Σχόλια 30/01/16

0
Όλοι απεργούν!
Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες με το απεργιακό κύμα, δεν έχει ξαναγίνει κατά το παρελθόν στη χώρα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απεργιακή κινητοποίηση ΟΛΩΝ των τομέων και εργαζομένων. Μάλιστα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου κυριολεκτικά η Ελλάδα θα βρίσκεται στους δρόμους σε καθολική απεργία εναντίον των αποφάσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Έτσι, αυτή η πανελλήνια κινητοποίηση επιβεβαιώνει και δικαιώνει τους απεργούς για το δίκαιο των αιτημάτων τους, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί πολυήμερη απεργία η οποία και συνεχίζεται.
Γ.Δ.


Ας μιλήσουμε για Οικονομία
Ποια συζήτηση, ποιο θέμα εδώ και επτά χρόνια αλλά για πολλούς πάντα είναι πιο ενδιαφέρον αλλά και σημαντικό; Η Οικονομία βέβαια! Και μάλιστα κατά τη ρήση του Μπιλ Κλίντον, «είναι η Οικονομία ανόητε»!
Ναι όντως είναι η οικονομία. Νυν και αεί η οικονομία. Διότι πάνω σ’ αυτήν και μ’ αυτήν οικοδομήθηκαν όλα. Και η έλλειψη αυτής κατέστρεψε τα πάντα.
Ας μιλήσουμε κι εμείς λίγο, έστω σχολαστικά για την Οικονομία. Της πατρίδας μας που παραπαίει, που είναι χαμένη και δεν γνωρίζει που πατάει και που πάει.
Γ.Δ.


Είναι εισαγόμενα
Πικρή αλήθεια: Κάθε είδους χαρτικό που κυκλοφορεί στην χώρα μας είναι εισαγόμενο. Κι αυτό γιατί έχουν κλείσει η DIANA του Π. Ζερίτη, η DELICA, η ΒΙΟΣ και τελευταία πριν λίγε ημέρες και η SOFTEX.
Όλες έκλεισαν γιατί είχαν παρατεταμένες ζημιές. Κι αυτό διότι ο ανταγωνισμός παράγει φθηνότερα, οπότε σε βγάζει έξω από την αγορά. Στη Softex εργαζόταν 200 άτομα. Πλέον είναι άνεργα.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η Ελλάδα δεν αποτελούσε επενδυτικό παράδεισο. Όπως και με τις ιδιωτικοποιήσεις, έτσι και οι επενδύσεις δίχαζαν πάντα όλα τα κόμματα, στο εσωτερικό των οποίων αντανακλούνταν ο διχασμός της ίδιας της κοινωνίας. Υπέρ της διατήρησης του κρατισμού, τον οποίο στηλίτευσε μέσω πρόσφατης συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, παλεύουν στελέχη, βουλευτές, τοπικοί παράγοντες όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Όπως θυμούνται καλά όσοι παρακολουθούν επί χρόνια τις ιδιωτικοποιήσεις, οι τρικλοποδιές και οι παλινωδίες της Δημόσιας Διοίκησης στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ήταν και τότε συνεχείς.
Γ.Δ.


Τότε και τώρα
Τότε, πριν λίγα χρόνια, οι δρόμοι προς τη βιοτεχνική και βιομηχανική περιοχή αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις, ήταν δρόμοι γεμάτοι ζωή. Έσφυζαν από κίνηση. Από ανθρώπους που από νωρίς πήγαιναν στις δουλειές τους. Χιλιάδες άνθρωποι. Τους υπολογίζαμε τότε 4500-5000 άτομα. Οργασμός ζωής, κίνησης, δημιουργίας, ανάπτυξης.
Σήμερα, τώρα, εδώ και λίγα χρόνια, ο νομός μας ζει ένα οικονομικό δράμα. Κλειστές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τα γιαπιά σιώπησαν, μόνον θλίψη για το παρελθόν που δύσκολα θα ξανάρθει.
Τότε και τώρα. Τότε ζωή, κίνηση, δράση. Σήμερα υποτονική πραγματικότητα, ερημιά, άγνωστο μέλλον για τους νέους.
Γ.Δ.


«Νύχτα Φωτός» και στην Ξάνθη
Ακούμε συχνά για ‘’Λευκές Νύχτες’’ που διοργανώνονται από πολλού Εμπορικούς Συλλόγους στην χώρα και δη των γειτονικών μας πόλεων. Μια νύχτα, δηλαδή, κατά την οποία τα καταστήματα μένουν ανοιχτά μέχρι και τις 12 το βράδυ συνήθως. Μια αφορμή για κάτι διαφορετικό, για να προσελκύσουν κόσμο μαζί με παράλληλες δραστηριότητες που προγραμματίζονται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Κομοτηνή είχε πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα, ξεναγήσεις σε μουσεία, zumba party και αθλητικές δραστηριότητες, street art και έκθεση φωτογραφίας, γευστικές δοκιμές από τους ζαχαροπλάστες της περιοχής. Όλα αυτά συνέθεσαν ένα σκηνικό γιορτής, που άλλαξε την διάθεση των αγοραστών. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, μετά από αρκετό καιρό, αποφάσισε να διοργανώσει την Παρασκευή 11 Μαρτίου «Νύχτα Φωτός», χωρίς ωστόσο να έχουν διευθετηθεί ακόμη οι οργανωτικές λεπτομέρειες. Θετική κίνηση, αν όμως υπάρξει και σωστή οργάνωση, αλλά και συμμετοχή από πλευράς καταστηματαρχών. Χαρακτηριστικό του αρνητικού πνεύματος που επικρατεί, στο οποίο πιθανώς οφείλεται και η ελάχιστη συμμετοχή σε παλιότερη παρόμοια πρωτοβουλία, είναι ότι πολλοί από αυτούς που εμφανίζονταν τον προηγούμενο καιρό υποστηρικτές μιας τέτοιας κίνησης, όταν τους ανακοινώθηκε την υποδέχθηκαν με μεμψιμοιρία: «Οι Λευκές Νύχτες μας μάραναν τώρα!». Γι’ αυτό και δεν υπήρξε συμμετοχή στην έκτακτη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου την Τετάρτη, όπου κλήθηκαν όλοι να καταθέσουν προτάσεις. Σίγουρα με τέτοια νοοτροπία δεν είναι ευοίωνες οι προγνώσεις, αλλά ας μην προτρέχουμε.
Χ.Δ.


Πού ζούμε;
«Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο ιδεώδες, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου. Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο (ιδεώδες), σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν». Δεν είναι δηλώσεις κάποιου αντικαθεστωτικού, κάποιου τρομοκράτη. Είναι οι δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, σε ραδιοφωνικό σταθμό όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ‘’κατέβασμα’’ της πολυσυζητημένης παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, που βασίστηκε στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.
Προσπάθησε να μας πείσει, δηλαδή, ο κ. Μπαλαούρας ότι οι τρομοκράτες της 17Ν, που ευθύνονται για ένα σωρό από άγριες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, απόπειρες δολοφονίας, πυρπολήσεις καταστημάτων, ανατινάξεις λεωφορείων με θύματα αθώους πολίτες, ληστείες τραπεζών και αποθηκών, ήταν ανθρωπιστές. Κάτι παρόμοιο είχε δηλώσει και ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, το 2008, όταν ρωτήθηκε γιατί θαυμάζει τον Μάο, που σκότωσε 38 εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερους και από τον Χίτλερ. Απάντησε τότε: «Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο! Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο». Αν έχεις λοιπόν στο κέντρο σκέψης σου τον άνθρωπο, δεν πειράζει αν σκοτώνεις.
Χ.Δ.


Αγροτικά νέα…
Αγριεύουν κι άλλο οι αγρότες και δείχνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους. Μάλιστα έγιναν επεισόδια στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στο οποίο συμμετείχαν και όλοι οι αγρότες από τα μπλόκα της περιφέρειά μας. Οι φασαρίες δημιουργήθηκαν από κάποιους κουκουλοφόρους που παρεισέφρησαν στην διαδήλωση, ξήλωναν πλακάκια και τα πετούσαν στα ΜΑΤ όμως γρήγορα οι αγρότες οι ίδιοι τους απομόνωσαν. Όμως χρειάστηκε να αναβληθούν τα εγκαίνια της αγροτικής έκθεσης Agrotica όταν αγρότες επιχείρησαν να μπουν μέσα στο Βελλίδειο, που επρόκειτο να εμφανιστεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδισαν τους αγρότες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, να γίνει χρήση χημικών. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και οι αγρότες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Κάποιο μάλιστα επιστράτευσαν και το black χιούμορ (πολύ χαμηλής ποιότητας όντως) και έφεραν φέρετρο με την φωτογραφία του πρωθυπουργού! Κατά τα λοιπά τα μπλόκα συνεχίζουν κανονικά. Οι δρόμοι κλείνουν 12 – 2μ.μ. και 6 – 9μ.μ. μέχρι την Κυριακή ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει το Τελωνείο των Κήπων 24 ώρες την Κυριακή αλλά μόνο για τα φορτηγά.
Μ.Ξ.


26 δις ο «φόρος αίματος» στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα!
Σε 26 δις ευρώ ανήλθε η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα από το 2009-2014, σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ! 26 δις είναι ο φόρος αίματος των εργαζομένων και βγαίνει από τις μειώσεις μισθών και την απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ και προέρχονται από μελέτη του οργανισμού για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Και βέβαια να υπολογίσουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε και το «μάρμαρο» στην ανεργία και μετρά 1.200.000 ανέργους!
Είπαμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι!
Μ.Ξ.


Ο Η1Ν1 ξανά στην ΑΜΘ
Λίγες μέρες έχει που γράψαμε για τη φετινή γρίπη και τον ιό Η1Ν1, που επανήλθε επιθετικός, αλλά δεν εμφάνισε κρούσμα στην περιοχή μας και μόλις την Τετάρτη σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος 64χρονης από τον ιό που νοσηλεύονταν επί μακρόν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία της Πνευμονολογική Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Μάλιστα, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Καβάλας και μία ακόμη γυναίκα που εμφανίζει αντίστοιχα συμπτώματα, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν νοσεί από τον ιό Η1Ν1. Το σημαντικό και ανησυχητικό μαζί είναι ότι ο ιός που είχε προκαλέσει πανδημία στην περιοχή μας το 2010 και το 2011 επανέρχεται «δριμύτερος» και προσβάλλει όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και νέα, υγιή άτομα.
Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση γιατί ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να μας ταλαιπωρήσει.
Ε.Δ.


Το στοίχημα της συμμετοχής
Πανεργατική θα είναι η απεργία της 4ης Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια όλων των παραγωγικών τάξεων να διαμαρτυρηθούν και να καταδείξουν μαζικά ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πλήξουν το σύνολο της κοινωνίας, κύρια δε τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης, καθώς και οι επιστημονικοί φορείς συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ωστόσο για τους φορείς εκπροσώπησης το στοίχημα είναι η συμμετοχή. Για την ΟΕΒΕ κύριο ζήτημα είναι τα καφέ και καταστήματα εστίασης κατά πόσο θα πειστούν να κλείσουν το μαγαζιά τους για να ενισχυθεί το μήνυμα διαμαρτυρίας του εμπορικού κόσμου.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…