Σχόλια 15/10/15

0
tsipras-parallagi2
Τέρμα πια το Ψωροκώσταινα! Στο εξής η χώρα πρέπει να λέγεται Φοροκώσταινα!


Όλα τα κλισέ
Και το χακί έβαλε, και το μπουφάν της αεροπορίας, και στο πιλοτήριο του C-130 μπήκε και για πινέζες στο χάρτη μίλησε, και για Θερμοπύλες. Και όλα αυτά, με έναν πραγματικό πόλεμο, με πραγματικά θύματα, δίπλα μας. Τελικά, όντως, εμάς τους Έλληνες, σε μερικά πράγματα, δεν μας χωρίζει τίποτα. Και ο αριστερός πρωθυπουργός θα πάει σε (άλλη μία) στρατιωτική άσκηση και θα κάνει και θα πει ακριβώς ό,τι κι ο δεξιός. Δεν υπάρχει σωτηρία
Κ.Η.


Δεν αρκεί

Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, γίνονται προσπάθειες από Συλλόγους, Σωματεία, Σχολεία, Πολιτιστικούς Φορείς και Περιβαλλοντικούς για τον καθαρισμό διαφόρων χώρων. Ποτάμια, θάλασσες, παραλίες, πρανή δρόμων, άλση, δάση και όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Και κάθε χρόνο, τα ίδια.
Τα σκουπίδια συνεχίζουν να υπάρχουν. Χωρίς μείωση. Άρα δεν αρκεί η εθελοντική προσφορά των πολιτών και η όποια –μικρή –βούληση της πολιτείας. Απαιτείται πρωτίστως αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων. Ν’ αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και να σταματήσουμε την νοοτροπία να θεωρούμε σαν απέραντο δοχείο απορριμμάτων τη φύση.
Το ερώτημα επομένως είναι: Πώς θα λυθεί το θέμα αφού όλες οι προσπάθειες αποτυγχάνουν; Η λύση είναι η επιβολή προστίμων. Έτσι σιγά-σιγά θα μειωθεί το φαινόμενο. Εδώ όμως χρειάζεται η βοήθεια των συνειδητών πολιτών. Να καταγγέλλουν αμέσως αυτοκίνητα, μοτό, ανθρώπους που ρυπαίνουν με τα σκουπίδια των οδηγών και επιβατών τους.
Γ.Δ.


Σωστές διαπιστώσεις
Δύο πράγματα απαιτούνται σήμερα στη χώρα κι αυτό είναι η ευθύνη της κυβέρνησης πρωταρχικά και μετά του Λαού. Το πρώτο να μεγαλώσουμε την πίτα, τον πλούτο δηλαδή, για να υπάρχει μερίδιο για όλους και δεύτερο να υπάρχει χρηστή διαχείριση στη διοίκηση.
Τάδε έφη Παναγιώτης Σγουρίδης συμπληρώνοντας πως μια ευκαιρία για την αύξηση του πλούτου είναι η σωστή αξιοποίηση των διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε όλους τους τομείς της Οικονομίας.
Ποιος διαφωνεί μ’αυτά; Θεωρητικά κανείς αγαπητέ υπουργέ. Πρέπει όμως να δοθεί το καλό παράδειγμα από την κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Για να δούμε
Σε μία συμβολική κίνηση προκειμένου να δείξει ότι οι περικοπές και οι δυσκολίες ξεκινούν από πάνω θα προβεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στα σκαριά ειδική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα μειώνονται κατά 10% οι μισθοί του πολιτικού προσωπικού, ήτοι του πρωθυπουργού, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών, των υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, αλλά και ορισμένων διοικητών ΔΕΚΟ και ταμείων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δε θα υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιδράσουν, όπως είχε γίνει με την προτροπή του πρωθυπουργού να παραιτηθούν από το προνόμιο των βουλευτικών αυτοκινήτων κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης… Αν δεν το δω, δεν το πιστεύω.
Κ.Η.


Η ανάπτυξη έρχεται!
«Ο στόχος είναι να ανάψουν όσο περισσότερα φουγάρα γίνεται», είχε πει η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων της και όλοι σχεδόν παρομοίασαν τα φουγάρα με τα φούμαρα. Προφανώς γιατί ήξεραν τι μας περιμένει. Η φράση αυτή, βέβαια, αναφερόταν στην ανάπτυξη και στον μαγικό τρόπο με τον οποίο περιμένουμε να έρθει. Ακόμη και η διατύπωση δεν άφησε πολλές αμφιβολίες ότι –όποτε κι– αν αυτή γίνει, θα γίνει με λάθος δομικό τρόπο και με καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες.
Προχθές έδωσε μια πρώτη γεύση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής βιομηχανίας από το βήμα του συνεδρίου Red Business Forum. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου βρίσκεται ο θεσμός των ΒΙ.ΠΕ., οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας. Όπως είπε η κ. Τζάγκρη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει 140 νέες βιομηχανικές ζώνες σε όλη την ελληνική επικράτεια! Προφανώς, οι 18 ΒΙ.ΠΕ. που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν. Η υφυπουργός είπε επίσης πως σήμερα υπάρχουν εμπόδια στον θεσμό των ΒΙ.ΠΕ. Για την εκπόνηση της ελληνικής βιομηχανικής πολιτικής θα συσταθεί, μάλιστα, ειδικό όργανο (να και οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο), ενώ παράλληλα για την στήριξη θα αξιοποιηθούν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που είναι στα σκαριά και το ΕΤΕΑΝ. Μιλώντας τυχαία χθες με υπάλληλο του τμήματος Ανάπτυξης της Π.Ε. Ξάνθης, τμήμα αρμόδιο για αδειοδοτήσεις μεταποιητικών μονάδων, το άκουσε με έκπληξη, αφού και οι ΒΙ.ΠΕ. που υπάρχουν θυμίζουν νεκροταφεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας όπου εργοστάσια και βιοτεχνίες αργοσβήνουν.
Χ.Δ.


Ο αθάνατος συνδικαλισμός
Κλείνει πάλι το Νοσοκομείο Ξάνθης. Θα γίνει αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας θα κλείσουν. Υπάρχει σχέδιο. Έρχεται το τέλος του κόσμου. Όλοι στους δρόμους και στ’ άρματα. Ένα τέτοιο κλίμα ‘’βγάζουν’’ κάποιες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων. Δημιουργούν θέματα από το πουθενά, κάνουν «την τρίχα τριχιά», κατά την λαϊκή ρήση, προσπαθώντας να αποδείξουν στους συναδέλφους τους ότι εργάζονται για το κοινό καλό. Συντεχνιακές λογικές που πολλάκις μόνο ζημιά προκαλούν, παρά καλό, με κώδωνες κινδύνου που δημιουργούν αδικαιολόγητη ταραχή χωρίς αντίκρισμα. Ένα παρόμοιο δελτίο τύπου δόθηκε στην δημοσιότητα προχθές από τον Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ-ΠΦΥ Ν. Ξάνθης, προμηνύοντας την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας και την μετατροπή του ΓΝ Ξάνθης σε «αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου». Η διοίκηση του νοσοκομείου τονίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, απλά ζητείται προσωρινά στήριξη για κάποιες εφημερίες των Εξωτερικών Ιατρείων, που σηκώνουν μεγάλο όγκο της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Στο θέμα θα επανέλθουμε αύριο με περισσότερες λεπτομέρειες.
Χ.Δ


Δεν τους ευχήθηκε…
Μόνο ο Γιώργος Μυλωνάς ο νέος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» που πήρε την θέση του παραιτηθέντα Χουσεϊνογλου Τιμούρ έκανε εμφάνιση πλάι στον επικεφαλής Θ. Ξυνίδη και στον Τοπ Ισμέτ (που είχε χρόνια να φανεί) στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Οι έτεροι Φανουράκης – Βασιλούδη δεν εμφανίστηκαν. Βέβαια ακόμη δεν ορκίστηκαν και ο κ. Μυλωνάς ήταν περισσότερο παρατηρητής, για να μπει στο κλίμα επειδή δεν έχει ανάλογη εμπειρία κάτι που δεν λείπει ούτε από τον κ. Φανουράκη ούτε από τον κ. Βασιλούδη. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν βρήκε μια λέξη να πει. Άλλαξε η μισή Κοινωνία των Δημοτών που είναι η μείζονα αντιπολίτευση και δεν έδωσε ούτε μια έστω τυπική ευχή. Σ’ ότι αφορά την εικόνα της Κοινωνίας των Δημοτών στο δημοτικό συμβούλιο η ίδια ακριβώς. Ο Θανάσης Ξυνίδης όπως όλο τον τελευταίο καιρό πήρε πάνω του όλο το θέμα και όπως πάντα ήταν ευθύβολος και στις ερωτήσεις του και στις τοποθετήσεις του.
Μ.Ξ.


Ο Μπένης και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος
Αυτός πάντως που ήταν λαλίστατος και δεν άφησε τίποτε να πέσει χάμω στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ο κ. Μπένης ,ο οποίος ξεκίνησε τις «βολές» του νωρίτερα από την Οικονομική όταν δεν ψήφισε την επιβολή προστίμου σε παιδότοπο για λόγους ηθικής τάξης όπως είπε αφήνοντας αιχμές για τον κ. Αγκόρτσα εξαιτίας των δικών του θεμάτων με την επιχείρηση του και συνέχισε με τον αντιδήμαρχο Σταυρούπολης Κυριάκο Παπαδόπουλο που του ζήτησε απαντήσεις γιατί έγινε με ανάθεση μια μελέτη 22.000 ευρώ για την ψηφιοποίηση των χαρτών της Σταυρούπολης σε ιδιώτη και γιατί ένα τεχνικό ζήτημα ανατέθηκε από τις οικονομικές και όχι τις τεχνικές υπηρεσίες, όπου δεν υπάρχει τεχνικός για να εκπονήσει σχετική μελέτη και γιατί τελικά από β’ προτεραιότητας έργο έγινε α’ υπονοώντας φυσικά ότι όλα αυτά έγιναν για να ανατεθεί η μελέτη σε κάποιον ημέτερο (το είπε άλλωστε ψιθυριστά). Τελικά πήρε την απάντηση ότι δεν ήταν ανάθεση αλλά υπήρξαν 5 προσφορές και επιλέχθηκε η φθηνότερη και ότι δεν είναι έργο αλλά υπηρεσία γι αυτό ανατέθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες. Βέβαια οι απαντήσεις δεν έδειξε να τον ικανοποιούν αλλά δεν μπορούσε και να το τραβήξει περισσότερο!
Μ.Ξ.


Επίσκεψη Άδωνι
Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ξάνθη με το βανάκι αλά Ομπάμα ανέβαλε ο Άδωνης Γεωργιάδης, που επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα για να συμμετέχει στη σύσκεψη των τεσσάρων υποψήφιων, μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που πήρε το αδιέξοδο επί της εκλογικής διαδικασίας στην ΚΕΦΕ.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως αποδείχθηκε δεν απέφυγε την πόλωση και γι’ αυτό στελέχη του κόμματος από το περιβάλλον Μεϊμαράκη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου, προκειμένου να τεθούν όλα, θέματα ουσίας και διαδικασίας και να παραμείνει ενωμένη η γαλάζια παράταξη.
Όπως αναμένεται, οι περιοδείες των υποψηφίων θα συνεχίσουν μετά τη… θύελλα.
Ε.Δ.


Σήμερα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη
Σήμερα το απόγευμα στις 6 μμ στην κεντρική πλατεία, με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ξάνθης διοργανώνει αντιπολεμικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με σκοπό να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους σε ενδεχόμενα σχέδια αύξησης των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους: «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, την ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στη Συρία και σε όλη την Ανατολή. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν νοσοκομείο στο Αφγανιστάν δολοφονώντας προσωπικό των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι συνένοχες στα εγκλήματα αυτά. Γυρνάνε τη πλάτη στα κινήματα που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη που βροντοφωνάζουν «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, ανοίξτε τώρα τα σύνορα.»
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …