Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κατόπτρων υπέρ της ΔΕΗ στις στέγες ιδιωτικών οικημάτων με συμψηφισμό λογαριασμών ρεύματος

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κατόπτρων υπέρ της ΔΕΗ στις στέγες ιδιωτικών οικημάτων με συμψηφισμό λογαριασμών ρεύματος

0

A. Η οικονομική κρίση στην Χώρα μας επέφερε πέραν των άλλων, τόσο την ενεργειακή φτώχεια σε μεγάλες κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όσο και το δημοσιονομικό και ταμειακό αδιέξοδο εκ της αδυναμίας πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών της ΔΕΗ από τα βαρυνόμενα οικοκυριά. Έτσι έχουμε φθάσει στο σημείο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας τα χρέη προς την ΔΕΗ από ανεξόφλητους λογαριασμούς καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης να ανέρχονται πλέον σε επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με γεωμετρικό ρυθμό επαύξησής τους χωρίς πιθανότητα ανάσχεσης του ρυθμού, ενώ το πρόβλημα εκτοξεύεται λόγω της είσπραξης με τους λογαριασμούς ΔΕΗ και σειράς άλλων τελών. Λύση αποτελεσματική πρέπει να αναζητηθεί.

Β. 1. Μέτρο προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης είσπραξης των οφειλών προς την ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, για να μην κλονισθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Χώρας και τ ων κρατικών εσόδων, αλλά και αφού αναγνωρισθούν οι δυσχέρειες ανυπαίτιας ταμειακής καταβολής στους οικιακούς καταναλωτές, μπορεί να αποτελέσει η αυτούσια (μη χρηματική) αποζημίωση και ρυθμισμένη εξόφληση των έως σήμερα οφειλών και ο συμψηφισμός των μελλοντικών λογαριασμών προς ΔΕΗ και παρόχους από τους καταναλωτές διά της σύστασης περιορισμένης προσωπικής δουλείας κατ’ άρ. 1188-1191 ΑΚ εγκατάστασης και λειτουργίας επί πενταετία τουλάχιστον στις οροφές των οικημάτων των καταναλωτών συστημάτων φωτοβολταϊκών κατόπτρων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και παραγωγής και διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας. Η τριγωνική σχέση κατ’ άρ. 1188επ ΑΚ προϋποθέτει την βούληση του κυρίου του ακινήτου (όχι λοιπόν μόνου του τυχόν μισθωτή ή ενοίκου), ενώ το κόστος εγκατάστασης μπορεί αδάπανα για τον οφειλέτη καταναλωτή να χρηματοδοτηθεί από τις Τράπεζες κατ’ εκτέλεση σε ισχύ ευρισκομένου Προγράμματος του ΕΣΠΑ.

2. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στην περίπτωση χρέους διαμερίσματος – οριζόντιας ιδιοκτησίας και άρνησης της συνιδιοκτησίας της πολυόροφης οικοδομής, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπισθεί είτε κατά περίπτωση είτε διά των ευχερειών του Ν. 3741/1929 είτε της ειδικότερης νομοθεσίας της ΔΕΗ περί αναγκαστικών δουλειών.

Γ. Το όφελος του Δημοσίου από την πρόταση είναι προφανές και λόγω του ανοιγόμενου κύκλου εργασιών από τον τραπεζικό τομέα, ενώ διά της εξασφάλισης της καταβολής του αντιτίμου των λογαριασμών κατανάλωσης, αλλά και αποθέματος λόγω της παραγωγής ενέργειας, μπορεί να προβλεφθεί και η υποχρέωση καταβολής προς τους ΟΤΑ των δημοτικών τελών και δικαιωμάτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και προς το Δημόσιο του τέλους ακινήτων ευθέως από την ΔΕΗ και τους παρόχους και αναείσπραξη των ποσών αυτών από την παραγωγή ενέργειας.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ – ΝΥ ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…