Σχόλια 20/05/15

0
Έχουμε καθημερινά λουκέτο 59 επιχειρήσεων και 613 νέους ανέργους αλλά -προς θεού- η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει υφεσιακά μέτρα…


Ομολογία
Φιλική συζήτηση σε παρέα. Θέμα η ανακύκλωση και η εφαρμογή της στην Ξάνθη. Η εκτίμηση όλων ότι δεν αναμενόταν τόση επιτυχία και αποδοχή από τους κατοίκους της πόλης όπου και πρωτοξεκίνησε. Παρά τα αρχικά λάθη και παραλείψεις που έγιναν και ήταν πολλά, αυτά καλύφθηκαν από τη θετική αντίδραση των δημοτών της Ξάνθης.
Οι κάτοικοι αξιοποίησαν την απαίτηση των καιρών και ανταποκρίθηκαν σωστά και άμεσα. Σαν έτοιμοι από καιρό. Είχε βοηθήσει δε και η πρωτοβουλία του Σκακιστικού Συλλόγου κατά το παρελθόν που αυτός πρώτος ξεκίνησε την προσπάθεια ανακύκλωσης στην πόλη.
Σημασία σήμερα έχει ότι η ανακύκλωση, έστω και ως αρχή και ως κάτι νέο, πως έχει αγκαλιαστεί από τους δημότες. Που ξεχωρίζουν στο μπαλκόνι τους πλέον τα «σκουπίδια» τους. που τα μεταφέρουν και τα ρίχνουν στους ανάλογους κάδους.
Ξεκινήσαμε, κάνουμε βήματα, πάμε καλά, όλοι το ομολογούν. Αρκεί να συνεχίσουμε βελτιωνόμενοι βέβαια.
«Ε»


Η εξάρτηση από την ενέργεια
Δεν είναι κάτι καινούριο, το γνωρίζουμε όλοι. Όμως το συνειδητοποιούμε μόλις συμβεί και το χάσουμε. Ο λόγος για την ηλεκτρική ενέργεια. Το παράδειγμα το ζήσαμε προχθές, κι ευτυχώς ήταν μικρής διάρκειας. Μόλις λοιπόν έπεσαν οι ασφάλειες, τα πάντα έμειναν νεκρά. Μια απόλυτη ηρεμία, ησυχία απλώθηκε. Και βέβαια ξεκίνησε η αγωνία για την αιτία της διακοπής, πού οφείλεται και κυρίως, πόσο θα διαρκέσει.
Η ζωή όλων μας, οι εργασίες μας εξαρτημένες από τον ηλεκτρισμό, την ενέργεια. Πλήρης η εξάρτηση, είναι δεδομένο. Η σύγχρονη κοινωνία οικοδομήθηκε με βάση την ενέργεια.
«Ε»


Για να δούμε…
Επιστρέφει λοιπόν η ΕΡΤ. Με πολλά λόγια, υψηλές προσδοκίες και νέα διοίκηση. Και η επιστροφή θα γίνει την προσεχή Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τιμονιέρηδες της νέας ΕΡΤ είναι ο τραγουδιστής Διονύσης Τσακνής και ο Λάμπης Ταγματάρχης, οι οποίοι έλαβαν την εντολή του Τσίπρα να έχουν ως πρώτο μέλημά τους την ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.
Κατά τα λοιπά, τελούμε εν αναμονή για το προϊόν που θα παρουσιαστεί.
«Ε»


Πάμε, πλέον σε συμφωνία
Όλα τα τελευταία νέα από την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική σκηνή δείχνουν ότι πάμε για άρση του αδιεξόδου και την υιοθέτηση κάποιας λύσης. Δηλαδή οδηγούμαστε σ’ έναν συμβιβασμό που είναι απαραίτητος για να στηριχθεί η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις. Αισιοδοξία λοιπόν για τις διαπραγματεύσεις, για λύσεις με αμοιβαίο συμβιβασμό και εν αναμονή για τις τελικές αποφάσεις.
«Ε»


Οφείλουν να βοηθήσουν
Εντάξει, οι επαγγελματίες που έχουν χαρτόκουτα, δεν τα αφήνουν πλέον απ’ έξω από τους κάδους. Όμως κι αυτό που κάνουν δεν είναι το σωστό. Βάζουν τώρα τα χαρτόκουτά τους ολόκληρα στους κάδους ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα με 3-4 χαρτόκουτα ο κάδος να φρακάρει και δύσκολα να μπορεί κάποιος να βάλει άλλα είδη προς ανακύκλωση.
Αφού λοιπόν την κάνουν την κίνηση, ας την κάνουν σωστά. Διότι έτσι, με ολόκληρα τα χαρτόκουτα δημιουργούν προβλήματα, δεν λύνουν.
«Ε»


Αλέξη, βούτα τη συμφωνία και τρέχα!
Επειδή θεωρώ τον Αλέξη Τσίπρα τον πιο λογικό σ’ αυτό το τρελοκομείο που λέγεται κυβέρνηση και Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, κατανοώ αυτά που βιώνει σήμερα. Μετά από τρεις μήνες βίαιης πολιτικής και οικονομικής ωρίμανσης, αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά που έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καταλαβαίνει πλέον ότι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν, επειδή έχουν λεφτά, είναι οι Ευρωπαίοι και ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία η χώρα θα πέσει και αυτός θα είναι ο μεγάλος υπόλογος! Κατά συνέπεια, επειδή πλέον ξέρει τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι ο μόνος που τη θέλει στα σοβαρά. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να περάσει μια συμφωνία (με πολιτικό κόστος) από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Και κυρίως αν είναι αποφασισμένος να σώσει τη χώρα (και τον εαυτό του) ή τη Ζωή και τον Λαφαζάνη. Αν επιλέξει το πρώτο, θα βρει συμμάχους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αν επιλέξει το δεύτερο… άσ’ τα να πάνε. Το βέβαιο είναι ότι κάθε λογικός άνθρωπος στη θέση του θα άρπαζε τη συμφωνία που του προτείνουν και θα έτρεχε… για να σωθεί!
Χ.Ρ.


Ανθρωπιστική βοήθεια για… ένα καφέ
Τις 212.897 έχουν φτάσει οι αιτήσεις των πολιτών για ένταξή τους στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 91.851 υποβλήθηκαν ιδιωτικά και οι 121.046 σε ΚΕΠ. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (84.442), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (2.610) και τελευταίες είναι αυτές για τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (1.569). Μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (59.918), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (20.529) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (936). Αρκετά υψηλός είναι επίσης o αριθμός που αφορά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (42.893). Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα λήγει σήμερα. Δεν ξέρουμε πόσες από τις αιτήσεις θα εγκριθούν, αλλά από τα 200 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση για το πρόγραμμα, θα δοθούν 70 ευρώ τον μήνα για το επίδομα στέγασης, ενώ για την σίτιση των 300.000 ανθρώπων, στους οποίους προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε δωρεάν τροφή, τα χρήματα δεν επαρκούν. Οι 150.000 περίπου που θα λάβουν επίδομα σίτισης, θα κληθούν να διαχειριστούν το αστρονομικό ποσό των 3 ευρώ την ημέρα!
Χ.Δ.


Εκ παραδρομής παράλειψη
Στο χθεσινό μας φύλλο της Τρίτης 19 Μαΐου, στην σελίδα 4, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για το επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ των εργαστηρίων της ΦΕΞ με τίτλο: Caminos del sur. Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε το όνομα του φωτογράφου, που κατέγραψε με τον φακό του όμορφες στιγμές και πρόσωπα της διοργάνωσης και του αξίζουν πρεπόντως συγχαρητήρια για τις υπέροχες φωτογραφίες. Ο λόγος για τον Αντώνη Αντώναρο από την Αλεξανδρούπολη, τον οποίο ευχαριστούμε έστω και καθυστερημένα.
Χ.Δ.


Ανάπτυξη στην πράξη
Θεωρίες και λόγια είναι εύκολο να λες. Οι πράξεις είναι αυτές που θέλουν κόπο, τρόπο και σύστημα. Μέσα στα πολλά λόγια που ακούμε, εξέχουσα θέση κατέχουν τα τελευταία χρόνια τα περί ανάπτυξης. Βιώσιμη ανάπτυξη, αναπτυξιακή πορεία, αναπτυξιακή οικονομία… και ταυτόχρονα καμία ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα ανάπτυξης, της κάθε λογής επαγγελματικής δραστηριότητας. Σαν να είναι η ανάπτυξη ένα ιδεολόγημα, που απλά συζητάμε γι’ αυτό, χωρίς να απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και στόχοι, ώστε να τονωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ένα μικρό παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει στον τόπο μια υγιής επιχείρηση, είναι το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino της ΤΕΜΕΣ ΑΕ στην Μεσσηνία. Μόνο μία τουριστική μονάδα συνέβαλε στην ενίσχυση του τουρισμού, με τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας από 40 το 2009 να φτάσουν πέρυσι τις 1.000. Το ίδιο διάστημα τριπλασιάσθηκε η ζήτηση για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. H επένδυση προσέφερε στην τοπική οικονομία μέχρι σήμερα 907,5 εκατ. ευρώ. Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός. Έτσι προκύπτουν έσοδα 2,25 εκατ. ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, ενώ το 60% των προμηθειών του συγκροτήματος προέρχεται από παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, με 1.200 εργαζόμενους την υψηλή σεζόν.
Χ.Δ.


Αγρυπνία στο Γηροκομείο
Την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Μαΐου, η Εκκλησία γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου, η οποία φέτος συμπίπτει με την εορτή των Αγίων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τα μέλη του ΔΣ του Γηροκομείου Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος» αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αγρυπνία από την παραμονή της εορτής, απόψε το βράδυ, δηλαδή, στις 20:45 στον Ιερό Ναό Αγ. Αικατερίνης του Γηροκομείου. Η λειτουργική αυτή σύναξη είναι αφορμή και ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες του Γηροκομείου μας, που τόσο αποζητούν την παρουσία προσώπων κοντά τους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…