Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιδού το ΣΕΣ, ιδού και το στοίχημα των δημάρχων του νομού

Ιδού το ΣΕΣ, ιδού και το στοίχημα των δημάρχων του νομού

0
espa-ses

Προτεραιότητα στην Σχολική Στέγη δίνει ο δήμος Ξάνθης – Έργο αποχέτευσης και Βιολογικών η προτεραιότητα του δήμου Αβδήρων

Η ύδρευση το στοίχημα του Δήμου Μύκης – «Γυμνός στ’ αγκάθια» ο Δήμος Τοπείρου, χωρίς τεχνική υπηρεσία!

Μεγάλο στοίχημα για τους δημάρχους του νομού μας αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ, που ανοίγει σιγά – σιγά καθώς σ’ αυτό θα δοκιμαστεί η ικανότητά τους να εντάξουν έργα και θα φανεί η προετοιμασία που έχουν κάνει σ’ ότι αφορά τις μελέτες και την ωρίμανσή τους. Οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι το νέο ΣΕΣ δεν χρηματοδοτεί έργα υποδομών π.χ. αναπλάσεις πλατειών ή ασφαλτοστρώσεις κι έχουν προσαρμόσει τον προγραμματισμό τους δίνοντας προτεραιότητα σε έργα επιλέξιμα όπως σχολική στέγη, ενεργειακές αναβαθμίσεις και ύδρευση – αποχέτευση. Γνωρίζουν επίσης ότι το ΣΕΣ είναι άκρως ανταγωνιστικό κι ότι θα έχουν εντάξεις αυτοί που είναι έτοιμοι αλλιώς θα μείνουν ουραγοί και γι αυτό οι δήμαρχοι του νομού μας καιροφυλακτούν και …καρδιοχτυπούν ενώ παράλληλα έχουν τα μάτια του ανοιχτά και σ’ άλλα προγράμματα όπως το διασυνοριακό Interreg Ελλάδα Βουλγαρία που έχει διάφορους άξονες για έργα και δράσεις.  

Προτεραιότητα στην Σχολική Στέγη δίνει ο δήμος Ξάνθης

«Ότι κινείται εκτελείται» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος για να καταδείξει το υψηλό βαθμό ετοιμότητας που έχει ο δήμος Ξάνθης. Αφού έκλεισε εμπρόθεσμα τα «τεφτέρια» του με το ΕΣΠΑ ο δήμος Ξάνθης δίνει προτεραιότητα στην σχολική στέγη καθώς είναι αυτό το μέτρο που άνοιξε πρώτο στο ΣΕΣ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Δημαρχόπουλος είναι σε τελικό στάδιο η μελέτη ανέγερσης του 18ου Δημοτικού Σχολείου ( εκπονείται τοπικό ρυμοτομικό) που συστεγάζεται με το 9ο στην (προς την Χρύσα) και έχει τελειώσει η μελέτη για το 4ο Λύκειο (πίσω από τον Καπνικό Σταθμό). Αναφορικά με τα δύο έργα της προηγούμενης περιόδου που δεν κατάφεραν να ενταχθούν και συγκεκριμένα η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγορά και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και των οδών που την περικλείουν ο κ. Δημαρχόπουλος είπε πως αυτά τα έργα δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΣΕΣ και θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν το πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» μαζί και με άλλα όπως στην Πλατεία Εμπορίου που υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Παράλληλα μ’ αυτά ο δήμος Ξάνθης έχει και το βλέμμα του στραμμένο και προς το διασυνοριακό Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία που έχει τους εξής άξονες: Κοινωνία – ενέργεια – πολιτισμός Υγεία κι ο δήμος Ξάνθης έχει κάνει ένα πλάνο σχεδιασμού να υλοποιήσει άλλοτε ως Leader άλλοτε ως εταίρος προγράμματα σ’ όλους τους άξονες με αντίστοιχο δήμο της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα στον άξονα ενέργεια θα προωθήσει τον αυτόνομο Βιολογικό στην Σταυρούπολη ως Leader, ενώ στον άξονα Κοινωνία ένα πρόγραμμα για την πολιτιστική κληρονομιά των Ρομά του Δροσερού. Επίσης στον άξονα της Υγείας θα ενταχθεί πρόγραμμα αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου ενώ στο άξονα Πολιτισμός διάφορες δράσεις που σχετίζονται με τις Καπναποθήκες στους δρόμους του Καπνού.

Έργο αποχέτευσης και Βιολογικών η προτεραιότητα του δήμου Αβδήρων

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού τον δήμο Αβδήρων, η δημοτική αρχή έχει θέσει προτεραιότητα το μεγάλο έργο της αποχέτευσης με αντικατάσταση των δικτύων και Βιολογικού σε Άβδηρα – Μυρωδάτο και Βελόνη , ύψους 4.5 εκ. ευρώ. Επίσης στο μέτρο Σχολική Στέγη θα προωθήσει έργο επέκτασης του Σχολείου της Διομήδειας και ενεργειακές αναβαθμίσεις σε άλλα σχολεία του δήμου. Στο σχεδιασμό επίσης συμπεριλαμβάνονται οριοθετήσεις χειμάρρων σε Λευκόπετρα και Γενισέα ενώ η ΔΕΥΑΑ έχει μελέτη αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Αβδήρων – Πόρτο Λάγος που είναι παλαιωμένος.  

Η ύδρευση το στοίχημα του Δήμου Μύκης

Το υπαρκτό χρόνιο πρόβλημα με την ύδρευση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή με έργο αντικατάστασης δικτύων επεξεργασία πηγών και δεξαμενών στους οικισμού του δήμου. Ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά ανέφερε πως ολοκληρώνεται η μελέτη και ο δήμος έχει ετοιμάσει και άλλες μελέτες που για να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία αλλά και για την κατασκευή Κυνοκομείου. Επίσης στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ θέλει να εντάξει το Κτηνοτροφικό Πάρκο, έργα υποδομής μεταξύ των οικισμών καθώς και αντιπλημμυρικά έργα. Σε προτεραιότητα επίσης θέτει τον Βιολογικό του Κενταύρου που έχει την προμελέτη, ενώ εντός του έτους τελειώνει ο Βιολογικός του Εχίνου που μαζί με το Υδροθεραπευτήριο των Θερμών ήταν έργα του ΕΣΠΑ. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Μύκης διαθέτει τεχνική υπηρεσία με 4 μηχανικούς και έχει διαχειριστική επάρκεια.

«Γυμνός στ’ αγκάθια» ο Δήμος Τοπείρου

Η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας είναι το μεγάλο μειονέκτημα του δήμου Τοπείρου με το δήμαρχο Θωμά Δήμαρχο να προσπαθεί κάθε τόσο να βρει μηχανικούς από άλλους δήμους ή την περιφέρεια για να παραλάβει έργα που έχουν τελειώσει. Αυτό επίσης στερεί τη δυνατότητα στο δήμο να σχεδιάζει μελέτες για έργα και να τα εντάξει στο ΣΕΣ ή σ’ άλλα προγράμματα καθώς επίσης και να εκτελεί τα ήδη δημοπρατημένα. Παρόλα αυτά έχει μελέτη για έργο ύδρευσης 2.5 εκ. ευρώ και μέσα σ’ αυτό το περιορισμένο πλαίσιο – σύμφωνα με το κ. Μίχογλου – έχουν γίνει πολλές μικροεπεμβάσεις, ωστόσο πολύ αναγκαίες όπως τα έργα συντήρησης του υδραγωγείου του Ολβίου που σύμφωνα με τον δήμαρχο ήταν μια «βόμβα» για τους κατοίκους εξαιτίας της εγκατάλειψης της από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης παρεμβάσεις έγιναν και στο κτήριο του δημαρχείου στο Εύλαλο και διαμορφώσεις του αύλειου χώρο καθώς και του κτηρίου του ΚΕΠ όπου θα μεταφερθούν διάφορες υπηρεσίες. Να σημειώσουμε πως ο κ. Μίχολγου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα που έχει με τους μηχανικούς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει με ποιον δήμο ή περιφέρεια θα κάνει σύμβαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…