Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βγαίνει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το έργο στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

Βγαίνει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το έργο στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

0
xyta xanthi

Το ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ξάνθης – Η παραχώρηση της χρήση όμως δεν έχει υπογραφεί…

Επιμένει στα 10 ευρώ τον τόνο ο δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου αλλά δέχεται ότι υπάρχει προσέγγιση και σύντομα θα βρεθεί λύση

Σε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό ετοιμάζει να βγάλει τις επόμενες μέρες ο δήμος Ξάνθης το μεγάλο έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο δήμαρχος Ξάνθη κ. Χ. Δημαρχόπουλος στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που αφορούσε την έγκριση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων ενημερώνοντας το σώμα ότι έχουν παραλειφθεί τα τεύχη δημοπράτησης και το έργο της διάνοιξης της 4ης λεκάνης στο ΧΥΤΑ Ξάνθης μπαίνει σε φάση δημοπράτησης. Πρόσθεσε δε πως αυτό το έργο είναι συμβατό με το τοπικό σχέδιο και πως θα καλύψει τον νομό για τα 7 επόμενα χρόνια.

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το έργο στον ΧΥΤΑ αλλά η παραχώρηση δεν έχει υπογραφεί…

Και μπορεί μεν ο δήμος Ξάνθης να προχωρά σε δημοπράτηση του έργου όμως μάλλον λογαριάζει χωρίς τον… δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την παραχώρηση χρήσης του οικοπέδου του ΧΥΤΑ στο ΣΔΑΝ Ξάνθης που έχει λήξει τον περασμένο χρόνο, επιμένοντας στην διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών στο δήμο τα οποία με απόφαση του δημοτικού τους συμβουλίου προκαθόρισε σε 10 ευρώ τον τόνο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν και το «αγκάθι» που προκάλεσε μια μακρά περίοδο διένεξης των δύο δημάρχων με εκατέρωθεν δηλώσεις και αναφορές. Να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με πληροφορίες μας – για να καμφθεί η στάση του δήμαρχου Τοπείρου και να συναινέσει στην παραχώρηση ασκήθηκαν πιέσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συγκεκριμένα από τον κ. Φραγκεσκάκη. Επιλέχθηκε δε να μπει στην μέση η ΔΙΑΜΑΑΘ (παρακάμπτοντας τον ΣΔΑΝ ) και να υπογράψει ο δήμος Τοπείρου χρησιδάνειο για 30 έτη με την ΔΙΑΜΑΑΘ. Όμως κι αυτό δεν προχώρησε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Σχέδιο αυτό δεν άρεσε στον δήμαρχο Ξάνθης γιατί έτσι θα είχε την ΔΙΑΜΑΑΘ μέσα …στα πόδια του και ουσιαστικά διαχείριση του ΧΥΤΑ θα περνούσε στα χέρια της ενώ τώρα την έχει ο ΣΔΑΝ δηλαδή οι δήμοι του νομού και στον οποίο είναι πρόεδρος. Το μόνο που έγινε είναι να υπογράψει ο ΣΔΑΝ προγραμματική με τον δήμο Νέστου για την μεταφορά των σκουπιδιών του στον ΧΥΤΑ Ξάνθης έναντι 10 ευρώ τον τόνο. Χρήματα που δεν εισπράχθηκαν παρότι επί   7 – 8 μήνες γίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Νέστου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης επειδή προέβαλλε κώλυμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπάρχει προσέγγιση και ίσως τα βρουν

Το γεγονός της πιθανότητας ανάμειξης της ΔΙΑΜΑΑΘ ταρακούνησε και τους δύο δημάρχους Ξάνθης και Τοπείρου και άφησαν κατά μέρος τα …πείσματα επειδή αναγνωρίζουν και οι δύο ότι είναι καλύτερα να ορίζουν τα του οίκου τους και να μην έχουν την ΔΙΑΑΜΑΘ να διαφεντεύει και να φέρνει σκουπίδια από όπου θέλει! Έτσι υπάρχει μια προσέγγιση και μια προσυνεννόηση μεταξύ τους να βρουν μια χρυσή τομή. Ο κ. Μίχογλου μιλώντας στο «Ε» είπε βέβαια πως: «δεν κάνω πίσω στο ζήτημα των αντισταθμιστικών γιατί δεσμεύομαι από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας. Θεωρώ είναι ένα δίκαιο αίτημα. Άλλοι δήμοι με ΧΥΤΑ παίρνουν πολύ περισσότερα. Επιπλέον υπάρχει σθεναρή αντίδραση ιδιαίτερα απ’ το Διαμέρισμα της Εξοχής που είναι κοντά στον ΧΥΤΑ και δεν μπορώ να το αγνοήσω», σημείωσε ο κ. Μίχογλου. Ωστόσο φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός προτείνοντας ένα επιμερισμό του κόστους των αντισταθμιστικών Δηλαδή οι δήμοι του νομού να καταβάλλουν από 2 ευρώ τον τόνο και τα υπόλοιπα 8 ευρώ να καλύπτονται από τους ξένους δήμους, όπως ο δήμος Νέστου. Παραδέχτηκε δε ότι υπάρχει ένα κλίμα προσέγγισης και συνεννόησης και σύντομα θα εξευρεθεί λύση και θα προχωρήσει το θέμα με την υπογραφή της παραχώρησης του ΧΥΤΑ που εκκρεμεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…