Σχόλια 1/03/16

0
Τώρα κατηγορούν την Ευρώπη για έλλειμμα αλληλεγγύης αυτοί που απειλούσαν να τινάξουν την παγκόσμια οικονομία στον αέρα και να γεμίσουν τον κόσμο τζιχαντιστές!


Νέα καταστήματα
Αναβαθμίζεται η κεντρική μας πλατεία με τη δημιουργία και λειτουργία νέων καταστημάτων. Κατ’ αρχάς στο χώρο της πρώην ATTICA, θα γίνει κατάστημα με κινέζικο φαγητό. Λέγεται ότι όλο το κτίριο πως έχει ενοικιαστεί από Κινέζο επιχειρηματία που θα το αξιοποιήσει αναλόγως.
Το δεύτερο νέο κατάστημα θα γίνει στην παλιά Κληματαριά. Εδώ ο επιχειρηματίας είναι Τούρκος και σκοπός του είναι να συνεχίσει ως Εστιατόριο.
Δύο νέες γεύσεις λοιπόν στην πλατεία μας. Η μία Ασιατική, η άλλη Ανατολίτικη. Για να δούμε ποια θα δουλέψει περισσότερο.
Γ.Δ.


Νέο Fratelli
Κι άλλη όμως πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο και τον καφέ, έχουμε στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται για το νέο καφέ Fratelli το οποίο ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες τη δική του διαδρομή στον χώρο, μετά την πολύχρονη παρουσία στην γωνία 28ης Οκτωβρίου και Τσιμισκή.
Μάλιστα καιρού επιτρέποντος προχθές με τις λιακάδες, υπήρχαν και τραπεζάκια στον γνωστό εξωτερικό χώρο.
Καλές δουλειές λοιπόν και από εμάς.
Γ.Δ.


Πρόσφυγες μεν, αλλά…
Με δυο λόγια. Ας είμαστε ειλικρινείς εμείς εδώ που ακόμη δεν μας έχουν στείλει χιλιάδες πρόσφυγες. Όχι πως δεν θα τους υποδεχόμασταν, πως δεν θα τους προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε και δεν θα τους βοηθούσαμε στις δύσκολες ώρες τους.
Τα ίδια και παραπάνω κάνουν ήδη στα περισσότερα νησιά μας που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Όμως, γιατί υπάρχει κι αυτό, η κατάσταση πλέον έγινε ανεξέλεγκτη και υπεράνω κάθε φιλότιμης ανθρώπινης προσπάθειας. Κι επιτέλους, δεν λέει να σταματήσει αυτό το ρεύμα μεταναστών. Έχουν γεμίσει τα νησιά αφενός και αφετέρου δέχεται ήδη μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός τους.
Ήδη στη Λέσβο υπάρχει μείωση πάνω από 50% από πέρυσι, το ίδιο σε Κω, Ρόδο, Λήμνο και γύρω νησιά, όπως και στην Αθήνα. Αυτή η ιστορία θα πρέπει πρώτον να μπει σε κάποια ρέγουλα και δεύτερο να τελειώσει οριστικά.
Γ.Δ.


«Όλοι αδέλφια στη Γενισέα»
Η φράση ανήκει στον Ιλιάζ Χουσεΐν από τη Γενισέα και απηχεί την μέχρι τώρα συμβίωση και παρουσία Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πρώην πρωτεύουσα του νομού.
Είναι δε ο Χουσεΐν Ιλιάζ ο υπεύθυνος της Βακουφικής Επιτροπής στη Γενισέα και αυτός που δέχτηκε την επίθεση από τους ανθρώπους που καθοδηγήθηκαν να του στερήσουν το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος και να γίνουν πραξικοπηματικά εκλογές χωρίς τήρηση του σχετικού νόμου.
Τελικά οι εκλογές «παρωδία» δεν έχουν καμία ισχύ και μάλιστα η θητεία του προέδρου Ιλιάζ Χουσεΐν ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια κατά πληροφορίες.
Γ.Δ.


Αύριο νέα στοιχεία
Τελικά η προσπάθεια του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην Γενισέα δεν είχε αποτέλεσμα. Όπως δεν αποδίδει η συκοφαντία ότι πουλήθηκαν ακίνητα των Βακουφίων Γενισέας. Ενοικιάσεις ακινήτων έγιναν, όχι πωλήσεις, διότι αυτό απαγορεύεται. Η υπόθεση λοιπόν θα έχει και συνέχεια.
Το παράδοξο όμως είναι πως οι καθ’ύλην αρμόδιοι σιωπούν κι αυτό είναι άξιο απορίας. Διότι ο ρόλος τους είναι άλλος και στο θέμα που προέκυψε παρολίγο να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ενώ η ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων δεν είναι εφικτή λόγω νοοτροπίας.
Για το θέμα αυτό πάντως η Εφημερίδα μας θα επανέλθει με νέα στοιχεία. Εν αναμονή λοιπόν…
Γ.Δ.


Tο προσφυγικό αναδεικνύει την ανεπάρκεια της Ε.Ε.
Μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίσσεται καθημερινά μπρος στα μάτια μας! Είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας… Βλέπουμε καθημερινά αυτές τις εικόνες που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας… και πονάει η ψυχή μας! Μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να βαδίζουν στους δρόμους εξαθλιωμένοι, κουρασμένοι, πεινασμένοι σε μια ατέρμονη πορεία προς τα σύνορα, σε μια ατέρμονη πορεία προς την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο! Να περιμένουν ν’ ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν …και το μπλόκο της Αυστρίας μαζί με τις Βαλκανικές χώρες να έχουν – κατά παράβαση της συμφωνίας των χωρών της Ε.Ε. – κλείσει τα σύνορα. Όλες αυτές οι πολιτισμένες – υποτίθεται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία όπως η Ουγγαρία που επίσης έχει επιδείξει μια ρατσιστική στάση – όλες αυτές που φημίζονται για την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα του κρατικού τους μηχανισμού, άφησαν την χώρα μας μια χώρα λαβωμένη από την κρίση να βγάλει τα κάστανα του προσφυγικού απ’ την φωτιά! Για άλλη μια φορά η Ευρώπη δείχνει την ανεπάρκειά της και το έλλειμμά της σε αρχές και αξίες που υποτίθεται αποτελούν τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά ιδεώδη. Το παράδειγμα της Αυστρίας είναι μια απόδειξη ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από ένα ανερχόμενο φασισμό και δεν είναι ασύνδετο αυτό το φαινόμενο, με τις πολιτικές που ασκούνται.
Μ.Ξ.


Εύγε στους Καβαλιώτες και στους Κοζανίτες…
Σ’ ότι αφορά τη διαχείρισης του προσφυγικού από την χώρα μας…. Είναι αλήθεια ότι είναι σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Είναι πολύ θετική σε γενικές γραμμές, η προσέγγιση από την τοπική αυτοδιοίκηση. Φωτεινά παραδείγματα ο γειτονικός δήμος Καβάλας και ο δήμος Κοζάνης. Η κινητοποίησή τους προς την κατεύθυνση της παροχής των βασικών υποδομών στους πρόσφυγες που φιλοξενούν είναι παροιμιώδης και τους αξίζουν εύσημα. Όπως εύσημα αξίζουν και στις εθελοντικές ομάδες που μαζεύουν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα που μοιράζουν στους πρόσφυγες. Σ’ ότι αφορά το νομό μας μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο Κέντρο Φύλαξης (πρώην αστυνομική σχολή) ή σε κάποιο στρατόπεδο. Ενδεχομένως να συμβεί και τότε θα κληθούμε κι εμείς να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, να συμπαρασταθούμε σ’ αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους και επιτέλους να πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε! Εδώ ο κόσμος χάνεται και όλοι στην Ξάνθη ασχολούνται με το ποια θα είναι η Βασίλισσα του Καρναβαλιού!
Έλεος!
Μ.Ξ.


Μόνος εναντίον όλων
Το θέμα Τσίπρα – Ψυχάρη που προέκυψε έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά το ενδεχόμενο συνδιαλλαγής, προφανώς δεν ξέρουμε αν έγινε, αλλά σίγουρα έγινε ένας διάλογος και ο διάλογος ενοχλεί όταν για μεγάλο διάστημα και τώρα ακόμα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια ηθικολογική πολιτική ρητορική. Η δεύτερη όμως διάσταση αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς ακόμα σε μεγάλο βαθμό τελεί σε ‘’ομηρία’’ των μεγάλων μιντιακών συμφερόντων, κάτι που αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, όσο και αν δεν το παραδέχεται, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπου που κατασκευάστηκε από τα ΜΜΕ, ενώ άλλοι στηρίχθηκαν στο όνομά τους ή κληρονόμησαν πελατειακά δίκτυα. Με σχεδόν μηδενική συμμετοχή στα εθνικά πολιτικά δρώμενα, χωρίς την παιδεία, ούτε το πολιτικό εκτόπισμα, αλλά τα μίντια άρχισαν κάποια στιγμή να παίζουν αφειδώς την εικόνα του όμορφου παλικαριού που είχε ταλέντο στην φωνασκία, στην δημαγωγία, στην πόλωση και την υποκίνηση του διχασμού, που βρήκε πρόσφορο έδαφος. Το Μαξίμου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συναντήσεις και ότι ο Ψυχάρης ζήτησε χάρες, ο ΔΟΛ πέρασε στην αντεπίθεση θυμίζοντας στο Μαξίμου ποιος ζήτησε και τι, ενώ ακόμη κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μάχεται την διαπλοκή. Η γάτα Ιμαλαΐων που ήταν παρούσα δεν μπορεί να πει και πολλά. Όπως εύστοχα σχολίασε ο Χρήστος Χωμενίδης με αφορμή την έκδοση από το ‘’Βήμα’’ της μετάφρασης του έργου «Θουκυδίδου Ιστορίαι» από τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει ένας εκδότης στον κύριο Τσίπρα είναι να υπενθυμίσει στους Έλληνες πως κάποτε υπήρξε πρωθυπουργός ένας άνθρωπος ο οποίος όταν βρέθηκε εκτός πολιτικής, μετέφρασε Θουκυδίδη».
Χ.Δ.


Φτάνει να διορίζουμε
Μέσα σε 13 μήνες μάθαμε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ότι δεν χάθηκε ο κόσμος να βγούμε από την Ευρωζώνη, ότι δεν έγινε και τίποτα να μας πετάξουν από την Σένγκεν και ότι ‘’σιγά τα ωά’’ αν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Άντε να κηρυχθούμε και σε εμπόλεμη κατάσταση, σύντροφοι, να ‘’δέσει’’ το γλυκό. Με το προσφυγικό αναδείχθηκαν κυβερνητικές αδυναμίες στην διαχείριση κρίσεων, γνωστές ασφαλώς και από πολλά άλλα θέματα. Μέχρι στιγμής η μόνη πολιτική που φαίνεται να λειτουργεί και αφήνει ελπίδες να υπάρξει κάποιου είδους διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος είναι η πολιτική μέσω ανάθεσης, εν είδει by pass. Από διάφορες πρωτοβουλίες που είδαν το φως τις τελευταίες μέρες από Αντιπεριφερειάρχες, Δικηγορικούς Συλλόγους, Ομάδες Εθελοντών και διάφορες φορείς και πολίτες στην δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων, φαίνεται ότι η πλήρης παράκαμψη των ‘’αρμόδιων’’ κυβερνητικών και η άσκηση των υποχρεώσεών τους απευθείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί καλύτερα. Με τους κινδύνους που πάντα υπάρχουν από τέτοιες αυτονομήσεις. Τι να σκεφτεί όμως κανείς όταν ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σου λέει ότι δεν πειράζει αν μας κλείσουν τα σύνορα και κηρυχτούμε σε έκτακτη ανάγκη, γιατί μας λύνονται τα χέρια στο θέμα των… προσλήψεων! Μπορεί τελικά να μη πάρουμε το Νόμπελ για την συμμετοχή των νησιών μας στην διάσωση και προσφορά στους πρόσφυγες, αλλά ένα Όσκαρ Καλύτερης Κυβέρνησης Όλων των Εποχών μπορούσαν να μας δώσουν προχθές το βράδυ.
Χ.Δ.


Η νέα… καμπάνια του ΕΟΤ
Το αγροτικό, το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, όλα εν γένει τα προβλήματα που έχει η χώρα αυτό το διάστημα μοιάζουν μηδαμινά, αφού έχουμε ήλιο και… τσίπουρο. Αυτό είπε εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας στον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή από το μπλόκο της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα. «Τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς»! Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς χαριεντιζόμαστε πετώντας ατάκες του στυλ ‘’νέα καμπάνια του ΕΟΤ’’. Γλυκά λόγια και απόσταση από την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων που έχουν καθηλώσει την χώρα για πάνω από ένα μήνα, γιατί έχουμε και ένα αριστερό παρελθόν, και τα άλλα θα τα βρούμε. Ξέρει βέβαια ο πρωθυπουργός ότι τα χωράφια θα καλέσουν σε λίγες μέρες τους αγρότες, οπότε θα ησυχάσει από ένα μέτωπο. Το ποιος έχασε ή κέρδισε από αυτή την κόντρα θα το δούμε άμεσα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…