Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα αγρότισσα μόνη παράγει… και βιοπορίζεται!

Νέα αγρότισσα μόνη παράγει… και βιοπορίζεται!

0
agrotissa-afxendio

Επιστροφή στις ρίζες για την Μαρία από το Αυξέντιο. Καλλιεργεί το χωράφι της και παράγει από όσπρια και λαχανικά μέχρι και αλεύρι και ζυμαρικά Ζέας

Πουλάει τα προϊόντα της στο Παζάρι της Ξάνθης – Μια εναλλακτική λύση στην ανεργία

Σταθερή αξία διαχρονικά αποτελεί η «Μάννα γη» και συγκεκριμένα η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα καθώς και στις πιο αντίξοες περιπτώσεις τουλάχιστον εξασφαλίζει τα προς το ζην. Έτσι σε μια εποχή όπου η αποβιομηχάνιση και η ανεργία και η μετανάστευση ‘χτυπάνε κόκκινο’ η επιστροφή στις ρίζες και η αξιοποίηση ενός χωραφιού, ξεχασμένη κληρονομιά του αγρότη πατέρα σε κάποιο χωριό, γίνεται η εναλλακτική λύση που αποδίδει εισόδημα και ανοίγει παράλληλα νέες δυνατότητες επαγγελματικού προσανατολισμού ενώ η επαφή με τη φύση εξασφαλίζει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής απαλλαγμένο από το τόσο καταστροφικό άγχος των μεγαλουπόλεων.

Νέα αγρότισσα μόνη παράγει….

Όλα τα παραπάνω συνεκτίμησε η Μαρία μια νέα γυναίκα από το Αυξέντιο και αποφάσισε να γίνει αγρότισσα. Τη συναντήσαμε στο παζάρι της Ξάνθης που έχει τον πάγκο της και πουλάει τα προϊόντα που παράγει. Ξεκίνησε από καλλιέργεια φασολιών και έφτασε να καλλιεργεί μέχρι και δίκοκκο σιτάρι, τον αρχαίο σπόρο της Ζέας και να φτιάχνει παραδοσιακά ζυμαρικά στο εργαστήριό της. Ο πάγκος της έχει απ’ όλα τα καλά… Εποχιακά προϊόντα της Μάνας γης που έθρεψαν γενιές και γενιές: Φασόλια και φακές και αλεύρι Ζέας και ζυμαρικά του τόπου μας, γιουφκάδες και κουσκούς με αλεύρι Ζέας ή με άσπρο αβγά και σιμιγδάλι και ρόδια …κολοκύθες και λαχανικά εποχής: «Μ΄ αρέσει αυτό που κάνω. Μ’ ενδιαφέρει να καλλιεργώ με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και να πειραματίζομαι όπως με τον αρχαίο σπόρο της Ζέας Θέλω επίσης να καλλιεργώ προϊόντα του τόπου μας. Σέβομαι την παράδοση και γνωρίζω πως κάθε τόπος ανάλογα με την γεωργική κατανομή έχει τα δικά του προϊόντα που τον χαρακτηρίζουν και έχουν διαμορφώσει την γαστρονομική του κουλτούρα», μας λέει η Μαρία, μια νέα αγρότισσα …και «ψαγμένη» γύρω από το θέμα όπως διαπιστώσαμε.

Αναφορικά με το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος η Μαρία μας λέει ότι ο κόσμος ζητά το καλό, ποιοτικό και παραδοσιακό προϊόν και στηρίζει τους παραγωγούς κι αυτό είναι ένα κίνητρο να ενισχύσουν την γκάμα των προϊόντων τους και τον κύκλο εργασιών τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…