Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναπτυξιακή «τρύπα» 14 εκ. ευρώ στο νομό μας

Αναπτυξιακή «τρύπα» 14 εκ. ευρώ στο νομό μας

0
anaptixiaki-web

Από τα Leader που δεν υλοποιήθηκαν επειδή έκλεισαν την Αναπτυξιακή Α.Ε. Έλεγαν ψέματα ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ!

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης έχει μόνο τα ΟΠΑΑΧ της περιφέρειας – 10 εκ. ευρώ από τα Leader σε 5 χρόνια στο νομό Δράμας – Υλοποιούνται 45 επενδυτικά σχέδια

Λεφτά με το «τσουβάλι» έχει χάσει ο νομό μας και συνεχίζει να χάνει εξαιτίας της «τρύπας» που άφησε το κλείσιμο της Αναπτυξιακής ΑΕ Ξάνθης και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένας πιστοποιημένος φορέας που να μπορεί ν’ αποτελέσει την διάδοχη κατάσταση ώστε να έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί το πρόγραμμα Leader το οποίο και συνεχίζει να «τρέχει» μέχρι τέλος του χρόνου.

Χάθηκαν 14 εκ. ευρώ από το νομό μας…

Σε μια εποχή που καμιά επένδυση δεν γίνεται στο νομό μας και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει «στεγνώσει», λανθασμένες πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχουν οδηγήσει στο τραγικό λάθος να χαθούν από τον νομό μας 14 εκ. ευρώ! Πρόκειται για τα 7 εκ. ευρώ του Leader Αλιείας που είχε εγκριθεί αλλά δεν υπήρχε φορέας να το υλοποιήσει καθώς οι μέτοχοι της Αναπτυξιακής δεν συμφωνούσαν ποιος θα αναλάβει την προεδρία και την ευθύνη των χρεών της και άλλα 7 εκ. ευρώ του Leader plus γιατί η τελευταία διοίκηση δεν μπόρεσε να υποβάλλει εμπρόθεσμα μια πρόταση σύμφωνη με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος ώστε να εγκριθεί. Έτσι έκαναν φτερά τόσα χρήματα από το νομό μας στερώντας χρηματοδότηση πολλών επενδυτικών σχεδίων από ιδιώτες.

Έλεγαν ψέματα ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα Leader αν κλείσει η Αναπτυξιακή Ξάνθης

Οι δεσμεύσεις των πολιτικών παραγόντων που διατείνονταν πριν 4 – 5 χρόνια ότι η Αναπτυξιακή Ροδόπης θα αναλάβει να υλοποιήσει το Leader της Ξάνθης και έτσι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ απ’ τον νομό» – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά – αποδείχθηκαν ψέματα και ότι απλά «χρύσωναν το χάπι», για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις καθώς είχαν αποφασίσει το κλείσιμό της. Αυτό ποτέ δεν έγινε! Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από την Αναπτυξιακή Ροδόπης έχει πάρει αδειοδότηση μόνο για το ΟΠΑΑΧ της Ξάνθης καθώς είναι η δομή στήριξης των ΟΠΑΑΧ όλης της περιφέρειας. Τα δύο Leader της Ξάνθης απλά …χάθηκαν και τα χρήματα πήγαν σ’ άλλους νομούς!

10 εκ. ευρώ από τα Leader σε 5 χρόνια στο νομό Δράμας – Υλοποιούνται 45 επενδυτικά σχέδια

Για παράδειγμα μόλις πριν 5 μέρες η Αναπτυξιακή Α.Ε. Δράμας ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν πρόσθετοι πόροι 2.5 εκ. ευρώ για το Leader και ότι υπάρχει προοπτική ένταξης 51 νέων επενδυτικών σχεδίων. Ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, κ. Χατζόπουλος Μανώλης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στην Δράμα 45 επενδυτικά σχέδια ιδιωτών από το Leader προϋπολογισμού 4 – 5 εκ. ευρώ και πως με τους πρόσθετους πόρους θα προωθηθούν προς ένταξη άλλα 51 επενδυτικά σχέδια. Συνολικά στην 5ετία στο νομό Δράμας έχουν εισρεύσει πάνω από 10 εκ ευρώ και όπως είναι φυσικό αυτό βοήθησε πολύ τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού και την οικονομία ευρύτερα καθώς χρηματοδοτήθηκαν επενδύσεις στον κατασκευαστικό, βιοτεχνικό, τουριστικό τομέα.

Η Ξάνθη έχασε το τρένο του Leader

Πληροφοριακά να σημειώσουμε πως το Leader κλείνει 31/12/2015. Τόσο το Leader όσο και το ΟΠΑΑΧΧ που αφορούν προγράμματα του αγροτικού χώρου έχουν ενταχθεί στον άξονα 3 και στον άξονα 4 του εθνικού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα επαναπροκηρυχθούν αυτά τα προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ καθώς και τι μορφή θα έχουν. Το σημαντικό είναι πως ο νομός μας έχασε το τρένο του Leader και ουδείς μιλά γι αυτό ούτε αναλαμβάνει την ευθύνη! Η Αναπτυξιακή Ξάνθης αυτή τη στιγμή όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εκκαθάριση (στα λόγια).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…