Σχόλια 21/01/16

0
pulse-jan
ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ή ΔΙΟ.ΡΙ.ΖΑ.;


2 χρόνια και ακόμα περιμένουν την μελέτη…
Αν χρειάζεται 2 χρόνια ένας δήμος να κάνει μια μελέτη για ένα έργο που μάλιστα είναι πρώτης προτεραιότητας κι ενώ υπάρχει ήδη δεσμευμένο κονδύλι τότε …που πάμε! Τι θα κάνει δηλαδή για έργα που θέλει να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ που είναι άκρως ανταγωνιστικό και πρέπει οι δήμοι να έχουν ώριμες μελέτες; Κι όλα αυτά με αφορμή την μελέτη για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού που ξεκίνησε επί Τσολακίδη και πάνε 2 χρόνια και ακόμη να ετοιμαστεί. Και λες και πρόκειται για έργο τεράστιο που απαιτεί τόσο χρόνο για να ωριμάσει. Μάλλον οι δήμοι και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε ρυθμούς …χελώνας!
Μ.Ξ.


Προβάδισμα 4 % για τη Ν.Δ.!
Δέκα μόλις ημέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου και η Ν.Δ. όχι μόνο βρίσκεται πλέον σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις αλλά μέρα με τη μέρα αυξάνει το προβάδισμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse η διαφορά είναι 4 % ενώ είναι μπροστά και στην παράσταση νίκης, με καταλληλότερο πρωθυπουργό και δημοφιλέστερο πολιτικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 28%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 2,5%, Ποτάμι 2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%.
Σίγουρα ούτε και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της Ν.Δ. δεν θα περίμεναν αυτήν τη ραγδαία ανατροπή την περασμένη Κυριακή όταν ψήφιζαν για νέο αρχηγό…


«Λειτουργία» στο ΙΚΑ
Πάει ο πολίτης στο κατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης για να εγκρίνει ο αρμόδιος υπάλληλος την γνωμάτευση για φυσικοθεραπείες.
Το γραφείο άδειο. Απουσία λόγω ασθενείας ελέγχθη από γειτονικό υπάλληλο. Φεύγει και επανέρχεται την επομένη. Η απάντηση αρνητική με την ενημέρωση (ευτυχώς) να ξαναέρθει ο ενδιαφερόμενος την Πέμπτη! Τρεις – 3 – ημέρες για μια τυπική ενέργεια εκ μέρους υπαλλήλου-ελεγκτή.
Ένας νομός ολόκληρος για να εξυπηρετηθεί (τρόπος του λέγειν τώρα αυτό…) από ένα άτομο χωρίς να έχει μεριμνηθεί αντικαταστάτης. Κι αυτά στο ΙΚΑ, που θα συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους στη δύναμή του κατά πως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
-Θεός να φυλάει τους έρμους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους…
Γ.Δ.


Υδροηλεκτρικό Ξεριά
Δύο λόγια μόνο για το έργο του μικρού υδροηλεκτρικού στον Ξεριά στην περιοχή Χρυσούπολης Καβάλας. Λοιπόν αυτό το έργο το εμπνεύστηκε ο μακαρίτης δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης.
Η υλοποίηση έγινε με τη βοήθεια και συνδρομή της Πολυτεχνικής. Τότε, όταν συζητιόταν το θέμα, κάποιοι γελούσαν ειρωνικά, κάποιοι έλεγαν ότι πρόκειται για πεταμένα χρήματα και διάφορα.
Το έργο χωρικά βρίσκεται στο νομό Καβάλας και δη στην περιοχή του χωριού Ξεριά κοντά στη Χρυσούπολη, σημερινό δήμο Νέστου. Ήταν μια συμφωνία που έγινε μεταξύ δήμου Ξάνθης και τότε Κοινότητας Ξεριά. Αυτό το έργο λοιπόν, από την αρχή λειτουργίας του ήταν κερδοφόρο οικονομικά.
Παρήγαγε ρεύμα το μικρό υδροηλεκτρικό, το οποίο αγόραζε η ΔΕΗ (και αγοράζει) και αποφέρει κέρδος περίπου 350 χιλιάδες ευρώ στο ν δήμο Ξάνθης.
Τι δηλώνει η μικρή ιστορία; Ότι είναι ευκαιρία οι δήμαρχοί μας να ψάξουν και να φτιάξουν κι άλλα τέτοια μικρά υδροηλεκτρικά για να έχουν σίγουρα έσοδα. Εν αναμονή να δούμε εάν θα το κάνουν…
Γ.Δ.


Είσαι πάνω από τη λογική…
Η αυτογελοιοποίηση έχει και τα όριά της. Ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος κλήθηκε ν’ αποφανθεί εάν η κατασκευή φράγματος στην Χαλκιδική είναι επικίνδυνη διότι χτίζεται, το φράγμα πάνω από ρήγμα!
Τι άλλο τελικά θα σκεφτούν και θα επινοήσουν οι πολέμιοι μιας επένδυσης; Ποια άλλα μέσα και ανθρώπους θα χρησιμοποιήσουν; Και εν τέλει γιατί δεν αποδέχονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Θέλουν εφαρμογή νόμων και αποφάσεων δικαστηρίων μόνον όταν τους βολεύουν;
Γ.Δ.


Βαρουφάκης vs Τσίπρα
Η πλήρης αποδόμηση του πρωθυπουργού, και μάλιστα σε μία εποχή που βάλλεται πανταχόθεν και είναι με την πλάτη στον τοίχο, ήταν προφανώς ο στόχος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην χειμαρρώδη του συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά.
Είπε λοιπόν (μεταξύ πολλών) ότι ο πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να συντάξει ένα Plan X σε περίπτωση που έδιωχναν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οποίο γνώριζαν 5-6 άτομα, με πρόβλεψη για τρόφιμα και φάρμακα σε περίπτωση που έφταναν τα πράγματα στα άκρα. Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών (όπως και έγινε). Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος και ήξερε από πριν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες αλλά παρόλα αυτά αποφάσισε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα ελπίζοντας ουσιαστικά σε ένα οριακό αποτέλεσμα που θα του επέτρεπε να κάνει πιο εύκολα την «κωλοτούμπα» και να συνθηκολογήσει.
Το χειρότερο χτύπημα ήταν όταν είπε ότι αυτά που δέχτηκε τελικά ο Τσίπρας, δεν είχε δεχθεί να τα υπογράψει ούτε ο Σαμαράς (!) γι’ αυτό και η τρόικα τον άδειασε, κι ότι ο Σόιμπλε του είχε πει off the record ότι ως πατριώτης δεν θα υπέγραφε τέτοια συμφωνία για τη Γερμανία. Τι άλλο χειρότερο θα μπορούσε να πει εναντίον του Αλέξη Τσίπρα άραγε;
Και η απάντηση από το Μαξίμου ήταν με 46 λέξεις ότι λίγο πολύ είναι γνωστή η αναξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη (ο κ. Τσίπρας τον επέλεξε) κι ότι ο λαός ήξερε και ψήφισε… και έτερον ουδέν!


Το μέλλον για το οικόπεδο Γκαίρυ

Γράψαμε τις προηγούμενες μέρες για το θέμα που προέκυψε με τον χώρο, γνωστό ως Γκαίρυ, στην Ανδρέου Δημητρίου απέναντι από το ΙΚΑ. Μια μεγάλη έκταση με παλιές καπναποθήκες και το κτήριο των γραφείων της αμερικανικής εταιρείας καπνού Gary, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά και τον ελεύθερο χώρο στο μέσον του οικοπέδου, που χρησιμοποιείται ως άτυπος χώρος στάθμευσης. Η ΠΕ Ξάνθης, στην οποία ανήκει ο χώρος, ζήτησε την συμβολή του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στον Τομέα Συγκοινωνιακών Έργων και Μεταφορών του ΔΠΘ, Γιώργου Κολλάρου. Παραθέτουμε την απάντηση που μας απέστειλε αναφορικά με την οριστική λύση του θέματος και αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως θετική έκβαση της υπόθεσης:
«Η οριστική λύση του θέματος είναι η θετικότερη έκβαση. Αυτή περιλαμβάνει:
1. αποκατάσταση των βλαβών του τοίχου στον διάδρομο που οδηγεί στον μεγάλο ελεύθερο χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων (κυρίως επιβατικών και δευτερευόντως μεσαίου μεγέθους, όπως τα ημιφορτηγά και τα μικρά αγροτικά, ενώ στις μετρήσεις μας δεν περιλαμβάνονται καθόλου δίκυκλα) 2. χαρακτηρισμό μετά από διευθετήσεις (περίγραμμα, διατηρητέο πράσινο επιπέδωση σημείων με ανώμαλο έδαφος) του χώρου ως δημόσια έκταση διαθέσιμη για την στάθμευση οχημάτων σε συγκεκριμένο τμήμα του 24-ώρου.
3. ενίσχυση του φωτισμού του χώρου και προστασία των μνημειακού χαρακτήρα κατασκευών και κτισμάτων που βρίσκονται υπό τ δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.
Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της συνολικής δέσμης μέτρων ο χώρος εξακολουθεί να προσφέρεται στο κοινό με ίδια ευθύνη των χρηστών».
Χ.Δ.


Με άλλοθι τις εκλογές
Δώδεκα ώρες μετά την μετάδοση της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προέβη σε σχολιασμό των απόψεων του πρώην υπουργού Οικονομικών, αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι πράξεις και οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, κρίθηκαν εκ νέου από τους πολίτες στις εκλογές. «Ο ελληνικός λαός γνώριζε και άρα ενέκρινε την συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε -ακόμα και αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν- ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή την συμφωνία με τους εταίρους και οι πολίτες ενέκριναν αυτό το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση». Είπατε κάτι; Αφού μας ψηφίσατε ξανά, λέει το Μαξίμου, ας προσέχατε. Τώρα έχουμε άλλοθι και νωπή λαϊκή εντολή.
Η συνέντευξη Βαρουφάκη προκάλεσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του ίδιου, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του από την Βουλή είπε ότι: «Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους, όντας ανίκανοι και κυνικοί τυχοδιώκτες». Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε από τους οικοδεσπότες-δημοσιογράφους η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για την πρόθεσή του να παραπέμψει τον κ. Βαρουφάκη σε εξεταστική επιτροπή. Και οι δύο δημοσιογράφοι απαξίωσαν την τοποθέτηση αυτή, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται μόνο, είναι να μάθουμε την αλήθεια. Απλά αυτό. Σαν επιμορφωτικό σεμινάριο. Χωρίς κυρώσεις και συνέπειες για κανέναν που παίζει με την τύχη μας χώρας.
Χ.Δ.


Η Κύπρος έχει την ανάπτυξη, εμείς… τους διορισμούς
Το ότι απέχουμε παρασάγγας από την Κύπρο σε πολλά επίπεδα το γνωρίζουμε. Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στο θέμα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, αφού η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο, σημειώνοντας ήδη ανάπτυξη. Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της, Χάρης Γεωργιάδης: «Στην Κύπρο είδαμε την κρίση ως ευκαιρία. Η έξοδος από το μνημόνιο είναι οριστική, χωρίς παράταση, νέο πρόγραμμα ή πιστωτική γραμμή. Μπήκαμε στο μνημόνιο το 2013 με την οικονομία σε ύφεση και εξερχόμαστε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, γύρω στο 1,5% και με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης το 2016 και το 2017». Εμείς ακόμη κατρακυλούμε και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσουμε άμεσα κάπου. Με συνεπή εφαρμογή του μνημονίου, η Κύπρος διασφάλισε ότι η τρόικα δεν θα έμενε ούτε μια μέρα περισσότερο από όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μέχρι τον Μάρτιο το πρόγραμμα προσαρμογής θα είναι παρελθόν για τους γείτονες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σημειωτόν. Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτες δυνατότητες και τεράστια παραγωγική προοπτική, η οποία όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη λόγω σοβαρών διαχρονικών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων. Η δική μου σύσταση θα ήταν λιγότεροι φόροι και περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Εμείς βρήκαμε καλύτερο δρόμο και πορευόμαστε με περισσότερους φόρους και πιο πολλούς διορισμούς.
Χ.Δ.


Οργή αγροτών…
Αγρίεψαν οι αγρότες και της περιοχής μας που θεωρούνται πιο ήρεμοι σχετικά. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος έφτασε στο χτένι και ότι δεν είναι διατιθεμένοι να αποδεχτούν την φορολογία που τους επιβάλλεται και το ασφαλιστικό που τους θίγει Στην Κομοτηνή έγιναν επεισόδια στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Βγήκαν τα ΜΑΤ, έπεσε ξύλο, έπεσαν χημικά και καπνογόνα. Οι δικοί μας αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από την Νομαρχία όμως τελικά όταν έμαθαν ότι οι αγρότες της Κομοτηνής εγκλώβισαν τον υπουργό εκεί αποφάσισαν να πάνε εκεί να τους στηρίξουν. Και αυτά είναι μόνο η αρχή αφού σήμερα ξεκινούν επίσημα οι κινητοποιήσεις με παράταξη των τρακτέρ στον Νέστο και ενδεχομένως κλείσιμο της παλιάς Ε. Ο. από τους αγρότες του νομού μας ενώ οι αγρότες της Χρυσούπολης θα κλείσουν το κόμβο της Εγνατίας. Τα ίδια δηλαδή τα παλιά… Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται μάλλον… Η χθεσινή… ομηρία του Αποστόλου για μια ολόκληρη μέρα σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την απαρχή μιας κλιμακούμενης έντασης στην κοινωνία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Έχει ο καιρός γυρίσματα Σκαμπανεβάσματα του καιρού βιώνουμε για άλλη μια χρονιά. Έτσι, τις…