Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όλα στον ‘’αέρα’’ ακόμη για το πετρέλαιο θέρμανσης

Όλα στον ‘’αέρα’’ ακόμη για το πετρέλαιο θέρμανσης

0
petrelaio thermansis -empros

Ευελπιστούν για χαμηλή τιμή στην αγορά – Από 65 μέχρι 80 λεπτά κυμαίνονται οι προβλέψεις

Μία μέρα πριν ξεκινήσει η διάθεσή του συζητείται η πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης – Απόψε αναμένεται η απόφαση του υπουργείου

Μία μέρα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ουδείς γνωρίζει με σιγουριά σε ποια τιμή θα διατίθεται, αλλά και ποιοι καταναλωτές θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμη στην διαμόρφωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται δύο σχέδια με σύμμαχο και τις εξελίξεις των διεθνών τιμών. Στο τραπέζι τέθηκε την τελευταία στιγμή και η πλήρης κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ελάμβαναν μέχρι πέρυσι χιλιάδες νοικοκυριά με 0,35 ευρώ το λίτρο, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 210 εκατομμύρια ή να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, προσανατολίζεται να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016.

Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα

Σύμφωνα με το πρώτο πλάνο, θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με περικοπές στην χορήγηση του επιδόματος. Αυτό σημαίνει, είτε μείωση κατά 50% του ύψους του βοηθήματος, είτε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια, για να μικρύνει ο αριθμός των δικαιούχων. Στο δεύτερο σενάριο μειώνεται η τιμή κατά περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι για όλους τους καταναλωτές, λόγω της μείωσης του ΕΦΚ, περιλαμβάνοντας την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν η τιμή ακολουθήσει την πτωτική πορεία που καταγράφεται, τότε ο φόρος θα πρέπει να κατέβει στο 0,23 ευρώ το λίτρο, από 0,33 που είναι σήμερα. Τα τελευταία στοιχεία δίνουν την τελική τιμή να διαμορφώνεται περίπου στο 0,85 ευρώ το λίτρο, δηλαδή χαμηλότερη 20% σε σχέση με πέρυσι. Επομένως, αν μειωθεί κατά 50% το επίδομα δηλαδή στο 0,18 ευρώ το λίτρο τότε οι δικαιούχοι του θα το αγοράζουν περίπου προς 0,68 ευρώ το λίτρο. Σε αυτό το σενάριο, όμως, εξετάζεται να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια υπαγωγής στην διαδικασία του επιδόματος.

Το δεύτερο πλάνο καταργεί το επίδομα θέρμανσης, αλλά περιλαμβάνει την μείωση του ΕΦΚ στο 0,10 ευρώ το λίτρο από 0,33, που είναι σήμερα, και έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,69 ευρώ το λίτρο για όλους, δηλαδή κατά περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος απώλειας εσόδων, λόγω της μεγάλης μείωσης του φόρου. Σίγουρα, όμως, λόγω της χαμηλής τιμής θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε έως και 65%.

Ενδιαφέρον ήδη για παραγγελίες πετρελαίου από Ξανθιώτες

Παρά την ασάφεια που υπάρχει ακόμη στην τελική διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ενδιαφέρον φαίνεται αυξημένο φέτος. Ο κ. Κατσούλης, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στο κέντρο της πόλης, αποδίδει αυτή την διαφαινόμενη κινητικότητα στο γεγονός ότι η τιμή θα είναι σίγουρα χαμηλότερη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. «Από το καλοκαίρι ακούγεται ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι χαμηλότερη και όντως ευελπιστούμε ότι θα κυμανθεί από 0,65 μέχρι 0,80 ευρώ το λίτρο, σαφώς φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι. Από συζητήσεις που έχω με θερμοϋδραυλικούς, βλέπω ότι υπάρχει στροφή στην τοποθέτηση ατομικών καυστήρων πετρελαίου. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τα ξύλα και το πέλλετ και έρχεται ήδη για παραγγελίες, χωρίς να ρωτά για την τιμή. Το έχει ήδη αποφασίσει», δήλωσε ο κ. Κατσούλης. Ο ίδιος, επίσης, εκτιμά ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα καλύψει το κενό από την μείωση της φορολογίας, αν, βέβαια, εγκριθεί κάτι τέτοιο από όλους τους εμπλεκόμενους και βρεθούν κάποια ισοδύναμα.

Χωρίς προβλήματα πλέον η τροφοδοσία – Συμβουλές προς καταναλωτές

Αξίζει να τονιστεί, ότι τα πρατήρια, οι διανομείς και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προσδοκούν πολλά από την φετινή χειμερινή αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και ιδίως τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού (δημοψήφισμα, capital controls) ‘’έριξαν’’ περαιτέρω τις πωλήσεις των υγρών καυσίμων. Την τελευταία εξαετία οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσαν κατά 42%, του πετρελαίου θέρμανσης 65% και του ντίζελ κίνησης 15%. Πάνω από 2.500 βενζινάδικα έχουν κλείσει πανελλαδικά, ενώ και αρκετές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών περνούν στο «κόκκινο», λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Οι οικονομικές συνθήκες που επιδεινώθηκαν φέτος θα έχουν ως αποτέλεσμα την αγορά μικρών ποσοτήτων. Ο κ. Κατσούλης συμβουλεύει τους καταναλωτές να φροντίσουν αρχικά για την συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ώστε να έχουν μικρότερη κατανάλωση, να είναι παρόντες όταν παραλαμβάνουν το πετρέλαιο, να μετρούν την ένδειξη της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση, το χρώμα του πετρελαίου να είναι κόκκινο και διαυγές, αλλά κυρίως να έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον διανομέα τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…