Σχόλια 22/04/16

0
oxygono-ellada
«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ. Εδώ που φθάσαμε με τη διαπραγμάτευση όμως μάλλον δεν αρκεί, χρειάζεται διασωλήνωση ίσως και απινίδωση…


Τουριστικά βήματα
Τα βήματα σίγουρα είναι αργά. Είναι όμως, υπάρχουν. Δεν υφίσταται ακινησία. Δειλά μεν, λίγα ίσως, αλλά υφίστανται. Για τον εσωτερικό τουρισμό ο λόγος. Για την Ξάνθη βέβαια. Για την Παλιά Πόλη και τις ομορφιές που τριγύρω υπάρχουν και τις οποίες αξίζει να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας.
Ήδη η πληρότητα των ξενοδοχείων της περιοχής μας είναι σε υψηλά επίπεδα γεγονός που καταγράφεται στα θετικά και βέβαια στο χέρι όλων που ασχολούνται με τον τομέα αυτόν, να διατηρηθούν και γιατί όχι, ν’ αυξήσουν τα ποσοστά και ο χρόνος.
Δεν θα κάνουμε ως νομός, το «μπαμ» όπως τα Χανιά ή άλλες περιοχές. Έχουμε όμως δυνατότητες άλλες που είναι μοναδικές.
Γ.Δ.


Να το φωνάξουμε
Και με την ευκαιρία θα πρέπει να πούμε δυο-τρια πράγματα για μας τους ίδιους. Απαιτείται να γίνουμε πλέον εξωστρεφείς. Και με τόλμη να δείξουμε αυτό που έχουμε. Γιατί αυτά που έχει η Ξάνθη, λίγοι, ελάχιστοι νομοί διαθέτουν.
Έτσι, ας μιλήσουμε συγκεκριμένα, όλο αυτό το θαύμα της φύσης με τη λίμνη Βιστονίδα, με τις παραλίμνιες περιοχές, με τον Άγιο Νικόλαο, όλα εκεί γύρω με τα πουλιά, το Πόρτο Λάγος, είναι μοναδικά. Δεν τα έχουμε εμείς σε υπόληψη γιατί τα βλέπουμε κάθε ημέρα, χρόνια τώρα και τα υποτιμούμε. Είναι λάθος.
Ένα άλλο διαμάντι είναι τα Στενά του Νέστου. Η διαδρομή από το μονοπάτι, το τρένο που περνάει, οι μαιανδρισμοί, την όμορφη διαδρομή με κανό του Νέστου, το Δέλτα, το Κοτζά Ορμάν. Χώρια οι ομορφιές στα βουνά μας, τους ορεινούς οικισμούς, τα γεφύρια, οι βρύσες, οι άνθρωποι, η χλωρίδα και η πανίδα.
Υπερτερούμε, αλλά είμαστε σεμνοί. Δεν το λέμε, το ψιθυρίζουμε ενώ πρέπει να το φωνάξουμε: Υπερτερούμε σε πολλά, πάρα πολλά και δικαιούμαστε το ποσοστό της προστιθέμενης αξίας από τον τουρισμό του νομού.
Γ.Δ.


Σοσιαλδημοκρατία

Είναι ένα ξεκίνημα, μια προσπάθεια αυτό που ξεκίνησε για τη συγκρότηση της σοσιαδημοκρατίας, τόσο στη χώρα, όσο και από την Ξάνθη. Ήδη υπάρχει μια μαγιά, μια ομάδα ανθρώπων που δείχνουν ενδιαφέρον για να ξεκινήσει και ενοποιηθεί η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα.
Και γίνεται αυτή η προσπάθεια από την Ξάνθη, υλοποιείται αυτό το κάλεσμα από συμπολίτες που βρίσκονται σε πολιτικούς χώρους της κεντροαριστεράς και όχι μόνο, οι οποίοι προτρέπουν για τη διοργάνωση ενός ιδρυτικού Συνεδρίου.
Κάτι ξεκινάει λοιπόν, κάτι κινείται και σίγουρα κάτι θετικό θα προκύψει.
Γ.Δ.


Αναξιοποίητος πλούτος
Όμως, εκείνο που δεν αξιοποίησε η περιοχή μας και δη ο δήμος Αβδήρων διαχρονικά είναι δύο πράγματα: Το όνομα Άβδηρα και όλους τους μεγάλους άνδρες που γεννήθηκαν εκεί με κορυφαίους το Δημόκριτο, τον Πρωταγόρα, τον Λεύκιππο, τον Βίων και άλλους.
Πρόκειται για σημαντικότατη παράλειψη. Εγκληματική θα την αποκαλούσαμε χωρίς υπερβολή. Ξεκίνησε πριν χρόνια ο τότε πρόεδρος κοινότητας Δημήτρης Βουρβουκέλης, αλλά η αλλαγή στο τιμόνι του νέου δήμου, τα σταμάτησε όλα. Και από τότε, το απόλυτα τίποτε, άρνηση, σκοτάδι.
Ένα τεράστιο, μοναδικό όνομα για να στηριχθεί επάνω του και να κτισθεί μια ολόκληρη αξιοποίηση επ’ ωφελεία όλου του νομού. ΔΕΝ έγινε. Το Brand name (Άβδηρα-φιλόσοφοι) μένει χωρίς αξιοποίηση.
Και είναι τρομερό, με πόση αδιαφορία συνεχίζεται μέχρι σήμερα απ’ όλους. Μάλιστα και χωρίς κάποια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα αλλαγή. Όταν λοιπόν θα μιλάμε για τουρισμό δεν μπορούμε να αγνοούμε τα Άβδηρα και τα τέκνα αυτής της περιοχής.
Γ.Δ.


Γιατί ο τουρισμός;
Δεν διακατεχόμαστε από τουριστική εμμονή. Όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις θετικές επιπτώσεις σε ένα νομό από την αύξηση του τουρισμού. Μάλιστα όσο πιο μεγάλη ποικιλία προσφέρει τόσο μεγαλύτερο το θετικό πρόσημο για την τουριστική οικονομία.
Έτσι, το γεγονός ότι η ίδια η Περιφέρεια δια του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη, σηματοδοτεί πλέον με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την επιδίωξη αυτή, ενισχύεται η ανάγκη να συστρατευτούν οι ιδιώτες – κυρίως- επενδύοντας προς τον τομέα αυτόν.
Ο τομέας λοιπόν της παροχής υπηρεσιών είναι ο σημαντικότερος στον οποίο και θα πρέπει να στραφούν οι συμπολίτες. Όχι ότι αμφισβητείται ο πρωτογενής ή δευτερογενής. Απεναντίας. Μάλιστα ο πρωτογενής είναι η σύγχρονη πρόκληση.
Όμως οι Υπηρεσίες αποδίδουν ένα εισόδημα καθαρό, δημιουργούν απασχόληση, καταναλώνουν ντόπια προϊόντα και βοηθούν στην οικογενειακή απασχόληση.
Η οικονομική κρίση θα περάσει. Οι τολμηροί ας ετοιμαστούν από τώρα, οραματιζόμενοι νέες επενδύσεις σε νέες δράσεις. Ιδέες, φαντασία και δουλειά χρειάζεται.
Γ.Δ.


«Οξυγόνο για την Ελλάδα»
Με το σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα», ως θετικό πολιτικό μήνυμα-απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι έλληνες πολίτες, ξεκινά σήμερα το τριήμερο Συνέδριο της Ν.Δ. Κεντρικός στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για μια «Νέα Δημοκρατία από την αρχή», που περνάει μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος.
Ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το κόμμα του μέσα από το συνέδριο αυτό και τις αλλαγές καταστατικού που θα προτείνει, προκειμένου αυτό να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, ανοιχτό στους πολίτες. Στην προσπάθειά του αυτή φαίνεται πως δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με παλιές νοοτροπίες και πρόσωπα που τις εκφράζουν, όπως απέδειξε και με την πρόσφατη αποπομπή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του Γραμματέα του κόμματος Παπαμιμίκου.


Έχουν λαμβάνειν…
4 μήνες απλήρωτοι είναι οι 14 εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βιστονίδας – Ισμαρίδας και οι 12 εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης. Ως γνωστόν τα Πάρκα είναι φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και μέχρι 31/12/2016 οι εργαζόμενοι πληρώνονταν μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ. Τώρα όμως έχει μεταφερθεί η μισθοδοσία τους στο Πράσινο Ταμείο του υπουργείου και ενώ αυτό ήταν γνωστό εξ αρχής δεν φρόντισαν στο υπουργείο να κάνουν εγκαίρως όλες τις διαδικασίες και τις διατυπώσεις που απαιτούνται ώστε να μην παρεμποδιστεί η καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Έτσι από τις αρχές του χρόνου παραμένουν απλήρωτοι ενώ τους είπαν ότι μπορεί να πληρωθούν μέσα στο Πάσχα ή λίγο μετά αφού έχει περάσει και έχει εγκριθεί από τον Επίτροπο το σχετικό ένταλμα.
Μ.Ξ.


Άκουσον άκουσον…
Απέσυρε τελικά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος την διάταξη που εξαιρούσε – άκουσον άκουσον – τις συντάξεις των βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών και γενικώς αιρετών από το νέο ασφαλιστικό! Κι αυτό μετά το «κράξιμο» που έφαγε με το διαχωρισμό αυτό που έκανε σε πατρικίους και πληβείους μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι Αριστερή! Ο Κατρούγκαλος απέσυρε τελικά τη διάταξη μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού δηλώνοντος μάλιστα: «Αποδέχθηκα το αίτημα του πρωθυπουργού, είναι λογικότατο». Δηλαδή χρειάστηκε να του δώσει εντολή ο Τσίπρας για να βρει λογικότατο να εφαρμόσει το σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες της χώρας έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις!
Αμ αν είναι έτσι οι Αριστεροί….
Μ.Ξ.


Αγανακτισμένος με το ζόρι
Τα προηγούμενα χρόνια τα κινήματα των ‘’Αγανακτισμένων’’, των ‘’Δεν πληρώνω’’ και των λοιπών ‘’αντιστασιακών’’ δυνάμεων της χώρας σήκωναν μπάρες και εξέφραζαν τον θυμό και την αγανάκτησή τους προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς διακρίσεις και λογική. Αναγνώστης της εφημερίδας, χωρίς κανένα στοιχείο από τα προαναφερθέντα, αντίθετος και ο ίδιος στις πρακτικές αυτές, χρειάστηκε να μεταβεί οδικώς από την Ξάνθη στην Αθήνα. Η διαδρομή πολύωρη και κάθε άλλο παρά οικονομική. Γνώριζε ότι θα συναντήσει πολλά διόδια «σαν βγει στον πηγαιμό» για την Αθήνα. Συνολικά μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα πλήρωσε μόνο σε διόδια περισσότερα από 30 ευρώ. Πέρα από τις διάφορες κακοτεχνίες σε πολλά σημεία του δρόμου, που γίνονται εντονότερα αισθητές όταν το αυτοκίνητο αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες σε ένα εθνικό δίκτυο, αυτό που τον εξέπληξε και τον εξόργισε ήταν η κατάσταση στα διόδια. Αναμμένη η πράσινη ένδειξη ότι η συγκεκριμένη λωρίδα είναι ανοιχτή, όταν όμως έφτανε εκεί διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε κανείς στο γκισέ, αλλά ούτε και το αυτόματο μηχάνημα λειτουργούσε. Με νεύμα υπαλλήλων από τα διπλανά ταμεία έκανε όπισθεν, με αρκετό κίνδυνο, για να μεταβεί παραδίπλα. Και αυτό ούτε μία, ούτε δύο φορές. «Δεν φτάνει που πληρώνουμε μέχρι και 3,90 ευρώ σε κάποια διόδια, να έχουμε και τέτοια αντιμετώπιση», μας είπε εξοργισμένος. Κι ύστερα λένε, πως φταίει ο φονιάς…
Χ.Δ.


Οι τουρίστες ξέρουν την Ξάνθη καλύτερα από εμάς;
Είναι λίγο υπερβολικό, παρότι το λέμε συχνά μεταξύ μας, ότι πολλοί ξένοι τουρίστες γνωρίζουν την χώρα μας, την ιστορία της και τα αξιοθέατά της καλύτερα από εμάς. Δυστυχώς πολλάκις επαληθεύεται, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Ιερόπουλος από τους Τοξότες. Στο ξενοδοχείο του διανυκτερεύουν συχνά επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, που έρχονται ‘’διαβασμένοι’’ για τα ενδημικά είδη πουλιών της περιοχής, για τα σπάνια φυτά και βότανα της ορεινής Ξάνθης, για σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή του Νέστου, για ιαματικά λουτρά και άλλα πολλά. Όπως μας διηγήθηκε, πριν μερικά χρόνια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ελβετών έμενε στο ξενοδοχείο. Κάθε πρωί έφευγαν με τις πετσέτες τους και επέστρεφαν το μεσημέρι. Απορημένος τους ρώτησε αν πηγαίνουν κάπου για μπάνιο. Το ζεύγος έπασχε από μία ασθένεια στα πόδια, που τους προκαλούσε πόνους. Μετά από πολλούς γιατρούς και θεραπείες, επισκέφθηκαν έναν γιατρό στην Ζυρίχη. Αφού πέταξε τα φάρμακα που έπαιρναν, προς μεγάλη τους έκπληξη, τους έβγαλε ένα χάρτη και τους έδειξε την Θράκη λέγοντάς τους ότι υπάρχει μια περιοχή που λέγεται Πόρτο Λάγος. Εκεί θα ρωτήσετε και θα βάλετε τα πόδια σας στα φύκια που βγαίνουν, σε ένα σημείο που από κάτω βγάζει φυσαλίδες! Μετά από 12 μέρες οι δύο Ελβετοί θεραπεύθηκαν και έκτοτε στέλνουν συνεχώς φίλους και γνωστούς στην περιοχή. Το ίδιο και στα Λουτρά στις Θέρμες, όπου όσοι τα επισκέπτονται μένουν ενθουσιασμένοι, παρά τις ελάχιστες παροχές. Η χαμηλή τιμή και η υψηλή θερμοκρασία τους προκαλούν εντύπωση, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει περαιτέρω αξιοποίηση.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…