Σχόλια 19/04/16

0
zoi-komma
Τελικά η υπερήφανη 15μηνη διαπραγμάτευση κατέληξε σε μέτρα εννιά φόρες πάνω από το επάρατο mail Χαρδούβελη (9 δις έναντι 980 εκ). Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εδώ…


Περί Αναπτυξιακής Εταιρείας
Ο νομός μας χρειάζεται απαραιτήτως το σημαντικό εργαλείο που λέγεται «Αναπτυξιακή Εταιρεία». Το χρειάζεται με όποιο όνομα και όποιο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας.
Σημασία δεν έχει το ιδρυτικό καθεστώς όσο αυτή η ίδια η δημιουργία του μηχανισμού με έδρα την Ξάνθη βέβαια κι όχι παρελκόμενο κάποιου γειτονικού νομού.
Είναι δε προφανές ότι η νέα εταιρεία έχοντας νέα στελέχωση από την αρχή με αξιοκρατικά κριτήρια, επιλέγοντας τους ανθρώπους που θα τη στελεχώσουν, θα προχωρήσει αφήνοντας πίσω το όποιο αρνητικό παρελθόν κυρίως των έξωθεν παρεμβάσεων των κομμάτων.
Είμαστε βέβαιοι πως τόσο τα κόμματα όσο και οι διάφοροι κυβερνητικοί κατά καιρούς παράγοντες πως πήραν τα μηνύματα να μην ασχοληθούν πλέον με παρεμβάσεις τους που οι περισσότερες ήταν αρνητικές.
Συμπέρασμα; Η ζωή λέει ότι θα πρέπει να στηθεί μια νέα επιχείρηση. Με κάθε τρόπο. Διότι είναι σοβαρό εργαλείο για την ανάπτυξη. Σ’αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όλοι μαζί.
Γ.Δ.


Και η Ζωή στήνει κόμμα
Κόμμα όμως δεν θα κάνει στο πολύ εγγύς μέλλον ο Βελόπουλος και οι συν αυτώ. Το έχει έτοιμο, το έκανε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ανακοινώνει σήμερα επίσημα. Το όνομα αυτού «Πλεύση Ελευθερίας» και θα έχει ως σήμα του ένα ιστιοφόρο.
Έτσι λοιπόν, επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά το ρηθέν, «στην Ελλάδα κόμματα έχουμε, πολιτικούς ικανούς δεν έχουμε». Κι αυτό γιατί λείπει η επιθυμία από κοινού να συστρατευτούν επ’ωφελεία της χώρας και των κατοίκων. Θέτουν, δυστυχώς, υπεράνω όλων το κομματικό συμφέρον και μόνον αυτό.
Μόνον που έτσι λύσεις δεν επιτυγχάνονται. Η πολιτική, ως γνωστόν, απαιτεί θυσίες. Τη θυσία των άλλων, φυσικά.
Γ.Δ.


Κόμμα ρωσόφιλων
Θα το δούμε κι αυτό. Το 2016 θα ιδρυθεί στη χώρα μας «Κόμμα Ρωσόφιλων». Όσο κι αν σας ακούγεται απίθανο θα συμβεί. Πρωταγωνιστεί στην όλη προσπάθεια μαζί με άλλους βουλευτές ο γνωστός Κυριάκος Βελόπουλος. Υπήρξε για ένα διάστημα βουλευτής, διαπνέεται για εθνικιστικές θέσεις και ιδέες με όραμα μια Ελλάδα υπερήφανη, χριστιανική και συνοδοιπόρο της ομοδόξου Ρωσίας.
Γυρίζουμε δηλαδή πίσω στο 1825 και μετά. Τόσο πίσω. Και μετά θέλουμε να πάει η χώρα αυτή μπροστά.
Γ.Δ.


Παράλογες αεροπορικές τιμές

Αφορμή στάθηκε η Νομική αντίδραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη για να ξεσηκωθούν πλέον και άλλοι φορείς και στην Καβάλα. Αιτία τα πανάκριβα εισιτήρια που έχει η Aegean στα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη- Αθήνα και Χρυσούπολη – Αθήνα.
Είναι οι τιμές τελείως προκλητικές και απαράδεκτες. Γι’αυτό και ζητήθηκε να δραστηριοποιηθούν στις εν λόγω γραμμές και άλλες εταιρείες για να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση που γίνεται σήμερα και η οποία καθιστά το αεροπορικό μέσον απαγορευτικό και για λίγους.
Γ.Δ.


Ο Πολάκης και οι άλλοι
Στην Πορτογαλία ο εκεί πρωθυπουργός παραίτησε αμέσως τον υπουργό Πολιτισμού για δηλώσεις που δεν ήταν οι αρμόζουσες στο αξίωμά του. Αυτά εκεί. Στην Ελλάδα, κάποιος «κύριος» Πολάκης, υφυπουργός Υγείας, καθύβρισε τους δημοσιογράφους, την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ίδιο το ΔΝΤ και άλλους και η κυβέρνηση τον διατηρεί στο αξίωμά του. εμφανίστηκε προχθές τόσο στη βουλή όσο και σε κομματική ομιλία, σε στυλ πορτιέρη σε νυχτερινό κέντρο, με εκφράσεις τσαμπουκά και μάγκα, με λεξιλόγιο λαχαναγοράς.
Και το κερασάκι στον ξεπεσμό αυτόν. Οι αποκάτω χειροκροτούσαν και γελούσαν! Αντί να σηκωθούν και να φύγουν όσοι ήταν εκεί, έμειναν και γελούσαν. Για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά στη χώρα αυτή το «Γελάει ο μωρός…»
Ξεπεσμός αισχίστου είδους. Τόσο από τον πολιτικό όσο και από τους θαυμαστές του.
Γ.Δ.


Τελειώνουν και τελειωμό δεν έχουν
«Σε κάθε διαπραγμάτευση, πάμε για να τελειώσουμε», αποφάνθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται!
Συζητήσεις επί συζητήσεων ώσπου να μας… αποτελειώσουν, οπότε για όλα θα φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς που χρονοτριβούμε εξοργιστικά τις αποφάσεις μας. Ή, μήπως δεν είναι έτσι;
Γ.Λ.


Το ‘’θέαμα’’ του πόνου
Όλα τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στην Λέσβο αυτές τις μέρες. Εκεί που ο Πάπας είχε μαζί του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε μια κίνηση με πολιτική και ανθρωπολογική σημειολογία. Εκεί που πήρε δέκα οικογένειες να μείνουν στο Βατικανό, όταν στην ελλαδική Εκκλησία έχουμε παραδείγματα ιερέων και αρχιερέων που διαμαρτύρονται για τα hot spots. Μπορεί οι πρόεδροι καθολικών χωρών να κλείνουν τα σύνορα, ο πνευματικός τους ηγέτης όμως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της Ευρώπης. Και φυσικά κανείς πρόσφυγας δεν απαξίωσε να πλησιάσει λόγω των σταυρών, όπως δήθεν διαδιδόταν από ακροδεξιούς κύκλους. Ο Πάπας δήλωσε ότι είδε πολύ πόνο, μένοντας συγκλονισμένος με την ιστορία ενός νέου μουσουλμάνου η χριστιανή γυναίκα του οποίου θανατώθηκε από τους τρομοκράτες επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη της.
Πιθανώς δεν θα αλλάξει τίποτα από όλο αυτό, αλλά ήταν μια τιμή για το νησί που σήκωσε το βάρος όλης της Ευρώπης. Μέλη και φίλοι της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την δημοσιότητα που δίνεται στην υπόθεση του προσφυγικού μέσα από τις επισκέψεις διάσημων προσωπικοτήτων. Εκεί που μέχρι πέρυσι μας επισκέπτονταν vip’s για διακοπές στα νησιά μας, για να αγοράσουν εξοχικά και να επενδύσουν, τώρα έρχονται να συμπαρασταθούν στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε. Το Αιγαίο έγινε το πεδίο ενός απίθανου ιστορικού δράματος, για το οποίο και η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη. Δεν είμαστε, λοιπόν, αξιοθαύμαστοι. Αξιοδάκρυτοι είμαστε.
Χ.Δ.


Κανείς δεν μας σώζει από τον εαυτό μας
Δεν χρειάζονται ούτε βαθυστόχαστες αναλύσεις, ούτε ικανότητες μάντη. Ο επερχόμενος εφιάλτης δεν καθορίζεται (μόνο) από τις πράξεις της κυβέρνησης, αλλά εν πολλοίς και από τη στάση της κοινωνίας, η πλειοψηφία της οποίας εξακολουθεί να την στηρίζει. Δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη ή να συνεχίσει τη ‘’διαπραγμάτευση’’, ακόμη και αν πιεστεί η οικονομία. Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η λύση δεν είναι ούτε μείωση των δαπανών, ούτε αύξηση των εσόδων. Εάν γίνει δημοψήφισμα για τα μέτρα, αυτοί που θα τα καταψηφίσουν είναι υπερδιπλάσιοι αυτών που θα τα υπερψηφίσουν. Μετά τα όσα έχουν γίνει, ο Τσίπρας -δηλαδή ο εμπνευστής και ενορχηστρωτής της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα- είναι σχεδόν ισόπαλος με τον πιθανότερο και πιο βιώσιμο αντίπαλό του (Κυρ. Μητσοτάκη), παρά την σοβαρή δυναμική υπέρ του δεύτερου. Και, τέλος, σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι την επόμενη πενταετία η χώρα πρέπει «να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ». Όλα αυτά εξάγονται από την πρόσφατη έρευνα της Kapa για το Βήμα της Κυριακής, με ένα 55,1% να πιστεύει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει προφανώς φυτεύοντας… λεφτόδεντρα.
Χ.Δ.


Βραδιά… Ονείρων στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι
Μια …βραδιά Ονείρων έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης το επιβλητικό κτίριο όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Αν εξαιρέσουμε το σύνηθες τελετουργικό μέρος των εγκαινίων που και πάλι ήταν προσεγμένο και δεν κούρασε με τους ατέλειωτους χαιρετισμούς όλων των επισήμων, το δεύτερο μέρος, το συναυλιακό, ήταν όντως εξαιρετικό. Η αξεπέραστη μουσική του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι πλημμύρισε τον χώρο και οι Ξανθιώτες την απολάμβαναν σιγοτραγουδώντας τις μεγάλες επιτυχίες του που σφράγισαν μια εποχή και χειροκρότησαν θερμά τον Ηλία Λιούγκο κ αι την σολίστ Δέσποινα Στεφανίδου που τις ερμήνευαν. Κάποιοι μάλιστα παρακολούθησαν τη συναυλία από την βεράντα με την καταπληκτική θέα. Η Ξάνθη έχει αποκτήσει ένα πραγματικό στολίδι. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να μπορέσει να λειτουργήσει και να καταστεί σημείο αναφοράς για την Τέχνη και τον πολιτισμό για όλη την Περιφέρεια. Να γίνει μια κυψέλη ιδεών , ένα ζωντανό κύτταρο που θα προάγει τον πολιτισμό και σ’ αυτό πρέπει να συνεργαστεί η περιφέρεια με τον δήμο. Να μην μείνει ένα κτίριο όμορφο αλλά άδειο όπως το Μουζαφέρ Μπέη για παράδειγμα.
Μ.Ξ.


Παραλειπόμενα των εγκαινίων
Εμφανής ήταν η συγκίνηση του περιφερειάρχη Γιωργου Παυλίδη ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε ως Νομάρχης αρχικά για να πετύχει την παραχώρηση του κτηρίου που ήταν μισογκρεμισμένο και μετέπειτα για να βρει πρόγραμμα για χρηματοδότηση της μελέτης που τελικά όπως είπε έγινε από πόρους της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Να σημειώσουμε ότι αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Άρη Γιαννακίδη που ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ αλλά και στον προκάτοχο αντιπεφερειάρχη – τον Φώτη Καραλίδη – χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Τόσο ο κ. Γιαννακίδης όσο και ο κ. Καραλίδης ήταν απόντες κι αν αυτό έγινε σκόπιμα δεν τους τιμά αμφότερους. Παρόντες ήταν πάντως και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και ο γραμματέα της Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι βουλευτές της Περιφέρειας. Κι επειδή δεν το συνηθίζουν η παρουσία τους στα εγκαίνια έχει τη σημασία της…
Μ.Ξ.


Έκρηξη επισκεψιμότητας για το Μουσείο Αβδήρων
Πόλος έλξης του σχολικού τουρισμού έχει γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων. Μόνο την Κυριακή το επισκέφτηκαν 456 άτομα όλα παιδιά και συνοδοί τους από διάφορα σχολεία όπως από τον Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, του Ψυχικού Αθήνας, των Τρικάλων, του Κιλκίς, το Λύκειο Σερβίων Κοζάνης. Δύο από τα σχολεία είχαν δικούς τους ξεναγούς και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο βλέποντας και θαυμάζοντας τα καταπληκτικά εκθέματα. Να σημειώσουμε ότι στα Άβδηρα υπάρχει και Λαογραφικό Μουσείο στον παραδοσιακό οικισμό πίσω ακριβώς από την πετρόχτιση εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Όμως αυτό παραμένει κλειστό καθώς δεν διαθέτει φύλακα. Ο σχολικός τουρισμός είναι μια ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού και θα πρέπει τόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία όσο και ο δήμος να προσέξουν ιδιαίτερα αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα και να αναπτύξουν δράσεις περαιτέρω αύξησης της επισκεψιμότητας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…