Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενημερώθηκαν για να… προλάβουν οι γυναίκες της Ξάνθης

Ενημερώθηκαν για να… προλάβουν οι γυναίκες της Ξάνθης

0
stefanidou xalioris

Ημερίδα στο Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» για την αντισύλληψη, τα θηλώματα, το τεστ Παπανικολάου και την αυτοεξέταση μαστού

Π. Στεφανίδου: «Πρέπει να ενημερωνόμαστε σωστά και να χρησιμοποιούμε τα ‘’όπλα’’ που μας δίνει η επιστήμη»

Μια ημερίδα που αφορούσε κυρίως την πρόληψη για την Υγεία των γυναικών πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» την Κυριακή, 10 Απριλίου, στο Μαγικό. Ομιλήτρια ήταν η μαία κα Παναγιώτα Στεφανίδου, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ τώρα υπηρετεί στο Νοσοκομείο Δράμας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλές γυναίκες διαφόρων ηλικιών από την Ξάνθη και το Μαγικό.

Το εμβόλιο για τον ιό HPV αναγκαίο για τα νεαρά κορίτσια

Το «Ε» συνομίλησε με την κα Στεφανίδου, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη από την συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι γυναίκες, ώστε να ενημερωθούν για την αντισύλληψη, το τεστ Παπανικολάου, τον ιό HPV και την εξέταση του μαστού. «Πέρα από την ενημέρωση, κάναμε ένα σύντομο μάθημα σήμερα για την αυτοεξέταση του μαστού με ψηλάφηση, εκτός από την ετήσια εξέταση που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με τον γιατρό τους» ανέφερε η κα Στεφανίδου και διευκρίνισε: «Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνεται μετά το 18ο έτος, όταν ο μαστός έχει διαμορφωθεί πλήρως, οπότε και πρέπει να ελέγχεται σαν συνήθεια στην ζωή μας. Η ιατρική εξέταση με την μαστογραφία γίνεται από τα 40 έτη και μετά, καθώς θεωρείται η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει μια γυναίκα τον συστηματικό ετήσιο έλεγχο». Έγινε ιδιαίτερη αναφορά, αλλά υπήρξαν και πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο για το εμβόλιο κατά του ιού HPV που αφορά νεαρά κορίτσια. «Όπως τονίσαμε, είναι το μοναδικό εμβόλιο στις μέρες μας που μας προφυλάσσει από ένα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και είναι σημαντικό να μην το φοβούνται οι μητέρες και να προτρέπουν τα κορίτσια να το κάνουν», σημείωσε η ίδια.

Τα εμβόλια ‘’όπλα’’ απέναντι σε πολλές ασθένειες

Αναφορικά με την κίνηση κατά των εμβολίων, που έχει αρκετούς υποστηρικτές τον τελευταίο καιρό, η κα Στεφανίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι γιατρός, είμαι μαία, αλλά είμαι πολύ αρνητική με όλη αυτή την κίνηση ενάντια στα εμβόλια. Τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές παιδιών και μεγαλύτερων ανθρώπων και αυτή την στιγμή αν έχουμε ένα όπλο και μπορούμε να πολεμήσουμε έναν καρκίνο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι. Πλέον σχεδόν όλοι στον οικογενειακό μας περίγυρο έχουμε ζήσει ένα περιστατικό καρκίνου και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι και για τον άνθρωπο που νοσεί και για το περιβάλλον του. Επομένως όταν υπάρχει ένα μέσο που μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση καρκίνου, εννοείται ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε».

Γιαγιάδες μαθαίνουν για την… αντισύλληψη

Παρότι στην εκδήλωση υπήρχαν και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, στο θέμα της αντισύλληψης τονίστηκε ότι πρώτα πρέπει να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας, αλλά πρέπει να μάθουμε να προφυλάσσουμε και τα παιδιά μας, μέσω της σωστής ενημέρωσης. Επ’ αυτού η εισηγήτρια ανέφερε ότι δυστυχώς το διαδίκτυο, παρά τα πολλαπλά του οφέλη, γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κακός σύμβουλος σε θέματα υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε σωστά από επαγγελματίες υγείας, από ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό τον σκοπό και θα το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι κυρίες προσέφεραν στους παρισταμένους κεράσματα και συνέχισαν την συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …