Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο νοικοκυρεμένος δήμος και οι …επιφυλάξεις των ορκωτών

Ο νοικοκυρεμένος δήμος και οι …επιφυλάξεις των ορκωτών

0
dimotiko orkotoi

Ισοσκελισμένος στα 36 εκ. ευρώ έκλεισε ο ισολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2014 – Δύο επιφυλάξεις για τεχνικής φύσεως θέματα εξέφρασαν οι ορκωτοί

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία – Ένσταση Ξυνίδη για το «βάρος» της ΔΕΥΑΞ στο δήμο

Σε τεχνικά θέματα …σκόνταψε η έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών που έκανε φύλλο και φτερό την έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης που καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία (απολογισμό – ισολογισμό – αποτελέσματα χρήσης του 2014), αποτυπώνοντας την οικονομική εικόνα και την διαχείριση. Το θέμα συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα και είχε ως εισηγητή τον δήμαρχο κ. Χ. Δημαρχόπουλο και υπηρεσιακό παράγοντα.

Επιφυλάξεις των ορκωτών για τεχνικής φύσεως θέματα

Με τον ισολογισμό του δήμου ισοσκελισμένο να «κλείνει» στα 36 εκ. ευρώ στα έσοδα – έξοδα και το κεφάλαιο να ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ, ο δήμαρχος χαρακτήρισε νοικοκυρεμένο τον δήμο και συνετή την οικονομική διαχείριση της περσινής χρονιάς. Απ’ την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι ορκωτοί ελεγκτές που όπως ορίζει ο νόμος ήλεγξαν τα οικονομικά στοιχεία εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς δύο σημεία. Η πρώτη αφορούσε έργα 5.650.000 ευρώ τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στον κωδικό των παγίων και η δεύτερη για έργα 3 κ. ευρώ για τα οποία επίσης δεν υπάρχουν τεκμήρια όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ορκωτός λογιστής. Πρόκειται για ένα τεχνικής φύσεως ζήτημα που οφείλεται στον ετεροχρονισμό που παρατηρείται μεταξύ ολοκλήρωσης , παραλαβής και τελικής αποπληρωμής του έργου εξαιτίας της καθυστέρησης στις εκταμιεύσεις που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγραφεί στον σωστό κωδικό, εξήγησε ο δήμαρχος. Μπένης και Ανταμπούφης διαμαρτυρήθηκαν γιατί και πέρσι βρήκαν μπροστά τους αυτό το τεχνικό ζήτημα ωστόσο ο δήμαρχο είπε πως αυτό δεν έχει επίδραση στην οικονομική θέση του δήμου. Ο δήμαρχος ωστόσο συμφώνησε πως πρέπει να προσεχθεί το θέμα και ζήτησε συνεργασία των οικονομικών υπηρεσιών με τους ορκωτούς λογιστές.

Το «βάρος» της ΔΕΥΑΞ

Ο Θ. Ξυνίδης έθεσε το θέμα των δανείων της ΔΕΥΑΞ στα οποία είναι εγγυητής ο δήμος σημειώνονται ότι στην λογιστική αποτύπωση φαίνεται πως επιβαρύνεται ο δήμος απ’ αυτά (τοκοχρεολύσια ). Ο δήμαρχος όμως του απάντησε πως όλες οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΞ προς τον δήμο είναι βεβαιωμένες και πως η επιχείρηση έχει μπει σε ρύθμιση και την εξυπηρετεί κανονικά.   Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης Μπένη. Καταψήφισαν Ξυνίδης – Ανταμπούφης – Κολλάρος ενώ Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις του Ιπποκράτη Καμαρίδη και Σωτήρη Τσιακίρογλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…