Σχόλια 15/09/15

0
xatzithofanous
Στη θεωρία μπορεί να είμαστε υπέρ της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά στην πράξη αφήνουμε τα σχολεία χωρίς δασκάλους και στέλνουμε τα βλαστάρια μας στα ακριβότερα ιδιωτικά…


Αποκάλυψη ο Χατζηθεοφάνους από το Ποτάμι της Ξάνθης
Μια …όαση πολιτικού διαλόγου ουσίας χωρίς τις προεκλογικές κορώνες και την υποσχεσιολογία, ούτε τις έξυπνες δήθεν ατάκες και τα σλόγκαν των σποτ που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία αλλά με πολιτικό ήθος, πολιτικό πολιτισμό και ρεαλισμό ήταν η εκδήλωση του Ποταμιού κατά την οποία έγινε και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ξάνθης. Ένα ψηφοδέλτιο που ηγείται ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους ο οποίος ήταν μια πραγματική αποκάλυψη στην ομιλία του. Λόγος χειμαρρώδης, καθαρός, ευθύς, μεστός, ουσιαστικός και καίριος, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις. Βαθύς γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας περιέγραψε με σαφήνεια το σχεδιάγραμμα της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας μας κι έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο υπό το πρίσμα του Συριακού θέματος και της Λιβύης, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας μέσα σ’ αυτό καθώς επίσης και στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Θέματα που δεν μπαίνουν στην προεκλογική ατζέντα παρότι θα’ πρεπε. Το ίδιο ενδιαφέρουσα και η ομιλία του πρέσβη επί τιμή κ. Μαλλιά ο οποίος επίσης στηρίζει το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης. Αξιόλογες υποψηφιότητες, εκφραστές και εγγυητές ενός πολιτικού χώρου που εκφράζει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο κι έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής.
Μ.Ξ.


Μείωση συντάξεων
Οι εκλογές, εκλογές αλλά τα δυσάρεστα νέα πρέπει να λέγονται. Έτσι θα έχουμε σύντομα ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά τις εκλογές. Θα υπάρξουν δε αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού ως γνωστόν θα επέλθει δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης για τα ταμεία αυτά. Ακόμη, οι μειώσεις θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από τις αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών υπέρ υγείας.
Κατά τ’ άλλα, η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε το πεντάευρω για τα νοσοκομεία (όταν και εάν πάει κανείς) και «παίρνει» περισσότερες κρατήσεις κάθε μήνα!
Αυτά τα δυσάρεστα νέα και καλό είναι να τα γνωρίζουν οι συνταξιούχοι.
Γ.Δ.


Αγώνας για την πρώτη θέση
ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ θα παλέψουν μέχρι την Κυριακή για να μην φύγει ούτε μία ψήφος. Κι αυτό διότι τα δύο κόμματα εμφανίζονται ισοδύναμα και η νίκη θα είναι οριακή και θα κριθεί σε ελάχιστες χιλιάδες ψήφους. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κι αυτό πιστεύουν όλοι.
Μ’ αυτό σαν δεδομένο μπήκαμε στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα και τελικά, οι μέχρι στιγμής αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Γ.Δ.


Μάχη και για την τρίτη θέση
Εκτός από τους «μονομάχους» της πρώτης θέσης, υπάρχουν και οι μονομάχοι της τρίτης. Κι αυτή η αντιπαράθεση θα γίνει –όπως όλα δείχνουν – μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν κοντά τα δύο κόμματα με αποτέλεσμα να προσδοκούν και τα δύο για την τιμητική αυτή θέση. Μάλιστα σε μία δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει 8% και να ακολουθεί η Χ.Α., ενώ σε μια άλλη προηγείται η Χ.Α. με λιγότερο από μία μονάδα.
Κι εδώ θα γίνει μάχη στήθος με στήθος και οι προβλέψεις είναι δύσκολες. Δυναμική συσπείρωσης πάντως εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ έναντι της Χ.Α. Η κάλπη θα δείξει τελικά.
Γ.Δ.


Στο τρέξιμο όλοι
Τρέχουμε τώρα: το παλιό γνωστό πρόσταγμα του Στρατού για τροχάδην, όχι απλό περίπατο, ισχύει στην παρούσα περίοδο. Ε, λοιπόν, τρέχουν πλέον όλοι σε όλα τα κόμματα. Μικρά και μεγάλα, πρώτοι και έσχατοι. Ο αγώνας είναι κοινός, άσχετα εάν δεν υπάρχει σταυρός. Υπάρχει όμως η σειρά που θα πάρουν τα κόμματα.
Ποιο θα έρθει πρώτο, ποιο δεύτερο και ποιο τρίτο και τέταρτο. Είναι και θέμα τιμής και διάκρισης μια θέση υψηλά, κι άλλο να είσαι στην τελευταία ή να μην πιάσεις το 3% και να μην μπεις στη βουλή.
Γ.Δ.


Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία
Και οι τρεις αυτές χώρες οικονομικά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αφού κατάφεραν με θυσίες και πνεύμα ενότητας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
Σήμερα λοιπόν η Ιρλανδία αναπτύσσεται με 6,7%, η Ισπανία με 4% και η Πορτογαλία με ένα 2-3%. Δηλαδή βγήκαν από τη στενωπό και μπήκαν στο δρόμο της ανάπτυξης που σημαίνει δουλειές, νέες επενδύσεις και με δύο λόγια ευημερία.
Προηγήθηκαν βέβαια συναινέσεις των κομμάτων, κοινές αποφάσεις και διάθεση να λυθούν τα προβλήματα. Όλοι μαζί δηλαδή!
Κι ερχόμαστε στην Ελλάδα. Που φέτος έχει αύξηση της ύφεσης, εκεί που αναμενόταν ανάπτυξη. Και βέβαια το μέλλον είναι άδηλο για τη χώρα και τους κατοίκους διότι αντί τα κόμματα να καθίσουν να τα βρουν σ’ ένα κοινό στόχο για το καλό του τόπου, των Ελλήνων, προτίμησαν εκλογές. Για ν’αποδείξουν τι άραγε; Όταν η συνεργασία είναι αυτοσκοπός πλέον για να λυθούν τα προβλήματα;
Αυτοί είμαστε, αυτούς ψηφίζουμε και αυτοί έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Θεώρησαν αφελώς ως διέξοδο τις εκλογές. Τόσο μεγάλο λάθος που σε τελική ανάλυση πληρώνει ο λαός, η οικονομία, οι άνεργοι που αυξάνονται, οι επιχειρήσεις που βογκάνε από το άσχημο κλίμα, από τις κλειστές Τράπεζες.
-Αλλού πάνε μπροστά. Εμείς όχι στάσιμοι δεν είμαστε, πάμε και πίσω…
Γ.Δ.


Θα γεμίσουμε Λεβέντηδες!
Όχι έναν, ούτε δύο συγγενείς έχει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αλλά έξι! Έξι άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του προέδρου φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, οι περισσότεροι σε εκλόγιμες θέσεις, εάν το κόμμα μπει στη βουλή.
Έχουμε λοιπόν: 1ος στην Α Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος, 1η η Λεβέντη Παρασκευή στα Δωδεκάνησα, 1η η Λεβέντη Ελένη στα Γρεβενά, 1η στην Καβάλα η Μεντεσίδου Αναστασία (σύζυγος του Προέδρου), 2ος στο Επικρατείας υποψήφιος είναι ο Λεβέντης Κωνσταντίνος ενώ στην 20η θέση της Β΄ Αθηνών συναντάμε τον Λεβέντη Ιωάννη.
Και αυτά προκύπτουν από μία πρώτη ματιά. Ποιος ξέρει πόσους ακόμα συγγενείς κρύβουν οι λίστες του κατά τ’ άλλα έντιμου και δικαιωθέντος (!) στις προβλέψεις του πολιτικού. Η οικογενειοκρατία και η φαυλότητα στην απόλυτη αποθέωσή της! Δηλαδή η οικογένεια Λεβέντη θα αποκτήσει ένα εισόδημα 30.000 ευρώ το μήνα στην επόμενη βουλή.
Πολύ ακριβά θα πληρώσουμε την πρόθεση ενός μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων να γελοιοποιήσει το πολιτικό σύστημα βάζοντας στη βουλή τον γραφικό πολιτικό που έγινε γνωστός λόγω της ακόρεστης όρεξής του για πίτσες και της περίφημης ατάκας «ψόφα» στους ψηφοφόρους που δεν τον τιμούσαν τόσα χρόνια…


Κίνδυνος για πιο ‘’απολιτίκ’’ από ποτέ…
Σε κάθε αποτυχία της πολιτικής πολλαπλασιάζονται οι διάφορες φυγόκεντρες δυνάμεις. Δεν είναι καινούρια αυτή η πορεία από τον ενθουσιασμό στην μελαγχολική αποστασιοποίηση. Ευαίσθητες και μορφωμένες μερίδες της νεολαίας μπήκαν με ορμή στο παιχνίδι της ριζοσπαστικής πολιτικής για να ‘’προσκρούσουν’’ στα όριά της. Για να αντιμετωπίσουν στο τέλος και τα δικά τους ψυχικά όρια μπροστά στην ξαφνική τροπή της Ιστορίας. Η δική μας «πρώτη φορά Αριστερά» του Ιανουαρίου ήταν, όπως πολύ πετυχημένα το περιέγραψε κάποιος, «μια ιδιότυπη ‘’ανάθεση έργου’’ από κουρασμένους ανθρώπους». Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα κυτίο παραπόνων για μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του, με κάποια δόση ελπίδας, κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη. Η δοκιμή είχε περισσότερες αποτυχίες και στραπάτσα από κατακτήσεις και επιτεύξεις. Ο ριζοσπαστισμός στην εξουσία –συμμαχώντας μ’ έναν ευέλικτο δεξιό εθνικισμό– δεν έδωσε σοβαρά δείγματα εναλλακτικής πολιτικής διαχείρισης των προβλημάτων. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος μιας ριζικής απογοήτευσης, που δύναται να γεννήσει ένα πλήθος ατόμων με απέχθεια για κάθε πολιτική υπόσχεση. Οι περισσότεροι, βέβαια, απλώς έχουν σταματήσει να περιμένουν κάτι. Ο μηδενισμός που φέρνει η διάψευση θα μπορούσε ίσως να ανακοπεί ή έστω να εμποδιστεί η εξάπλωσή του. Πώς; Αν, τουλάχιστον, στην επόμενη φάση του πολιτικού μας δράματος ενσωματωνόταν μια σοβαρή απαίτηση αλήθειας και ορθολογισμού. Αυτά όμως, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν τα debate των αρχηγών.
Χ.Δ.


Καταργήθηκε το 5ευρω στα νοσοκομεία και ήρθε το… 20ευρω
Ένα από τα βασικά προεκλογικά μότο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Ωστόσο, η επιβάρυνση που υφίστανται τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων από τις νέες παρακρατήσεις στις αποδοχές τους υπέρ της… ιατροφαρμακευτικής – περίθαλψης (ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου) ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 ευρώ κάθε μήνα. Οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τον πιο άμεσο κίνδυνο σταδιακού αποκλεισμού από την περίθαλψη, καθώς μπορεί να γλιτώνουν 5 ευρώ για κάθε ενδεχόμενη επίσκεψή τους σε κάποιο νοσοκομείο, από την άλλη, όμως, θα χάσουν στα σίγουρα τουλάχιστον τα τετραπλάσια από τις εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ανυπόγραφη έμεινε και η Απόφαση που είχαν ετοιμάσει οι πρώην Υπουργοί Στρατούλης, Μάρδας και Κουρουμπλής για την παροχή του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου. Στην ΔΕΘ, βέβαια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την παροχή «κάρτας ανασφάλιστου» σε κάποιο αδιευκρίνιστο μέλλον. Ίσως γιατί η παροχή μιας τέτοιας κάρτας σε όλους τους ανασφάλιστους θα επιβάρυνε κατά 500 – 600 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως. Ο κλοιός στενεύει και γύρω από τους αυτασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, λόγω των επικείμενων αυξήσεων των εισφορών, των κατασχέσεων και του ελέγχου των καταθέσεων, ωθώντας τους σταδιακά εκτός συστήματος ασφάλισης – περίθαλψης. Και εις άλλα με… υγεία.
Χ.Δ.


Το σενάριο της ανατροπής
Το σενάριο, να γίνει ανατροπή στην Ξάνθη με την τρίτη έδρα και να περάσει στα χέρια της Χρυσής Αυγής δεν είναι και τόσο επιστημονικής φαντασίας ή προσπάθεια συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα νόμιζε κανείς αρχικά. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και βγαίνει με απλά μαθηματικά. Και ιδού πως: Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη πέσει κάτω από 40% τότε απομένει ένα 6 – 7% που πρέπει να καλύψει το τρίτο κόμμα για να πάρει την έδρα. Και το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι να είναι το τρίτο κόμμα και να καλύψει τη διαφορά; Ή θα είναι η Χ.Α. το τρίτο κόμμα που – απ’ ότι μαθαίνω – κινείται σιωπηλά και μεθοδικά στα χωριά του νομού;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…