Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλο ενδιαφέρον για την προληπτική μαστογραφία στην Ξάνθη

Μεγάλο ενδιαφέρον για την προληπτική μαστογραφία στην Ξάνθη

0
mastografia-kiniti

Περισσότερες από 100 γυναίκες εξετάστηκαν δωρεάν στην Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Η μεγάλη καθυστέρηση στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΓΝ Ξάνθης και το κόστος των εξετάσεων κάνουν επιτακτική την ανάγκη δωρεάν εξετάσεων

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000, ενώ σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες κάθε χρόνο. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.

Η προληπτική μαστογραφία ο καλύτερος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Αυξάνεται το ποσοστό γυναικών που προβαίνει σε προληπτικό έλεγχο κυρίως στις πόλεις

Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Δωροθέα Κακκάβα, τεχνολόγος ακτινολόγος την Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι θετικό το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι γυναίκες που προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο, αν όχι κάθε χρόνο, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Αυτό βέβαια παρατηρείται κυρίως στα αστικά κέντρα. Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κινητή μονάδα μαστογράφου βρέθηκε για δύο μέρες στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης, στις 8 και 9 Ιουλίου. Οι κυρίες Δωροθέα Κακκάβα και Χαρά Ρέτσα εξέτασαν περισσότερες από 100 γυναίκες και θα αναχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι για την Μυτιλήνη. Με επτά χρόνια η πρώτη και δέκα η δεύτερη, έχουν εξετάσει περίπου 80.000 γυναίκες σε κάθε γωνιά της χώρας, αφού η κινητή μονάδα βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και μεταφέρεται όπου την καλούν. Στην πόλη μας βρέθηκαν προσκεκλημένες από το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», το οποίο ανέλαβε τα έξοδα διαμονής και σίτισης του προσωπικού. Στο έργο συνέβαλαν εθελοντικά και οι κυρίες του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, οι οποίες σε ρόλο γραμματειακής υποστήριξης προγραμμάτιζαν τα ραντεβού και κατέγραφαν τα στοιχεία των προσερχόμενων γυναικών.

Κίνηση ‘’μαστ’’ στον καρκίνο του μαστού

Με το έξυπνο μότο «κίνηση ‘’μαστ’’» και τις σκακιστικές φιγούρες στις πλευρές της κινητής μονάδας η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επιχειρεί να κάνει μια κίνηση ‘’ματ’’ στο καρκίνο του μαστού των γυναικών. Οι γυναίκες που εξετάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος είναι από 40 έως 70 ετών και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Η κατάσταση στο Γ. Νοσοκομείο Ξάνθης και συγκεκριμένα στο Ακτινολογικό του Τμήμα δεν βοηθά όσες γυναίκες καταφεύγουν εκεί για μαστογραφίες, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού τα ραντεβού φτάνουν ακόμη και έξι μήνες μετά. Όπως σημείωσε η κα Κακκάβα, η κατάσταση αυτή επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, γι’ αυτό και είναι σημαντική η παρουσία της Κινητής Μονάδας. «Προσπάθειά μας είναι όλο και περισσότερες Ελληνίδες να εξετάζονται και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας», ανέφερε η ίδια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…