Σχόλια 02/09/15

0
tsetin mantatzi 01
Ισοδύναμα α λα ελληνικά =Απαλλάσσουμε από επιβαρύνσεις συντεχνίες ή κοινωνικές ομάδες που «φωνάζουν» πολύ και φορτώνουμε τα βάρη στα συνήθη υποζύγια…


Σε Ποταμίσια νερά «ψαρεύει» ο Τσετίν Μάντατζη
Κουνά μαντήλι στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ο Τσετίν Μάντατζη αποχωρώντας από το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης. Ο ίδιος ανακοίνωσε στον Μπάμπη Χρυσοχοϊδη ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού αυτές τις εκλογές. Απ’ την πλευρά του Ποταμιού ο Άρης Σαββίδης επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές και ότι ο Μάντατζη έχει εκφράσει διακαή επιθυμία στον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι στο Ποτάμι και τίθεται στην διάθεση του να χρησιμοποιηθεί όπως εκείνος κρίνει καλύτερα. Δηλαδή δεν έθεσε ως προϋπόθεση να είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο η οποία– σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη – έχει κλειδώσει και επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους, όπως γράψαμε σε ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης. Ο ίδιος ο κ. Μάντατζη δεν κάνει καμιά δήλωση.
Μ.Ξ.


Πρόσκληση
Είθισται, με την ευκαιρία της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των κομμάτων να διοργανώνουν ομιλίες προς τιμήν των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Σ’ αυτές λοιπόν τις ομιλίες που γίνονται στο Βελλίδιο Συνεδριακό Κέντρο, καλούνται και τα Μέσα Ενημέρωσης.
Έτσι, λάβαμε πρόσκληση για να παραστούμε ως εφημερίδα στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00.
Γ.Δ.


Κινητοποιήσεις αγροτών
Τα τρακτέρ άναψαν τις μηχανές τους και σύντομα βγαίνουν στους δρόμους. Τα αίτια για την απόφαση αυτή πολλά κι ας μην τα κρύβουν κάποιοι κι ας μην τα αρνούνται πως δεν υπάρχουν. Διότι ο πρωτογενής τομέας ζει δύσκολες μέρες. Γι’ αυτό εξάλλου και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός υπέβαλε εμπεριστατωμένη πρόταση –ανάλυση για τον τρόπο επίλυσης του αγροτικού –κτηνοτροφικού ζητήματος της φορολόγησης που προέκυψε.
Η πρόταση υποβλήθηκε προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκη για να έχει υπόψιν του πως πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί το όλο θέμα.
Γ.Δ.


Οι ξένοι επισκέπτες
Τα νέα έρχονται από τη γειτονική μας πόλη, την Αλεξανδρούπολη. Όπου σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ γίνεται αναφορά σε μια πολύ θετική εξέλιξη στον τομέα του τουρισμού.
Λοιπόν, η αγορά της πόλης, είχε κίνηση, έκανε τζίρο, δούλεψε αρκετά και παρά την κρίση και τους περιορισμούς των Τραπεζών. Κι αυτό οφείλεται όπως υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης, στους ξένους επισκέπτες!
Ιδού λοιπόν που είναι η διαφορά. Ιδού πώς δουλεύει η αγορά. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να δει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης κι όχι πως θα κλείνει περισσότερες ημέρες το χρόνο.
Γ.Δ.


Σημείο μηδέν
Για μια ισχυρή συμμαχία κομμάτων που θα πιστεύουν στο ευρώ και θα στηρίξουν μια κυβέρνηση με 5-6 ικανά στελέχη ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής που θα διαχειριστούν κρίσιμους τομείς μιλούν οι άνθρωποι της οικονομίας, για να κλειδώσει οριστικά η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και να αποφευχθούν νέες, χειρότερες περιπέτειες. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα, ύστερα από έναν θανατηφόρο κύκλο τεσσάρων διαδοχικών κυβερνήσεων.
Εντέλει, το μεγάλο κέρδος από τον κύκλο αυτόν φαίνεται να είναι ένα: οι αυταπάτες κατέρρευσαν και γλιτώσαμε, έστω και στο και πέντε, έναν νέο οδυνηρό εθνικό διχασμό.
Γ.Δ.


Θετική εξέλιξη
Η συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι η μοναδική θετική εξέλιξη για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού πόλου στην χώρα μας. Είναι η καθυστερημένη συνέχεια του αποτυχημένου εγχειρήματος των 58, που αν είχε προχωρήσει θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα. Τώρα είναι καιρός να προσέλθουν όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την πολυδιάσπαση του μεταρρυθμιστικού ευρωπαϊκού χώρου. Όσο για τον κ. Φώτη Κουβέλη, που δεν θέλει να συμπράξει, δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό. Συνέπραξε ποικιλοτρόπως στα σημερινά (τραγικά) αδιέξοδα.
Γ.Λ.


Μετανάστες ή πρόσφυγες;

Χθες το πρωί ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, αρμόδιος για το θέμα της μετανάστευσης, έδειξε να αντιλαμβάνεται κάτι που πολλοί είχαμε δηλώσει έγκαιρα. Αφενός, ότι η απελθούσα κυβέρνηση δεν είχε πολιτική για το μεταναστευτικό και ότι γενικά δεν υπήρχε εθνική πολιτική επί του θέματος. Κάτι που δεν μπορεί να χαράξει, ασφαλώς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αφετέρου, ότι αυτή την περίοδο η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει μεταναστευτικό πρόβλημα. Αντιμετωπίζει προσφυγικό. Είναι θλιβερό ότι η «αγωνίστρια» και «ακτιβίστρια» Τασία Χριστοδουλοπούλου και η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν το ψέλλισαν ούτε μια φορά. Αντιλήφθηκαν προφανώς ενστικτωδώς ότι το να πεις σήμερα στο τάργκετ γκρουπ τους και το τάργκετ γκρουπ του «συνεταίρου» Καμμένου ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση να δέχεται τους ανθρώπους αυτούς, θα ήταν εκλογικά επιζήμιο. Προτίμησαν λοιπόν να τα ρίξουν στην Ευρώπη, στην γεωγραφική θέση της χώρας και στο κακό μας ριζικό εν γένει. Για το τελευταίο, πάντως, θα μπορούσα να συμφωνήσω, αν και δεν πιστεύω στην μοίρα. Τι εξήγηση, όμως, να δώσει κάποιος στο γεγονός ότι στην πιο κρίσιμη μετεμφυλιακή περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας μάς έτυχαν αυτά τα αμφιβόλων ικανοτήτων πρόσωπα τους τελευταίους μήνες;
Χ.Δ.


Ουρές οχημάτων στην Νυμφαία
Ο διπλασιασμός των ελεγκτών αυτοκινήτων και στις δύο πλευρές του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας επετεύχθη, το αίτημα του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ ικανοποιήθηκε, αλλά και πάλι η αναμονή ήταν αναπόφευκτη. Οι πληροφορίες λένε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ απέστειλε την πολυπόθητη ρηματική διακοίνωση για τη διέλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία και αναμένεται η αποστολή της βουλγαρικής απάντησης. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του φετινού καλοκαιριού, η κίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως από Ρουμάνους επισκέπτες, που πραγματοποίησαν μαζική έξοδο προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 5.000 αυτοκίνητα πέρασαν μόνο το Σάββατο 29 Αυγούστου από τα σύνορα της Νυμφαίας, οχήματα που προέρχονταν κυρίως από τη Ρουμανία. Χιλιάδες Ρουμάνοι επέλεξαν την ΑΜ-Θ για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, καθώς η Δευτέρα 31 Αυγούστου στην Ρουμανία ήταν επίσημη αργία. Για να μειωθούν κατά το δυνατόν οι καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της διέλευσης, ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης ζήτησε από την Βουλγαρία να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών στα σύνορα. Οι Βούλγαροι δεσμεύτηκαν, επιπλέον, για αύξηση των λωρίδων εισόδου-εξόδου, έως την επόμενη τουριστική περίοδο. Αν ισχύσουν οι πληροφορίες αυτές για την διέλευση λεωφορείων, αναμένεται να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και συνολικά στην περιοχή.
Χ.Δ.


Θρίαμβος η κυβερνητική συγκατοίκηση!
Με κάθε ευκαιρία τα μέλη της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σπεύδουν να τονίσουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη συνεργασία και πόσο θέλουν να βρεθούν ξανά μαζί στα κυβερνητικά έδρα για να συνεχίσουν το έργο τους σε αγαστή συνεργασία.
Η αλήθεια είναι ότι συνεργάστηκαν άψογα. Κανένας τριγμός. Καμία αψιμαχία. Πήρε και ο Καμμένος το υπουργείο Εθνικής Αμύνης που το χε «μια τρέλα» και όλα μέλι.
Διάβασα και τις δηλώσεις της πρώην υπουργού ΜΑΘ κ. Κόλλια κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΜΑΘ με τον κ. Τσαλίδη: «Είχα επιφυλάξεις», παραδέχθηκε η σερραία πρώην υπουργός, «μιας και προέρχομαι από ένα κεντροδεξιό χώρο, για την κοινή μας πορεία. Ο ισχυρός όμως εταίρος, οι άνθρωποι που τον υπηρετούν, κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμησή μου. Όσοι επιμένουν σε τεχνικούς διαχωρισμούς περασμένων δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί από την εποχή τους. Αριστεροί και δεξιοί που πιστεύουν στην πατρίδα μπορεί να συνυπάρξουν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν τους έχει αγγίξει αυτή που διαφέντευε για δεκαετίες τις τύχες της χώρας, η Διαπλοκή και οι εδώ υπάλληλοί τους».
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η μικρή διαφορά. Αυτή που αν δεν κερδηθεί μπορεί να ταυτιστούμε. Μπορεί να φαινόμαστε ίδιοι. Με τους ΑΝΕΛ το ιδεολογικό χάσμα ήταν τόσο μεγάλο που δεν υπήρξε κίνδυνος σύγχυσης. Κι ήταν όλοι άνετοι και ο… εαυτός τους.
Ε.Δ.


Οι επιλογές
Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο Αντώνης Σαμαράς επένδυσε ιδιαίτερα στη δεξιά (έως ακροδεξιά) ψήφο, εποφθαλμιώντας τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Ο Βαγγέλης Μεïμαράκης φαίνεται πιο νηφάλιος για την ώρα, προσεγγίζοντας περισσότερο το κέντρο και την επιχειρηματικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, και ως πρωθυπουργός, αλλά και σήμερα αποφεύγει συνειδητά να απευθυνθεί στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού η βαρύτητά του είναι σε άλλη κατεύθυνση. Οι πληροφορίες λένε ότι είχε σχεδόν έτοιμο τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά με τις εκλογές- αστραπή επέλεξε να μη το προχωρήσει. Η μόνη του παρέμβαση στον κλάδο του επιχειρείν ήταν η ρύθμιση των 100 δόσεων και ήταν πράγματι μια μεγάλη ανακούφιση.
Στη ΔΕΘ και οι δύο αρχηγοί αναμφίβολα δε θα αποφύγουν προγραμματικές δηλώσεις για την επιχειρηματικότητα. Θα δούμε τι έχουν να πουν.
Ε.Δ.


«Σουβλάκια και θεάματα»
Η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να δώσει το δικό της στίγμα στην τελετή έναρξης των γιορτών της Π. Πόλης της Ξάνθης. Επέλεξε να την εμπλουτίσει με πολύ θέαμα για να έρθει και να δέσει κατά το «σουβλάκια και θεάματα»! Πέρα όμως από το αν ταιριάζει ή όχι το τόσο φεστιβαλικό ύφος στις γιορτές ενός οικισμού με διαφορετική αισθητική – προσωπικά νομίζω πως όχι – αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ήταν υπερβολικά τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά και αναρωτιέμαι αν δεν υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν ατυχήματα. Ιδιαίτερα η «βροχή» που διήρκησε και αρκετή ώρα με τόσο κόσμο είναι απορίας άξιον πως το διακινδύνευσαν! Είδαμε βέβαια τουwΕθελοντές Σαμαρείτες να σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα προστατεύοντας τον κόσμο αλλά και πάλι δεν έλειπε ο κίνδυνος να έχουμε κάποιο ατύχημα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…