Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Φιλικότερο» το νέο ποινολόγιο της Εφορίας

«Φιλικότερο» το νέο ποινολόγιο της Εφορίας

0
mpatzakidou

Μείωση των προστίμων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις

Ρ. Μπατζακίδου: «Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ξεκινά από την δυσβάσταχτη φορολογία»

Σε ουσιαστική ισχύ τέθηκε με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το νέο ποινολόγιο της εφορίας, το οποίο είναι ηπιότερο για μικροπαραβάσεις ή μη έκδοση αποδείξεων αλλά πολύ πιο σκληρό για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες. Την ίδια στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καινούρια χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, διαμορφώθηκαν στα 10,380 δισ. ευρώ.

Τι ορίζει η νέα εγκύκλιος αναφορικά με τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, ερμηνεύοντας την διάταξη, ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, αλλά πρόστιμο που υπολογίζεται στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εν λόγω αποδείξεις. Ειδικότερα ορίζεται ότι για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, και η οποία διαπράττεται από τις 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50% επί του ποσού ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Όσον αφορά στις αλλαγές στα πρόστιμα που ισχύουν, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Ιωάννη Μπάκα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία), που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν, καταργούνται.

Νέου τύπου πρόστιμα για την φοροδιαφυγή

Παράλληλα δεν ισχύουν τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ αλλαγές προς το ευνοϊκότερο έχουν γίνει στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Καθιερώνονται, επίσης, νέου τύπου πρόστιμα για την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

– 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων

– 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία

– 500 ευρώ για διπλογραφικά

Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Ρ. Μπατζακίδου: «Τα πρόστιμα συνεχίζουν να είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις»

Το «Ε» επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης, Ρένα Μπατζακίδου, η οποία δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό για το νέο ποινολόγιο, επισημαίνοντας ότι τα πρόστιμα εξακολουθούν να είναι εξοντωτικά, οδηγώντας όσες επιχειρήσεις έμειναν στην διάλυση. «Το διαδικαστικό πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων αυξήθηκε από 500 ευρώ σε 2.500. Το όλο πρόβλημα ξεκινά από την πολύ υψηλή φορολόγηση, που ουσιαστικά ωθεί στην φοροδιαφυγή. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλιώς», δήλωσε η κα Μπατζακίδου, για να συμπληρώσει: «Με το νέο εκκαθαριστικό για τις εταιρείες με προκαταβολή φόρου 75% για φέτος και 100% για το 2016 δεν θα μπορούν να καλύπτονται ούτε τα πάγια έξοδα. Δυστυχώς κανείς δεν αντιδρά, όπως φάνηκε και στην απεργία της ΓΣΕΒΕΕ στις 12 του μηνός».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…