Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πόσο κοστίζει το σχολικό «κουδούνι»

Πόσο κοστίζει το σχολικό «κουδούνι»

0
sxolika

Σχολικά είδη: Προσγειωμένες απαιτήσεις των δασκάλων – προσγειωμένες αγορές από τους γονείς

Πόσο πάει η λίστα: Από 20 – 70 ευρώ μαζί με τσάντα – Όλες οι τιμές που θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών της πόλης

«Για ποιους χτυπά το κουδούνι» του σχολείου που ανοίγει σήμερα 11 Σεπτέμβρη με τον Αγιασμό; Μα για τους μαθητές πρωτίστως που καλούνται να εισέλθουν για πρώτη φορά ή να επιστρέψουν στον σχολικό βίο μετά την ανάπαυλα του καλοκαιρού αλλά και τους γονείς τους που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τους αγοράσουν όλα εκείνα τα μικρά ή τα μεγάλα αξεσουάρ και χρηστικά αντικείμενα απαραίτητα ή μη που θα διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θα δώσουν χρώμα, σχήμα και μορφή στις σχολικές τους αναμνήσεις μετέπειτα. Όλοι θυμόμαστε την πρώτη μας τσάντα, τις κασετίνες ή ακόμη κι εκείνο το ενοχλητικό συναίσθημα της ζήλειας για την μοδάτη κασετίνα της διπλανής μας…

Προσγειωμένες απαιτήσεις – προσγειωμένες αγορές

Η αλήθεια είναι, και την γνωρίζουν, πως οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά εξαιτίας της παρατεινομένης κρίσης σε συνδυασμό με το capital control δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για …μακροσκελείς λίστες σχολικών που παρήγγειλαν κάποτε οι δάσκαλοι σε εποχές ευμάρειας και που έφταναν το κόστος έως και των 100 ευρώ οι αγορές μαζί με την σχολική τσάντα! Τώρα οι απαιτήσεις είναι πιο προσγειωμένες και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα: «Έχουμε περιορίσει σχεδόν κατά το ήμισυ την λίστα των σχολικών που ζητάμε από τους γονείς. Αφ’ ενός έχουμε αυτή την εντολή από το υπουργείο αλλά και εμείς καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και ζητάμε μόνο τα βασικά και τα απαραίτητα για την λειτουργία ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις. 3 – 4 τετράδια, μολύβι μαρκαδόροι, ψαλιδάκι, μπλοκ ζωγραφικής. Όλα αυτά δεν κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ το πολύ…», αναφέρει η δασκάλα της α’ δημοτικού στο σχολείο της Γλαύκης κα Δήμητρα Καρακούσια, επισημαίνοντας παράλληλα πως αν διαπιστωθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε παιδιά τότε αναλαμβάνει το σχολείο να καλύπτει τα σχολικά τους. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κινητοποιηθεί και αρκετοί σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε διάφορα δημοτικά σχολεία του νομού μας που συνεισφέρουν αγοράζοντας ένα ή δύο είδη (τετράδια, μολύβια) για όλα τα παιδιά και τα προσφέρουν σε μορφή δώρου. Γενικά όμως – όπως σημειώνει η κα Κυρακούσια – στο σχολείο της Γλαύκης δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στα παιδιά ούτε στις αγορές σχολικών που φροντίζουν οι γονείς για τα καλύτερα ούτε στην σίτισή τους, κι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι. Αντίθετα όπως ανέφερε η κα Καρακούσια η οποία ήρθε από Αθήνα όπου υπηρετούσε σε σχολείο στο κέντρο τα πράγματα εκεί ήταν πολύ προβληματικά!

 Πάμε για σχολικά…

«Χτυποκάρδι» για την μικρή Αναστασία που ήρθε με τον αδελφό της και τον μπαμπά τους στο Βιβλιοπωλείο του Μιχάλη Σπανίδη! Φέτος θα πάει στο νηπιαγωγείο… «έγινε μεγάλη πια» – όπως μας εκμυστηρεύτηκε και θα αγοράσει την πρώτη της μεγάλη τσάντα και φυσικά δεν ξέρει τι να διαλέξει από την τόσο μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα! Το ίδιο και αδελφός της ο Δημήτρης που θα πάει στην Α΄ Δημοτικού ! Τρέχουν και παίζουν χαρούμενα στον β’ όροφο του βιβλιοπωλείου όπου είναι το βασίλειο της σχολικής τσάντας!

«Οι τιμές μας είναι ίδιες με τις περσινές και ίσως λίγο χαμηλότερες. Υπάρχουν τσάντες σε διάφορες τιμές. Ξεκινούν από 10 ευρώ τα σακίδια και φτάνουν και στα 60 ευρώ. Αλλά και όλα τα σχολικά είναι στις περσινές τιμές. Το capital control δεν επηρέασε τις τιμές μας », σημειώνει ο κ. Μιχάλης Σπανίδης, προσθέτοντας πως η κίνηση έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα ενώ τη προηγούμενη γινόταν διερεύνηση αγοράς από τους γονείς: «Έχουμε δουλειά μετά από μια ραστώνη καλοκαιρινή. Το βασικό είναι ο κόσμος να καταλάβει πως αν αγοράζει σχολικά από τα Βιβλιοπωλεία της πόλης και όχι τα πολυκαταστήματα ενισχύει την αγορά της πόλης και τα χρήματά του πιάνουν τόπο στον τόπο μας γιατί ξοδεύονται εδώ και δεν φεύγουν», σχολιάζει ο κ. Σπανίδης για τα πολυκαταστήματα που έχουν θέσει μπρός τα μεγάλα όπλα των προσφορών προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των πωλήσεων, αλλά και από την εμπιστοσύνη μαθητών και γονιών.

Πόσο πάει η λίστα: Από 20 – 70 ευρώ μαζί με τσάντα

Οι τιμές που θα βρείτε στα Βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα παιχνιδιών της πόλης

Σχολική τσάντα από 10 έως 60 ευρώ (με ρόδες, ειδικά για την Πέμπτη Δημοτικού)

Κασετίνα από 2 έως 19.90 ευρώ

Μολύβι από 0.04 έως 2.50 ευρώ

Στυλό από 0.05 έως 2.00 ευρώ (Parker από 8 έως 75 ευρώ)

Γόμα από 0.10 έως 1.5 ευρώ

Ξύστρα από 0.10 έως 2 ευρώ

Τετράδια από 0.43 έως 1.90 ευρώ (μπλε απλά) και σπιράλ / με θέματα από 0.95 έως 6.90 ευρώ

Μαρκαδόροι Stabilo από 0.60 έως 2.55 ευρώ /Carioca από 0.902 έως 5.60 ευρώ

Aquarelle 1.50 ευρώ

Συνδετήρες 0.50 ευρώ

Κόλλα (Ελληνική Τύπο και όχι UHU) από 0.60 έως 2.50 ευρώ

Ντοσιέ από 0.99 έως 3.50 ευρώ

Σετ χάρακες / μοιρογνωμόνια 1 ευρώ

Blanco από 0.60 έως 3.45 ευρώ

Πλαστελίνη 2.60 ευρώ (το κουτί με 11 τεμάχια)

Ντύσιμο βιβλίων 0.29 ευρώ / 10 τεμάχια

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…