Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς 50 ετών

Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς 50 ετών

0
savvaidou-xanthi-web

Στην Ξάνθη για ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου

Μεγάλο ενδιαφέρον από τους λογιστές . Πολλές ερωτήσεις για τη φορολόγηση των αγροτών και των εισοδημάτων Ελλήνων που δουλεύουν στο εξωτερικό

Από την Ξάνθη ξεκίνησε 19 ημέρες πριν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η καμπάνια ενημέρωσης των λογιστών της χώρας σε επιλεγμένες περιοχές, που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Σαββαΐδου παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Elisso, με συνδιοργανωτές την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης, το σύλλογο Λογιστών Ν. Ροδόπης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος-1o Περιφερειακό Τμήμα Θράκης.

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης Φίλιππος Παραστατίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία για την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο λογιστής πρέπει να πάψει να είναι έρμαιο των προθεσμιών, με «τσουχτερά» πρόστιμα για τη μη τήρησή τους.

Κ. Σαββαΐδου: «Καλούμαστε να εφαρμόσουμε φορολογικές διατάξεις στων οποίων τη σύνταξη δε μετείχαμε»

Η ίδια η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε σε πολλά σημεία ότι η Γενική Γραμματεία έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο, όπου απαιτείται η συνδρομή και οι προτάσεις βελτίωσης των λογιστών, ότι πρόθεση είναι να βρίσκεται δίπλα τους, καθώς και ότι η νέα φορολογική νομοθεσία της περσινής χρονιάς ήρθε να αντικαταστήσει ένα καθεστώς 50 ετών. Η κ. Σαββαΐδου, αφού σχολίασε: «ξεκινάμε σήμερα από τη Βόρεια Ελλάδα, ακριβώς γιατί συνήθως όλα ξεκινούν από την Αθήνα», εξήγησε ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο νέο νόμο και ότι «το πιο δύσκολο έργο είναι ότι η φορολογική διοίκηση κλήθηκε να εφαρμόσει φορολογικές διατάξεις στων οποίων τη σύνταξη δε συμμετείχε, ενώ δεν είναι γνωστό ούτε το πνεύμα, αλλά ούτε και οι συγκυρίες που οδήγησαν σε κάθε διάταξη». Η ίδια, υπογράμμισε ότι από τα σπουδαιότερα σημεία της νέας φορολογικής νομοθεσίας είναι ότι υπήρξε πλήρης σχεδιασμός των εντύπων από την αρχή και εκπονείται μία μαραθώνια διαδικασία για τη λειτουργία των εφαρμογών. Για το λόγο αυτό και συντάχθηκαν οδηγίες, προκειμένου να καθοδηγήσουν τους λογιστές. Ακόμη, έδωσε βαρύτητα στο ζήτημα της ερμηνείας εξηγώντας ότι απαιτείται χρόνος και δεν πρόκειται για μία αυτόματη διαδικασία. Φυσικά, αναφέρθηκε και στη δύσκολη χρονική συγκυρία για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, σχολιάζοντας παράλληλα το εκτιμούμενο θετικό αποτέλεσμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Εισηγήσεις για τα επιμέρους ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος για φυσικά και νομικά πρόσωπα έκαναν ο Σαφαρής Αθανάσιος, από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας και ο Χριστόπουλος Γεώργιος, Λογιστής Φοροτεχνικός με διδακτική και συγγραφική εμπειρία.

Αναμονή της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας για την παράταση

Οι λογιστές της Ξάνθης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας και η συμμετοχή ήταν μεγάλη στην εκδήλωση. Κύρια απασχόλησε το ζήτημα της παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η κ. Σαββαΐδου δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι το αίτημα έχει τεθεί και αναμένεται η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Πάντως, οι ίδιοι οι λογιστές θεωρούν αναγκαία και εν πολλοίς αναμενόμενη την παράταση καθώς αναμένεται ακόμη τροπολογία για επιμέρους θέματα που υπάρχει εγνωσμένη διαπίστωση ότι πρέπει να αλλαχθούν, ενώ και το σύστημα δεν ανταποκρίνεται, προκειμένου να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Πάντως, δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πολλών ημερών και εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 με 15 ημέρες.

Πολλές οι ερωτήσεις από τους λογιστές της Ξάνθης

Από την πλευρά των λογιστών έγιναν πολλές ερωτήσεις. Κύρια απασχόλησε το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες που για πρώτη φορά υποχρεούνται να τηρούν βιβλία, ενώ ζητήθηκαν πληροφορίες για τη φορολόγηση των Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού, λόγω του μεγάλου αριθμού φορολογούμενων τη φετινή χρονιά, που έχουν εισοδήματα από Γερμανία κυρίως, αλλά και άλλες χώρες.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…