Σχόλια 22/06/16

0
Σαρώνει το κίνημα «καμία απόδειξη- μηδέν ΦΠΑ» στα νησιά μας. Η δίκαιη ανάπτυξη ξεκίνησε από εκεί με -35% κατά μέσο όρο…


Λόγια της …παραλίας
Βούλιαξαν οι παραλίες του νομού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες που χτύπησαν και 38 βαθμούς και η αργία του τριημέρου έστειλαν τον κόσμο στην παραλία αποζητώντας λίγη δροσιά. Από Εράσμιο και Μάγγανα μέχρι Μυρωδάτο, Αη Γιάννη και Πόρτο Μόλο στα Άβδηρα όλες οι παραλίες του νομού γέμισαν κόσμο ενώ άρχισε σταθερά η κάθοδος των Βουλγάρων ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο. Θλιβερή εικόνα το κάμπινγκ Μυρωδάτου που για μια ακόμη χρονιά παραμένει αναξιοποίητο ενώ εκτός από ένα νέο Beach Bar στην παραλία Μυρωδάτου που δημοπράτησε ο δήμος Αβδήρων πουθενά αλλού δεν είδαμε κάποια τουριστική επένδυση.
Η τουριστική ανάπτυξη δεν ήρθε και φέτος στον δήμο Αβδήρων κι αν δεν κουνήσει το δακτυλάκι της η δημοτική αρχή πέρα από το να καθαρίζει τις παραλίες θα την προσπεράσει…
Μ.Ξ.


Περί διαιτησίας
Βλέποντας κανείς τα μέχρι στιγμής παιγνίδια του ΟΥΕΦΑ, κάνει κάποιες διαπιστώσεις. Αρχικά το επίπεδο των αγώνων, οι αποδόσεις των ομάδων υπήρξαν αρκετά χαμηλές. Ωραίο θεαματικό ποδόσφαιρο ακόμη δεν είδαμε. Παράλληλα έχουμε μια κακή έως πολύ κακή διαιτησία που υποκρύπτει και σκοπιμότητα. Η «Λεγεώνα των Ξένων» των διαιτητών, είναι πολύ κάτω του αναμενόμενου κι αυτό σίγουρα δημιουργεί υποψίες, όπως επίσης διακρίνουμε μια ανοχή προς το σκληρό παιγνίδι, ενίοτε και αντιαθλητικό.
Ίσως η νέα φάση διορθώσει την άσχημη αρχική εικόνα, τόσο των ομάδων, όσο και των διαιτητών…
Γ.Δ.


Οι ζέστες ήρθαν
Οι ζέστες ήρθαν και βέβαια θα μείνουν. Όχι όπως στα επίπεδα του διημέρου που περάσαμε. Διότι αυτή η υψηλή θερμοκρασία ήταν το «κάτι άλλο». Κόσμος ταλαιπωρήθηκε, «ψήθηκε» κυριολεκτικά και οι μεγάλοι στην ηλικία πέρασαν μια δοκιμασία σημαντική.
Μπορεί το θερμόμετρο να μην ανέβηκε όσο έλεγαν τα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών, όμως τα νούμερα που «πιάσαμε» δεν ήταν αμελητέα, απεναντίας μάλιστα.
Με αφορμή λοιπόν τις θερμοκρασίες αυτές ξεχύθηκε ο κόσμος στις παραλίες στις οποίες πήγε από νωρίς κι έφευγε αργά το σούρουπο.
Γ.Δ.


Τον πρόδωσε η καρδιά του
Κηδεύτηκε χθες ο γνωστός συμπολίτης μας Δημ. Νάστος προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 69 χρόνων. Ο Δ. Νάστος υπήρξε Προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας στην οποία υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών, όπου και τον γνωρίσαμε. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του.
Γ.Δ.


Συνέντευξη Τύπου της ΣΕΚΑΠ
Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στις 28 Ιουνίου, στις 12.30 στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνέντευξη θα γίνει ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας και αναφορά στο γεγονός πως μπήκε, μετά την ιδιωτικοποίηση, σε περίοδο κερδών.
Γ.Δ.


Η Ευρώπη που κουράζει…
Σε κάθε ευκαιρία οι Ευρωπαίοι φωνάζουν δυνατά ότι κουράστηκαν! Μπορεί οι αστικές τους δημοκρατίες να βρίσκουν ακόμα τον τρόπο να συγχρονιστούν με το κέντρο των Βρυξελλών αλλά αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα.
Στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και πάρα πολλούς δήμους της χώρας. Οι γείτονες, όπως και δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων, βαρέθηκαν αυτή την Ευρώπη. Κουράστηκαν να βλέπουν Eurogroup, χαρωπές δηλώσεις του Γιούνκερ και τον Σόιμπλε να κουνάει το δάχτυλο, θυμίζοντας την επιβεβλημένη ηθική του προτεστάντη. Ο ευρωπαϊκός νότος «αριστερίζει», διαμαρτυρόμενος και ο Βορράς στρέφεται στον δεξιό εθνικισμό. Όλοι κάτι έχουν να πουν, να γκρινιάξουν και να απορρίψουν από την Ευρώπη των «νοικοκύρηδων» της Γερμανίας και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Εν τω μεταξύ, το επιχείρημα της κοινής ασφάλειας και της οικονομικής ανταποδοτικότητας δεν θα μπορεί να πείθει για πάντα τις μάζες των δυσαρεστημένων που ολοένα αυξάνονται. Ακόμα κι αν αποφύγουμε, στην επόμενη διετία τη διάσπαση, η Ευρώπη πήρε ξεκάθαρα έναν επικίνδυνο δρόμο αποσυντονισμού.
Προοπτική και εικόνα για ό,τι πρόκειται να ζήσουν στα επόμενα χρόνια χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Και δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο για τον άνθρωπο όταν δεν ελπίζει σε κάτι που έρχεται. Τότε και Γκρίληδες πιστεύει και Τσίπρες και οτιδήποτε πολύχρωμο βρεθεί μπροστά του για να του πει ένα οργισμένο και όμορφο ψέμα…


Ερημιά στο Φανάρι
Συμπολίτης που αναζήτησε τη θαλάσσια δροσιά στην παραλία του Φαναρίου προχθές, βρέθηκε μπροστά σε μια απίστευτη εικόνα. Μου διηγήθηκε το σοκ που υπέστη με αυτά που είδε και την θλίψη που ένιωσε από την άσχημη εικόνα που αντίκρισε σε μια περιοχή που μέχρι πέρυσι έσφυζε από ζωή. Τίποτε στο Φανάρι, στο γνωστό παραλιακό μέτωπο με τα καφέ, αναψυκτήρια, ταβέρνες και καλοκαιρινή υποδομή δεν υπήρχε. Ερημιά παντού αλλά και καταστροφή. Όλα τα κτίρια ήταν κυριολεκτικά όχι μόνον άδεια αλλά κατεστραμμένα. Μια απίστευτα άσχημη εικόνα.
Τελικά η απορία λύθηκε. Αιτία η αντιπαράθεση μεταξύ δήμου και επιχειρηματιών για το ύψος του ποσού ενοικίασης. Ο δήμος ζητούσε υπέρογκα ποσά έχοντα την εντύπωση ότι για 2-3 μήνες δουλειάς πως κερδίζουν πολλά, ενώ η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική. Έτσι λύσης μη υπαρχούσης, οι επιχειρηματίες αποχώρησαν αφού προηγουμένως αφαίρεσαν όλα όσα οι ίδιοι είχαν φτιάξει. Κι έτσι η σημερινή εικόνα είναι όχι απλώς άσχημη, αλλά και ιδιαίτερα καταθλιπτική.
Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση δημοτικής αρχής που θέλει να εισπράττει τεράστια έσοδα από εποχιακές επιχειρήσεις. Το Φανάρι πλέον δεν είναι όπως το γνωρίζαμε. Και ίσως να μη γίνει ποτέ ξανά…
Γ.Δ.


Πανσέληνος
Δευτέρα μεσάνυχτα και το φεγγάρι μας χάρισε μια μοναδική εικόνα με την Πανσέληνο. Φωτεινό, ολόγιομο, ολοστρόγγυλο, χάρμα οφθαλμών. Όσοι τυχεροί, το απόλαυσαν στην έναρξη της θερινής ισημερίας του που ξεκίνησε μετά τις 12 το βράδυ της 20ης Ιουνίου προς 21.
Γ.Δ.


Τα καλά και συμφέροντα
Όχι ταις ψυχαίς ημών, που λέει η εκκλησία, αλλά για το κόμμα. Κατ’ επέκταση για την καρέκλα. Έτσι μοιάζει η εμμονή που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο θέμα της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Η χώρα έχει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, λόγω του οποίου βουλιάζει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο βαθιά στην στασιμοχρεωκοπία. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά σε δεκαοκτώ μήνες το επέτεινε δραματικά, με μια «διαπραγμάτευση» που οδήγησε σε capital controls, εξανεμίζοντας δισεκατομμύρια από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους που βουλιάζουν ολόκληρη την οικονομία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην θιγεί ένα τεράστιο και αδηφάγο κράτος. Και ενώ είναι προφανές ότι η οικονομική της πολιτική όχι μόνο δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας οδηγεί στην καταστροφή, επιχειρεί τώρα να αλλάξει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, ανοίγοντας συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκτός από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, επιδιώκει να κλείσει το θέμα άμεσα με την κάλυψη των απαιτούμενων ψήφων, ώστε η αλλαγή να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες. Η πτώση στα ποσοστά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλεί άγχος, γι’ αυτό και η αλλαγή του εκλογικού νόμου μοιάζει να υπόσχεται συνεργασία και συμπόρευση με κάθε μικρό και κατακαημένο που θα καταφέρει με την απλή αναλογική να εισέλθει στην Βουλή. Η αντιπολίτευση ευτυχώς δεν φαίνεται να μπαίνει στην παρελκυστική και επικίνδυνη αυτή συζήτηση. Όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν ασχολείσαι ούτε με τα λερωμένα πλακάκια, ούτε με την βρύση που στάζει.
Χ.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… ενωμένο;
Αυτό φάνηκε να είναι το κύριο θέμα που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ν.Ε. του κόμματος. Τα πυρά έπεσαν κατά του Δημήτρη Σαλτούρου και των κακών σχέσεων που διατήρησε την προηγούμενη τριετία με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Χρήστο Αμανατίδη, καταλογίζοντάς του μέρος της αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ να εκλέξει βουλευτή στην Ξάνθη. Μάλιστα, το όνομά του συνδέθηκε και με την αποτυχία της παράταξης Πούλιου να αναλάβει τα ηνία στον δήμο Ξάνθης στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αφού όπως ειπώθηκε η στήριξη του κ. Σαλτούρου μεταφέρθηκε προς την παρούσα δημοτική αρχή. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτινάξουν από πάνω τους τις κατηγορίες που βαραίνουν το κίνημα, θεωρώντας ότι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα λάθη του παρελθόντος, ενώ κατά περίεργο τρόπο κανείς σχεδόν δεν αναφέρεται στην καταστροφική κυβέρνηση Καραμανλή. Με νέα στελέχη, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και πάλι, επιδιώκεται ένα άνοιγμα στην κοινωνία, με την εικόνα ενός ενιαίου κόμματος που δεν θα χωρίζεται σε καλό, κακό και βαθύ ΠΑΣΟΚ. Είναι πάντως περίεργο να ακούς διά χειλέων στελεχών τού άλλοτε κραταιού κινήματος τα λόγια: «Είμαστε ένα μικρό κόμμα και πρέπει να δουλέψουμε πολύ». Λέξεις και ποσοστά αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια.
Χ.Δ.


Η Σταυρούπολη εκπέμπει S.O.S.
Λόγια ήταν και πέταξαν κατά πως φαίνεται οι υποσχέσεις του δημάρχου για την Σταυρούπολη! Πήγε μερικές φορές στο Δημαρχείο για να δείξει ότι νοιάζεται αλλά κάτι ουσιαστικό για την βελτίωση της καθημερινότητας της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης δεν έγινε. Η Σταυρούπολη βουλιάζει στην εγκατάλειψη και στην ερήμωση. Κάτοικοι μας καταγγέλλουν ότι θα τους πνίξουν τα χόρτα που έχουν θεριέψει απ’ τις δυο πλευρές των δρόμων και ουδείς νοιάζεται. Αλλά και πέρα απ’ αυτό δεν έχουν τηλεόραση και συγκεκριμένα μόνο δύο κανάλια και το SKY και τον ALPHA και κανένα άλλο ούτε τοπικό επί 3 βδομάδες τώρα: «Είμαστε οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και δεν έχουμε λεφτά για να βάλουμε συνδρομητικά κανάλια… Είμαστε ξεχασμένοι εδώ πάνω, απομονωμένοι… Μας θυμούνται μόνο όταν είναι να μας ζητήσουν ψήφο!», μου έλεγε μόνιμος κάτοικος Σταυρούπολης.
Δήμος, Περιφέρεια που είναι;
Τους ακούει κανείς…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…