «ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνέχεια στην Τουρκία» στην δήλωση του Τζον Κέρι έως το «στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στην Τουρκία» του Μπαράκ Ομπάμα μεσολάβησαν δύο περίπου ώρες, αλλά μεσολαβεί και ένα χάος, αφού δεν καταδικάστηκε αμέσως το πραξικόπημα. Είναι προφανές ότι η ανατροπή του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας θα γινόταν δεκτή με ανακούφιση από τη Δύση, και από τη Ρωσία ακόμη περισσότερο. Ο Ερντογάν είχε καταφέρει να απομονωθεί διεθνώς και να καταφύγει την υστάτη, για τη διάσωσή του, στιγμή στην τεχνολογία που τόσο καταδίωξε. Γι’ αυτό και η ΗΠΑ απειλούν τώρα με έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν δεν σταματήσει να προβαίνει σε συστηματικές εκκαθαρίσεις σε Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. Πάντως είναι ευχάριστο και για μας που απέτυχε το πραξικόπημα, όχι επειδή θα ενισχύσει όπως φαίνεται την θέση του ο Ερντογάν, αλλά επειδή φαντάζει τρομακτικό το σενάριο να έχουμε μια αδίστακτη χούντα στρατιωτικών απέναντι στις διπλωματικές και στρατιωτικές ιδιοφυίες της σημερινής κυβέρνησης.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…