Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

0

 Φιλικό τετ α τετ Γιαννακίδη  – Μέτιου
Σ’ ένα τετ α τετ συνέλαβε ο φακός του «Ε» τον υφυπουργό κ. Γιαννακίδη με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του interreg  που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει φιλικό. Οι δύο άνδρες μιλούσαν σε οικείο τόνο για θέματα του προγράμματος ή της περιφέρειας υποθέτουμε… Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε π.χ. ότι μιλούσαν για τις εκλογές αφού είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χρίσμα στον πρώην εκτελεστικό γραμματέα κ. Κατσιμίγα ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και είχε νωρίτερα τετ α τετ με τον υφυπουργό. Το ίδιο και ο Σάββας Μελισσόπουλος.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από δημάρχους ήταν μόνο ο Τζεμήλ Καπζά. Απουσίαζαν επίσης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ενώ ήταν παρούσα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν δόθηκαν προσκλήσεις σε φορείς αλλά η εκδήλωση ήταν ανοιχτή.
Μ.Ξ.


Το διέλυσαν
Όσοι αναγνώστες της στήλης την διαβάζουν καθημερινά, θα θυμούνται πως είχαμε αναφέρει ότι υλοποιήθηκε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ ακραίων δεξιών εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής. Και αναφέραμε τα ονόματα του Γ. Καρατζαφέρη, του Δημ. Καμμένου, του Κυριάκου Βελόπουλου και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Αυτοί λοιπόν είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ενιαία κάθοδο ως εκπρόσωποι και εκφραστές της ακραίας δεξιάς, εκτός και πέρα της Χρυσής Αυγής.
Τελικά όμως, πολύ γρήγορα το διέλυσαν το μαγαζί. Το κατά δήλωσή τους «το μεγάλο δεξιό πατριωτικό μέτωπο» δεν άντεξε. Κι έτσι, επόμενο ήταν να διαχωρίσουν τη θέση του ο ένας από τον άλλο και ο μεν Κρανιδιώτης να μιλήσει για «παπάτζες», ο δε Βελόπουλος για «μπαρουφιές». Για ν’αποδειχθεί για μια φορά ακόμη πως δεν είναι εύκολες οι συμμαχίες αυτές.
Όπως το ίδιο συμβαίνει και στην αριστερά με τις διάφορες εκφράσεις που δεν είναι εύκολο να ενωθούν, το ίδιο συμβαίνει και στην ακροδεξιά.
Γ.Δ.


Δικαιοσύνη…
Η δίκαιη κρίση με την οποία απονέμεται “εκάστω το προσήκον”.
Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι σ αυτήν περικλείονται όλες οι ηθικές αρετές (“ως της όλης αρετής χρήσιν προς άλλον”) και καθορίζεται σε κάθε πράγμα το σύμμετρο.
Oι λειτουργοί του χώρου γνωρίζουν καλύτερα απ τον καθένα τη δικανική αρχή,  “summum jus Summa in juria” (= η άκρα δικαιοσύνη είναι ύψιστη αδικία).
Μήπως όμως ξετυλίγεται ένα κουβάρι ακόμα;
Siemens,  Εξοπλιστικά,  Novartis, Υγεία.
Μήπως ήρθε και η σειρά για τα πλαστά πτυχία σε όποια “πτυχυχιακή κλίμακα”; Μόνο που αυτή η σειρά ξεκίνησε απ το χαμηλότερο σκαλί! Απ τα υπόγεια όπου… “είναι η θέα”, για να φτάσει-ίσως-μέχρι το ψηλότερο, που βγάζει στα… “καπνισμένα” ρετιρέ.
Χρύσα Μπαΐρα


Αναπτυξιακή Ξάνθης τώρα!
Το ότι η Αναπτυξιακή εταιρεία της Ξάνθης είχε αυτό το άδοξο τέλος μετά από χρόνια λειτουργίας, σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη εξέλιξη. Μια ένδειξη αρνητική για την ίδια, αλλά κυρίως για την Ξάνθη και τους Ξανθιώτες και βέβαια τελευταία και για τους εργαζόμενους σ’αυτήν. Οι αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό από όλες τις πλευρές και δεν έχει κανένα νόημα η επανάληψή τους.
Σημασία πλέον έχει ο απεγκλωβισμός από την Αναπτυξιακή Ροδόπης και τον κύριο Αγγελίδη. Ας τον ευχαριστήσουμε για την μέχρι τώρα συμπαράστασή του και ας δει τη δική τους Αναπτυξιακή. Αρκετά ασχολήθηκε και με της Ξάνθης.
Παράλληλα όμως, οι Ξανθιώτες, οφείλουν να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες για ν’ αποκτήσει η Ξάνθη δική της Αναπτυξιακή. Αρκετά κράτησε αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση. Είναι καιρός, τα πράγματα να μπουν στην κανονική τους βάση. Κι αν δε γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα φταίνε οι φορείς της Ξάνθης που ένα εργαλείο ανάπτυξης μένει ανενεργό χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Το ΠΡΑΤΤΩ στηρίζει Κατσιμίγα
Η πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ανακοίνωσε την στήριξή της προς διάφορους υποψήφιους σε δήμους και Περιφέρειες. Ανάμεσα σ’αυτούς που θα στηρίξει είναι και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος ως γνωστόν έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, αν θα του βγει σε καλό ή όχι η στήριξη αυτή του Κατσιμίγα, δεν μπορώ να σας πω. Όμως με το Μακεδονικό του Κοτζιά σε εξέλιξη, μάλλον ζημιά θα του κάνει του Κατσιμίγα…
Γ.Δ.


52 εβδομάδες
Θα το τολμήσουμε μια φορά ακόμη. Και το κάνουμε με συστολή μεν αλλα με πεποίθηση και με προσωπική κατάθεση. Συστήνουμε (συγγνώμη για την λέξη και την προτροπή), οι αναγνώστες της εφημερίδας μας οι οποίοι διακρίνονται για την ποιότητά τους, να διαβάσουν, όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη, το Άρθρο – Απόψεις του εκλεκτού συνεργάτη Ιωάννη Ελ. Κυμιωνή, Δικηγόρου στην Αθήνα, που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στη σελίδα 13 με τον τίτλο «52 Εβδομάδες».
Προτιμώ να σταματήσω εδώ, σεβόμενος και το ήθος και τη σεμνότητα του κ. Κυμιωνή, μένω στη φιλική προτροπή. Οι σκεπτόμενοι αναγνώστες θα με καταλάβουν και δικαιολογήσουν.
Γ.Δ.


Ο Ερντογάν πανευρωπαϊκός ρυθμιστής των … Ευρωεκλογών!
Τον Μάιο 2019 οι προσεχείς Εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των 27 πλέον κοινοτικών Κρατών στο Ευρωκοινοβούλιο θα αναδείξουν όχι απλώς ευρωβουλευτές, αλλά και τον Ρ. Τ. Ερντογάν … ρυθμιστή και καταλύτη της πολιτικής σκηνής σε πολλές από αυτές τις Χώρες! Σε ένα κλίμα, όπου όλα είναι ρευστά και μυρίζουν μπαρούτι, η Βρεττανία (νεκραναστημένη ως τάχα Μεγάλη) μάς αφήνει κοινοτικούς χρόνους, στην Γερμανία έχουμε «Μέρκελ-γιόκ», στην Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα φωνάζουν στον Μακρόν «au revoir!», η Ιταλία με το ζόρι συγκρατείται, στην Ισπανία ο φρανκικός φασισμός πλέον ξαναεκπροσωπείται κοινοβουλευτικά, σε όλη την άλλη κοινοτική Επικράτεια τα δομικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σε σημείο βρασμού και έκρηξης με αφορμή το προσφυγικό, στην Χώρα μας η πολιτική σκηνή με το ζόρι ξεχωρίζει από συνεδρίαση 15μελούς Συμβουλίου Γυμνασίου και έχει με ψήφο της Βουλής θεσπίσει την κυβερνητική και αυτοδιοικητική ακυβερνησία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα δώσει την χαριστική βολή. Θυμάσθε τις προεκλογικές περιοδείες του σε ευρωπαϊκές πόλεις το 2016 δήθεν για το δημοψήφισμά του, για να απευθυνθεί στους «Τούρκους του», όπου οργάνωνε πολυπληθείς είναι η αλήθεια συγκεντρώσεις, για να κάνει στην ουσία επίδειξη δύναμης σε όλη την Ευρώπη; Τι θα γίνει, εάν στους επόμενους μόλις έξι μήνες θελήσει να επαναλάβει την πανευρωπαϊκή καταγραφή δυνάμεων, αν την ίδια ώρα, που το ΕΛΚ και οι άλλες πολιτικές ομάδες δηλώνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τελειώνουν,ο Ταγίπ ανοίξει τα σύνορά του και ξεχυθούν οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στην ξενοφοβική πιά Κεντρική Ευρώπη λίγο πρις τις κάλπες; Ευρώπη, η τρίτη Βιέννη βρίσκεται ante portas…
Χαρίσιος Βαμβακάς


Ιερώνυμος – Τσίπρας : «επική χυλόπιττα»
«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος και όταν μιλήσω τελευταίος θα δείτε ότι όλος ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος-φούσκα» δήλωσε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης (;) Ελλάδος για την τραγική απομόνωσή του από την αποτυχία της συμφωνίας για τα εκκλησιαστικά. Εφάμιλλη του θρυλικού Αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού («Μόνο αυτό, τίποτ’άλλο!») η δήλωση δίκην ανθρώπου, που ελέγχει τις εξελίξεις και έχει τον τελευταίο λόγο, δεν διασκέδασε διόλου τις πολύ αρνητικές εντυπώσεις για την προωθούμενη εκπαραθύρωση 10.000 ιερέων (περιλαμβανομένων και των Μητροπολιτών άραγε;) από το διαφανές σύστημα μισθοδοσίας της ΕΑΠ. Ο Μακαριώτατος γιατί άραγε με την σοφία, που τον διακρίνει, όπως τού αναγνώρισε και ο Υπουργός (και) Θρησκευμάτων, δεν έδωσε στον απορούντα και βασανιζόμενο (όχι όμως πάλι επί 17 ώρες…) Πρωθυπουργό την λύση στο πρόβλημά του, πώς να εξοικονομήσει 10.000 θέσεις, με το να τού προτείνει πατρικώς απλώς να απομακρύνει όλους τους μετακλητούς και τους «ουρανοκατέβατους» υπαλλήλους εκτός ΑΣΕΠ σε όλο το Δημόσιο της περιόδου 2015-2018; Πρόσφατη καταμέτρησή τους δείχνει ότι σε παρόμοιο αριθμό αγγίζουν οι θέσεις τους. Ήταν τόσο απλό, Γουώτσον…
Χαρίσιος Βαμβακάς


Εκκλησιαστική περιουσία : τι θα γίνει αν;…
Το πρόβλημα της ακατάγραφης και «αμφισβητούμενης» εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολυσύνθετο και απαιτεί συστηματική προσέγγιση ιδίως λόγω της πλήρους εφαρμογής στην Χώρα του Κτηματολογίου από το 2019. Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι, που προετοίμασαν (;) κρυφίως την αποτυχημένη συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα, γνωρίζουν ότι στο όλο πρόβλημα προστίθεται και το ζήτημα της περιουσίας των Ιερών Πατριαρχικών Σταυροπηγιακών Μονών σε όλη την Χώρα; Γνωρίζουν ότι πλέον με αμετάκλητη Απόφαση του Αρείου Πάγου μετά αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο είκοσι ετών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας ανήκουν όλες οι περιοχές της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής έως του Περιστερίου Αττικής, ήδη περιοχές κατοικημένες και πυκνοδομημένες; Οσοι αλαζονικώς και προσβλητικώς αναφέρουν αγανακτισμένοι (!) ότι «βαρέθηκαν» να πληρώνουν τους «παπάδες» από το ετήσιο κονδύλιο του Προϋπολογισμού εκ 260 εκατομμυρίων ευρώ γνωρίζουν ότι από το 1994 εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Στρασβούργο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ο τελικός προσδιορισμός του ποσού αποζημίωσης προς τις λίγες μόλις Ιερές Μονές, που είχαν προσφύγει εκεί για τον «Νόμο Τρίτση» και φυσικά δικαιώθηκαν; Να θυμίσουμε για τι ποσό ομιλούμε : σε δραχμές το ποσό ήταν (προσδεθείτε!) 7.640.255.213.120 και σε ευρώ (κρατηθείτε!) 22.421.878.835,27)! Δηλαδή το ποσό των 260 εκ. ευρώ για … 86 χρόνια! Αλήθεια, οι Καρανίκες του Κου Πρωθυπουργού έχουν καταλάβει τι κουτί της Πανδώρας άνοιξαν;…
Χαρίσιος Βαμβακάς


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…