Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιλογή σχολών υπό την… ‘’σκιά’’ των capital controls

Επιλογή σχολών υπό την… ‘’σκιά’’ των capital controls

0
panelladikes agonia2

Τα οικονομικά δεδομένα και η ανασφάλεια επηρεάζουν τις προτιμήσεις γονιών και υποψήφιων φοιτητών

Η σπουδαιότητα ενός ‘’σωστού’’ μηχανογραφικού και οι ‘’άγνωστες’’ σχολές ‘’διαμάντια’’

Οι οικονομικές εξελίξεις και η ανασφάλεια που έχει κυριεύσει φέτος τους γονείς των υποψηφίων καθορίζουν τις επιλογές τους κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο των τραπεζών και την διενέργεια δημοψηφίσματος. Η αβεβαιότητα που κυρίευσε τους γονείς, αν θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη, είναι μεγάλη. Η σκέψη τους εκτείνεται σε βάθος, τουλάχιστον, τετραετίας, γιατί δεν αρκεί να διαθέτουν τα χρήματα για φέτος, αλλά να έχουν και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι, δηλαδή, να ολοκληρώσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τις σπουδές τα παιδιά τους.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής την Παρασκευή

Η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα από τις 15 Ιουνίου να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το Λύκειό τους και με αυτόν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση (http://exams.it.minedu.gov.gr) του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου σε πρώτη φάση να μελετήσουν το μηχανογραφικό και να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Η αρχική προθεσμία υποβολής ήταν για τις 7 Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων του δημοψηφίσματος και των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, δόθηκε παράταση μέχρι αυτή την Παρασκευή για να ‘’κλειδώσουν’’ το τελικό μηχανογραφικό τους επιλέγοντας «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ».

Επιλογή σχολών βάσει εντοπιότητας και εγγύτητας

Το «Ε» επικοινώνησε με το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΕΞΑΝΤΑΣ» σχετικά με την πορεία της διαδικασίας, τις επιλογές των υποψήφιων φοιτητών και τις προβλέψεις για τις αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές. Ο καθηγητής φυσικής του Φροντιστηρίου, Θανάσης Εμμανουήλ, μας ενημέρωσε ότι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί με την προσωρινή αποθήκευση των μηχανογραφικών, αφού τις τελευταίες μέρες γίνονται μόνο κάποιες διορθώσεις και προσθαφαιρέσεις. Μεταφέροντάς μας το σκεπτικό υποψηφίων και γονιών στην επιλογή τους, μας είπε: «Η χρονική συγκυρία ήταν πολύ σημαντική στην επιλογή των σχολών, αφού το 70-80% των μηχανογραφικών δελτίων υποβλήθηκαν μέσα στον πανικό του δημοψηφίσματος και των κλειστών τραπεζών, που συνεχίζει να προβληματίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι, σε ποσοστό άνω του 80%, προτιμούν σχολές της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης, με λίγες προτιμήσεις για σχολές των Ιωαννίνων ή ακόμη πιο μακρινές».

Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς «κρίνουν» τις βάσεις των σχολών

Από τις πρώτες μέρες μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις υπήρχε διάχυτη η άποψη ότι θα σημειωθεί πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές, λόγω των δύσκολων θεμάτων και της χαμηλής βαθμολογίας των φετινών υποψηφίων. Ο κ. Εμμανουήλ εκτιμά ότι οι περισσότερες σχολές θα σημειώσουν μια πτώση της τάξεως των 500 μορίων, χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις σε περιφερειακές σχολές που δεν θα προτιμηθούν, όπου η πτώση μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 2.000 μόρια. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι γνωστές σχολές των κέντρων, που συνήθως έλκουν την προτίμηση των περισσοτέρων φοιτητών, θα παραμείνουν στις ίδιες περίπου βάσεις, αφού αναμένεται να μην υπάρξει ιδιαίτερη μετακίνηση των Αθηναίων και Θεσσαλονικέων υποψηφίων. «Οι Αθηναίοι υποψήφιοι θα φτάσουν μέχρι σχολές τις Λαμίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να δείξει το κλίμα που επικρατεί, με τους περισσότερους γονείς να έχουν ξεκαθαρίσει στα παιδιά ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για φοίτηση σε απομακρυσμένες σχολές, έστω και αν ‘’πιάνουν’’ τα μόρια εισαγωγής. Στις σχολές που ‘’αποκλείονται’’ είναι οι περισσότερες που βρίσκονται σε νησιά, παρότι έχουν χαμηλές βάσεις και προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. «Η ελληνίδα μάνα παίζει τον ρόλο της στην επιλογή, και προτιμά να έχει το παιδί της στην ηπειρωτική χώρα, όπου έχει ευκολότερη πρόσβαση», ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ.

Η σημασία ορθής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Ο κ. Εμμανουήλ μας περιέγραψε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί παλιότεροι υποψήφιοι από λάθος επιλογές κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. «Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από το σχολείο για την σημασία της επιλογής στο μηχανογραφικό, κάτι που απαιτεί διαρκή ενημέρωση. Όλο αυτό το διάστημα μελετούμε και ψάχνουμε για να δούμε τι απαιτεί, αλλά και τι προσφέρει το πτυχίο της κάθε σχολής, ώστε να είμαστε σε θέση να προφυλάξουμε τους υποψήφιους από τυχόν λάθος επιλογές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, που λειτουργεί σε Κρήτη, Πάτρα και Γιάννενα, μόνο οι απόφοιτοι των δύο πρώτων σχολών έχουν το δικαίωμα υπογραφής, παρότι γίνεται προσπάθεια εδώ και 15 χρόνια για να το επιτύχουν και στην σχολή των Ιωαννίνων», τόνισε ο φυσικός του Φροντιστηρίου «ΕΞΑΝΤΑΣ».

Σχολές με επαγγελματική αποκατάσταση

Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών, αλλά και η αδυναμία άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, έχουν οδηγήσει πολλές σχολές που είχαν μεγάλη ζήτηση στην απαξίωση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, η οποία από τις 18.000 μόρια που είχε πριν μια δεκαετία και ήταν επιλογή υποψηφίων από όλη την Ελλάδα, έφτασε στις 10.500 μόρια, αφού δεν εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα με άλλες παρόμοιες σχολές. Κάποιες σχολές ‘’’διαμάντια’’, που δεν είναι τόσο γνωστές και για τον λόγο αυτό διατηρούν χαμηλές βάσεις εισαγωγής, είναι το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα. «Η Σχολή υπάγεται στο ΔΠΘ και παρότι έχει χαμηλή βάση προσφέρει καλές ευκαιρίες αποκατάστασης καθώς συνεργάζεται με πολλές βασικές επιστήμες, με τους πτυχιούχους να λογίζονται ως γεωπόνοι-αγροτοοικονομολόγοι. Μερικά ακόμη καλά τμήματα εκτός Ξάνθης είναι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σάμου, όπως και της Πληροφορικής της Κέρκυρας, όπου με 11.000 περίπου μόρια παρέχονται καλές επαγγελματικές προοπτικές», εξήγησε ο κ. Εμμανουήλ. Μία εξίσου καλή επιλογή είναι και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Χίου, που είναι το δέκατο καλύτερο στον κόσμο, με δεύτερο αυτό του Πειραιά, το οποίο επιλέχθηκε μόνο από έναν υποψήφιο του Φροντιστηρίου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αργή αλλά σταθερή στροφή των υποψηφίων από τις παραδοσιακά υψηλής ζήτησης και υψηλού κύρους σχολές που για δεκαετίες συγκέντρωναν τις προτιμήσεις των υποψηφίων σε σχολές λιγότερο παραδοσιακές, που πολλές φορές ξενίζουν. Η αλλαγή, όμως, στα οικονομικά δεδομένα θα οδηγήσει πολλούς νέους των μεγάλων αστικών κέντρων να επιλέξουν να παραμείνουν στην πόλη τους, ενώ στο παρελθόν επέλεγαν με μεγαλύτερη ευκολία περιφερειακές σχολές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …