Σχόλια 11/09/15

0
Τα κόμματα αντιμετώπισαν το debate όπως τα μνημόνια. Πρώτα συμφωνούν και μετά δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει…


Οκτώ και μία μένουν
Αντίστροφα άρχισε να μετράει πλέον η προεκλογική περίοδος. Για όσους το έχουν ξεχάσει ή δεν το θυμούνται καν, διανύουμε προεκλογική περίοδο. Μάλιστα σε εννέα ημέρες ψηφίζουμε για νέα κυβέρνηση, αν το ξεχάσατε.
Η αλήθεια είναι ότι πάει η παλιά βαβούρα, τα πανό, οι αφίσες, τα μεγάφωνα. Τώρα όλα είναι διαφορετικά και σιωπηλά και χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο. Γίναμε Ευρωπαίοι λοιπόν κι εμείς στο θέμα αυτό από ανάγκη…
Γ.Δ.


Κέρδισε τις γυναίκες
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι περισσότερες, όπως επίσης είναι διαπιστωμένο πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι επίσης γυναίκες όλων των ηλικιών.
Αυτές τις γυναίκες λοιπόν κέρδισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Γεννηματά τόσο ως γυναίκα αλλά και ως μάνα. Ο τρόπος που απευθύνθηκε προς αυτές σίγουρα τις συγκίνησε και κέρδισε την συμπάθειά τους.
Γ.Δ.


Χωρίς ουσία
Το θέμα συζήτησης χθες ήταν το ντιμπέιτ. Όχι τόσο ως περιεχόμενο αυτού, αλλά ως εντυπώσεις. Και πιο ειδικά, ποιος αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις, ποιος έχασε και άλλα τέτοια. Όχι την ουσία, αλλά το περιτύλιγμα. Τρεις ώρες συζήτηση με επανάληψη γνωστών θέσεων που έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές. Αποτέλεσμα, να μην ακουστεί τίποτε καινούριο, τίποτε διαφορετικό απ’ όσα ακούστηκαν μέχρι τώρα.
Τελικά, έτσι που γίνεται το ντιμπέιτ στη χώρα μας μόνο οι φανατικοί το παρακολουθούν. Διότι προφανώς αυτός δεν είναι διάλογος.
Ένας βαρετός μονόλογος που αρκετές φορές περιέχει ανακρίβειες και ψεύδη που εκτοξεύονται χωρίς δικαίωμα απάντησης!
Γ.Δ.


Ποιος θα μειώσει την ανεργία
Στον πυρήνα του διακυβεύματος αυτών των εκλογών είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Έτσι μόνον θα καταπολεμηθεί η φτώχεια, θα αυξηθεί η κατανάλωση, θα επιβιώσουν οι επαγγελματίες, θα αποκτήσουν πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ανέβουν τα μεροκάματα, θα αποκτήσει έσοδα το κράτος.
Νέες θέσεις εργασίας βέβαια μπορεί να δημιουργήσει μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Θέλει άραγε σκέψη ώστε οι πολίτες, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να αποφύγουν να εξαπατηθούν για άλλη μια φορά από λόγια ψεύτικα και υποσχέσεις χωρίς βάση;
Γ.Δ.


Αχ αυτά τα λόγια
Αχ Τασία… Ο λόγος για τα απίθανα λόγια της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία πέφτει από γκάφα σε γκάφα κάθε φορά που μιλά για το Μεταναστευτικό. Είναι αυτή που δήλωσε ότι «…τα νησιά πλούτισαν με τους πρόσφυγες…». Και αφού την έκραξαν όλοι, ακόμα και οι δικοί της, τα πήρε πίσω και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Το απίθανο; Αυτήν την πρώην υπουργό δικαιολόγησε ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ και γέλασαν τα χείλη κάθε πικραμένου. Κυρίως στα νησιά που πλούτισαν…
Υ.Γ. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ως επιβράβευση για όσα είπε και όσα δεν έκανε κατά τη θητεία της, τοποθετήθηκε στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλόγιμη θέση.
Γ.Δ.


Νοοτροπίες
Η νοοτροπία και ο δημοσιοϋπαλληλικός τρόπος σκέψης του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύφθηκε περίτρανα στην απάντησή του για το μεταναστευτικό. Στη δύσκολη ερώτηση σχετικά με την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος των μεταναστών στα νησιά ο πρώην πρωθυπουργός εξανέστη και είπε με έμφαση ότι η κυβέρνησή του ήταν η μόνη που δημιούργησε και ειδικό υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Έκανε το υπουργείο ο πρωθυπουργός και από κει και πέρα τελείωσε και η υποχρέωσή του για το ζήτημα. Το αν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος που λειτούργησε η υπουργός του, το αν έδωσε λύση στο πρόβλημα είναι αδιάφορο. Αυτός έκανε το καθήκον του, έκανε το υπουργείο, από κει και πέρα είναι εντάξει τυπικά. Μας θύμισε απάντηση προϊσταμένου σε δημόσια υπηρεσία που σε ανάλογη περίπτωση θα δήλωνε «Μα έδωσα εντολή να γίνει άμεσα ΕΔΕ που θα εξετάσει το θέμα!» Δικαίως και πολύ εύστοχα του απένειμε η Φώφη το βραβείο «Χρυσό Βατόμουρο Πρωθυπουργού».
Γιατί στην πραγματική ζωή όμως, έξω από τα κομματικά και δημοσιοϋπαλληλικά γραφεία, όλες οι προσπάθειες κρίνονται από το αποτέλεσμα κι όχι από τις προθέσεις. Και στην αποτελεσματικότητα η κα Τασία πήρε μηδέν. Όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα αλλά και προκάλεσε την οργή των ανθρώπων που υποφέρουν εξαιτίας της ανικανότητάς της. Αλλά βέβαια την μεγαλύτερη ευθύνη έχει αυτός που την επέλεξε…


Χάσμα μέγα…
Έκκληση σε κάθε ενορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη και σε κάθε θρησκευτική και μοναστική κοινότητα απηύθυνε πριν λίγες μέρες ο Πάπας Φραγκίσκος, ώστε να φιλοξενήσει η καθεμία από μία οικογένεια προσφύγων σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει από το μικρό κράτος του Βατικανού. Οι δικοί μας αρχιερείς αρκούνται σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που είναι βέβαια μία βοήθεια, ενώ άλλοι προχωρούν ακόμη παραπέρα. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος διαμηνύει εκβιαστικά ότι θα κλείσει το Χαρίσειο Γηροκομείο αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ζητά την καταβολή ΕΝΦΙΑ γι’ αυτό. Αυτό και το θέμα των ομοφυλόφιλων είναι προφανώς σημαντικότερα από την τύχη χιλιάδων προσφύγων. Και συνεχίζουμε εμείς να μιλάμε για το ελληνικό φιλότιμο, μια λέξη που δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα, και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα του Ξένιου Διός. Αυτό το «ελληνικό πνεύμα το αθάνατο» εξήρε και η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες, που μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από όλα τα μαγαζιά και κάνουν απίστευτο τζίρο! Το αθάνατο ελληνικό πνεύμα έχει φτάσει να ζητά λεφτά για να τους φορτίσει τις μπαταρίες των κινητών για να εκμεταλλευτεί οικονομικά την κατάσταση. Και μετά γκρινιάζουμε ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες οικονομικής ανάκαμψης.
Χ.Δ.


Η Δημοτική Αγορά… «ξανανιώνει»
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μια οικονομική άνθιση των καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς, αλλά για μια αισθητική ανανέωση. Βέβαια, η δεύτερη δεν αποκλείεται να φέρει και την πρώτη. Είναι θέμα που συζητιέται χρόνια τώρα, ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις εντός της Αγοράς, ώστε να ελκύει τους Ξανθιώτες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Γιώργος Μπατζακίδης, που έχει εκεί το κρεοπωλείο του. Από τον Αύγουστο ξεκίνησε το ‘’φρεσκάρισμα’’ της νότιας πρόσοψης του ιστορικού κτιρίου, που είχε να βαφτεί από το 1997! Οι εργασίες συνεχίστηκαν και στο εσωτερικό της Αγοράς, «ιδίοις πόροις», όπως αναφέρει ο κ. Μπατζακίδης και έδωσαν μια εικαστική, όσο και νοσταλγική ‘’πινελιά’’ στον χώρο. Στα θολωτά ανοίγματα των τοίχων τοποθετήθηκαν μεγάλες φωτογραφίες των παλιών κρεοπωλών της Ξάνθης. Τουλάχιστον, ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όσους πέρασαν.
Χ.Δ.


Έκαναν λάθη…
Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Ξάνθης καθώς φοβούνται ότι θα πάθουν πανωλεθρία μ’ αυτό το ψηφοδέλτιο για το οποίο έχουν ευθύνη και αυτοί έτσι όπως διαμορφώθηκε. Γιατί αν δεν προηγούταν τα όσα αμίμητα που έβγαλα όλη την παλαιοκομματική παθογένεια του χώρου δεν θα έβρισκαν πάτημα στα κεντρικά να κάνουν την αλλαγή. Αλλά και ο Δημήτρης Σαλτούροw δεν το χειρίστηκε καλά. Έκανε πολλούς εχθρούς μέσα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και αυτό του στοίχισε τελικά.
Λάθος χειρισμοί, λάθος επιλογές… θα το φυσσάνε και δεν θα κρυώνει όπως δείχνουν τα πράγματα…
Μ.Ξ.


Πολλά λόγια για το τίποτα…
Ανιαρό και άνευρο ήταν το Debate των πολιτικών αρχηγών και σίγουρα δεν προσέφερε στον πολιτικό διάλογο ούτε δημιούργησε αυτές τις προϋποθέσεις ώστε να μειωθούν οι αναποφάσιστοι. Όχι ότι περιμέναμε τίποτε διαφορετικό δηλαδή μέσα σ’ αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια που έχει δομηθεί και έχει συναποφασιστεί από τα κόμματα. Όλοι είπαν το ποίημά τους, όλοι προσπάθησαν να περάσουν τα μηνύματά τους, όλοι τα κατάφεραν σε γενικές γραμμές χωρίς όμως να βγάζουν κάτι αληθινό, κάτι που να αγγίξει το κοινό. Οι μόνες στιγμές που είχαν ενδιαφέρον ήταν οι στιγμές που ξέφυγαν από τους κανόνες που μιλούσαν με κλειστά μικρόφωνα όπως η ατάκα Μεϊμαράκη σε Τσίπρα «Αλέξη θες να με χτυπήσεις γιατί βάζεις μπροστά τον Καμμένο;» ή η κόντρα Τσίπρα με την Τρέμη για τα κανάλια και η ατάκα της Φώφης για το «Χρυσό βατόμουρο» στον Τσίπρα. Πιο άνετος θα’ λεγα ότι ήταν ο Αντώνης Κουτσoύμπας ο οποίος ξέφυγε από τον ξύλινο λόγο του ΚΚΕ. Μέχρι και τον Λένιν έβγαλε από την κουβέντα και ας προκλήθηκε. Ο Θεοδωράκης έγραψε με τον «πρώτη φορά σοβαρά», ενώ ο Λαφαζάνης φαινόταν έξω από τα νερά του!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …