Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυναμικό μήνυμα υπέρ της μητρότητας και του θηλασμού έστειλε η Ξάνθη

Δυναμικό μήνυμα υπέρ της μητρότητας και του θηλασμού έστειλε η Ξάνθη

0
dimosios-thilasmos15

Συμμετείχε για 4η χρονιά η πόλη μας στον πανελλαδικό δημόσιο μητρικό θηλασμό μαζί με άλλες 54 πόλεις

Εκδήλωση ενημέρωσης με πολλές νέες μαμάδες στο κατάμεστο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου από την ομάδα υποστήριξης Ξάνθης  

Στην μητρότητα και τον μητρικό θηλασμό ήταν αφιερωμένο το κυριακάτικο πρωινό της 1ης Νοεμβρίου, με την Ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης να συμμετέχει για 4η συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία του δημόσιου πανελλαδικού ταυτόχρονου θηλασμού, που ξεκίνησε εδώ και 6 χρόνια. Η δράση βρήκε και στην πόλη μας ευαισθητοποιημένες μητέρες, πρόθυμες να δράσουν εθελοντικά για να προωθήσουν το μήνυμα της μητρότητας σε όλες του τις εκφάνσεις, με αναπόσπαστο κομμάτι το πρώτο «δέσιμο» της μαμάς με το μωρό, μέσω του μητρικού θηλασμού.

Ο καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο στις μητέρες

Η εκδήλωση φέτος διοργανώθηκε σε 55 πόλεις της Ελλάδας, στις οποίες μετείχε και μια ομάδα ελληνίδων μαμάδων από το Λονδίνο. Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του ταυτόχρονου μητρικού θηλασμού στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, με πρόβλεψη όμως από τις διοργανώτριες, που εξασφάλισαν το φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου για τον σκοπό αυτό. Πέρα από αυτό καθεαυτό το γεγονός του ταυτόχρονου θηλασμού, στο κατάμεστο φουαγιέ έλαβαν χώρα και άλλες δράσεις για τα παιδιά, αλλά και σχετική ενημέρωση προς ενδιαφερόμενες μητέρες και υποψήφιους γονείς, που προσέτρεξαν για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες, μαζί με πλούσιο έντυπο υλικό που διένειμαν τα μέλη της Ομάδας μητρικού θηλασμού Ξάνθης. Η προσέλευση ξεκίνησε στις 11 το πρωί, με την επίσημη καταμέτρηση όσων μητέρων θήλαζαν εκείνη την ώρα να γίνεται πανελλαδικά στις 12. Στην πόλη μας καταγράφηκαν 55 θηλάζουσες μητέρες, καθώς 6 μωρά προτίμησαν τον… ύπνο εκείνη την ώρα. Σταθερή ανοδική πορεία καταγράφεται κάθε χρόνο στην συμμετοχή, αλλά και στο ενδιαφέρον που υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Δυναμική συμμετοχή στην Ξάνθη – Ανάμεσα στις πρώτες πόλεις πανελλαδικά

Στο πλαίσιο της δράσης μίλησαν στο «Ε» οι υπεύθυνες της ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης, Σοφία Παπαδοπούλου και Μαρίνα Λαπαντώνη, με την τελευταία να είναι η πρωτεργάτρια και ιδρύτρια της ομάδας, που ξεκίνησε να λειτουργεί διαδικτυακά το 2011 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.200 μέλη. Η Μαρίνα Λαπαντώνη ανέφερε ότι στις προθέσεις της ομάδας είναι να επεκταθεί και σε νέες δράσεις, πάντα με γνώμονα θέματα που αφορούν τη μητρότητα, όπως η περσινή ημερίδα που διοργανώθηκε με σημαντικούς ομιλητές και πρωτότυπα θέματα για τον τοκετό. «Θέλουμε να στηρίξουμε την σχέση της μητέρας με το παιδί. Το μωρό πρέπει να θηλάσει το πρώτο λεπτό, ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Δε χρειάζεται παρεμβάσεις. Και εν γένει, θέλουμε να ενημερώσουμε για θέματα που απασχολούν και να παρέμβουμε με δράσεις το επόμενο διάστημα», επισημαίνει η ίδια.

Η ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό δεν είναι μόνο φυλλάδια και ομιλίες, αλλά κυρίως πράξη

Στη χώρα μας, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού μετά τον 6ο μήνα είναι πολύ χαμηλά και αυτό οφείλεται κυρίως σε λάθος ενημέρωση και καθοδήγηση. Σκοπός της Ομάδας είναι να ενημερώσει τις μητέρες για όλα τα οφέλη του θηλασμού για τις ίδιες και τα παιδιά τους και κυρίως να δώσει πληροφορίες για την χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Πέρα από τα πλεονεκτήματα και την αξία του θηλασμού για τη μητέρα και το παιδί, η δράση έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ότι ο θηλασμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Όπου μπορεί να βρίσκεται η μητέρα μαζί με το μωρό της. Μερικές από τις όμορφες στιγμές της ημέρας, που είχε ενθουσιασμό αλλά και συγκίνηση όχι μόνο από της θηλάζουσες μητέρες, αλλά και τους πατέρες που συνόδευσαν, ήταν ο θηλασμός δύο παιδιών ταυτόχρονα από μία μητέρα, μία εγκυμονούσα μαμά που θήλασε τον γιο της, αλλά και η παρουσία μίας Πομάκας, που προσέγγισε τα μέλη της ομάδας με μεγάλη χαρά. Η ενδυμασία της με την κλασική μαντίλα ξένισε κάποιους, αλλά χαροποίησε όσους είδαν ότι προσέτρεξε να ενημερωθεί και να συγχαρεί τις διοργανώτριες. Όπως τους είπε, αγαπάει τον θηλασμό, καθώς θήλασε και τα τέσσερα παιδιά της για τουλάχιστον δύο χρόνια το καθένα και κατέβηκε στην Ξάνθη αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στήριξη από χορηγούς και επαγγελματίες της Ξάνθης

Η κα Σοφία Παπαδοπούλου είχε επιφορτιστεί κυρίως με το θέμα της διοργάνωσης, υπόθεση όχι εύκολη, αφού δεν αρκούσε μόνο η ενημέρωση των μελών και η εξεύρεση του χώρου, αλλά η ευρύτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η κάλυψη των όποιων εξόδων. Συμπαραστάτες της Ομάδας στάθηκαν 13 τοπικοί χορηγοί, μαζί με τους 3 πανελλαδικούς χορηγούς, που δεν ενδιαφέρθηκαν τόσο για την προβολή τους, όσο για την στήριξη της πρωτοβουλίας, στην οποία πιστεύουν. Το «Ε» συνομίλησε και με μητέρες που συμμετείχαν, κάποιες από τις οποίες αναφέρθηκαν στην ευκαιρία που δόθηκε να δείξουν σε όλους, πως ο θηλασμός δεν είναι ταμπού, δεν είναι για λίγους, αλλά είναι μια πράξη φυσική. Δεν λησμόνησαν να ευχαριστήσουν τις διαχειρίστριες της Ομάδας, που τους στηρίζουν εθελοντικά, μη φειδόμενες προσωπικού χρόνου και κόπων, προκειμένου να τους προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές, ιδίως στα πρώτα τους μητρικά ‘’βήματα’’.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…