Σχόλια 21/04/16

0
zagnaferis 3
Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό πραγματοποιεί το 8ο θαύμα. Θα πάρει μέτρα 5,4 +3,6 δις χωρίς -όπως λέει- να θίξει το 90% των Ελλήνων!


Για τα Λουτρά Ποταμιάς
Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η Επιτροπή προστασία Φυσικών και Ιαματικός Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού που είναι αρμόδια για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών. Θέμα της συνεδρίαση οι ιαματικές πηγές Ποταμιάς. Η επιτροπή θα εξετάσει τον φάκελο που έστειλε ο δήμος Αβδήρων πριν 3 μήνες με δείγματα από το νερό για να γίνει η αναγνώριση των πηγών ως ιαματικών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι νέες ισχύουσες διατάξεις. Να σημειώσουμε ότι τα Λουτρά Ποταμιάς λειτουργούν και είναι ανοιχτά για το κοινό από την Τρίτη έως το Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7μ.μ. Η επισκεψιμότητα βέβαια είναι περιορισμένη γιατί δεν ξεκίνησε ακόμη η σεζόν.
Μ.Ξ.


Δήλωση – Καταπέλτης του Ζαγναφέρη
Ενδεικτικό του κλίματος δυσαρέσκειας που επικρατεί στην ΝΔ Ξάνθης και είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλιά μας είναι η δήλωση – καταπέλτης του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη στο «Ε» την οποία και παρουσιάζουμε αυτολεξεί: «Την τύχη που είχαν αυτοί που δημιούργησαν το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ πρέπει να έχουν και αυτοί που οργάνωσαν το φιάσκο των εκλογών στην Ξάνθη. Μέσα από αποκλεισμούς και χωρίς εκλογές ανακηρύξαν τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ και τα μέλη σ’ όλα τα όργανα.». Είναι φανερό ότι ο κ. Ζαγναφέρης βάλλει κατά της κα Βώβου η οποία είναι υπεύθυνη της ΝΕΦΕ Ξάνθης ή πιθανότατα να υπονοεί κι άλλους που έβαλαν το χεράκι τους ώστε να παραιτούνται πριν καν καλά καλά εκφράσουν ενδιαφέρον κάποιοι εν δυνάμει υποψήφιοι. Κι αυτό βεβαίως δεν είναι ότι δημοκρατικότερο…
Μ.Ξ.


Ότι αρχίζει από Δ
Με αρκετούς φίλους και πολύ ενθουσιασμό σάλπαρε το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας». Στις διακηρύξεις και αρχές του κόμματος η πρώην πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε όλες τις παλιές προτάσεις της για την έξοδο από την κρίση. Στα πανιά του καραβιού της, που είναι το σήμα του κόμματος, έβαλε όλες αυτές τις σπουδαίες λέξεις από Δ: Διαγραφή χρέους, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Διεκδίκηση Πολεμικών Αποζημιώσεων (μέχρι Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο έφτασε τις διεκδικήσεις της!), Δημοκρατία.
Ξέχασε μόνο μία λέξη από Δ, που χρειάζεται για να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο λαός, κάτι που πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των επίδοξων σωτήρων της χώρας: ΔΟΥΛΕΙΑ. Για τις ακρίβεια, πολλές χιλιάδες δουλειές χρειάζονται για να επιβιώσουν οι Έλληνες, κι όχι μεγαλοστομίες…


Λαθραία υδροληψία
Ποιος συνεπής δημότης δεν θα συμφωνήσει για την πάταξη της λαθραίας υδροληψίας; Προφανώς κανείς. Όμως, όσο προφανής είναι η απάντηση, τόσο δύσκολη είναι η υλοποίηση του μέτρου της εξάλειψης της λαθραίας υδροληψίας.
Βέβαια δεν αναφερόμαστε στον αστικό πληθυσμό της πόλης. Για κάποιους περιφερειακούς δημότες οι οποίοι εκ συστήματος και λόγω ανοχής του δήμου Ξάνθης, κλέβουν τεράστιες ποσότητες νερού.
Και αναφερόμαστε βέβαια για το Δροσερό και όχι μόνον. Εκεί λοιπόν, κυρίως στο Δροσερό, υπάρχει και λειτουργεί ένα ιδιόμορφο σύστημα.
Πρώτον, ελάχιστοι πληρώνουν το νερό στη ΔΕΥΑΞ, και δεύτερον κάποιοι «έξυπνοι» πωλούν το κλεμμένο νερό σε τρίτους!
Απίθανο; Ναι μεν αλλά συμβαίνει. Το γιατί συμβαίνει και το γιατί το ανέχεται η ΔΕΥΑΞ, είναι μια ιστορία που όλοι λίγο πολύ την γνωρίζουν αλλά κάνουν το κορόιδο. Έτσι, όλη αυτή την αξία του νερού, τελικά, την πληρώνει η υπόλοιπη πόλη. Τώρα ξεκινά προσπάθεια να μπει μια τάξη.
Μακάρι μεν, αλλά…
Γ.Δ.


Νέο μέλος
Κάθε άφιξη νέου μέλους που προστίθεται στην οικογένεια των Ξανθιωτών είναι ένα θετικό νέο. Θα λέγαμε δε ιδιαίτερα σημαντικό. Έτσι, η οικογένεια του Χριστόδουλου Σαρρίδη και της Βάσως Κοντού, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά το νέο μέλος της οικογένειάς τους. Ένα υγιέστατο κοριτσάκι που θα συμπληρώσει τη χαρά τόσο των γονιών όσο και του παππού Αλέξανδρου Κοντού και της γιαγιάς Σταυρούλας.
Στους γονείς αλλά και στους παππού και γιαγιά, τις καλύτερες ευχές μας για το νέο μέλος τους.
Γ.Δ.


Οι σκιές και ο νέος κόσμος
Η Ελλάδα χρειάζεται τα σοβαρά πολιτικά σχήματα, τα κόμματα αρχών. Ένα τέτοιο κόμμα χρειάζεται η κεντροδεξιά, η αριστερά, το φιλελεύθερο κέντρο.
Τώρα, καλή της ώρα, κυβερνά η ριζοσπαστική αριστερά με τάσεις μετεξέλιξης προς τη σοσιαλδημοκρατία (αυτήν ντε που το επίσημο ΚΚΕ λέει ότι κάνει τη λάντζα του καπιταλισμού). Να ξέρετε όμως όχι όλη η σύγχρονη πολιτική σκέψη εδράζεται στην ολοκλήρωση του αστικού φιλελευθερισμού. Μια ματιά στις μεγάλες εφημερίδες του πλανήτη θα σας πείσει γι’ αυτό.
Η δεξιά του μουρουνόλαδου ανήκει πια στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Μίλησαν οι πολίτες γι’ αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει ένα φιλελεύθερο προφίλ με φιλοπρόοδο σκέψη. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, έθεσε εκτός ΝΔ τον αντιπεριφερειάρχη Χίου για τη δήλωση του «Τούρκος καλός, μόνο νεκρός». Ο αυτοδιοικηπκός μάλλον νόμιζε ότι είναι μετεμψύχωση… του Καραϊσκάκη. Καλά έκανε, λοιπόν, ο Μητσοτάκης. Όποιος δεν μπορεί να δει τον νέο κόσμο κατάματα (και φοβάται τις σκιές του παρελθόντος) να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί.
Γ.Ο.


Προσπάθειες μεν, αλλά…
Άπειρη και ασυντόνιστη η «δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση» φαίνεται να τα έχει χαμένα. Τόσο με το προσφυγικό, όσο και -περισσότερο- με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης! Αλλά, μήπως δεν είναι η ίδια που ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει υπέρμετρα και λαϊκίστικα μία πολιτική με ένα στείρο καταγγελτικό λόγο απέναντι σ’ αυτά τα ίδια προβλήματα που τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει -μάλιστα σε βαρύτερη μορφή;
Αυτή η ανερμάτιστη πολιτική «εμπλουτισμένη» και με τις «ιδιωτικές» πρωτοβουλίες ορισμένων υπουργών (όπως του κ. Δρίτσα) ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα σε παράκεντρα εξουσίας (όπως σε ορισμένες ΜΚΟ) να ασκούν παραπολιτικές που μάλλον αποβαίνουν εις βάρος της χώρας.
Αποτέλεσμα των δυο παραπάνω αδυναμιών (προσφυγικό και εκκρεμούσα αξιολόγηση) είναι να επικρατεί ένα «χάος» παντού και μια μεγάλη αναξιοπιστία σε όποια μέτρα προτείνει η κυβέρνηση.
Από τη μια η απέλπιδα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της χώρας «να τα βρει» με τους θεσμούς κι από την άλλη το προσφυγικό που παγιώνεται ως μόνιμο πρόβλημα της χώρας μας, οδηγούν σε δισεπίλυτα αδιέξοδα την κυβέρνηση Τσίπρα.
Γ.Δ.


Ας το πάρουν χαμπάρι
Νέα “βόμβα” στη διαπραγμάτευση από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος με δηλώσεις τον επέμεινε σε πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ -εκτός όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί- ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό έως το 2018 στα 8,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δ.Ν.Τ. εξαπέλυσε και επίθεση στην κυβέρνηση γιατί -όπως είπε- επιλέγει να αυξήσει τους ήδη υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αντί να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και να μειώσει το αφορολόγητο. Μία ακόμη “βόμβα” όμως ήρθε και από τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε πως δεν χρειάζεται προς το παρόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας μάλιστα πως όσοι ανοίγουν τη σχετική συζήτηση θέλουν να αποφύγουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε δε πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει ως βασικό αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας από τα όσα πρέπει να γίνουν… Εν μέσω αυτών των δηλώσεων έρχεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι «αναζητά λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τρίγωνο Δ.Ν.Τ. – Γερμανία – Ελλάδα». Προσθέτοντας ότι, εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών.
Τι να πιστέψουμε πια και τι όχι… και τι να περιμένουμε… Μήπως οι Ευρωπαίοι… συνοδοιπόροι μας πρέπει να πάρουν χαμπάρι ότι τα συνεχιζόμενα μέτρα, οι -ενδεχομένως- νέες περικοπές εισοδημάτων δεν πρόκειται να οδηγήσουν τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης, αλλά αντίθετα θα επιφέρουν νέες κοινωνικές αναταραχές; Μήπως;
Γ.Μ.


Ο Αλέξανδρος Κηπουρός στο ΔΣ της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ
Ο Ξανθιώτης Αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, Αλέξανδρος Κηπουρός, εκλέχθηκε μέλος στο νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με την πλειοψηφούσα παράταξη (Αγωνιστική Συνεργασία), που προήλθε από το 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Σε μια δύσκολη εποχή, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από επιτροπές από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε το 16ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών στις 12 και 13 Απριλίου στην Αθήνα όπου παραβρέθηκαν από την ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και οι τέσσερεις σύνεδροι: η Πρόεδρος Τάνια Βεζυριαννίδου, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Κηπουρός, καθώς και η Μαρία Παπαδοπούλου και ο Δήμος Κοτζαμπάσης.
Σε μήνυμά του μετά την εκλογή ο κ. Κηπουρός σημειώνει: «Οι ελπίδες για ανατροπή αυτής της πολιτικής, που γέννησε σε πολλούς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική αλλαγή του Γενάρη του 2015, πολύ γρήγορα εξανεμίστηκαν. Ήδη από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν φανερός ο προσανατολισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου». Όπως σημειώνει ο ίδιος, το νέο μνημόνιο βαθαίνει και συστηματοποιεί τις επιλογές των προηγούμενων μνημονίων και ειδικότερα όσον αφορά ενδιάμεσες κοινωνικές κατηγορίες (όπως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), οδηγώντας σε ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή. Τονίζει μάλιστα ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν οδηγήσει την Δημόσια Διοίκηση να αδυνατεί να επιτελέσει ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το «Ε» εύχεται κάθε επιτυχία στον κ. Κηπουρό στην νέα του θέση για το καλό ενός κλάδου που μαστίζεται όσο λίγοι.
Χ.Δ.


Η Ξάνθη του Πολιτισμού
Μιλώντας συχνά με φίλους από άλλες πόλεις, εισπράττω την έκπληξη και την απορία τους για τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης. Θεσμοί όπως οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, οι Γιορτές Νεολαίας, το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, η «Πόλις Ονείρων» με τα μουσικά σχολεία έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Ξάνθης αλλά και της χώρας. Οι δραστήριοι και πολυάνθρωποι πολιτιστικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται διαρκώς με ποικίλες εκδηλώσεις, και ‘’παρασύρουν’’ μαζί τους Ξανθιώτες και επισκέπτες αποτελώντας καλά παραδείγματα. Μόνο μια ματιά στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων αυτών των ημερών φανερώνει του λόγου το αληθές. Υποδεχόμαστε σήμερα τα μουσικά σχολεία για το ξεκίνημα αυτής της μεγάλης γιορτής της μαθητικής νεολαίας κάτω από το βλέμμα του Μάνου Χατζιδάκι, χθες είχαμε την συναυλία του Μουσικού Σχολείου με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη ως αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης θα λάβει χώρα πάλι σήμερα ημερίδα για τον «πολίτη» Μάνο Χατζιδάκι με την συμμετοχή των αδελφών Βουγιουκλή, αύριο ψαλτική εκδήλωση ενόψει της Μ. Εβδομάδας από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ξάνθης, ενώ λειτουργεί ήδη η έκθεση καλλιτεχνών «Αλληλεγγύης Τέχνη» με έργα που διέθεσαν προς πώληση Ξανθιώτες εικαστικοί. Ακόμη και στα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι βρέθηκε κόσμος από διάφορες πόλεις, για να θαυμάσει το νέο αριστούργημα της Ξάνθης. Ένα πολιτιστικό κεφάλαιο που πρέπει να προβάλλεται και να ενισχύεται με κάθε τρόπο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…