Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βραδιές live στην Ξάνθη όπως μας αρέσει

Βραδιές live στην Ξάνθη όπως μας αρέσει

0

Ο Πάνος Ζώης και ο Γιώργος Φωκάς δημιουργούν τις μουσικές ιστορίες της παρέας κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Favella Chic

Δύο νέοι καλλιτέχνες με ταλέντο και όνειρα χαρίζουν στιγμές κεφιού και θετικής ενέργειας στο κοινό της Ξάνθης

Τις μουσικές βραδιές της Θεσσαλονίκης, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τα αγαπημένα τραγούδια του σήμερα και του χθες, τις αφιερώσεις και το κέφι που νιώθουμε όταν μαζί με καλή συντροφιά τραγουδάμε αγαπημένους στοίχους, φέρνουν στην Ξάνθη δύο φορές το μήνα ο Πάνος Ζώης και ο Γιώργος Φωκάς με live εμφανίσεις στο Favella Chic.

Το κοινό της Ξάνθης το κέρδισαν από την αρχή. Το κεντρικό μπαρ της Παλιάς Πόλης γεμίζει ασφυκτικά κάθε δεύτερη Τετάρτη, στο ραντεβού με το αγαπημένο δίδυμο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Πάνος και ο Γιώργος μέσα από ένα πλούσιο ρεπερτόριο φτιάχνουν το μουσικό πρόγραμμα μέσα από τις προτιμήσεις του κοινού, που στέλνει «ραβασάκια» με αγαπημένα τραγούδια και αφιερώσεις στους μουσικούς. Κανείς δε βιάζεται να τελειώσει η βραδιά, κι όταν πια αργά τη νύχτα ο κόσμος αρχίζει και αποχωρεί σιγομουρμουρίζοντας κάποιο αγαπημένο τραγούδι, συνειδητοποιεί ότι για μερικές ώρες ξεχάστηκε, γέλασε, διασκέδασε και ξέδωσε!

Από τη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη… με αγάπη!

Πάνος Ζώης και Γιώργος Φωκάς. Δύο φωνές γνωστές στη Θεσσαλονίκη για τη μουσική τους πορεία, αλλά και την κοινή τους μουσική διαδρομή. Και οι δύο έχουν τραγουδήσει με γνωστούς καλλιτέχνες σε περιοδείες και εμφανίσεις, λαμβάνοντας πολύτιμες εμπειρίες και εμπλουτίζοντας το μουσικό τους κεφάλαιο. Ο Πάνος, απόφοιτος της σχολής θεάτρου, ασχολείται με το τραγούδι τα τελευταία 9 χρόνια, έχοντες κλασικές καταβολές και ενασχόληση στο τραγούδι του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Γιώργος Θεσσαλονικιός κι αυτός, ασχολείται περισσότερο με rock και funk μουσική. Είναι λίγο… παιδί της Ξάνθης αφού σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική μας σχολή. Στα μαγαζιά της πόλης έκανε τα πρώτα του live, ενώ από το 2000 κάνει εμφανίσεις στη συμπρωτεύουσα, αρχικά με το συγκρότημα ex animo και τώρα solo. Στα σκαριά είναι ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με ελληνικά τραγούδια, όπου πιθανότατα θα υπάρχει και ένα ντουέτο με τον Πάνο.

Μαζί τραγουδούν τα τελευταία έξι χρόνια κι έχουν κάνει πάνω από 300 live. Ο κόσμος τους αγαπάει γιατί κι αυτοί χαρίζουν απλόχερα θετική ενέργεια και όλη την καλλιτεχνική τους φύση σε κάθε εμφάνιση. Αν και το βλέμμα τους είναι πλέον στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η καρδιά της μουσικής βιομηχανίας, συνεχίζουν να κάνουν live και να μην κρύβουν την προτίμησή τους στο κοινό της ελληνικής Περιφέρειας.

Έτσι, σε μια μουσική βραδιά στο Favella Chic τους γνωρίσαμε κι εμείς.

Πιο «διψασμένο» για live το κοινό της Περιφέρειας

«Ο κόσμος περνάει πολύ καλά στα live και αυτό το εισπράττουμε. Το κοινό της Ξάνθης είναι πολύ ωραίο, μας έχει κερδίσει με τη θετική του διάθεση και τα τραγούδια που ζητάει», λέει ο Πάνος. «Άλλωστε η Ξάνθη είναι μία μουσική πόλη, είναι η πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, έχει μία μεγάλη παρακαταθήκη», αναφέρει και μας μεταφέρει τις θετικές του εντυπώσεις από το φεστιβάλ του Μάνου Χατζιδάκι που συμμετείχε ως τραγουδιστής πριν 5 χρόνια.

«Το κοινό είναι πολύ σημαντικό, αφού το live είναι μία ανταλλαγή συναισθημάτων. Κι εμείς μετά από τόσα χρόνια βρίσκουμε τα ‘πατήματά’ μας με το κοινό. Άλλωστε, το κοινό της Περιφέρειας διψά περισσότερο για live. Στη Θεσσαλονίκη τους βλέπεις όλους με τα κινητά, σου δίνει μία αίσθηση «ψεύτικου», ενώ εδώ ο κόσμος απολαμβάνει, τα κινητά τα χρησιμοποιεί μόνο για να ηχογραφήσει», συμπληρώνει ο Γιώργος, εξηγώντας ότι: «για εμάς τα live εκτός πόλης είναι επιλογή. Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα θεωρούν δεδομένα, εδώ είναι κάτι πιο ιδιαίτερο».

«Κάνε αυτό που σ’ αρέσει και δε θα δουλέψεις ποτέ»

Όταν τους ρωτάμε για την οικονομική κρίση και κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει σήμερα στην Ελλάδα ένας μουσικός, ο Γιώργος σχολιάζει ότι: «είτε κρίση είτε μη κρίση η μουσική είναι επιλογή. Στα πρώτα βήματα ο βιοπορισμός ήταν δύσκολος, αλλά η κρίση ίσως έκανε ένα καλό, γιατί μάθαμε με τα πιο λίγα και άρα λέμε «τουλάχιστον να κάνω αυτό που μ’ αρέσει». Όταν είσαι πιστός σ’ αυτό που κάνεις και δε καβαλάς καλάμι αλλά προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι όχι από φιλοδοξία αλλά από προσωπική χαρά και το μικρόβιο της μουσικής που θέλει συνέχεια να σε προχωράει είναι ζήτημα χρόνου να πας μπροστά».

Σε αυτό συμφωνεί και ο Πάνος που σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι αυτό που κάνεις να το αγαπάς, «να ενδιαφέρεσαι για τη μουσική και να βιώνεις την επικοινωνία σε δεύτερο κείμενο όχι μόνο με τη μουσική αλλά με τη διδαχή τραγουδιών, με τους στίχους».

Βραδιές έντεχνου, με ραβασάκια και αφιερώσεις

Το έντεχνο τραγούδι είναι για τους δύο μουσικούς ο κοινός τόπος συνάντησης, όχι από συμβιβασμό, αλλά γιατί τους αρέσει. Είναι η ισορροπία, όπως λένε της μουσικής τους συνάντησης, το πιο ευχάριστο διάλειμμα.

Στα live απολαμβάνουν και οι ίδιοι την αλληλεπίδραση με το κοινό, που δίνοντάς τους χαρτάκια με τίτλους τραγουδιών, «ζωγραφίζει» τη μουσική βραδιά. Πώς προέκυψε αυτή η «συνήθεια» με τα ραβασάκια, ρωτάμε. Γιατί δεν επιλέγετε εσείς τα κομμάτια, ώστε να πείτε αυτά που ξέρετε καλύτερα ή αυτά που σας αρέσουν; «Έχουμε πολύ μεγάλο ρεπερτόριο μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας. Εμείς διαλέγουμε τον κορμό των τραγουδιών και ο κόσμος επιλέγει ουσιαστικά από το δικό μας πρόγραμμα. Έτσι, εμπιστευόμαστε κι εμείς το κοινό, όχι σε όλες τις περιπτώσεις πάντως», εξηγεί με χαμόγελο ο Πάνος και ο Γιώργος συνεχίζει: «αν είσαι καλός θα φανεί σε 2-3 τραγούδια, δε χρειάζεται να είσαι επιδειξιομανής».

Και οι δύο πάντως είναι αισιόδοξοι ότι οι δύσκολες καταστάσεις της σημερινής εποχής γεννάνε τέχνη και δημιουργία πιο εύκολα. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουν αφιερωθεί στη μουσική. Γιατί μπορεί να σε βοηθήσει στις δύσκολες καταστάσεις και για λίγο ή για πολύ να απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και τις κακές σκέψεις.

Είναι το κάτι που έλειπε

Εξαιρετικά ικανοποιημένη για την επιλογή της να προσκαλέσει τους δύο καλλιτέχνες για live εμφανίσεις δύο φορές το μήνα στο μαγαζί της ομολόγησε ότι είναι και η ιδιοκτήτρια του Favella Chic Βίκυ Ξανθοπούλου, η οποία σχολίασε στο «Ε»: «θεωρήσαμε ότι είναι κάτι που έλειπε από την Ξάνθη και ελπίζουμε ο κόσμος να περνάει καλά».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…