Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πινακίδες κυκλοφορίας στα ποδήλατα και ασφάλιση αστικής ευθύνης

Πινακίδες κυκλοφορίας στα ποδήλατα και ασφάλιση αστικής ευθύνης

1
podilata-pinakides

Α. Η ραγδαία επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και η ολοένα μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου στο αστικό και εξωαστικό οδικό δίκτυο αναγκαία ήδη έχει επιφέρει και την εμπλοκή των ποδηλάτων σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Ελλείψει πινακίδων κυκλοφορίας και υποχρεωτικής κάλυψης αστικής ευθύνης έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και δικαστικές εμπλοκές.

Β. 1. Η χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας στα κυκλοφορούντα ποδήλατα είναι επιβεβλημένη ακόμα και στα ποδήλατα μικρών παιδιών, αρκεί να χρησιμοποιούν το αστικό οδικό δίκτυο, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά η σχετική υποχρέωση έχει ατονήσει με ευθύνη της Πολιτείας.

Μία πρόταση για την διαδικασία ενεργοποίησης της χορήγησης πινακίδων, που απλά ακολουθεί το δοκιμασμένο και απλό σύστημα διάθεσης στην αγορά προϊόντων κινητής τηλεφωνίας,

μπορεί να είναι αυτή, κατά την οποία η χορήγηση θα λαμβάνει χώρα κατά την αγορά/προμήθεια του ποδηλάτου ή την περαιτέρω μεταβίβασή του με ευθύνη του προμηθευτή ή του μεταπωλητή, που αμφότεροι θα έχουν κατά Νόμον την υποχρέωση να ενημερώσουν αμελλητί τις Διευθύνσεις Συγκοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας αυθημερόν, η δε διατήρηση της κατοχής του ποδηλάτου θα δηλώνεται ψηφιακά μία φορά το έτος από τον ποδηλάτη αδάπανα για τον ίδιο προς την ίδια Υπηρεσία για την επικαιροποίηση του τηρούμενου Μητρώου. Οι πινακίδες θα χορηγούνται στο όνομα του ποδηλάτη, αρκεί να είναι ήδη 18 ετών, άλλως στο όνομα των γονέων ή των ασκούντων την επιμέλεια του ανηλίκου.

Οι πινακίδες στα ποδήλατα θα λύσουν πολλά προβλήματα δημόσιας τάξης και ελέγχου της εποπτείας ιδίως των ανηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο στόχος θα είναι (α) η τακτοποίηση όλων τ ων κυκλοφορούντων ποδηλάτων και (β) η επί ποινή κηρύξεως του μεταβιβαζόμενου ποδηλάτου ως λαθρεμπορεύματος σε βάρος του προμηθευτή ή του μεταπωλητή υποχρέωση δήλωσης της μεταβίβασης στο Μητρώο Ποδηλάτων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

2. Τα ποδήλατα πρέπει να υπαχθούν στην υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης κατ’ αντιστοιχία των μικρού κυβισμού μοτοποδηλάτων με συμβολικά ασφάλιστρα – μάλιστα στην περίπτωση των ποδηλάτων μικρών παιδιών θα μπορούσαν να αποτελούν χορηγία ή δωρεάν παροχή στο “πακέτο” της ασφάλισης άλλων οχημάτων ή κινδύνων. Η ασφάλιση παντός κινδύνου περί τα ποδήλατα θα λύσει πολλά προβλήματα ένδικης λύσης των διαφορών από ζημίες λόγω της εμπλοκής ποδηλάτων, θα βάλει τάξη στον αναπτυσσόμενο κλάδο του εμπορίου ποδηλάτων και θα δημιουργήσει υγιή ασφαλιστική συνείδηση στους αναβάτες, η δε κατάρτιση των ασφαλιστικών συμβάσεων θα είναι ευχερής με τον απλό έλεγχο του Μητρώου Ποδηλάτων έκαστης Περιφέρειας.

Γ. Το όφελος του Δημοσίου από την πρόταση είναι προφανές και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου των πολιτών.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

Δικηγόρος ΔΣΑ – ΝΥ ΟΑΕΔ

email: ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…